Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mage
Eto već dugo razmišljam o "slobodnom izboru" i da li tako nešto zapravo postoji pa reko hajde da otvorim temu da čujem mišljenje drugih (ako imate naravno).

Da li mislite da postoji slobodna volja? Da li mislite da možete da napravite izbor ili je sve već predodređeno, a izbor samo iluzija percepcije? U determinističkom univerzumu sve ide po principu: uzrok-posledica, da li to znači da i mi zapravo nemamo slobodnu volju već samo reagujemo na spoljašnju i unutrašnju okolinu?
Korisnikov avatar
By Mariška
"Nema slobode bez finansijske slobode."
Korisnikov avatar
By Tungi
off@Mage....A mene zanima zasto si ponovo otvorio nalog,isti...?
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Tungi

off@Mage....A mene zanima zasto si ponovo otvorio nalog,isti...?
Moderator mi slučajno obrisao profil hahahaha :lol:

Bio zaboravio lozinku kad sam formatovao komp i kada sam poslao zahtev da mi se pošalje na mail, moderator umesto da mi pošalje, izbriše mi profil :)
Korisnikov avatar
By Dina
Mislim da slobodan izbor nikad nije potpuno slobodan. Vec samim rodjenjem dobijemo uslove u kojima odrastamo, siru i blizu okolinu, pa oni uticu na ono sto mozemo da izaberemo. A onda tu je i nas karakter koji nam opet ogranicava izbor. Od onog sto preostane, pa postoji neki izbor. Ono sto mene nervira kod mojih izbora je sto iako sam ih dobro promisljala, opet sam morala na popravke a onda je to mnogo teze nego da sam izabrala pravilno. Do duse pitanje je da li bi se i taj drugi izbor pokazao pravilan, mozda je svejedno... U stvari mislim da je problem sto se nemaju sve informacije i saznanja pa onda se meni u nekom trenutku cinilo da sam napravila pametan izbor a kad saznam neke nove stvari i u nekom novom toku dogadjaja taj izbor se drugacije pokazuje...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Slobodna volja je neostvariv san za većinu ljudi.
Sve je unapred određeno, naše akcije, misli, želje, ljudi koje srećemo...i niko od nas nije u stanju pobeći iz tih okova.
Izleti u slobodu su mogući, pod okriljem rituala, ali i tada je cena prevelika za dug opstanak u slobodi, čak i najuspešniji mogu sebi priuštiti svega nekoliko decenija u slobodi.
Sloboda je vezana za karmu, ako neko hoće slobodu mora blokirati sve karmičke uticaje, za to je potrebno mnogo energije. A pošto obični ljudi nemaju rezervoare energije, a ono malo energije što poseduju troše na svakodnevnu egzistenciju, za njih će sloboda zauvek biti nešto nedostižno, mogu je pokušavati dostići intelektom, ali malo ko od njih će živeti u njoj.

"Nema slobode bez finansijske slobode."
Istina, ali ne uvek. Neko može imati sav novac ovoga sveta a da bude rob, a neko može živeti u pećini i da bude slobodan kao ptica na grani. Sve zavisi kakav put odaberemo.
Korisnikov avatar
By Mage
Ali ako nemamo slobodu i sve je već određeno, zašto bi smo se mučili i u životu uopšte trudili da naparavimo dobar izbor kad je on napravljen i pre nego što smo ga mi postali svesni? Hoću da kažem da ako ne postoji izbor, onda ne postoji ni krivica, ni zasluga, ni dobro, ni loše...

Zašto bismo onda govorili loše o nekome zbog njegovih "izbora" ako ih on nikada nije ni napravio? Onda ni silovatelji, ni ubice, ni huligani nisu "krivi" za svoja dela. Zašto bi smo mrdnuli prstom da promenimo svet kad znamo da šta god uradimo, tako je i moralo biti. Ako već znamo da je naša budućnost određena, zašto bismo se iole trudili da je poboljšamo ako ona ne može biti drugačija nego što jeste?
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
naravno da postoji izbor. Mislim da sve funkcionise na nivou jednog butterfly effect-a. Svakodnevno pravimo gomilu izbora, i svakog momenta mozemo (ne)svjesno promijeniti svoju ili sudbinu drugih ljudi...

Jednom sam bas razmisljao. Kad se sruse stepenice ili most odmah posto si ti prosao tuda, ili bas kad ti prolazis - to nije zato sto je tako MORALO biti, vec samo zato sto je tako bilo. Zato sto si ti prosao u bas tom momentu. Opet, da si tog dana odlucio da prespavas, ne bi prosao tuda. Svaka radnja ima svoju posledicu. Kao i svaki izbor, pa i oni najbanalniji.

recimo.
Korisnikov avatar
By Blady
Mislim da postoji.... volja je nesto sto mozemo imati svakako u sebi, sto je sastavni deo nas... ali tu volju svakako mozemo prosiriti... to sto mi ponekad izaberemo, ogranicimo... ne mora da znaci da ne postoji....
Koristim je koliko mogu, kao i svaki tren svoga zivota.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Mage

ne može biti drugačija nego što jeste
U nama je želja za evolucijom, to je taj deo božanstva u nama koji je napravio izbor pre nego što ćemo se roditi. Tako da si u pravu, gledano s spiritualnog aspekta ako ćeš nekoga ubiti to si odabrao da učiniš pre nego što ćeš se roditi, tako da ćeš time odraditi deo karme.
A karma nije ništa drugo do iskustvo koje svaka jedinka na kraju ovog života treba vratiti u Kreatora svega.

Davno sam diskutovao o slobodnoj volji. I lik me pitao, šta ako ja sada skočim kroz prozor i ubijem se i time dokažem da imam izbora?
Na to sam mu odgovorio, da ako je njemu to suđeno to će učiniti, ako nije onda neće. Ljudi vide izbor, ta vrata u svojim umovima, ali retko ko je u stanju promenuti zapise u Akaši, a dok ti zapisi ostanu isti...onda se neće moći napraviti drugačiji izbor osim onog koji je davno učinjen.
Korisnikov avatar
By 2kune
postoji samo sistem s toliko i toliko stepena slobode...
btw, baš bih volio čuti kako izgleda sloboda volje jednog haićana trenutno... što, može da se ubije? :wow:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Ali ako nemamo slobodu i sve je već određeno, zašto bi smo se mučili i u životu uopšte trudili da naparavimo dobar izbor kad je on napravljen i pre nego što smo ga mi postali svesni? Hoću da kažem da ako ne postoji izbor, onda ne postoji ni krivica, ni zasluga, ni dobro, ni loše...

Zašto bismo onda govorili loše o nekome zbog njegovih "izbora" ako ih on nikada nije ni napravio? Onda ni silovatelji, ni ubice, ni huligani nisu "krivi" za svoja dela. Zašto bi smo mrdnuli prstom da promenimo svet kad znamo da šta god uradimo, tako je i moralo biti. Ako već znamo da je naša budućnost određena, zašto bismo se iole trudili da je poboljšamo ako ona ne može biti drugačija nego što jeste?
Slicno tumacenje sam cula od prijateljice koja nikada ne promislja svoje postupke i odluke tako duboko i u detalje kao sto ja ponekad umem. Ponasa se i deluje brzo i instinktivno, jer veruje da, cak i ako prvi epilog bude los, stvari se nece previse poremetiti nego ce doci na svoje. Sto je ponekad dobra stvar, jer nema problem da prilazi drugim osobama, nudi pice i zapocinje razgovor, dok se ja petljam u razmisljanja kako bih i sta bih. Ako dobije ideju odmah prelazi i na realizaciju i raspitivanje umesto vecitog analiziranja.
No, kako svaki postupak ima i svoju posledicu, tako i krivicna dela imaju svoje posledice (osim u slucaju ako nosis mantiju). Isto tako, neka buduca desavanja i izbori su zapravo posledica onih vec donetih. Ili nedonetih. Slobodna volja postoji u tolikoj meri da mozemo da, na osnovu sopstvene svesti i licnosti, odredimo kojim putem od ponudjenih zelimo da krenemo.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Postoji.

Drugo je pitanje da li je, i ko upotrebljava.
Korisnikov avatar
By Mage
Onda se postavlja još jedno interesantno pitanje: ako slobodna volje zapravo ne postoji, zašto imamo iluziju o njoj? :misli:
Korisnikov avatar
By 2kune

Onda se postavlja još jedno interesantno pitanje: ako slobodna volje zapravo ne postoji, zašto imamo iluziju o njoj? :misli:
hm... a zašto su ljudi imali iluziju da je zemlja ravna? ima neki duboki filozofski razlog? :kopanos:
Korisnikov avatar
By Mage
Možda si u pravu. Ne znam, ali verujem da ne možeš te dve stvari porediti. Nisu baš analogne :alikako:
Korisnikov avatar
By 2kune
jesu... sve je to samo stvar percepcije...
Korisnikov avatar
By Mage
Ali kako onda možemo za bilo koga da kažemo da je kriv za nešto? Očigledno nismo krivi za bilo šta što uradimo jer smo bez slobode izbora samo pasivni posmatrači koji su samo svesni univerzuma a nikako ne mogu da ga menjaju ili utiču svojom "voljom" na njega jer ispada da zapravo ni nemamo volju već samo mislimo da je imamo... :wtf:

Ni sam ne znam šta sam hteo da kažem :lol:
Korisnikov avatar
By jenny
Mislim da postoji slobodna volja, da.
Ali verujem i u sudbinu.
Jel to sad isključuje jedno drugo? :glupan:
Korisnikov avatar
By Dina
Ja mislim da moze da se spoji, mada nategnuto... :lol: Po meni karakter je sudbina. Npr nekom je dat talenat za muziku, ili za tenis :tenis: ili za nesto trece. Ne moze u nekim oblastima da se postigne nesto bez talenta. To je sudbina, iz nekog razloga, ako verujemo u reinkarnaciju osoba je dobila "zadatak" koji ukljucuje i taj talenat. Ali da li ce ona taj talenat iskoristiti ili ne, to zavisi od osobe i tu postoji neki momenat odluke. Moguce da u okviru "zadatka" postoji nesto sto je pravo, najbolji put. I ako osoba ide tim putem javljaju se pozitivni znaci, ako odabere neki drugi javljaju se losi, osoba udara stalno glavom u zid :zid: Ali niko joj ne brani da udara tako, moze to da odabere, cena losih izbora dolazi i u tom a i u sledecem zivotu...
Korisnikov avatar
By blabla54380
u realnom svetu i kod normalnih ljudi slobodna volja postoji. u crtacima i poremecenim ljudima ne postoji, tu postoji karma i sudbina jer je svakako lakse prihvatiti sudbinu da imas 100kila na metar i momenat, nego uzeti pa trcati 30min dnevno i regulisati ishranu.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Sprinter

u realnom svetu i kod normalnih ljudi slobodna volja postoji. u crtacima i poremecenim ljudima ne postoji, tu postoji karma i sudbina jer je svakako lakse prihvatiti sudbinu da imas 100kila na metar i momenat, nego uzeti pa trcati 30min dnevno i regulisati ishranu.
Da ali svaka odluka, svaki izbor koji napravimo je nečim uslovljen. Što bi ja trčao na primer svaki dan i mučio se vežbajući ako imam savršeno telo :lol:

Ako stoka od 100 kg odluči da smanjuje kile, to je zato što mu težina smeta u životu. Da njemu ne smeta tih 100 kila, ne bi ih on nikada ni skidao ;)

Hoću da kažem da je svaki izbor u životu uslovljen ličnom prirodom i okolnostima u kojima se čovek nađe. Ja tu nigde ne vidim slobodnu volju, čovek samo postupa u skladu sa svojom prirodom...
Korisnikov avatar
By blabla54380
to je bio banalan primer za slobodnu volju koji se odnosi na sve stvari u zivotu. i ajde da ne mesamo pojam slobodne volje sa mogucnostima, potencijalom, zeljama etc.
Korisnikov avatar
By 2kune

Ali kako onda možemo za bilo koga da kažemo da je kriv za nešto? Očigledno nismo krivi za bilo šta što uradimo jer smo bez slobode izbora samo pasivni posmatrači koji su samo svesni univerzuma a nikako ne mogu da ga menjaju ili utiču svojom "voljom" na njega jer ispada da zapravo ni nemamo volju već samo mislimo da je imamo... :wtf:

Ni sam ne znam šta sam hteo da kažem :lol:
pa, dobro si rekao to što si rekao... :)
zaista, zaista vam kažem, ljudi su samo životinje i nisu apsolutno krivi za svoje životinjske reakcije...
krivi mogu biti samo relativno, u odnosu na onih par stupnjeva slobode u sistemu koji pripadaju čovjeku i izazivaju posljedice među ljudima.
Korisnikov avatar
By Mage
Da, sve više mi se čini da nemamo apsolutno nikakvu "slobodu". Jednostavno, to smo što smo i tu smo gde smo. :grom:
By Kragi
Joj kako kompleksna i teska tema :roll:

Mislim da postoji ali u ogranicenom procentu, sto zvuci kontradiktorno :D

Ne znam, sve je relativno
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!