Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By EYA
Još davno su cinici govorili kako visina kvocijenta inteligencije (IQ) govori samo koliki ćete kvocijent inteligencije postići na budućim testovima IQ-a, a da sa uspjehom i zadovoljstvom u životu i nema baš mnogo veze.

Zbog toga se pojavila nova mjera – emocionalna inteligencija (EQ).

Jednostavno rečeno emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja osjećaja, njihovog jasnog identificiranja, razumijevanja, sposobnosti kontroliranja i korištenja za izražavanje misli. Samo po sebi je razumljivo koliku ulogu osjećaji imaju u nošenju sa svakodnevnim situacijama, komuniciranju s drugim osobama i najvažnije koliku oni ulogu imaju u donošenju odluka.

Koncept EQ pojavio se 1990. godine kada su psiholozi John Mayer i Peter Salovey objavili tekst pod nazivom Emocionalna inteligencija, a svoju svjetsku afirmaciju doživio je 1995. godine kada je Daniel Goleman objavio svoj best seller s istim naslovom.

Za razliku od IQ-a, okružuje nas mnoštvo dokaza kako visoki EQ uglavnom jamči uspjeh, bilo privatno ili poslovno. Emocionalno inteligentna osoba neće se lako zbuniti, rijetko žali za svojim odlukama ili postupcima, te se vrlo dobro nosi sa stresom. Ona prihvaća izazove i ne slama se pod pritiskom, samo-ograničavajuća je, ali ima visoko samopouzdanje i zna prepoznati svoje vrijednosti. Uglavnom je zdravija i više zadovoljna životom.

Najvažnije od svega je da za razliku od IQ-a koji je definiran rođenjem, EQ se može

razvijati, može se raditi na njegovom povećanju bez obzira na godine.

Za razliku od IQ-a, EQ je i teže mjeriti. Ipak, znanstvenici su razvili nekoliko načina mjerenja, a najpoznatiji je razvio Reuven Bar-On, izraelski psiholog.

On definira sljedeće kriterije:
Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Intrapersonalna skala – Govori kako osoba vidi sebe i koliko je kompetentna identificirati različite emocije u isto vrijeme. Ova kategorija također mjeri samopouzdanje, samosvjesnost i neovisnost osobe.

Interpersonalna skala –Odnosi se na odnos osobe s drugim osobama prema dvije najvažnije stvari:

1. Empatija – sposobnost osobe da osjeti tuđe emocije.

2. Društvena odgovornost – svijest o doprinosu za opće dobro.

Interpersonalni odnosi – Oni mjere sposobnost osobe da kreira i zadrži obostrano zadovoljavajuće odnose s drugim ljudima, s velikom dozom intimnosti i iskrenosti. Tu se cijene osobine poput razumijevanja tuđih problema i situacije, fleksibilnost i tolerancija.

Skala upravljanja stresom – Pokazuje koliko je neka osoba dobra u toleriranju stresa i kontroliranju impulzivnih reakcija.

Skala raspoloženja – Emocionalno inteligentni ljudi su sretniji i optimističnijeg pogleda, jer se dobro nose s negativnim osjećajima.

Naravno, ljudi su nepredvidivi i teško je potpuno zavladati svojim osjećajima, ali to ne znači da ne biste trebali pokušati.

Kako povećati emocionalnu inteligenciju?

1 Naučite prepoznati osjećaje

Stalno sami sebi pojašnjavajte svoje osjećaje. Često se zapitajte „kako se osjećam?“, a ako osjećate čitav niz različitih emocija, razlučite ih i rangirajte ih. Ali nikad ih nemojte preuveličavati, ali ni minimalizirati.

2 Preuzmite odgovornost za svoje osjećaje

Nemojte tražiti vanjska objašnjenja za ono što osjećate ili stalno sebe prikazivati kao žrtvu. Prepoznajte što osjećate i pokušajte razumjeti zbog čega to osjećate.

3 Predvidite svoje osjećaje

Naučite unaprijed predvidjeti kako ćete reagirati nakon određenog događaja ili akcije. Izbjegavajte raditi stvari koje će inspirirati negativne osjećaje.

4 Pitajte druge kako se osjećaju

Ne možete znati kako se netko osjeća ako ga ne pitate osim ako imate izrazito razvijenu empatiju. U svakom slučaju, morate ih prvo razumjeti da biste mogli suosjećati s njima. Slušajte ih pažljivo bez predrasuda.

5 Budite manje osjetljivi

Ako netko kaže nešto s čim se ne slažete, nemojte se odmah povlačiti ili napadati. Ovakve reakcije govore samo kako se ne možete nositi s kriticizmom. Umjesto toga, zahvalite na iskrenosti i usredotočite se na vrijednost njihovih komentara.

6 Probleme sagledajte cjelovito

Kada vam se nešto loše dogodi i mislite kako propada cijeli svijet, razmislite o tome koliko je vaš problem zaista ozbiljan. Koliko će on važnosti imati za 10 godina? Deset mjeseci? Deset tjedana? Deset minuta?

http://www.covermagazin.com/emocionalna ... encija.htm

TEST EMOCIONALNE INTELIGENCIJE – EQ
Iskreno odgovorite na sljedećih 10 pitanja sa da ili ne.

1 - Možete li jasno izraziti svoje osjećaje u najjednostavnijoj rečenici – „Osjećam…“?

2 - Možete li prepoznati različite osjećaje?

3 - Jeste li emotivno neovisni o drugima?

4 - Možete li prepoznati zbog čega se osjećate tako kako se osjećate?

5 - Možete li uvijek kontrolirati svoje ponašanje?

6 - Jeste li sposobni zaboraviti pogreške i ostaviti iza sebe ono za čim žalite?

7 - Jeste li zadovoljni sa svojim postignućima?

8 - Iskorištavate li svoje potencijale?

9 - Misle li drugi kako imate visoko mišljenje o sebi?

10 - Prihvaćate li sebe takvima kakvi jeste?

Emocionalno inteligentni ljudi će odgovoriti s „DA“ na 8 do 10 pitanja. Vi?
Korisnikov avatar
By anche
6/10 (ne znam koja mi dva jos fale da budem :giggle: )

nego bre, odes na zg prajd i odma' jekavica? :joint:
Korisnikov avatar
By KiWi

au ... po ovom testu sam daleko od toga
Korisnikov avatar
By Machkodlak
imam sest tacnih (jos sam ja zelen emotivno :kiwi: )
mislim da bi mi savrsen test bio ona interpersonalna skala i solidan onaj za raspolozenje, a preostala tri slabi ili nikakvi...
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Grrrrrrrrrrrrrrrrrr! Pored toga sto me je sramota mrzim sto ne znam dobro engleski!!!!!!!!
Ali ima i lepih vesti u septembru krecem na kurs :D
Da se nadovezem na neke od ovih testova koje bih lose uradio. Recimo kada padam u depresiju, kada pocne da me obuzima ona hladna tuga i onako te steze da mi dodje da samo legnem da spavam u nadi da kada ustanem, sve ce biti ok. Mislim da sam razvio neku vrstu odbrambenog mehanizma...
kada pocne da me obuzima to stanje postajem promenljiv nestalan, nestabilan i samo grebem kopam za traccima svetlosti bez obzira na posledice. Gledam da skrenem misli od izvora moje tuge i skacem sa misli na misao sa dela na delo ne bi li zaboravio ili ti sta ja znam vec.
Imao sam slucajeva kada mi je ovo hiperaktivno stanje pomoglo dok sa druge strane, bilo je slucajeva,kada sam pravio sranja u kojima ne poznajem sebe i cak nemam opravdanja za ono sto sam uradio i onda se jos vise pokopao :sigh: .
Boze kako se u mom zivotu cesto pojavljuje taj mac sa dve ostrice...
Korisnikov avatar
By Manon
Originally posted by Machkodlak
Originally posted by Manon
10/10
svaka cast :)
nije ni to uvek neka sreca. Cesto si spokojniji i srecniji kad manje znas ili manje osecacas. Narocito kada su u pitanju tudja osecanja. Lepse je ponekad ziveti u iluziji
Korisnikov avatar
By Machkodlak
verovatno si u pravo...
mislim kada sve znas i nema neku draz... a?
Korisnikov avatar
By Manon
cesto vidim da nije sve onako kako neko zeli da pretstavi. To mislim da je bolje kad ne vidis. Spokojan si u neznanju. Ovako stalno proveravas sebe u zelji da nisi u pravu i da to nije bas tako. na zalost nikad do sada nisam pogresno naslutila. Za posao je dobro ,ali za vezu....
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Originally posted by Manon
Ovako stalno proveravas sebe u zelji da nisi u pravu i da to nije bas tako.
i vecito se hvatas za slamku cak i trazis glupave razloge koji nemaju nikakve veze sa zivotom. Bar ja sam imao neke nenormalne zakljucke.
Posledice: Sa jednim mojim bivsim(ta veza se zavrslia davno i nikada se ne vratilo slicno) Ispao sam glup, lud i zeznut, najstrasnije je sto sam bio mnogo povredjen.
Tako da je i ovo mac sa dve ostrice :nerd:
By mikka
[rekao bih da je ovaj test sa 10 pitanja smesan, i svakako neprecizan ( ja 9 od 10)
cini mi se da je bolji ovaj koji je andja ostavila
prema njemu mi je 129 od 155
Korisnikov avatar
By Manon
Machkodlak, da, najgore je kad jasno vidis nesto a on/ona te ubedjuje u drugo, pa na kraju ispadne da si u pravu. Ljudi cesto manipulisu osecanjima. Mozda kad im nije bas dovoljno stalo, a mozda prosto imaju takav karakter.
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Zato izuzetno postujem istinu :)
UVEK kazem prevari me ali samo mi reci, istinu!
Mrzim kada me neko pravi budalom ma koliko bio gluplji ili pametniji od mene!
Zivela istina :hyper:

edit: izvinjavam se ako sam otisao u off necu vise :)
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by EYA
Još davno su cinici govorili kako visina kvocijenta inteligencije (IQ) govori samo koliki ćete kvocijent inteligencije postići na budućim testovima IQ-a, a da sa uspjehom i zadovoljstvom u životu i nema baš mnogo veze.
cinici?
Originally posted by EYA
Zbog toga se pojavila nova mjera – emocionalna inteligencija (EQ).
na to moze da se da opet isti prigovor - rezultat na skali "emocionalne inteligencije" samo govori o tome koliki ce koeficijent iste verovatno postici na sledecem testu EI.
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Originally posted by EYA

cinici?

Ne znas ko su bili cinici ili nisi siguran da su jos oni tvrdili tako nesto?
Korisnikov avatar
By gneeebo
ne razumem zasto je ta tvrdnja nuzno cinicna.
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Nije cinicna u danasnjem tumacenju te reci :)
Ako sam ja dobro skapirao radi se o filozofima cinicima koji su ovo tvrdili :)
Korisnikov avatar
By gneeebo
pa ne verujem, s obzirom da se radi o IQ-u, izumu XX veka.
Korisnikov avatar
By foolish
9/10
138/155

"According to your self-report answers, your emotional intelligence is excellent."
Korisnikov avatar
By Machkodlak
aha pa predpostavljam da je je postojao i tada samo se drugacije zvao :D
mozda su mislili na mudrost :D
mudrost je bar bila njihova osnova (generalno za sve filozofe)
Originally posted by gneeebo
pa ne verujem, s obzirom da se radi o IQ-u, izumu XX veka.
By Çâðê_DUP
Ono sto meni licno smeta kod ovih testova EQ-a jeste sto nije tesko *uz odgovarajuci IQ :D skapirati koji su "pravi odgovori". Tako da se sve nekako svodi na to da li cu biti iskrena u davanju odgovora ili ne. Parametri za visok EQ su utvrdjeni, pratiti je, kako bi ovde pastovali visok rezultat. No, cemu? :eureka:

..
hocu reci da se moze nastimovati rezultat, a kod testa za IQ malo teze..
Korisnikov avatar
By gneeebo
hm, ne mislim da je samo to u pitanju. uz svu iskrenost na ovom svetu, pitanja koja pretenduju da otkriju nekakvu opstu sposobnost (inteligenciju) 'ispravnog' razumevanja svojih i tudjih dozivljaja koju osoba slobodno moze primenjivati na sebe i (generalno sve) druge u razlicitim okolnostima je prilicno problematicna. recimo:

da li to znaci da je neko emocionalno neinteligentan ako ne moze da prepozna zbog cega? sta ukoliko se jedna osoba nalazi u spletu kompleksnih odnosa koji negiraju njena osecanja, kao i svoj udeo u njihovom izazivanju, dok se druga nalazi u mnogo jednostavnijim, iskrenijim i otvorenijim odnosima? da li je zbunjenost ili zatvorenost prve osobe odraz njene emocionalne gluposti?

ovo pitanje implicira da emocionalna inteligencija podrazumeva kontrolu ponasanja, tj. sposobnost podvajanja onoga sto osecamo i onoga sto pokazujemo - ne ukazujem samo na to da ta podvojenost nije uvek najinteligentniji izbor, vec sta recimo reci o ljudima koji se nalaze u izuzetno represivnim okolnostima, na primer u zatvorima, psihijatrijskim ustanovama, porodici - da li je njihovo eventualno 'pucanje' prosto "neinteligentno"?

sta ukoliko nismo postigli ono cemu smo posvetili svoj zivot, ili ukoliko smo postigli ono sto nismo zamisljali, napravili veliko sranje, povredili puno ljudi itd. - da li smo emocionalno glupi ako smo time nezadovoljni?

ko odlucuje o tome koji su nasi potencijali?

ne znam tacno na sta se pretenduje ovim pitanjem, no opet se neki generalizovani 'drugi' uzimaju kao relevantna i 'objektivna' tacka za procenjivanje naseg dozivljaja.

ovo implicira da smo sastavljeni od nekakvih autenticnih i manje autenticnih delova, te da smo sposobni da ih razlikujemo, i onda se pita da li prihvatamo te delove koje ustanovimo kao autenticne. sta ukoliko gresimo u nasem dozivljaju o tome 'kakvi jesmo', i na taj nacin prihvatamo sebe 'kakvi nismo'? opet, ko odlucuje o tome 'kakvi jesmo'?

i jedno moje pitanje - da li su ljudi koji zakljucuju o tudjim dozivljajima na osnovu ovakvih testova emocionalno inteligentni?
By Çâðê_DUP
Originally posted by gneeebo
hm, ne mislim da je samo to u pitanju. uz svu iskrenost na ovom svetu, pitanja koja pretenduju da otkriju nekakvu opstu sposobnost (inteligenciju) 'ispravnog' razumevanja svojih i tudjih dozivljaja koju osoba slobodno moze primenjivati na sebe i (generalno sve) druge u razlicitim okolnostima je prilicno problematicna. recimo:

da li to znaci da je neko emocionalno neinteligentan ako ne moze da prepozna zbog cega? sta ukoliko se jedna osoba nalazi u spletu kompleksnih odnosa koji negiraju njena osecanja, kao i svoj udeo u njihovom izazivanju, dok se druga nalazi u mnogo jednostavnijim, iskrenijim i otvorenijim odnosima? da li je zbunjenost ili zatvorenost prve osobe odraz njene emocionalne gluposti?

ovo pitanje implicira da emocionalna inteligencija podrazumeva kontrolu ponasanja, tj. sposobnost podvajanja onoga sto osecamo i onoga sto pokazujemo - ne ukazujem samo na to da ta podvojenost nije uvek najinteligentniji izbor, vec sta recimo reci o ljudima koji se nalaze u izuzetno represivnim okolnostima, na primer u zatvorima, psihijatrijskim ustanovama, porodici - da li je njihovo eventualno 'pucanje' prosto "neinteligentno"?

sta ukoliko nismo postigli ono cemu smo posvetili svoj zivot, ili ukoliko smo postigli ono sto nismo zamisljali, napravili veliko sranje, povredili puno ljudi itd. - da li smo emocionalno glupi ako smo time nezadovoljni?

ko odlucuje o tome koji su nasi potencijali?

ne znam tacno na sta se pretenduje ovim pitanjem, no opet se neki generalizovani 'drugi' uzimaju kao relevantna i 'objektivna' tacka za procenjivanje naseg dozivljaja.

ovo implicira da smo sastavljeni od nekakvih autenticnih i manje autenticnih delova, te da smo sposobni da ih razlikujemo, i onda se pita da li prihvatamo te delove koje ustanovimo kao autenticne. sta ukoliko gresimo u nasem dozivljaju o tome 'kakvi jesmo', i na taj nacin prihvatamo sebe 'kakvi nismo'? opet, ko odlucuje o tome 'kakvi jesmo'?
i jedno moje pitanje - da li su ljudi koji zakljucuju o tudjim dozivljajima na osnovu ovakvih testova emocionalno inteligentni?
:rotflmao:

marry me :sweet:
Korisnikov avatar
By gneeebo
pa buduci da si alfa zenka, nema mi druge nego da svoju seksualnu orijentaciju ostavim po strani! :cheer: :auto: :venchanje: :dancing: :cobanica:
Korisnikov avatar
By LittleRed
6/10

Snapshot Report
Self-report Component
Subscale IQ score = 102
Subscale percentile = 58

102
According to your self-report answers, your emotional intelligence is slightly below average. People who score like you do feel that their ability to understand and deal with their own emotions and those of others is just barely acceptable.

dakleM strasno...
Korisnikov avatar
By Vespertine
na ova pitanja udario 8/10 mada su zaista malo bezveze, a EQ test mi ripnuo do 121:yay:

Pa koja je poenta testiranja ako odgovarash shtimujuci se za druge , zar nije poenta da budesh iskren i da od testa nauchish neshto ako je to ikako moguce...

Gneebo ti imash neodoljivu potrebu da komplikujesh stvari i da trazhish dlake u jajetu. Neko je postavio standarde i napravio test pa ko hoce nek radi a ti se malo posveti trazhenju jaja u dlakama i da vidish kako ce svet biti lepshe mesto za sve nas :kiss:
Korisnikov avatar
By jukie
Evo Angelina, uradih tvoj test:

Snapshot Report
Self-report Component
Subscale IQ score = 97
Subscale percentile = 45
According to your self-report answers, your emotional intelligence is slightly below average. People who score like you do feel that their ability to understand and deal with their own emotions and those of others is just barely acceptable. Emotionally intelligent people have an easy time overcoming difficulties in their lives and they are generally able to control their moods. It?s easy for them to motivate themselves to overcome obstacles and reach their goals. In addition, they find social interactions to be quite easy and fulfilling, for several reasons. They are comfortable allowing themselves to get close with others, and feel comfortable being vulnerable enough to establish intimacy. They also report having an easy time offering support to others; likely due to an empathetic nature and a solid ability to offer advice. Perhaps by working on your problem areas, you can become more confident in dealing with your own emotions and those of others.

Pitanja su jako lepa, ali je rezultat testa bezveze, gde je tu detaljna analiza posle onolikog kuckanja... Ne dam sedam dolara

A kao što sam već rekao na prošloj temi o emocionalnoj inteligenciji, ne mislim da sabiranje poena o tome koliko prepoznaješ osećanja drugih i kako reaguješ na njih (tj. koliko te je briga) daje ikakve rezultate, to je kao sabiranje baba i žaba. Mislim da bi bilo korisnije da su nacrtali tačku na x i y osi, kao u onom testu političke orijentacije
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!