Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Originally posted by mili86

sesiri, marame i lakovi za nokte iz racinog posta... ovako... po recima apostola Pavla u njegovoj poslanici, preporucuje se da se zene gologlave ne mole Bogu, tj. da na molitvenim skupovima pokrivaju svoje glave kao odraz skromnosti. jer se kosa smatra najlepsim sto zena ima, pa s toga to treba i da pokrije da ne bi tima privlacila paznju...
ima li u patrijarhovim poslanicama i nekih preporuka za muškarce na istu temu? :nokti:
Originally posted by Dina
Takodje, bas sad kada sam bila u Tunisu najteze mi je bilo kad vidim devojcice zabradjene. Nema bas malih ali sa 12, 13 god vec ima :( One nikad vise nece otkriti kosu, kad se jednom zabradis, nema tamo pa ovamo. Kupanje u moru je naravno sa sve odecom... A najlepsi pogled je bio kad vidim stariju zenu koja je zabradjena a cerke nisu iako su odrasle, znak da moze biti neke promene.
ja sam nedavno prvi put uživo videla ženu koja je potpuno pokrivena, dakle vide joj se samo oči, a sve ostalo je sakriveno pod crnom tkaninom. ušla je u prodavnicu sa mužem i sinom (tj. IZA njih dvojice), koji su bili u bermudama i majicama s kratkim rukavima. strašno sam burno reagovala, 2 much of my surprise, s obzirom da to od sebe nikad ne bih očekivala - totalno sam se isekla, osećala sam se kao da gledam sprovođenje nekakve zatvorenice, robinje, ma užasno... pa onda, taj prizor njegovih golih nogu i ruku, dete obučeno kao bilo koje dete koje se vidi na ulici i ona sa njima, sva u crnom na milion stepeni, užasno me razbesneo, prosto mi je došlo da im priđem i povilenim na sav glas. naravno da sam svesna da je to nešto na šta nikako nemam pravo, niti sam išta slično pokušala da uradim, ali eto tako sam se osećala.
posle sam samu sebe patila razmišlljanjem o tome šta je bilo ispravno a šta neispravno u toj mojoj reakciji, je li ona rezultat evrocentričnih predrasuda ili nekakvog stereotipnog otpora prema nečemu što je drugačije, i tako dalje, i tome slično... al džaba, s koje god strane da promišljam situaciju, uz sve poštovanje prema kulturnim različitostima i uviđanje kompleksnosti pitanja, ne verujem da ću ikad biti u stanju da se sretnem sa polugolim muškarcem koji iza sebe vodi potpuno pokrivenu ženu, a da ne pobesnim.
Originally posted by Lepa Krepa

sesiri, marame i lakovi za nokte iz racinog posta... ovako... po recima apostola Pavla u njegovoj poslanici, preporucuje se da se zene gologlave ne mole Bogu, tj. da na molitvenim skupovima pokrivaju svoje glave kao odraz skromnosti. jer se kosa smatra najlepsim sto zena ima, pa s toga to treba i da pokrije da ne bi tima privlacila paznju...
ima li u patrijarhovim poslanicama i nekih preporuka za muškarce na istu temu? :nokti:
Krepac,
dobro pitanje ;)

Sto se pokrivenih zena tice, moja reakcija na tu sliku je slicna kao tvoja... Samo sto ja pored besa postajem i tuzna. Ali ne reaguju svi ljudi tako, desavalo mi se da mi zameraju sta imam ja da se "borim" za njihova prava, kad se one same ne bore. Njima je dobro inace bi to menjale. Nekako, kao i ti, ja koliko god da se zapitam i pretpostavim da su vaspitanja razlicita, ljudi itd... opet ne mogu da zamislim kako bi nekom moglo biti dobro u jednoj takvoj nepravdi i ropstvu...
A znate li da svetska modna industija ne zaradi tolko od kojekavih Spajsica i Hiltonica koliko od zena imucnih muslimana iz arapskih zemalja! Kad ne mogu da se skidaju one i pored zara ispod nose odecu svetskih kreatora zarad neke svoje satisfakcije i kaprica!
Naravno nije im limitirana potrosnja ni po kakvom pravilu!
Jedino kako se moze nazreti takva zena jeste po cipelama koje su im pravi fetis jer su jedine koje se vide!
Ali ne reaguju svi ljudi tako, desavalo mi se da mi zameraju sta imam ja da se "borim" za njihova prava, kad se one same ne bore. Njima je dobro inace bi to menjale. Nekako, kao i ti, ja koliko god da se zapitam i pretpostavim da su vaspitanja razlicita, ljudi itd... opet ne mogu da zamislim kako bi nekom moglo biti dobro u jednoj takvoj nepravdi i ropstvu...
yeah, upravo sam tu vrstu razgovora posle vodila s dečkom, budući da smo bili zajedno kad sam je videla. njegova je teza da, makar u bosni (u kojoj se, jel, dešava radnja), muslimanske žene imaju izbor oko takvih stvari, dakle mogu biti nepokrivene, delimično ili sasvim pokrivene, te ako je to njen izbor, ja nemam šta tu da tražim. onda se tu provukla i ona čuvena floskula, jedna od mojih omiljenih, kako "islam jako poštuje ženu", pa je njoj, šta znaš, možda i dobro u životu. problem je u tome što je svako ko je ikad pokušao da mi objasni šta znači to poštivanje (haj da sad ne ulazim u značenje same sintagme "poštovanje žena", koje je suštinski hard core patrijarhalno) navodio argumente slične ovome što je iznad napisao sixto - one imaju sve što požele u svom malom kavezu. drugo, kategorija izbora je mnogo komplikovanija od svođenja stvari na to da ona ne živi u državi koja je silom primorava da nosi tu odeću, naročito kad se stvar sagleda sa nivoa svake zasebne individue u odnosu sa svojom konkretnom životnom okolinom.
tako da ja i dalje zadržavam pravo da ispizdim na takav prizor.
Inace cinjenica je da su zene ne toliko 'skrajnute' kao sto mi mislimo!
Jesu u zlatnom kavezu mozda, al stub svake kuce u islamskom svetu je zena!
CIni mi se da se to njihovo ogranicavanje slobode svodi samo na taj puteni deo tj na one norme koje sprecavaju ispoljavanje, samo javno, sexualnosti!
Gledam DVD koji sam uzeo pre par dana, zena koja radi na platou Gize kao strucnjak za arheologiju tj specijalizovala se za skelete! Sa kosuljom koja prekriva sve osim saka i zakopcana do grla, sa maramom na glavi obavijenom i zavezanom oko vrata! Fantasticno govori engleski, strucnjak svetskog glasa, daje intervju za televiziju, radi rame uz rame s muskarcima!
Dosta ne poznajemo islam da bi mogli o njemu da pricamo! Jako su zatvoreni i nije lako spoznati ono sta je sama sustine vere! Extremi kao varijacije na istu se naravno podrazumevaju, al to je onda vec polemika o pravoj veri, koja nije ukaljana zastranjivanjima!
Originally posted by Sixto
Inace cinjenica je da su zene ne toliko 'skrajnute' kao sto mi mislimo!
na koje žene se to odnosi, i na šta misliš kad kažeš skrajnute?
Jesu u zlatnom kavezu mozda, al stub svake kuce u islamskom svetu je zena!
to je još jedan često ponavljani refren čije značenje bih volela da mi neko objasni.
CIni mi se da se to njihovo ogranicavanje slobode svodi samo na taj puteni deo tj na one norme koje sprecavaju ispoljavanje, samo javno, sexualnosti!
meni je to daleko od "samo". seksualnost se svakako kontroliše u svakom društvu, ne mogu ni ja da se skinem gola na ulici ako to poželim, ali imam mnogo više izbora od žene koja uvek i svuda mora da skriva celo svoje telo i hoda dva koraka iza muža, za kojeg istovremeno ne važe nikakve "norme koje sprečavaju javno ispoljavanje seksualnosti". na to se odnosilo i moje pitanje o marami koja treba da sakrije žensku kosu jer je "to nešto najlepše što žena ima". kamo priča o tome šta to muškarac ima što je "najlepše", pa bi ga valjalo sakriti u cilju verske skrušenosti i skromnosti u svetom hramu? zašto se nijedna od tih seksualno zabrinutih religija ne brine o tome da li će se nekoj strejt ženi ovlažiti pička ili gej muškarcu dići kurac ako za vreme molitve bace pogled na neki muški seksualni atribut? to prestrašno licemerje i dvostruki standardi veze nemaju ni sa kakvim spiritualnim verskim potrebama, već samo sa potrebom održavanja patrijarhalnog poretka koji od žene pravi seksualni objekat podložan kontroli i oblikovanju, dok muškarca nikad ne bi stavio u takvu poziciju.

Gledam DVD koji sam uzeo pre par dana, zena koja radi na platou Gize kao strucnjak za arheologiju tj specijalizovala se za skelete! Sa kosuljom koja prekriva sve osim saka i zakopcana do grla, sa maramom na glavi obavijenom i zavezanom oko vrata! Fantasticno govori engleski, strucnjak svetskog glasa, daje intervju za televiziju, radi rame uz rame s muskarcima!
to stoji, pokrivanje ne mora da podrazumeva potpunu izolovanost i povučenost žene u privatnu sferu. a kad već pomenu tu varijantu sa nošenjem marame i pokrivanjem svega osim lica, zanimljivo je da mi ona nikad nije izazvala takvu reakciju kao što je bila ova. ali žena koja je bukvalno cela nevidljiva, to mi je baš bilo 2 much 2 handle. možda zato što lice doživljavam kao ključno na ljudskom telu, pa me zato ta scena toliko užasnula.
Dosta ne poznajemo islam da bi mogli o njemu da pricamo! Jako su zatvoreni i nije lako spoznati ono sta je sama sustine vere! Extremi kao varijacije na istu se naravno podrazumevaju, al to je onda vec polemika o pravoj veri, koja nije ukaljana zastranjivanjima!
ne znam po čemu zaključuješ da su muslimani jako zatvoreni, da me interesuje islam jednako lako bih mogla da se upoznam sa njim kao i sa hrišćanstvom, kad bi me ono interesovalo. ali me ni jedno ni drugo preterano ne zanima u pogledu upoznavanja sa dogmama, ono što me interesuje je njihov odnos sa realnim životom u realnom svetu, koji uključuje i položaj žene, ako je vernica. a taj nije zadovoljavajući ni u jednoj meni poznatoj religiji, što bi upravo dotične religije trebalo da prepoznaju kao problem, po mom mišljenju. jer svaka od njih je nastala u konkretnom vremenu i na konkretnom prostoru, čije je zakone, vrednosti i shvatanja pretvorila u kamen nazvavši ih svetim i ugradivši ih u tu "suštinu vere", pa sad maleriše ljude stotinama i hiljadama godina nakon prestanka postojanja društava u kojima je nastala nekakvim normama koje se malo ili nikako ne uklapaju u živote koje isti ti ljudi žive. nedavno sam čitala kolumnu jednog katoličkog sveštenika u nekim hrvatskim novinama, i pravo se obradovala kad sam videla da i međ' klerom ima ljudi koji razmišljaju o tome da bi crkva trebalo da počne da se prilagođava svetu u kojem postoji, umesto što stalno nastoji da ga prilagodi sebi, ili barem prokune i anatemiše kad to ne može da učini.
a ovo naše je baš preterani offtopic... :hekla:
Krepo mozda ti ce sini suludo al ucestvuju u odlucivanju u okviru kuce po pitanju dece, po pitanju finansija... Znam da je to samo mali deo zivota, ali menja sliku zene koju mi imamo u glavama!
Sto se tice 'samo' koje sam upotrebio odnosi se na sputavanje sexualnosti i to javno, iza zatvorenih vrata rade oni stosta sto je u nasoj predstavi o njima nezamislivo!
Sto se pokrivenih zena tice, moja reakcija na tu sliku je slicna kao tvoja... Samo sto ja pored besa postajem i tuzna. Ali ne reaguju svi ljudi tako, desavalo mi se da mi zameraju sta imam ja da se "borim" za njihova prava, kad se one same ne bore. Njima je dobro inace bi to menjale. Nekako, kao i ti, ja koliko god da se zapitam i pretpostavim da su vaspitanja razlicita, ljudi itd... opet ne mogu da zamislim kako bi nekom moglo biti dobro u jednoj takvoj nepravdi i ropstvu...
Te žene se ne bore za svoja prava, na isti način kao što se većina bilo koje ugnjetavane grupe ne bori za svoja prava. Sve uvek započne mala manjina ljudi. Isto kao što je borbu za gej prava započelo nekoliko entuzijasta, uz početno protivljenje i skrivanje mnogih gejeva. Isto kao što pre 100 godina na zapadu, većina žena nije odmah razumela i podržala borbu feministkinja za jednako pravo glasa.

Te žene su vaspitavane tako i to im je u glavu urezano kada su bile male devojčice. Da su odrasle u nekoj više emancipovanoj kulturi, iste te žene bi se zgražavale toga. Većini njih bi sada bio preveliki psihički šok da odbace neke stvari koje su ih učili celog života, koje su postale bitni deo njihovog identiteta, ma kako te stvari bile objektivno ponižavajuće. A njihova sreća ide samo dotle. Kada bi mogle da prošire vidike i shvate šta se sve nalazi van okova u kojima se nalaze, bile bi vrlo nesrećne i bile bi toga svesne. Možda im se shvatanje toga nalazi u podsvesti i taj šok ne mogu psihički da podnesu, stoga vrlo agresivno reaguju na skretanje pažnje na to.

Ti se ne boriš za njihova prava. Boriš se za prava budućih generacija. Za prava malih devojčica, koje će sutra biti primorane da se pretvore u to isto. Boriš se protiv društvenog pritiska koji je to sve napravio.

To što nekim ljudima smeta što se boriš za tuđa prava, to samo govori o njima. Verovatno bi se ti isti ljudi u dotičnom društvu ponašali isto i bunili protiv svake promene, pa makar se radilo o njima samima.
onda se tu provukla i ona čuvena floskula, jedna od mojih omiljenih, kako "islam jako poštuje ženu", pa je njoj, šta znaš, možda i dobro u životu. problem je u tome što je svako ko je ikad pokušao da mi objasni šta znači to poštivanje (haj da sad ne ulazim u značenje same sintagme "poštovanje žena", koje je suštinski hard core patrijarhalno) navodio argumente slične ovome što je iznad napisao sixto - one imaju sve što požele u svom malom kavezu. drugo, kategorija izbora je mnogo komplikovanija od svođenja stvari na to da ona ne živi u državi koja je silom primorava da nosi tu odeću, naročito kad se stvar sagleda sa nivoa svake zasebne individue u odnosu sa svojom konkretnom životnom okolinom.
Naravno da je floskula "poštovanje žena" u takvoj sredini glupost. U nekim islamskim zemljama ženu kažnjavaju zato što je silovana, potom svedočenje žene vredi samo četvrtinu svedočenja muškarca i slične stvari. Jednom sam prelistao Qur’ān i zgrozio se koliko mržnje prema ženama, a i mnogim drugim stvarima se tamo propoveda. Teško mi je i da zamislim koliko je zatrovan um koji bukvalno veruje u sve što tamo piše.

Niti islam (a bogami ni hrišćanstvo ni judaizam, mada u praksi u malo manjoj meri) ne pokazuju nikakvo poštovanje prema ženi. Žena je jasno označena kao niže biće, kojoj stoga sleduju i manja prava u odnosu na muškarce.

jesi li ti pismen/a...>>>> ?????

apostol pavle je ziveo 2000 god pre patrijarha pavla

o, boze..... :drama:
da bih malo blize objasnio sta sam hteo da kazem citiracu vam apostola Pavla
(trenutno nemam kod sebe prevod Komisije Svetog Arhijerejskog SinodaSPC, pa cu koristiti prevod dr. Luja Bakotica)

Prva Poslanica Svetog apostola Pavla Korincanima, 11. galava

Ugledajte se na mene, kao ja na Hrista. Hvalim vas pak, braco, sto se u svacemu mene secate, i sto drzite uputstva moja kao sto sam vam ih predao.
Ali hocu da znate da je svakom coveku poglavar Hristos a covek je poglavar zeni, a Bog je poglavar Hristu. Svaki covek koji je se pokrivenom glavom moli ili prorokuje, sramoti poglavara svoga; i svaka zena koja se gologlava moli Bogu ili prorokuje, sramoti poglavara svoga, kao da je obrijana. Ako se dakle ne pokriva zena, neka se strize, ako li je sramotno zeni strici se ili brijati se, neka se pokriva. Ali covek da ne pokriva glave, jer je oblicje i slava Bozja, a zena je slava muzevljeva. Jer nije covek od zene, nego je zena od coveka; jer covek nije stvoren radi zene nego zena radi coveka. Zato zena, radi andjela, treba da ima na svojoj glavi znak vlasti od koje zavisi. Ali niti je covek bez zene, niti zena bez coveka u Gospodu. Jer kako je zena stvorena zbog coveka tako je covek izvadjen od zene, a sve je od Boga. Sami medju sobom sudite je li lepo da se zena gologlava moli Bogu. Ne uci li vas i sama priroda da je coveku sramota ako gaji dugacku kosu, a zeni je dika ako gaji dugacku kosu, jer joj je kosa dana umesto koprene. Ako li ko hoce da se prepire, mi takvoga obicaja nemamo, niti ga imaju crkve Bozje... (1.Kor,11. 1-17)
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Sixto
Krepo mozda ti ce sini suludo al ucestvuju u odlucivanju u okviru kuce po pitanju dece, po pitanju finansija... Znam da je to samo mali deo zivota, ali menja sliku zene koju mi imamo u glavama!
Sto se tice 'samo' koje sam upotrebio odnosi se na sputavanje sexualnosti i to javno, iza zatvorenih vrata rade oni stosta sto je u nasoj predstavi o njima nezamislivo!
Meni uopste ne menja sliku u glavi. I moja prababa je mogla da odlucuje u kuci, naravno ako je muz dobre volje, ako ne isprebija je :D
By RACABG
(trenutno nemam kod sebe prevod Komisije Svetog Arhijerejskog SinodaSPC, pa cu koristiti prevod dr. Luja Bakotica)

Ugledajte se na mene, kao ja na Hrista. Hvalim vas pak, braco, sto se u svacemu mene secate, i sto drzite uputstva moja kao sto sam vam ih predao.
Ali hocu da znate da je svakom coveku poglavar Hristos a covek je poglavar zeni, a Bog je poglavar Hristu. Svaki covek koji je se pokrivenom glavom moli ili prorokuje, sramoti poglavara svoga; i svaka zena koja se gologlava moli Bogu ili prorokuje, sramoti poglavara svoga, kao da je obrijana. Ako se dakle ne pokriva zena, neka se strize, ako li je sramotno zeni strici se ili brijati se, neka se pokriva. Ali covek da ne pokriva glave, jer je oblicje i slava Bozja, a zena je slava muzevljeva. Jer nije covek od zene, nego je zena od coveka; jer covek nije stvoren radi zene nego zena radi coveka. Zato zena, radi andjela, treba da ima na svojoj glavi znak vlasti od koje zavisi. Ali niti je covek bez zene, niti zena bez coveka u Gospodu. Jer kako je zena stvorena zbog coveka tako je covek izvadjen od zene, a sve je od Boga. Sami medju sobom sudite je li lepo da se zena gologlava moli Bogu. Ne uci li vas i sama priroda da je coveku sramota ako gaji dugacku kosu, a zeni je dika ako gaji dugacku kosu, jer joj je kosa dana umesto koprene. Ako li ko hoce da se prepire, mi takvoga obicaja nemamo, niti ga imaju crkve Bozje... (1.Kor,11. 1-17)
mili ako si procitao sta sam napisao,
uzalud kopiras i opravdavash postupke ljudi koji su se do juce molili pred petokrakom
pricam da se u Beogradu,posle rata kada crkva nije smela da zucne, kada su se svi grozili crkve i uvece pred spavanje molili TITU, ista ta crkva blagonaklono odnosila na zene ne pokrivene glave, zene sa sesirom na glavi,dame uredne ciste nashminkane......
cela ova prica mi smeta jer sam prisustvovao situaciji gde se zeni zamerilo sto celiva ikonu nashminkana i bez marame na glavi (samo sto je nisu izbacili iz crkve) alo ljudi pre 2000 godina se niko nije sminkao
ti citiras nesto od pre 2000 godina ..... znas li ti kakav je primitivizam tada bio ....znas li koliko je covek napredovao od tada , evolucija je ucinila svoje ...tada su se kupali jednom u godini dana, danas to rade dva, tri puta dnevno ....
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

ah, apostol, a ne patrijarh... mea culpa, mea maxima culpa... skrušeno se izvinjavam, promaklo mi je. :opatica:
ali nemoj se jediti, ništa to ne menja, budući da je patrijarh dosledno na istoj liniji kao što je ova od pre 2000 godina koju si ovde citirao.
i, dakle, ono što si hteo da kažeš je da bi ovaj tekst koji si naveo trebalo da opravda pokrivanje žena u crkvi? ili?
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Phoenix
onda se tu provukla i ona čuvena floskula, jedna od mojih omiljenih, kako "islam jako poštuje ženu", pa je njoj, šta znaš, možda i dobro u životu. problem je u tome što je svako ko je ikad pokušao da mi objasni šta znači to poštivanje (haj da sad ne ulazim u značenje same sintagme "poštovanje žena", koje je suštinski hard core patrijarhalno) navodio argumente slične ovome što je iznad napisao sixto - one imaju sve što požele u svom malom kavezu. drugo, kategorija izbora je mnogo komplikovanija od svođenja stvari na to da ona ne živi u državi koja je silom primorava da nosi tu odeću, naročito kad se stvar sagleda sa nivoa svake zasebne individue u odnosu sa svojom konkretnom životnom okolinom.
Naravno da je floskula "poštovanje žena" u takvoj sredini glupost. U nekim islamskim zemljama ženu kažnjavaju zato što je silovana, potom svedočenje žene vredi samo četvrtinu svedočenja muškarca i slične stvari. Jednom sam prelistao Qur’ān i zgrozio se koliko mržnje prema ženama, a i mnogim drugim stvarima se tamo propoveda. Teško mi je i da zamislim koliko je zatrovan um koji bukvalno veruje u sve što tamo piše.

Niti islam (a bogami ni hrišćanstvo ni judaizam, mada u praksi u malo manjoj meri) ne pokazuju nikakvo poštovanje prema ženi. Žena je jasno označena kao niže biće, kojoj stoga sleduju i manja prava u odnosu na muškarce.
k'o što reče, u suštini nema velike monoteističke religije u kojoj žena nije označena kao niže biće; a to oko "zatrovanosti" religioznog uma i tumačenju svetih knjiga je neka druga tema. elem, nisam mislila ni na jedno ni na drugo kad pomenuh floskulnost "poštovanja žena". sama ta konstrukcija, bilo da ima veze sa religijom ili ne, ne bi mogla da postoji da ne postoji patrijarhat. jes da mi pristup postaje ofucan, ali to se najbolje da skontati ukoliko se, opet, pokuša sa inverzijom - da li je ikad igde bilo potrebe da neko/neka izrazi svoje "poštovanje muškaraca" kao nekakvu svoju posebno pohvalnu i plemenitu osobinu?
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by RACABG

mili ako si procitao sta sam napisao,
uzalud kopiras i opravdavash postupke ljudi koji su se do juce molili pred petokrakom
pricam da se u Beogradu,posle rata kada crkva nije smela da zucne, kada su se svi grozili crkve i uvece pred spavanje molili TITU, ista ta crkva blagonaklono odnosila na zene ne pokrivene glave, zene sa sesirom na glavi,dame uredne ciste nashminkane......
cela ova prica mi smeta jer sam prisustvovao situaciji gde se zeni zamerilo sto celiva ikonu nashminkana i bez marame na glavi (samo sto je nisu izbacili iz crkve) alo ljudi pre 2000 godina se niko nije sminkao
ti citiras nesto od pre 2000 godina ..... znas li ti kakav je primitivizam tada bio ....znas li koliko je covek napredovao od tada , evolucija je ucinila svoje ...tada su se kupali jednom u godini dana, danas to rade dva, tri puta dnevno ....

ti si verovatno isao u neku zilotsku kanonski ne priznatu crkvu

pokrivanje glavom nije obavezno... ali se iz postovanja prema veri i dalje primenuje... zar mislis da je prva dama Rusije primitivna, apsolutno ne!!! ona je samo svesna toga da svaka institucija pa i crkva, ima svoj kodex ponasanja koji je svako duzan da postuje... zamisli da udjes u bilo koju banku a da su sluzbenice istresle sise ili obukle top majicice... ne... nose bele kosulje i teget sakoe... ili kako vec kodex i pravila same banke nalazu...
crkva se rukovodi uputstvima svetih apostola, i kanonima sa Sedam vaseljenskih sabora... kanoni su nepromenljivi i ticu se dogmatskih tema uglavnom... dalje se ti isti kanoni doticu liturgike i drugih stvari vezanih za samu srz vere... ovo pokrivanje glavom je vise neki prakticni deo... jednostavno to je tako... apostol pavle objasnjava i zasto....i ne stavlja on tu zenu u bilo kakav podredjeni polozaj... cak kaze : Ali niti je covek bez zene, niti zena bez coveka u Gospodu. Jer kako je zena stvorena zbog coveka tako je covek izvadjen od zene, a sve je od Boga. elem, jedno bez drugog ne idu... ne mogu se spasti bez saradnje.
ne opravdavam nicije postupke... citiram coveka koji je umro 2000 god pre Tita... i ne brukaj se... Grcka nije ni imala tita niti osetila sta je komunizam pa se Grkinje pokrivaju mnogo vise nego Srpkinje.
a jos nesto.,... ikone ne treba celivati sa karminom na usnama jer ostavljaju trag a to deluje veoma ruzno i ne primereno.. ako bas moraju da stavljaju karmin, neka kupe max factor, on ne ostavlja tragove...

i danas se crkva odnosi isto prema onoj babi mironosici u suknji do zemlje i sa maramom, i prema curi koja u plitkim farkama i sa top majicom udje u crkvu. i jednoj i drugoj se sugerise.. ako se ima sta...
Korisnikov avatar
By mili86

ah, apostol, a ne patrijarh... mea culpa, mea maxima culpa... skrušeno se izvinjavam, promaklo mi je. :opatica:
ali nemoj se jediti, ništa to ne menja, budući da je patrijarh dosledno na istoj liniji kao što je ova od pre 2000 godina koju si ovde citirao.
i, dakle, ono što si hteo da kažeš je da bi ovaj tekst koji si naveo trebalo da opravda pokrivanje žena u crkvi? ili?
ne opravdavam ja nikog... samo pokazujem odakle praxa da se zene pokrivaju u crkvi...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ovo pokrivanje glavom je vise neki prakticni deo... jednostavno to je tako... apostol pavle objasnjava i zasto....i ne stavlja on tu zenu u bilo kakav podredjeni polozaj... cak kaze :
Jer nije covek od zene, nego je zena od coveka; jer covek nije stvoren radi zene nego zena radi coveka. Zato zena, radi andjela, treba da ima na svojoj glavi znak vlasti od koje zavisi. (1.Kor,11. 1-17)
:nerd:
Korisnikov avatar
By mili86
i da se ja izjasnim, da ne ispadne da sam zatucan i da opravdavam bilo kog...
zene u mojoj porodici ne pokrivaju glavu maramom u crkvi osim kada se pricescuju... poslednje koje su to radile su bila moja cukun- baba i moja pra- baba. ova prva je sama isla u crkvu jer je njen muz bio poslanik u skupstini , a kad su isli zajedno stavljala je sesir. Znaci zena jednog od poslanika Skupstine i majka trojice kraljevih oficira nije smatrala pokrivanje glave kao nesto primitivno niti je bilo ko od nje to trazio... sesir je stavljala samo kad je isla sa muzem jer su posle crkve uvek isli kod Vladike na rucak... moja para-baba, zena jednog od kraljevih oficira, koji je sahranjen na Zejtinliku nikad nije nosila maramu u crkvi, ali je uvek imala sesir, dok su njene cerke, za ono vreme veoma obrazovane, sve tri su bile deciji lekari, uvek nosile marame, jer su tu praxu verovatno naucile u rusiji gde su se skolovale... moja baba i njene sestre ne nose ni sesire ni marame, kao i moja majka. S' oceve strane nisu svi pravoslavni, moja pra baka po ocu je turkinja i do smrti je nosila turban, a pri tom je bila vaspitacica, a kasnije upravnica biblioteke... sve u svemu izraz svoje vere nisu smatrale kao primitivnost, bas kao sto moja baba ili keva ne smatraju da se suprotstavljaju crkvi time sto u istoj ne pokrivaju glavu...

moj stav: nemam nista protiv pokrivenih niti protiv nepokrivenih...
ponasaj se onako kako osecas u srcu i budi dosledan sebi...

odoh na zurku, ljubim vas sve:kuca:
Korisnikov avatar
By mili86
ovo pokrivanje glavom je vise neki prakticni deo... jednostavno to je tako... apostol pavle objasnjava i zasto....i ne stavlja on tu zenu u bilo kakav podredjeni polozaj... cak kaze :
Jer nije covek od zene, nego je zena od coveka; jer covek nije stvoren radi zene nego zena radi coveka. Zato zena, radi andjela, treba da ima na svojoj glavi znak vlasti od koje zavisi. (1.Kor,11. 1-17)

isekla si ono sto sam naveo..... izvadila si iz kontexta
By RACABG
ja sam samo hteo da kazem da je i crkva trebala da ide u korak sa civilizacijom, a ne da ocekuju da se mi ponashamo kao da zivimo u vremenu od pre 2000 godina.
i zar mislish da iko civilizovan stvarno ljubi ikonu to jes dodiruje ikonu usnama, mislim fuj, zvale da dobijes jebote
Korisnikov avatar
By mili86
pa kad mogu da se svi redom zvalave po klubovima sto da ne bi mogli da ljube ikonu
ja je poljubim. smatram je svetom i nemam nikada nikakav problem...

pa crkva je uvek u korak sa veremenom... dozvoljen je dzins, pantalone... mislim... ne vidim da je crkva nesto u raskoraku... ali postoje odredjena pravila koja nisu vezana za modu i vremense tokove... zene se u crkvi pre 1896 godina nisu pokrivale jer je to bilo moderno, nego iz postovanja... sto neke rade i danas.... a to ne zanci da ove druge ne postuju... vec samo imaju drugaciji pristup svemu tome...
By RACABG
nisi me ubedio , i nisi promenio moje mishljenje, ja i dalje smatram da je to "ponovo rodjeni paganizam"
Korisnikov avatar
By mili86
:alexis:
nemam ja potrebu da te ubedjujem...
uostalom... dovoljno je pogledati ikone i videti da su zene na ikonama uvek sa pokrivenim glavama... retko kad je neka od svetih zena prikazana tako da joj se vidi kosa.... ako se rukovodimo time da savremene hriscanke uzor vide u svetim zenama ranijih stoleca sasvim je normalno da ce i one pokrivati glave...

ja nisam zagovornik pokrivanja kose u crkvi, osim ako to nije istaknuto na samom ulazu u crkvu.. kome se ne dopada ne mora da udje, a tvrdim da ni jedna zena nece biti vracena sa vrata hrama, a kamo li izbacena zato sto nema maramu... :kosa: :cita:
By RACABG
ok da sazmemo ovo sad,
zene treba da se zatucate i povezete jer ckrva tako zeli
( kakva glupost u 21 veku )
nemojte da se jebete nikako, jer crkva blagosilja "odnos" samo ako je cilj oplodnja i produzenje vrste....
pa sad svi vi koji branite tezu - pokrivanja glave i paganskih obicaja, pravac u celibat
Korisnikov avatar
By mili86
da preformulise...
ne mesajte babe i zabe...
Bog od nas trazi cisto srce a ne marame, a ko zeli da Njemu ugodi neka cini onako kako oseca u srcu i neka to radi ciste duse, a ne licemerno...

@ RACABG
mogao si da me pozoves na one tvoje spagete pa da polemisemo, bar bi mi telefonski racun bio manji....
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

isekla si ono sto sam naveo..... izvadila si iz kontexta
isekla jesam. upravo da bih naglasila kontekst.
Korisnikov avatar
By Nicodemus
Bog od nas trazi cisto srce a ne marame, a ko zeli da Njemu ugodi neka cini onako kako oseca u srcu i neka to radi ciste duse, a ne licemerno...
Super je da imamo i jednog budistu na forumu! :zen:
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!