- 25 Sep 2009, 15:55
Šta mislite šta je svest? Odakle potiče i kako nastaje? Da li je um i subjektivni doživljaj samo skup elektrohemiskih događaja u mozgu?
Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by Sprinterali šta će nam onda svest? Mislim ako smo samo robooti bez ikakve kontrole nad svojim postupcima, ako sve radimo mehanički... šta će nam onda to?
nema tu sta da se misli. svest jeste posledica aktivnosti mozdane kore, da ne tupim sad o inervacijskim obrascima, ontogenezom i filogenezom, samo cu reci da je vecini ljudi tesko da se pomire sa cinjenicom da su "roboti" pa moraju da izmisljaju besmislice poput duha, boga, nekih visih nebojasnjivih sila, koji je smisao mog postojanja drz ne daj. otuda i vera u boga jer je ljudima jako tesko i neprijatno da shvate da ih posle smrti jednostavno nece biti i onda mozak, da bi odrzao homeostazu mora sam sebi da prica bajkeeto ukratko sta ja mislim o tome.
Originally posted by MageNekih 20% mozga.
Šta mislite šta je svest?
Originally posted by MageTo ce neki filozof da odgovori.
Odakle potiče i kako nastaje?
Originally posted by Mage
Da li je um i subjektivni doživljaj samo skup elektrohemiskih događaja u mozgu?
Originally posted by Magea) Recimo da je svest pojam koji obuhvata budnost i mentalnu aktivnost.
Šta mislite šta je svest? Odakle potiče i kako nastaje? Da li je um i subjektivni doživljaj samo skup elektrohemiskih događaja u mozgu?
Originally posted by AzdajaOriginally posted by frozen soul
....roboti....pa bas zato sto imamo svest nismo roboti, zato smo ljudi... imas na wikipediji pa procitaj, ima zanimljivih stvari....
gresis, evo ja sam robot :artu-ditu:
![]()
Originally posted by frozen soulOriginally posted by AzdajaOriginally posted by frozen soul
....roboti....pa bas zato sto imamo svest nismo roboti, zato smo ljudi... imas na wikipediji pa procitaj, ima zanimljivih stvari....
![]()
a jel jesi? ....pa, roboti nemaju svest, a ako si ti robot kako si onda svesna da si isti?![]()
Originally posted by AzdajaOriginally posted by frozen soulOriginally posted by AzdajaOriginally posted by frozen soul
![]()
a jel jesi? ....pa, roboti nemaju svest, a ako si ti robot kako si onda svesna da si isti?![]()
naravno...
ako nisi robot, kako mozes biti sigurna da roboti nemaju svest? bar neku rdjavu...![]()
Originally posted by frozen soulOriginally posted by AzdajaOriginally posted by frozen soulOriginally posted by AzdajaOriginally posted by frozen soul
![]()
naravno...
ako nisi robot, kako mozes biti sigurna da roboti nemaju svest? bar neku rdjavu...![]()
pa, ako mislimo na iste robote, robote koji jedva uspevaju da rade vise stvari odjednom a da se ne pokvare....onda jesam sigurna, zato sto nije dokazano da postoji robot koji moze da ima iole svesti, pa cak ni te tvoje rdjave....![]()
Originally posted by Magedaleko od toga da smo roboti poredeci nas sa kompom, zato i jesam stavio navodnike. to se odnosi da je svest produkt, posledica bioelektricnih aktivnosti u nervnom sistemu tj. mozdanoj kori, a ne produkt nekih misterioznih sila, duha koje je "useljen" u telesnu stranu coveka.Originally posted by Sprinterali šta će nam onda svest? Mislim ako smo samo robooti bez ikakve kontrole nad svojim postupcima, ako sve radimo mehanički... šta će nam onda to?
nema tu sta da se misli. svest jeste posledica aktivnosti mozdane kore, da ne tupim sad o inervacijskim obrascima, ontogenezom i filogenezom, samo cu reci da je vecini ljudi tesko da se pomire sa cinjenicom da su "roboti" pa moraju da izmisljaju besmislice poput duha, boga, nekih visih nebojasnjivih sila, koji je smisao mog postojanja drz ne daj. otuda i vera u boga jer je ljudima jako tesko i neprijatno da shvate da ih posle smrti jednostavno nece biti i onda mozak, da bi odrzao homeostazu mora sam sebi da prica bajkeeto ukratko sta ja mislim o tome.
Mislim da nam ne treba svest da bi smo bili roboti. Kompjuter je 100 puta pametniji od mene pa opet nema svest. Ako smo roboti, kakvu prednost nam daje svest nego da nas unesreći. Šta će nam saznjanje o smrti ako ništa povodom toga ne možemo uraditi?
I zašto bi mozak sebi uopšte i morao da priča bajke ako je samo mašina?
Originally posted by MageA koji to neurolozi, molim te, kažu tako nešto?
(inače neurolozi kažu da su sve naše radnje uzročno-posledične i da je kontrola zapravo iluzija)
Odakle potiče subjektivni doživljaj sveta?I zašto stalno naglašavaš "subjektivni" doživljaj? Kakav drugi pa postoji?
Originally posted by UlixPa svi neurobiolozi. Kažu da se neuronske mreže mogu predstaviti elektronskim kolima sa određenim funkcijama koje zavise od sastavnih delova (solenoidi, kondenzatori, diode itd.) povezanih u integralnu celinu. Ako tako posmatraš mozak, kao jedan veliki algoritam, zaista ispada da je svaki tvoj potez predvidiv i da ne postoji "slobodna volja"(aka. kontrola).
Izvinite što vam upadam u raspravu, imam dva pitanja:
Originally posted by MageA koji to neurolozi, molim te, kažu tako nešto?
(inače neurolozi kažu da su sve naše radnje uzročno-posledične i da je kontrola zapravo iluzija)![]()
Odakle potiče subjektivni doživljaj sveta?I zašto stalno naglašavaš "subjektivni" doživljaj? Kakav drugi pa postoji?
Originally posted by Sprinterhehe... kontam ja šta ti pokušavaš da mi kažeš, samo mislim da ti ne kontaš šta ja tebi pokušavam reći
@magi
taj kvant svesti koji ti predstavlja problem, nije nista drugo do ono sto sam ti ja vec rekao u vrlo banalnoj formi. i upravo zbog toga je tesko shvatiti pojam svesti jer se ona ne moze objasniti na tom elementarnom nivou zbog ekstremno kompleksnih desavanja koja imaju za posledicu postojanja svesti.
svakako treba poci od elementarnih stvari i tako pokusati da se shvati, stvori slika neceg tako kompleksnog kao sto je svest. recimo, celija nece da primi neki hemijski element u sebe, ne zato sto je pametna vec prosto zbog toga sto je to ne moguce na osnovu zakona fizike-hemije.
sad se ti verovatno pitas od kud recimo osecaj zadovoljstva, gde u covekovom organizmu pokazati na zadovoljstvo. u onom smislu u kome bi ti volela da se moze pokazati ne moze, jer je osecaj u tom smislu asptraktna kategorija. verovatno ti sad nije jasno ali ako krenes da razmisljas u tom pravcu, naravno uz znanje bice ti mnogo jasnije.
inace, svest nije postojala od uvek kod coveka, a formirala se kao posledica mnogih promena koje je covek doziveo kroz evoluciju.
recimo tek kad se kod coveka javio artikulisani govor, tj. kod homo-sapiensa covek pocinje da radi neke stvari koje do tad nije radio. na primer, pokreti prestaju da budu iskljucivo pokreti borbe za opstanak, vec se pojavljuje nova forma pokreta. covek pocinje da koristi pokrete za igru, razonodu i sl. pre pojave govora takvi pokreti nisu postojali. zapravo, jedna promena ili pojava ima za posledicu druge promene ili pojave. evolucija je isla putem mozak>ruke>rad>svest>govor.
zasto ti ovo uopste pricam. pa upravo zbog toga da bi shvatila kompleksnost svesti, da je ne trazis u toj asptraktnoj kategoriji vec u posledici ogromnog broja desavanja i kroz filogenezu i kroz sadasnje funkcionisanje mozga.
mozak je nenadjebivo kompleksan sistem i koliko sam ja cuo znamo sta se u njemu desava samo 5% njegove mase.
eto ako sam uspeo da te navedem da odgovor na pitanje trazis u kompleksnosti funkcionisanja mozda, a ne u trazenju kvanta svesti kao apstraktne kategorije, super, ako ne jebiga, ne umem ni ja bas dobro da objasnim![]()
inace to sa slobodnom voljom je cista glupost. svest upravo funkcionise na slobodnoj volji, svest=slobodna volja, ali na bazi odredjenih programa. te programe svi mi imamo, a oni poticu od nasih predaka. svako od nas ima kopije informacija koje su nastale u nekom trenutku filogeneze, zapravo to sto ti umes da hodas na dve noge a da ne padnes mozes da zahvalis tvojim precima koji su ziveli pre 1.5-2 miliona godina. mozak je nekada bio mnogo manji i po masi i po funkcijiama. danas se razvio toliko da si ti u stanju da mislis apstraktno.
Originally posted by Sprinterne vredi... očigledno se ne kontamo
pa pazi mozemo mi i da pricamo o matrixu i virtuelnoj stvarnosti nemam nista protivali to je drljanje u nedogled bez ikakvog izgleda da se nesto i zakljuci, gde svaka pretpostavka moze a i ne mora da ima smisla.
i opet ti ponavljam da bi razumela da je svest, emocije, miris itd. samo uzasno kompleksnija varijanta najobicnijeg jednocelijskog organizma, moras od razumevanja elementarnih stvari da podjes. kao sto sam ti rekao, nije od uvek covek posedovao svest, nasi preci je nisu imali, ona se razvila kasnije. mozda ce ti biti lakse da to sagledas na ontogenezi coveka, znaci od rodjenja pa kako se u kojoj fazi sta i zasto kod coveka razvija.
isto tako dete kad se rodi nema svest. njegovo ponasanje se bazira na refleksnim radnjama koje poticu od zakodiranih informacija u genima. mozak bebe rapidno raste i postepeno kod bebe se formira i svest. beba u prvom mesecu ne oseca recimo ljutnju, jer beba nema svest, odnosno jos uvek ne postoje nervni obrasci koji su uslov da bi se na njih dalje mogli graditi sve kompleksniji obrasci, pa tako i ljutnja.
mislim da pogresno postavljas stvari. recimo bol nije elektricni impuls koji se preko kabla (nerava) prenosi do svesti pa onda ti osecas bol. sam bol je svest. iako novorodjeno dete oseca bol ako je recimo ustines, sam bol se drugacije manifestuje u mozgu bebe bez svesti i u zrelijem mozgu sa formiranom svescu.
ne razumem kako fizicki gledano su mozak i kamen isto, tako da ne znam sta tu da ti kazem.
Originally posted by UlixOriginally posted by Magea) Recimo da je svest pojam koji obuhvata budnost i mentalnu aktivnost.
b) Budnost je aktivnost retikularne formacije, mentalna aktivnost tako uopšteno gledano je rezultata rada moždane kore. Kako sve to tačno nastaje - daj nauci još koju godinu.![]()
c) Malo sam mamuran pa mi je ovo poslednje pitanje konfuzno trenutno. Ali "um" jeste posledica elektrohemijske aktivnosti mozga.
-----
Prosto obožavam ova pitanja gde kad neko pita, imam utisak da očekuje neko new age razglabanje o univerzumu i miru u svetu i cveću i povezanosti duha i tela u nekim aurama ili šta ti ja znam.![]()
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!