Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By ns.happy
''Vreme je iluzija mozga koji ne moze da skapira da se sve stvari dogadjaju istovremeno.''

da li se slazete sa ovim?
Korisnikov avatar
By Escobar
pokretna slika sveta.....

ne mozes da banalizujes filozofiju, hapice kapice :sudija:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa donekle... jer mozes reci da ti se par stvari desava istovremeno...

Ali nesto ne mogu da podrzim misao koja nalaze da nam se sve desava istovremeno...

Nego, poenta price je?!
Korisnikov avatar
By Rei
Ne :P
Ali se slazhem sa konstatacijom nekih nauchnika da vreme nije konstantno.
Korisnikov avatar
By Zoe
Vreme je relativna stvar.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Vreme ne postoji...
To je ljudska izmishljotina...
Korisnikov avatar
By Skai
Ne, vreme je svojstvo kosmosa!
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by BellyButton
Vreme ne postoji...
To je ljudska izmishljotina...
Ma kazes ti?

Neke stvari se dese u jednom trenutku a neke u nekom drugom. Jednu odrednicu smo nazvali "ranije" a drugu "kasnije"...Tu su zatim i "pre", "posle", "istovremeno" itd...

Cinjenica je da se stvari desavaju odredjenim tokom...Zemlja je u jednom trenutku u jednom polozaju u odnosu na Sunce dok je u nekom drugom trenutku drugacije okrenuta toj zvezdi...

E sad nacin na koji mi merimo vreme je zaista nesto sto su ljudi izmislili...
Znachi merenje vremena na ovakav nacin koji mi poznajemo je ljudska izmisljotina...Samo vreme ...tj. redosled po kom se stvari desavaju nije...
Korisnikov avatar
By iJazz
„Šta si ti?“ viknu Nasumica.
„Doći ćemo na to za minut.“, reče ptica. „Samo reci koliko mnogo, molim te?“
„Pa, nekako si...“ Nasumica bespomoćno mahnu u daljinu.
„Vidim, i dalje sam beskonačnih razmera, ali bar se bližimo pravoj dimenzionoj matrici. Dobro. Ne, odgovor je pomorandža i limun.“
Limun?
„Ukoliko imam tri limuna i tri pomorandže, pa izgubim dve pomorandže i limun, šta mi ostaje?“
„Ha?“
„U redu, znači misliš da vreme ide u tom smeru, je li? Zanimljivo. Jesam li i dalje beskonačna?“ upita ona, naduvavajući se tamo i ovamo po prostoru. „Jesam li sada beskonačna? Koliko sam žuta?“
Tu je negde i moje shvatanje vremena :) .
By XanaX
zamišljam, kad želim filozofirati, vrijeme kao nešto relativno, no, opet, sklon sam praktičnosti, tako da za mene postoje događaji koji posjeduju svoju trenutnost, apsolutnu prošlost i apsolutnu budućnost; no ti su pojmovi, koje niti ne pokušavam zamisliti u četverodimenzijskom svemiru, određeni relativnošću samog događaja...
Korisnikov avatar
By ns.happy
kada je covek postao svestan pojma godine? i zbog cega je ceo svet prihvatio za 0 godinu isusovu smrt? zasto merimo vreme od smrti? zasto ne od njegovog rodjenja? kazu da se uskoro blizi kraj hriscanskog kalendara. sta cemo posle toga?
jutros sam se probudio sa ovim pitanjima, hvala korisniku koji je iskopao ovu temu, pa sada ovo pisem, inace se ne bih ni setio...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by ns.happy
kada je covek postao svestan pojma godine? i zbog cega je ceo svet prihvatio za 0 godinu isusovu smrt? zasto merimo vreme od smrti? zasto ne od njegovog rodjenja? kazu da se uskoro blizi kraj hriscanskog kalendara. sta cemo posle toga?
jutros sam se probudio sa ovim pitanjima, hvala korisniku koji je iskopao ovu temu, pa sada ovo pisem, inace se ne bih ni setio...
svet je "prihvatio" nultu godinu kao pochetak nove ere.

po starom slovenskom kalendaru ovo je 7500 i neka godina (ima neki vezan za lazarovu vecheru [jel se to tako zove?], gde je ovo spomenuto.. mogu da se iscimam i da iskopam, i guess)
Korisnikov avatar
By ns.happy
zasto su kinezi prihvatili da isusova smrt bude pocetak? zasto muslimani? itd.
By polarlicht4.1
Vreme je vrlo problematična kategorija kojom se ljudi bave već dugo, dugo vremena. A ako se nekome čita, evo par zanimljivih linkova:

Time (The Internet Encyclopedia of Philosophy)
http://www.iep.utm.edu/t/time.htm

Time (Stanford Encyclopedia of Philosophy)
http://plato.stanford.edu/entries/time/

Takođe preporučujem Kantovu "Kritiku čistog uma" i to onaj deo transcendentalne estetike o vremenu, svega pet strana no zato...
Korisnikov avatar
By M M and I
zasto su kinezi prihvatili da isusova smrt bude pocetak? zasto muslimani? itd.

Pa i nisu...Oni slave svoju pitaj boga koju godinu...tako i arapi...persijanci (iranci) a i jevreji...

To sto se sad racuna kao 2007-ma je samo u sferi biznisa radi prakticnosti...ali kinezi, i ostali racunaju godine po svom kalendaru...
Korisnikov avatar
By Sutekh
:up: Mimice, u poslednje vreme me iznenadjujesh (na pozitivan nachin).

Enivejz, preuzeto sa vikipedije:

The current Islamic Year is 1428 AH.

preuzeto sa jewish calendar convertora:

Kislev 5, 5768*

preuzeto sa nekog budistichkog sajta:
The Buddhist calendar is 543 years older than the Christian, the year 2002 thus corresponds with the year 2545.
Tako da..
Korisnikov avatar
By ns.happy
ajoj. pa vreme je skroz u qrcu ... :dance: onda kada kazete ''kasnim'' to ima potpuno drugacije znacenje hehe
Korisnikov avatar
By Sutekh
nije vreme, nego kalendar :P
Korisnikov avatar
By kal zakath
''Vreme je iluzija mozga koji ne moze da skapira da se sve stvari dogadjaju istovremeno.''

da li se slazete sa ovim?

Ovo me podseča na jednu diskusiju na nekom hriščanskom forumu. Ako je bog stvorio vasionu, onda je tog momenta stvorio i vreme. Vreme bez ničega ne postoji. E, da bi stvorio vasionu, on ju je morao prvo smisliti. Ali svaka misao ima svoj početak i svoj kraj, što opet znači da teče vreme, ali vreme ne može da teče bez svemira.

Pa su onda došli na tom forumu sa rešenjem, da je bog bezvremenski, da njemu vreme ne teče i da je njemu sve SADA. Njemu je sada i početak svemira i kraj svemira i sve između.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Uff.. Kad patim od nesanice imam problem sa rezonovanjem apstraktnih pojmova..

Ajde prvo da pokushamo da de definishemo vreme? Shta je to? Prostor izmedju tachke A i tachke B?

Da li su ljudi "izmislili" vreme da bi se lakshe snashli u tom gorepomenutom prostoru, ili?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Zavrsite vise raspravu oko merenja godina i kalendara.
Dovoljan primer o apsurdu toga jeste i sam Gregorijanski i Julijanski kalendar...

Poenta price da smo rodjeni... zivecemo... umrecemo... the end!
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Dirrty19g
Zavrsite vise raspravu oko merenja godina i kalendara.
Dovoljan primer o apsurdu toga jeste i sam Gregorijanski i Julijanski kalendar...
Poenta price da smo rodjeni... zivecemo... umrecemo... the end!
trazis od nas da ti zavrsimo raspravu koja traje vec hiljadama godina... a i o toj poenti o kojoj pricas mozemo da pricamo. ja npr verujem da mi ne mozemo da umremo vec da samo menjamo oblik ali ne i sustinu. nasa energija ili ode tamo odakle je i dosla ili poprima drugi oblik dok ne izvrsi neki zadatak koji joj nije ni izrecen...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Bavi se polemikama nekih bitnijih stvari.
Kako god merili vreme... ono je uvek prisutno i uvek teche.

Kod poente price sam razmisljao da u zagradu stavim-sve zavisi od vasih licnih verovanja.
Ali zaista ne bih produbljivao tu temu, jer ce uvek postojati 1000 razloga ZA i PROTIV...
Korisnikov avatar
By ns.happy
zar postoji ista bitnije od vremena?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Mnogo bitnije je kako provodis vreme koje ti je dato, odnosno drugim recima kako si to vreme iskoristio.

Stoga je vreme shodno tome samo jedna vrsta granice koja nam ne dozvoljava vecnost ni u cemu (da se tako izrazim).
Korisnikov avatar
By Deity Marduk
:up:

Interesantna recenica.Medjutim ,mislim da je vezana za individualni dozivljaj.Tako da ne moze masovno da se primeni.

Npr. Kod mene bi moglo ,buduci da ja sam pristalica sadasnjosti ,i trudim se da odbacim proslost i buducnost kao stege i usmeravanje jednog coveka.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!