Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Bog ne postoji!

Vredja moja verska osecanja
3
5%
Verujem u Boga, ali mi ne smeta
14
25%
Ne verujem u Boga, ali ne govorim
9
16%
Bog ne postoji!
29
53%
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Verska prava ateista su cesto ogranicena autocenzurom postovanje tradicionalnih religija. Tako ateista cesto smatra za nepristojno da glasno izgovori sustinu svog verskog opredeljenja - da Bog ne postoji.

Kako se odnosite prema ovoj tvrdnji?
Korisnikov avatar
By Mademoiselle
Ne verujem u Boga. Mislim da Bog ne postoji. Kazem to kada ucestvujem u diskusijama tog tipa, koje izbegvam jer su smarajuce, a nemaju neku preteranu poentu (sigurno necu ubediti vernika da prestane da veruje, niti ce on mene ubediti).
Korisnikov avatar
By anche
ako bog i postoji, zensko je :giggle:

tako se odnosim :yes:
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Koliko sam ja skapirao, pravi vernici nikada ne ulaze u otvoren sukob o tome. Bar sto se tice pravoslavlja. Svako ima pravo na svoj stav.
Ja verujem ali na nek svoj nacin.
Kao mladji sam umeo da upadam u sukobe ali sam shvatio da tako nista necu postici :beba:
Korisnikov avatar
By Mademoiselle
Pravi vernici i pravi ateisti (a i jednih i drugih je jako mali broj, veliki broj ljudi su prosto pozeri na ovoj ili onoj strani ili se jos uvek traze) nemaju potrebu da sole ljudima pamet po tom pitanju, kazu sta imaju, ako ih se pita i idu dalje...
Korisnikov avatar
By XerYuS
Ja inace nisam krsten, nisam pripadnik nikakve vere, i ne verujem da pog postoji kao jedna licnost koja zivi u oblacima. Ono sto u religiji zovu Bogom to postoji u nama. Ako verujes u necemu da ce ti pomoci npr. u ostvarenju ciljeva (u ovom slucaju u bogu) bice ti lakse da se izboris, stignes do tog cilja. znaci imas nekog ko je sa tobom kad fizicki nema nikog pored tebe, i odma ti je lakse (psihologija). a ona prica u bibliji je izmisljena da bi ljudi jednostavnije shvatili religiju.
Korisnikov avatar
By pthalo
Verujem u Boga, ali mi ne smeta da drugi ljudi misle drugačiji. Smeta ako misle da sam glupa samo zato što verujem u Boga. Ako puste me da verujem u Boga, kao i ja ih pustim da ne veruju, sve je u redu. :)
By J...
Ako postojimo mi, kao svesna bica i kao takvi mozemo da spoznamo jedan deo Univerzuma (konkretno nasu planetu i blizu okolinu) nije li logicno da postoji neki veci Um od naseg koji moze da sagleda i razume ceo Univerzum (onaj prostor gde ne postoji materija i vreme i koji mi ne mozemo da shvatimo).

Verujem da postoji smisao postojanja svega ali isto tako mislim da To sto ljudi zovu Bogom ima prilicno drugacije percipiranje nas nego sto to religije pokusavaju da objasne.

Mozda se neko nece sloziti sa mnom ali to je moj osecaj, da smo deo necega i da postoji smisao.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Nachin verovanja koji pravoslavno hrishcanstvo iziskuje od svojih vernika mi je strano i nemam problem da to kazem pred bilo kim...
Originally posted by J...
Ako postojimo mi, kao svesna bica i kao takvi mozemo da spoznamo jedan deo Univerzuma (konkretno nasu planetu i blizu okolinu) nije li logicno da postoji neki veci Um od naseg koji moze da sagleda i razume ceo Univerzum (onaj prostor gde ne postoji materija i vreme i koji mi ne mozemo da shvatimo).
Mislim da je ovakvo shvatanje homocentrichno, jer "um" i "razumevanje" su neshto shto je svojstveno choveku...
Mada, cenim svachije mishljenje, naravno...
a i mislim da to nije poenta teme...
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Verujem da postoji smisao postojanja svega ali isto tako mislim da To sto ljudi zovu Bogom ima prilicno drugacije percipiranje nas nego sto to religije pokusavaju da objasne.
Potpuno se slazem sa tobom :)
Sto se tice svetih pisama mislim da su ona odgovarala tada neukom narodu i pokusavala su da im uproste ili prikazu boga na onaj nacin na koji bi razueli.
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Da bog postoji, crvke ne bi imale gromobrane. :sudija:
By J...
Sto se tice pravoslavnog Hriscanstva, razumem i prihvatam onaj zahtev za oprastanjem i velikodusnoscu. Savremena psihologija takodje kaze da je oprastanje jedan koristan i zdrav proces, prvenstveno za samog sebe, tako da je Hrist pre 2000 god samo otkrio jednu psiholosku tehniku koja moze da bude korisna ako se pravilno upotrebi.

A cinjenica je da nevalja ni ako se nepravilno upotrebi, ako se samo gura u zaborav i potiskuje sve ruzno i sve to uz tvrdnju "ja sam vernik, ne smem da mrzim blabla" . Treba dati mrznji vremena da prozivi i odradi svoje ali to je sad off topic.... :P
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Originally posted by Mr.Ja
Da bog postoji, crvke ne bi imale gromobrane. :sudija:
:smeh:
Cini mi se da je to neko imao u potpisu :smeh:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Verujem u Boga, ali mi ne smeta.

Mada bih preformulisao to u sledece:

Verujem u nesto izvan nase moci poimanja, ali postujem i suprotno misljenje.
Korisnikov avatar
By Dina
Glasala za drugo. Mada ja verujem vise u Boginju :vestica: Salim se, ne verujem u nekom propisanom smislu odlazaka u crkvu i tome slicno. Ali se nikad ne izjasnjavam kao ateista. Ne smeta mi izjasnjavanje drugih ljudi dok to ne pocnu da namecu drugima.
By J...
Originally posted by BellyButton

Mislim da je ovakvo shvatanje homocentrichno, jer "um" i "razumevanje" su neshto shto je svojstveno choveku...
Zar mislis da neki kreativni Um ne postoji izvan nasih mozgova, upravo bi bilo homocentricno smatrati da smo mi jedini u celoj vasioni vlasnici Uma.

a i mislim da to nije poenta teme...
Iskreno, nisam ni skapirala poentu teme. :D Pretpostavljam da je u vezi ubedjivana u postojanje ili ne postojanje Boga.

A ako je u vezi slobode izrazavanja svog ateizma, nije mi problem da ortodoksnim vernicima kazem da ne verujem u Boga jer zaista u takvog Boga kakvog oni zamisljaju-ne verujem.
Korisnikov avatar
By BellyButton

Zar mislis da neki kreativni Um ne postoji izvan nasih mozgova, upravo bi bilo homocentricno smatrati da smo mi jedini u celoj vasioni vlasnici Uma.
Mislio sam da je homocentrichno u tom smislu shto se ljudske osobine pridaju nechemu neljudskom... Da, mislim da smo mi jedini vlasnici uma u vasioni i pridavanje te tipichno ljudske osobine nechemu neljudsom je homocentrichno...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa sam svemir i zivot na Zemlji predstavljaju nesto van nase sposobnosti poimnaja...

Podrzavam J... i apsolutno se ne slazem sa BellyButton-om.

Ljudski rod je ogranicen, to se vidi u toliko ljudskih postupaka... i sumnjam da se od toga moze pobeci, te razumeti nesto sto je iznad nas. (jer vecina upravo smatra da ne moze postojati nista iznad nas-svojevoljna ogranicenost)
By J...
Da, mislim da smo mi jedini vlasnici uma u vasioni i pridavanje te tipichno ljudske osobine nechemu neljudsom je homocentrichno...
OK, mozda mi imamo "ljudski" um koji na svet oko sebe "gleda" samo kroz 5 cula koja imamo. A zamisli sada neki "nadljudski" um koji umesto tih 5 ima 55 cula kojima sagleda svet oko sebe. Zbog toga moze da spozna sve ono sto mi ne mozemo ali u svojoj sustini je ipak um jer sagleda, razume, stvara, menja, pamti...
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by Dina
Glasala za drugo. Mada ja verujem vise u Boginju :vestica: Salim se, ne verujem u nekom propisanom smislu odlazaka u crkvu i tome slicno. Ali se nikad ne izjasnjavam kao ateista. Ne smeta mi izjasnjavanje drugih ljudi dok to ne pocnu da namecu drugima.

Otprilike bih se slošila sa Dinom...vjerujem i damo nek me niko ne ubjeđuje u suprotno,ja ću biti mirna.....u Čista ateizam ne vjerujem iz naučno daokazanih razloga.....neću vas gnjavit kojih.
Jedno je sigurno,niti sam nastala od majmuna,niti od planktona...ne smeta mi ako neko misli da je.
Korisnikov avatar
By istok
Glasao za drugu opciju.
Ja verujem zbog nekoliko "iskustava" koje sam imao. Opet, ona mogu da se svedu na projekcije mog mozga, ali su svakako ta iskustva uspele da me cvrsto ubede i da od bivseg ateiste konvertuju u vernika.
Naravno, ne odlazim u crkvu i ne postim i ne upraznjavam nista sto je "propisano", ne zamisljam "ciku u oblacima" ali nesto u meni od tada zna da nesto postoji. Kako god da se to naziva.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Da, mislim da smo mi jedini vlasnici uma u vasioni i pridavanje te tipichno ljudske osobine nechemu neljudsom je homocentrichno...
OK, mozda mi imamo "ljudski" um koji na svet oko sebe "gleda" samo kroz 5 cula koja imamo. A zamisli sada neki "nadljudski" um koji umesto tih 5 ima 55 cula kojima sagleda svet oko sebe. Zbog toga moze da spozna sve ono sto mi ne mozemo ali u svojoj sustini je ipak um jer sagleda, razume, stvara, menja, pamti...
Nachin na koji razmishljash dok pishesh to shto pishesh je LJUDSKI... Ne mozesh razmishljati drugachije nego ljudski jer si chovek... Chovek ima sposobnost da zamisli ne samo ono shto realno postoji vec i ono shto potencijalno postoji i u ljudskoj je prirodi da takvo neshto trazi... Dokins kaze: Chovek moze (u stanju je i to chini) da zamisli roze svinju sa krilima, ali je malo verovatno da takvo neshto negde postoji... Ono o chemu ti govorish mene podseca na tu Dokinsovu roze svinju sa krilima...
Korisnikov avatar
By Modesty
mislim da ti je primjer krajnje ne adekvatan
By J...

Nachin na koji razmishljash dok pishesh to shto pishesh je LJUDSKI... Ne mozesh razmishljati drugachije nego ljudski jer si chovek... Ono o chemu ti govorish mene podseca na tu Dokinsovu roze svinju sa krilima...

Idem ovom logikom...recimo slepa osoba, za razliku od nas koji imamo 5 cula, ona ima 4. Nikad nije mogla da vidi svet culom vida i logicno je da njen um radi na jedan drugaciji nacin nego nas.

Zamisli sad um sa vise od 5 cula, to vise nije ljudski um vec nadljudski.

E sad, zasto ja insistiram na tom nadljudskom umu, to sam vec rekla, zato sto je moj osecaj takav da smo deo necega i da mora postojati smisao svega.

Ako je nama data mogucnost da razumom menjamo jedan mali deo Prirode onda verovatno postoji Um koji je zaduzen za ceo Univerzum jer je cinjenica da se i tu stalno desavaju neke promene. Mozda je taj Um sastavni deo samog Univerzuma.

I opet da ponovim, to je moje vidjenje.
Korisnikov avatar
By Modesty

Nachin na koji razmishljash dok pishesh to shto pishesh je LJUDSKI... Ne mozesh razmishljati drugachije nego ljudski jer si chovek... Ono o chemu ti govorish mene podseca na tu Dokinsovu roze svinju sa krilima...

Idem ovom logikom...recimo slepa osoba, za razliku od nas koji imamo 5 cula, ona ima 4. Nikad nije mogla da vidi svet culom vida i logicno je da njen um radi na jedan drugaciji nacin nego nas.

Zamisli sad um sa vise od 5 cula, to vise nije ljudski um vec nadljudski.

E sad, zasto ja insistiram na tom nadljudskom umu, to sam vec rekla, zato sto je moj osecaj takav da smo deo necega i da mora postojati smisao svega.

Ako je nama data mogucnost da razumom menjamo jedan mali deo Prirode onda verovatno postoji Um koji je zaduzen za ceo Univerzum jer je cinjenica da se i tu stalno desavaju neke promene. Mozda je taj Um sastavni deo samog Univerzuma.

I opet da ponovim, to je moje vidjenje.
vrlo prikladno mišljenje e sad da li će neko taj UM nazivati Univerzalnim ili Bogom to ovisi o mnogo čemu...jedino bih te ispravila....oko je neko slijep ,uskraćen za neko učulo vida...on ima takozvano 6 čulo i osječa još više nego mi sa svim standardnim čulima
Korisnikov avatar
By Mademoiselle
@J...
Postoji grupa metafizicara koji smatraju da su svi ljudski umovi deo kolektivnog uma i da se autosugestijom moze uciniti da svojim umom utices na taj kolektivni um.Nesto slicno je opisano u knjizi Moc podsvesti. (nije bas nesto vezano za temu, ali sam mislila da bi te mozda moglo interesovati)

@Belly Button
Sta je sve od Dokinsovih knjiga prevedeno na srpski, cimanje mi je da citam u originalu? Ako znas - u2u me, please.
By J...
@ xx LooDa KrAwItZa xx

Znam, samo pokusavam da opisem svojim recima. :)
Korisnikov avatar
By Hys.

Mozda se neko nece sloziti sa mnom ali to je moj osecaj, da smo deo necega i da postoji smisao.

J.. 'el mi to imamo neke slicne planete u nekim tamo aspektima :cvece: ?
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Manje - vise me ne zanima to sto bi neko mogao da kaze da Bog ne postoji.

Ja ne znam da li postoji ili ne. Delimicno se slazem sa J..., mada ne mogu da kazem da nesto "verovatno postoji" kada se to zasniva na cistom zamisljanju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!