Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By saigo
Ima li ih uopste? Ako je odgovor potvrdan, kako pomirujete pravoslavnu dogmu o gresnosti homoseksualaca sa svojom homoseksualnoscu?
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam slobodna vernica... pa nista ne pomirujem, meni se sve slaze :vestica:

Kod drugih - znam za dva gaya u okolini koji su bas (pravoslavni) vernici i nisu to svetle price... I jedan i drugi se odricu svega zbog vere ili tek nameravaju da se odreknu... Jedan je u nekom negiranju a drugi je sasvim svestan da je gay ali smatra to grehom i da vera mora da je iznad toga... pa ce se jednog dana ozeniti i imati decu i nece varati zenu, tj odreci ce se sebe.
Korisnikov avatar
By spliff
isus je propovedao ljubav
nigde nije rekao da je ljubav izmedju dva mushkarca, ili dve zzene, zabranjena...
hristijanstvo i crkva nisu jedno te isto!

Originally posted by Dina
Ja sam slobodna vernica... pa nista ne pomirujem, meni se sve slaze
me 2
Korisnikov avatar
By Mars
Ja sam gay pravoslavac.
I mnogo mi je lepo zbog toga.

:ledeni: :jelka: :dedamraz: :poklon:
By saigo
Originally posted by Mars
Ja sam gay pravoslavac.
I mnogo mi je lepo zbog toga.

Drago mi je sto ti je lepo, ali nisi odgovorio na pitanje.

Kako uspevas da ti bude lepo?
Korisnikov avatar
By Mars
Prvo, kad kažeš "kako uspevaš", to navodi na to da ja tu ulažem neki trud, da postoji neka taktika, strategija, neki rad da se dodje do tog cilja. A u stvari ništa od toga. Prosto se desi, e sad da li samo od sebe to ne znam.

Na pitanje kako pomirujem svoju seksualnost i svoju veru, odgovor je - ne pomirujem jer nema ni šta da se miri. Sad, to naravno da proizilazi iz mog krajnjeg nepoznavanja PRAKTIČNOG hrišćanstva (šta se sme, šta se ne sme, šta se valja a šta ne), ali meni to i nije potrebno da bih bio dobar hrišćanin. Ovde će neko reći da ja onda i NISAM HRIŠĆANIN, što je bila moja početna tvrdnja, što mu ja ne bih zamerio, ali se ne bih ni složio.

Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by saigo
Ima li ih uopste? Ako je odgovor potvrdan, kako pomirujete pravoslavnu dogmu o gresnosti homoseksualaca sa svojom homoseksualnoscu?
Jedan vrlo obrazovan mladić i diplomirani teolog kaže da je pravoslavna (hrišćanska) dogma o grešnosti homoseksualaca čista laž te da potiče iz lošeg prevoda svetog pisma. :)

Mladić je, inače, sklonjen zbog nepodobnosti sa posla veroučitelja u jednoj beogradskoj srednjoj školi.
Korisnikov avatar
By starky
Originally posted by the1whowished
Prva Korinćanima.
Meni poslednji deo 13 glave ovog gore.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
evo nekoliko tekstova iz rubrike Religija:

http://www.gay-serbia.com/teorija/2003/ ... sp?aid=601
http://www.gay-serbia.com/teorija/2003/ ... sp?aid=943
http://www.gay-serbia.com/religija/2004 ... p?aid=1401
http://www.gay-serbia.com/teorija/2004/ ... p?aid=1264
http://gay-serbia.com/press/2007/07-11- ... p?aid=2915

pogledaj i ostale, ne bi bilo lose.

i ja sebe smatram gej pravoslavcem.

najprostije receno, pravoslavlje nalaze potpunu apstinenciju od seksa za gej osobe.

ali imas puno tetaka koje su religiozne ali povrsno - tj. idu u crkvu i sve sto uz to ide, i paralelno imaju gej seks, bez previse kajanja. ima i jako mnogo svestenika i monaha koji su gej.

:pop:
By saigo
najprostije receno, pravoslavlje nalaze potpunu apstinenciju od seksa za gej osobe.
I ti si dakle apstinentan?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Paki
Jedan vrlo obrazovan mladić i diplomirani teolog kaže da je pravoslavna (hrišćanska) dogma o grešnosti homoseksualaca čista laž te da potiče iz lošeg prevoda svetog pisma. :)

Mladić je, inače, sklonjen zbog nepodobnosti sa posla veroučitelja u jednoj beogradskoj srednjoj školi.
Sva ta mesta su odavno obradili protestantski komentatori Svetog pisma (kako se kaze Bible scholar? biblista?), neki od tih tekstova su u rubrici Religija. To se pre svega odnosi na dva mesta iz poslanice Korincanima i na zabrane homoseksualnih odnosa u Starom zavetu, u knjigama Mojsijevim. Zaista vecina tih mesta moze da se tumaci tako da ne mora nuzno da osudjuje homoseksualnost danas, i treba imati u vidu da Hristos licno stvarno nigde ne osudjuje homoseksualnost.

Problem je u tome sto se pravoslavna tradicija zasniva kako na Svetom pismu tako i na ucenjima otaca, koji nisu stedeli reci da osude homoseksualnost, narocito Jovan Zlatousti, vrlo direktno i eksplicitno. Ipak ta osuda nikad nije sprecavala ljude u crkvi da budu gej, npr. cuveni izvestaj vizantijskog hronicara Malale o "mutilaciji" (javnom kastriranju) homoseksualnih episkopa od strane cara Justinijana, u prvoj pol. VI veka. Ali to su bili izuzeci i hajke su se javljale relativno retko, i opet inspirisane politickim motivima a ne "dogmatskim".

Treba da shvatis da odnos crkve prema drustvu ne zavisi skoro uopste od ucenja crkve, nego od drustva u kome ta crkva postoji. Tako je u Grckoj pravoslavna crkva, iako na recima osudjuje homoseksualnost (notirati, nikad sa toliko mrznje i iskljucivosti kao u Srbiji - uvek se provlaci ono "svi smo Bozja deca, ostavite taj put greha itd."), ipak tolerantnija od srpske, gde se svako ko pomisli na musko dupe momentalno salje u najdublju rupu pakla, a Z. Gavrilovic izjednacuje homoseksualnost sa satanizmom. S druge strane, u Americi su svojevremeno postojale i organizovane grupe gej pravoslavnih vernika (link ovde), doduse ne znam u kakvom su dijalogu bile sa pravoslavnim crkvama.
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by AngraMaina
Treba da shvatis ...
Znam, znam :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Paki
Treba da shvatis ...
Znam, znam :)
Odnosilo se na decka koji se interesuje za gej pravoslavlje.

:)
Korisnikov avatar
By Paki
Ok, pošto ne razumeš zašto pitam "čega", ajd ovako:

Zajebi cinizam :)

S razlogom sam naveo otpuštenog diplomiranog teologa kao izvor informacija.
By biotherm
To su, koliko znam, oci koji su ucestvovali na saboru u Nikeji mnogo davno...

Pusti AngraMainu, zeza te... :D
Korisnikov avatar
By Paki
Dobro, aman, nisam ga pitao KO SU :mag: ... i znam da me zeza, šta bi drugo ... čovek.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ne zezam te, ali ovde su svi ili preosetljivi, ili voledu da se brecaju, a najcesce i jedno i drugo.

Sta nisam shvatio i sta ti sad smeta? Ajde objasni se.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
"Carstvo bozije je u vama." - reche Isus

Jako mi je zanimljiv Gnosticizam. Verujem da je mnogo chistiji od prepravljenih verzija Biblije koja je trenutno data masi ljudi da se igraju s njome.
Korisnikov avatar
By Azdaja
Spadam u grupu lez pravoslavaca :okret:
Korisnikov avatar
By mili86
takva dogma ne postoji

ja sam gay pravoslavac...
nemam sta da pomirujem ono sto ne postoji
veruje se srcem a jebe kurcem
ljubav ne poznaje pol
i nikad me crkva nije ekskominicirala ili ispoljila homofobiju prema meni
Korisnikov avatar
By dungoll
@ mili, ajd čik reci svešteniku da si gej i da voliš da trpaš/se_trpaš u guzu ? :)

ljubav kao ljubav, nije pogrešno voleti bilo koga :) to stoji.

note. nisam pravoslavac, nisam vernik in faekt, a i da jesam bio bih - ješa (mamina linija i njene mame linija itd...)
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by dungoll
@ mili, ajd čik reci svešteniku da si gej i da voliš da trpaš/se_trpaš u guzu ? :)

ljubav kao ljubav, nije pogrešno voleti bilo koga :) to stoji.

Kao i svaki drugi pravolsavni hriscanin, pristupam svetoj tajni ispovesti i nekoliko puta sam pomenuo svoj odnos sa muskarcima. Duhovnik mi je pomenuo da to nije u skladu sa pravoslavnom tradicijom, ali me nije ni na koji nacin povredio... i nije pokazio nikakav vid homofobije, poneo se u skladu sa onim cime se bavi a to je sasvim ok. Crkva ne poznaje homoseksualnost kao nesto od Boga dato, i jasno je definisana po tom pitanju ali nikog nije ugrozila. To sto neki svestenici ispoljavaju svoju homofobiju nema nikakve veze sa crkvom kao organizmom. Postoje crkveni kanoni koji muzeloznike ekskomuniciraju, ali nisam ja kriv sto se ti kanoni ne primenjuju i sto sam i dalje deo crkve. Kanon nije dogma, i ako mnogi nepoznavaoci ovde to poistovecuju. Kanoni su promenljivi i njihovo sprovodjenje je povereno episkopima i kliru a ja nisam cuo da je neki episkop ekskomunicirao nekog vernika. Sto se svestenstva tice, moraju biti ozenjeni da bi bili rukopolozeni, pa je teze onima koji bi bili popovi a gey su orijentisani. I smesno mi je generalizovati i pricati da je crkva homofobicna organizacija... Jednostavno, crkva je svoje stavove definisala u vreme kad homoseksualci nisu bili rado vidjeni ljudi... Govoriti da crkva ima uticaj na drzavu kada je LGBT populacija je smesno, a jos smesnije je to govoriti u kontekstu drzave jer onda drzava pokazuje svoju nemoc, a crkva jacinu. Ne prihvata mene crkva nego ja nju!
By saigo
^Iskreno, vecu gomilu gluposti nisam procitao u zivotu...
Korisnikov avatar
By Burak
Ne treba mijesati seksualnost sa religijom. Nemam problem sa tim.
By Ulix
Originally posted by mili86
I smesno mi je generalizovati i pricati da je crkva homofobicna organizacija...
Mozda je smesno reci da su svi u crkvi obavezno homofobicni, ali je veoma realno reci da je crkva homofobicna organizacija, jer je njeno javno delovanje prema LGBT populaciji iskljucivo i bez izuzetka homofobicno.
Jednostavno, crkva je svoje stavove definisala u vreme kad homoseksualci nisu bili rado vidjeni ljudi...
Naravno. U duhu je pravoslavlja da nikad ne menja stavove, a ako ih menja, onda se vraca na neke predjasnje, starije stavove. Jer boze sacuvaj da ikada preispitamo neku donetu odluku. Stavovi su tu da se ne menjaju. Amin.
Govoriti da crkva ima uticaj na drzavu kada je LGBT populacija je smesno, a jos smesnije je to govoriti u kontekstu drzave jer onda drzava pokazuje svoju nemoc, a crkva jacinu.
Govoriti da crkva ima uticaj na drzavu u Srbiji se zove opazanje ociglednog. Ni sadasnji predsednik ni predjasnji premijer ne mogu da prdnu, a da pre toga ne konsultuju pukovnika Radovica (za neupucene: episkop Amfilohije), pop se nalazi u odboru agencije za radiodifuziju, zaboga. Emisije o vaskolikom pravoslavlju se ne skidaju sa RTS-a, popovi su pod obavezno prisutni u svakoj diskusiji o Kosovu, a osobito onda kada se to tice politike. A da ne pominjemo kako smo svi bili primorani da preko postanskih markica placamo izgradnju one arhitektonske nakarade na Vracaru, umesto da smo davali pare za, recimo, izgradnju jos jedne dzamije ili katolicke crkve.

Na stranu ona slina od coveka po imenu Zarko Gavrilovic, ali crkva itekako ima uticaja medju vernicima, i taj bi uticaj - da je to hriscanska crkva, a ne klerofasisticka korporacija - mogao biti usmeren ka promovisanju kulture tolerancije.

Jedno javno izreceno " voli bliznjeg svog" u kontekstu LGBT populacije bi drasticno promenilo stanje stvari, uveren sam u to.
Ne prihvata mene crkva nego ja nju!
Jebes ga, potrebno je dvoje za tango.
By polarlicht4.1
Ima ih, ima. A shvatam ih na sledeći način - ako može bog da im bude shizofren (jednosušna trojica, trosušna jednorica ili već koja permutacija 1 i 3) zašto pa ne bi mogli i oni koji veruju u dotičnog.

Cinizam na stranu, meni savršeno nisu jasni no ja pristupam hrišćanstvu i ostalim (monoteističkim) religijama sa ontološke strane koja mi je potpuno neprihvatljiva kao kvir osobi.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Tja, meni pre deluje shizofren pokusaj da se odbaci tradicija koja lezi duboko u osnovi evropske kulture, umetnosti i filozofije, pa i same pozicije ateizma. Svako ima neki svoj ugao gledanja.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Ima gay pravoslvaca i sebe smatram jednim od njih...

Moram da se osvrnem na gore napisano, necu nista citirati, ali mislim da ce svi pronaci ponesto.

Vera se naziva tako upravo zbog svoje sustine, zar ne? Verovati, odnosno dokazivati sebi ono sto ne vidimo, ali osecamo.

Vernik moze imati duboko osecanje postojanja Boga, a da ne praktikuje obred ni jedne religije. Ucenje pravoslavlja mnogi ovde svode samo na pominjanje homofobije, sto je daleko od istine. Hriscanstvo kao religija pruza ipak i nesto vise od toga, a pravoslavlje, kao jedan od vidova hriscanstva nas uci i mnogim drugim stvarima. Krenimo samo od deset Bozijih zapovesti, pa neka neko nadje zamerku.

Sto se tice dogme, stav da je homoseksualnost gresna, nije dogma. (Oni koji pisu, neka se prvo informisu o terminima koje koriste)

Takodje moram da kazem da NE postoji kanon koji homoseksualce ekskomunicira iz crkve. (Ovo neznanje posebno zameram)

Stav crkve i "kazne" vezane za homoseksualce su sledece:

"Ko se sazivi sa zenom i sa njome zivi u preljubi, da se osluci od pricesca na 15 godina. Ako pokaze plodove pokajanja, neka se primi i ranije.

"Ko zgresi sa drugim muskarcem ili sa skotom, neka se odluci na 15 godina i ako pred episkopom izrazi kajanje, neka se primi i ranije."

Dakle, kazna za homoseksualce i preljubnike je ista!

Citati su uzeti iz Krmcije ili Kormilarije, odnosno Nomokanona koji je napisao sv. Sava, koristeci pri tom kanone Vaseljenskih sabora i kanone sv. otaca...

Crkva - kiriakion - je zajednica vernika, znaci ljudi, koji su po prirodi gresni (stav crkve), samim tim i skloni pogreskama, ali postoji i jedna divna knjiga, koju bi trebalo da procitaju oni koji se, evidentno plase crkve i njegog uticaja, inace im ne bi bila tolika preokupacija. Knjiga se zove: "O nesavrsenstvu hriscana i savrsenosti hriscanstva" napisao ju je Antonije Blum.
Korisnikov avatar
By Paki
... Ajde objasni se.
Rešeno :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!