Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Interesuje me kako je nastao običaj da se ljudi krste kada autobusom prolaze pored crkve. Juče se jedan čovek krstio tri puta, a za to vreme smo prošli dva bloka od crkve koja se više nije ni videla u daljini (taj deo mi je malo zapao za oko jer mi izgleda da nekako oduzima značenje celom činu).

Baš me zanima kako je taj običaj nastao. Verujem da su nekada ljudi uvek zastajali pored crkve pa nikad nisu samo VUM prolazili (a na konjskim ili volovskim kolima nisu ni mogli tako brzo da prođu). Kako su se dosetili da izmisle ovakav običaj.
By RACABG
novo vernici su cudo.... meni je zapalo za oko da se novo verci u pravoslavnoj crkvi klanjaju i dodiruju zemlju dok se krste ...
nekada su gospodje u crkvu ishle sa sheshirima i rukavicama sada gospodje povijaju glave maramama i skidaju lak za nokte kada krenu u crkvu
By fencysmurf
Originally posted by jukie
Interesuje me kako je nastao običaj da se ljudi krste kada autobusom prolaze pored crkve. Juče se jedan čovek krstio tri puta, a za to vreme smo prošli dva bloka od crkve koja se više nije ni videla u daljini (taj deo mi je malo zapao za oko jer mi izgleda da nekako oduzima značenje celom činu).

Baš me zanima kako je taj običaj nastao. Verujem da su nekada ljudi uvek zastajali pored crkve pa nikad nisu samo VUM prolazili (a na konjskim ili volovskim kolima nisu ni mogli tako brzo da prođu). Kako su se dosetili da izmisle ovakav običaj.
krsti se pred oltarom, pa su ljudi smislili da - kad su otvorena vrata od crkve - da se prekrste ako vide oltar... tj ako fizicki prodjes onom stranom ulice na kojoj je crkva , a dveri otvorene, a ti vidis oltar pa se prekrstis...

i to je ok...

e onda je djavo odneo salu... pa je neko video nekog da to radi i krenuo da se krsti po tramvajima i autobusima i kolima , pa njega videli i krenuli i oni i eto ti obicaja.... samo nek je estradno....nek se vidi... smisao je znacenjski 3 reda vaznosti...

isto kao kad kache hrastovo lisce na kola o bozicu... pa izgleda na perunov paganomobil , pre nego na auto nekog poboznog hriscanina sto je bila originalna zamisao kititelja...

klanjanje i ljubljenje zemlje na liturgiji sa druge strane i nije crkvena estrada vec starija praktsa koju je praktikovala i katolicka crkva, i koji se kod katolika zadrzao jos samo u rutini svestenika tokom obreda za veliki petak... inace je najnormalnija stvar za videti u svim ruskim crkvama...

kao i marame... spanjolke, italijanke i portugalke i dan danas nedeljom odlaze u crkvu sa heklanim pokrovima za glavu, dok je to svakidasnji prizor i u grckoj, rusiji, rumuniji i bugarskoj...
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se

ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam isto primetila to krstenje, po meni preterivanje ali dobro, ako tim ljudima nesto znaci... Skoro sam bila u taxiju i zena je vozac sto nije bas svakidasnje i kad smo prolazile pored crkve krsti se ona... To sam nekako dozivela da joj je potrebna dodatna zastita posto se bavi rizicnim zanimanjem, jos rizicnijem sto je zena (ne znam da li pratite ali napadi na taxiste su cesti u Beogradu, nazalost).

Sto se dodirivanja zemlje tice ja sam bas bila u crkvi jednom prilikom kad je svestenik objasnjavao da to uopste nije u duhu pravoslavlja te da to ne cine, takodje da se ostave svih ostalih preterivanja, svoju veru nose u srcu. Pocinjalo je pricesce i bila je velika guzva te je govorio da svi samo pridju bez i krstenja, jer su vec prosli ispovest, da ne zaustavljaju red itd. Medjutim kod nekih ljudi nije vredelo...
Korisnikov avatar
By Pauceti
Isuse Boze, ne ne krstim se. :elf:

Jedan moj drug pitao jednu casnu: Jel se vi vezete? (mislio na bondage) :lol:

Dok je jedan drugi: Slava Antihristu!
kad ce sestra: Na vekove slava :smeh:
Korisnikov avatar
By mili86
sto se tice krstenja pred prichest, postoji drugo objasnjenje.
svestenosluzitelji preporucuju vernicima da se ne krste kada pristupaju svetoj casi, tj. putiru iz prostog i veoma prakticnog razloga da neko od vernika ne bi gurnuo putir i tako prosuo svetinju prilikom krstenja.

a sto se tice krstenja prilikom prolazenja pored hrama... pa vernici se prekrste iz postovanja prema svetinji. dovoljno je samo jednom... Pogotovu se putnici krste kada na putu prolaze pored manastira ili crkve i to nije nikakva novotarija ili instant pravoslavlje.
a pokloni, tj metanisanje ispred ikone prilikom celivanja iste je vekovna praksa, takodje nikakva novotarija u pravoslavlju. ali treba obratiti paznju na to da se time ne uznemiavaju i ne guraju ostali vernici u hramu, pogotovu kada su guzve.

sesiri, marame i lakovi za nokte iz racinog posta... ovako... po recima apostola Pavla u njegovoj poslanici, preporucuje se da se zene gologlave ne mole Bogu, tj. da na molitvenim skupovima pokrivaju svoje glave kao odraz skromnosti. jer se kosa smatra najlepsim sto zena ima, pa s toga to treba i da pokrije da ne bi tima privlacila paznju... ali u kasnijim crkvenim spisima, kao i u saborskim odlukama, nema preciznog odgovora na tu temu, tako da danas zene u crkvi idu i obrijane glave i sa maramom i sa mini-valom i sa sesirima... jednostavno, treba u crkvu otici u adekvatnoj garderobi shodno mestu gde se ide. u Rusiji npr, sve zene pokrivaju glave marama... od Gdje Putin do one babe sto cisti dvoriste... jednostavno to je takav obicaj i njega se pridrzavaju.
By Sixto
Neko se krsti pred crkvama, neko pred Luj Viton radnjama, neko na politickim konvencijama!
Svako ima svoga boga!
Nek se krsti ko gde hoce! Pa cak i od cudjenja i u kupatilu kad se posere pogledavsi na minuli rad!
Korisnikov avatar
By Pauceti
Originally posted by Sixto
neko pred Luj Viton radnjama
:hail:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
meni to dođe na isto kao kad putujete čarterom, pa ljudi aplaudiraju (sic!) pilotu kad prizemlji avion.
Korisnikov avatar
By spliff
e ovo sa aplauzom mi je oduvek ishlo na kurac...
Korisnikov avatar
By Phoenix
Meni je nekako bilo žao kada sam jednom u autobusu video malog dečaka kako se krsti. Bus je prošao pored crkve, a dete je počelo pomahnitalo da se krsti i ljubi po rukama kao da ima epileptični napad. Verujem da je imao oko 7 godina.
Ne mislim dobro o roditeljima koji svoju malu decu podvrgavaju svemu tome bez milosti. Ipak su u pitanju deca, i ona sve shvataju daleko ozbiljnije nego odrasli.
Korisnikov avatar
By Dina
Meni aplauz u avionu ne ide na zivce... valjda zato sto me od pritiska glava strasno boli pri uzletanju i sletanju pa aplauz deluje kao - prezivesmo!

Sto se dece tice, slazem se :no: Uopste ne razumem te roditelje. Secam se kad sam ja bila dete baka moje drugarice mi je objasnila da je ljude stvorio Bog a otac da su nastali od majmuna. Meni je prvo bilo uverljivije jer mi otac nikako nije mogao da objasni kako je nastao prvi "ljud". I bez obzira sto moji roditelji nisu tako mislili nisu mi branili da razmisljam kako god ja hocu. Takodje, bas sad kada sam bila u Tunisu najteze mi je bilo kad vidim devojcice zabradjene. Nema bas malih ali sa 12, 13 god vec ima :( One nikad vise nece otkriti kosu, kad se jednom zabradis, nema tamo pa ovamo. Kupanje u moru je naravno sa sve odecom... A najlepsi pogled je bio kad vidim stariju zenu koja je zabradjena a cerke nisu iako su odrasle, znak da moze biti neke promene.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Ja sam primetio to u Grckoj.

Ja se ne krstim kada prodjem porde crkve ili manastira, ali nemam nista protiv toga da to neko drugi radi. Svako veruje na nacin koji zeli.
By RACABG
SPC ili ti SRPSKI PRIMITIVNI CRKVLJANI su cudo, ocas posla su prihvatili sve novatarije prilikom rituala.
zamislite samo kada krenu da klece dok se mole bogu
pa sad zamislite kako pola busa kleci kad bus prodje pored crkve:)
i tako necija glava dodje bas u visini necijih genitalija ili ti guzice.

a verujem da ce krenuti da klece , posto u manastiru vavedenje na senjaku to redovno rade,
uzalud popovi objasnjavaju da se kleci jedino dok se sluzi moleban , narodu ne vredi pricati misle da ako klece i ljube pod ,su smerniji pokorniji i onaj odozgo ce ih vishe voleti ....
tako nastaju ti neobicni rituali kod nashih crkvljana
Korisnikov avatar
By Zaljubljena
Nem pojma, al moja sestra se krsti kad god prodje pored crkve....ja ne ...
Korisnikov avatar
By mili86
:deda:
vidim da je moderatorka moderisala...

ali generalno, ovo je zemlja zasnovana na osnovama demokratije s postovanjem prava na razlicitost( bar su me tako u skoli naucili) i svako nase trabunjanje o ovome je suvisno jer svako ima prava da iskaze svoju veru na svoj nacin, ako pri tome ne ugrozi nikoga... jos niko nije umro od toga sto se neka zena ili dete prekrstilo ispred crkve. smtram da je svaka dalja diskusija suvisna...

ja se prekrstim kad prodjem pored crkve ili manastira, nemam nista protiv ako neko to ne uradi, a smatram da niko nema prava da moj postupak komentarise na ovaj ili onaj nacin... i da to generalizuje i povezujem sa SPC ili bilo kojom drugom crkvom... krstenje je pre svega licni cin, onako kako osecamo u srcu tako se i ponasamo...

bas me zanima da li ce neko otvoriti temu u kojoj bi se komentarisalo o tome sto se svaki peder okrene za dobrim dubetom, bas kao sto se svaki pravoslavac prekrsti kad prolazi pored neke svetinje
Korisnikov avatar
By malecka
ja sam cula da treba da se krsti kad se cuje zvono na crkvi...
a krstim se kad sam na groblju, pa kad je u toku sahrana (ili pored crkve kad je u toku opelo)... koliko da se oda pocast preminulom coveku...
inace ovako se krstim samo kad ulazim u crkvu...
i ne zameram nikome kad god da se krsti, to je njegovo/njeno neko shvatanje...
Korisnikov avatar
By Deity Marduk
Pa ne bih znao,iskreno.Meni to vise deluje kao neko pomodarstvo,nego kao neki izraz vere,ili obicaja.

:sleep:
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by RACABG
novo vernici su cudo.... meni je zapalo za oko da se novo verci u pravoslavnoj crkvi klanjaju i dodiruju zemlju dok se krste ...
nekada su gospodje u crkvu ishle sa sheshirima i rukavicama sada gospodje povijaju glave maramama i skidaju lak za nokte kada krenu u crkvu
Slazem se u potpunosti sa tobom. Od 99-e godine mnogi su postali zaludjeni vernici. To je po principu "bludnog sina koji je se vratio kuci" i sad ima potrebu da se "opere"...

A sto se tice aplauza u avionu - mislim sta reci?!
Mada kad bolje razmislim, ako uzmemo u obzir Jat-ove avione, to i nije tako cudno...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by A.F.K.A.OB
Ja sam primetio to u Grckoj.

Ja se ne krstim kada prodjem porde crkve ili manastira, ali nemam nista protiv toga da to neko drugi radi. Svako veruje na nacin koji zeli.
A Grchka hvala bogu pa nema manastire i crkvice na svakih 56,3 metra :kletva: !

U pitanju je verovatno sujeverje. Pitacju sestru, ona je bogougodna.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by horus.
Originally posted by RACABG
Slazem se u potpunosti sa tobom. Od 99-e godine mnogi su postali zaludjeni vernici. To je po principu "bludnog sina koji je se vratio kuci" i sad ima potrebu da se "opere"...

A sto se tice aplauza u avionu - mislim sta reci?!
Mada kad bolje razmislim, ako uzmemo u obzir Jat-ove avione, to i nije tako cudno...
Zapravo, dodirivanje zemlje se zove metanija. Zaboravio sam shta znachi ova rech, verovatno cje mili to bolje objasniti.. Recimo, pred vecjim "svetinjama" se klekne i chelom dodirne pod.

Ima neka cela pricha vezana za ovo.. Isparilo mi je iz mozga, nisam se trudio da je zapamtim.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!