Originally posted by Sixto
Inace cinjenica je da su zene ne toliko 'skrajnute' kao sto mi mislimo!
na koje žene se to odnosi, i na šta misliš kad kažeš skrajnute?
Jesu u zlatnom kavezu mozda, al stub svake kuce u islamskom svetu je zena!
to je još jedan često ponavljani refren čije značenje bih volela da mi neko objasni.
CIni mi se da se to njihovo ogranicavanje slobode svodi samo na taj puteni deo tj na one norme koje sprecavaju ispoljavanje, samo javno, sexualnosti!
meni je to daleko od "samo". seksualnost se svakako kontroliše u svakom društvu, ne mogu ni ja da se skinem gola na ulici ako to poželim, ali imam mnogo više izbora od žene koja uvek i svuda mora da skriva celo svoje telo i hoda dva koraka iza muža, za kojeg istovremeno ne važe nikakve "norme koje sprečavaju javno ispoljavanje seksualnosti". na to se odnosilo i moje pitanje o marami koja treba da sakrije žensku kosu jer je "to nešto najlepše što žena ima". kamo priča o tome šta to muškarac ima što je "najlepše", pa bi ga valjalo sakriti u cilju verske skrušenosti i skromnosti u svetom hramu? zašto se nijedna od tih seksualno zabrinutih religija ne brine o tome da li će se nekoj strejt ženi ovlažiti pička ili gej muškarcu dići kurac ako za vreme molitve bace pogled na neki muški seksualni atribut? to prestrašno licemerje i dvostruki standardi veze nemaju ni sa kakvim spiritualnim verskim potrebama, već samo sa potrebom održavanja patrijarhalnog poretka koji od žene pravi seksualni objekat podložan kontroli i oblikovanju, dok muškarca nikad ne bi stavio u takvu poziciju.
Gledam DVD koji sam uzeo pre par dana, zena koja radi na platou Gize kao strucnjak za arheologiju tj specijalizovala se za skelete! Sa kosuljom koja prekriva sve osim saka i zakopcana do grla, sa maramom na glavi obavijenom i zavezanom oko vrata! Fantasticno govori engleski, strucnjak svetskog glasa, daje intervju za televiziju, radi rame uz rame s muskarcima!
to stoji, pokrivanje ne mora da podrazumeva potpunu izolovanost i povučenost žene u privatnu sferu. a kad već pomenu tu varijantu sa nošenjem marame i pokrivanjem svega osim lica, zanimljivo je da mi ona nikad nije izazvala takvu reakciju kao što je bila ova. ali žena koja je bukvalno cela nevidljiva, to mi je baš bilo 2 much 2 handle. možda zato što lice doživljavam kao ključno na ljudskom telu, pa me zato ta scena toliko užasnula.
Dosta ne poznajemo islam da bi mogli o njemu da pricamo! Jako su zatvoreni i nije lako spoznati ono sta je sama sustine vere! Extremi kao varijacije na istu se naravno podrazumevaju, al to je onda vec polemika o pravoj veri, koja nije ukaljana zastranjivanjima!
ne znam po čemu zaključuješ da su muslimani jako zatvoreni, da me interesuje islam jednako lako bih mogla da se upoznam sa njim kao i sa hrišćanstvom, kad bi me ono interesovalo. ali me ni jedno ni drugo preterano ne zanima u pogledu upoznavanja sa dogmama, ono što me interesuje je njihov odnos sa realnim životom u realnom svetu, koji uključuje i položaj žene, ako je vernica. a taj nije zadovoljavajući ni u jednoj meni poznatoj religiji, što bi upravo dotične religije trebalo da prepoznaju kao problem, po mom mišljenju. jer svaka od njih je nastala u konkretnom vremenu i na konkretnom prostoru, čije je zakone, vrednosti i shvatanja pretvorila u kamen nazvavši ih svetim i ugradivši ih u tu "suštinu vere", pa sad maleriše ljude stotinama i hiljadama godina nakon prestanka postojanja društava u kojima je nastala nekakvim normama koje se malo ili nikako ne uklapaju u živote koje isti ti ljudi žive. nedavno sam čitala kolumnu jednog katoličkog sveštenika u nekim hrvatskim novinama, i pravo se obradovala kad sam videla da i međ' klerom ima ljudi koji razmišljaju o tome da bi crkva trebalo da počne da se prilagođava svetu u kojem postoji, umesto što stalno nastoji da ga prilagodi sebi, ili barem prokune i anatemiše kad to ne može da učini.
a ovo naše je baš preterani offtopic...