Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Već danima se nosim mišlju da pokrenem ovu temu, a sve je počelo pre par dana, kada na Avali odgledah emisiju sa Đorđem Kadijevićem, legendarnim režiserom još legendarnije Leptirice.
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
Budući da sam sa juga, od malena sam slušao folklorne priče koje su mi kazivali stariji i upijao ih sa takvom žeđu, da zaista nije ni čudo što mi se u tom pravcu razvijao ukus, tako da sam i ja danas jedan od zalljubljenika u HOROR žanr. A priča, toliko mnogo, da ih ni sam nisam uspeo popamtiti u celovitosti. Toliko pojava, toliko toga mističnog, a svaka od njih ISTINITA, barem su se u to kleli oni koji su ih pričali.

Priče o vampirima, na jugu poznatim i kao tenci, koji su noću, u gluvo doba, dok još nije doprla struja do mnogih mesta, uznemiravali žitelje bukom, klanjem stoke, davljenjem ljudi u snu, i koji su, po kazivanju i verovanju postajali takvi kada ih nakon smrti, a u noći bdenja preskoči crna mačka ili neka druga životinja, su jednostavno takve, da lede krv u žilama kada se pripovedaju noću, u uskom društvu.

Priče o omajama, belim spodobama koje menjaju svoj oblik i noću, na putu, daleko od bilo kog zaseoka presreću okasnele putnike i opčinivši ih navode na provalije ili u duboku vodu, kako bi nesrećnici okončali svoj život;

Priče o duhovima, svecima koji se javljaju u snu, životinjama koje su vesnici smrti i još mnoge druge, jednostavno, prepuna ih je naša kulturna baština.

Neka ovaj topic služi baš njima. Hajde da delić njih otrgnemo od zaborava.
Korisnikov avatar
By gorilica
Što se vampira tiče, jedan od običaja u srba je i da se pokojniku u stopalo zabije igla, kako se ovaj ne bi povampirio. Neverovatno, ali se ovo i dan danas praktikuje.
Još jedan od običaja je da se na mesto na kome je pokojnik ispustio dušu, upali sveća :sveca: i tamjan u kandilu, koji će tu goreti sve do isteka 40 dana, za koje se veruje da ih pokojnik koristi kako bi se oprostio sa ovim svetom, i da mu u stvari na tom mestu, tih 40 dana duša i obitava.
Moja majka se klela, da je nakon dedine (po ocu) smrti, do 40 dana svake noći u ponoć, neko u kupatilu povlačio dršku na kazančetu vodokotlića. U više navrata je dežurala u kupatilu u to vreme,ne bi li otkrila o čemu se radi, ali se tada ništa nije dešavalo. Onog trenutka kada bi izašla iz njega, čulo bi se isto što i svih prethodnih noći - vodokotlić.
Korisnikov avatar
By Deksi
Hehehe...mogu reci da verujem u ovakve stvari...ne bas u sve ali u dosta toga....volim da slusam price vezane za te neobicne stvari i tabu teme generalno....
Ja sam doziveo par puta neke cudne stvari koje su ljudi komentarisali na razne nacine...neki su ih opisivali kao dogadjaje koje se retko desavaju,neki su povezivali stvari sa nekim dogadjanjima koje su vesto protumacili povezujuci sa folklorom,obicajima i masom drugih stvari....
Vrlo zanimljivo za slusati ali iako volim takve price uvek ja izvedem neki svoj zakljucak na temu nekih neobjasnjivih desavanja....ponekad je potpuno racionalan a ponekad nebulozan....

Nemam sad zivaca da se raspisujem o tim stvarima koje su mi se desavale...drugi put...sve u svemu tema je fenomenalna i vrlo zanimljiva..
Korisnikov avatar
By Dina
Meni je roditeljska kuca blizu groblja, tako da dok smo bili deca bili smo opcinjeni raznim pricama. Nocu su se pojavljivale zene u belim haljinama koje su ustvari bile pokojnice, zaustavljale su automobile i pricale sa vozacima a onda nestajale. Na groblju su ljudi pricali sa nekim ko je u stvari mrtav. Onda cerka dozivala majku u snu i kad su otvorili grob videli su da je ziva sahranjena ali u medjuvremenu umrla. Mi klinke smo samo smisljale kako da odemo na groblje i dozivimo "avanturu". Nije bilo toliko "folklornih" prica vise ovih "modernizovanih", ali u takvom ambijentu su se pricale razne stvari pa ako se setim necega napisacu na ovom tvom topicu.

Vezano za smrt setila sam se obicaja da sva ogledala u kuci pokojnika moraju da se prekriju i tako stoje 40 dana. To i ja znam da pokojnikova dusa zivi jos 40 dana u kuci i onda se oprasta. Kad je moja baba umrla nekoliko nas u sobi culo je kucanje a nikoga nije bilo.

Da li mogu i druga "svetlija" sujeverja? Npr. ono da ako se pod vedrim nebom u ponoc na Bogojavljenje zazeli zelja - sigurno ce se ispuniti. Ima jedan dan u godini, sad ne mogu tacno da se setim koji, kad prva osoba koju sretnes - takvog ce ti izgleda biti buduci/buduca. Onda jedno sujeverje koje ja uvek praktikujem :D Kad prvi put spavas u nekoj sobi u svakom uglu zamislis muskarca (ili zenu, vec sta zelis :wink: ). Onaj koga sanjas te noci od cetvorice bice buduci muz.
Korisnikov avatar
By decko
Sjajna tema! Uvek su me fascinirale te price...ne znam zasto ali volim da ih slusam iako ne verujem u sve...

Prvo sta mi pada na pameta su price kojima me je baka plasila kad sam bio mali...
Govorila je da uvek zna kad ce neko umreti jer je mogla da prepozna ZNAKOVE koji upozoravaju...

Rec je o nekim sitnicama na koje mnogi, kako je ona govorila :) ne obracaju paznju...

Npr. meni je rekla da kad neko cuje kapljice vode u sred noci da padaju sa plafona ili uopste cuje lupkanje kapljica u prostoriji gde nema cesme - neko umire! :rida:

Isto vazi i za zavijanje psa u dvoristu (ako do tad nikad nije zavijao)...

A kad neko umre verovalo se da dusa pokojnika tu noc udje u telo neke bube ili leptira i krije se u kuci da vidi ko je oplakuje...

....uuuh...najezio sam se dok sam se prisecao svih tih prica...znam ih puno ali sad sam u stanu sam pa necu da ih se secam! :D :meda:
Korisnikov avatar
By Dina
Setila sam se obicaja da se mlade devojke sahranjuju u vencanici, one se vencavaju sa smrcu.

Secam se da je cerka koleginice moje majke tako sahranjena i da je to koliko je bilo strasno imalo i dobrog uticaja na mene. Nju su tako sahranili jer su utvrdili da je devica (poginula je) pa sam ja odustala od daljih pokusaja samoubistava kojima sam se tada kao tinejdzerka bavila. Pretpostavljala sam da bi moja majka uradila kao njena koleginica i sahranila me u vencanici pa kud blamaze da svi saznaju da se nisam resila devicanstva. Isto su razmisljale i moje prijateljice kojima sam to ispricala. A dok smo ta pitanja "razresile" prosle su i tinejdzerske godine i sklonosti ka samoubistvima...
Korisnikov avatar
By decko
Joj, Boze, oprosti...ali ja sam se na kraju ovog tvog posta malo nasmejao....ovo za tebe i drugarice...ali deo pre toga je bas bas creepy!

A sad sam se setio onih obicaja da zenska deca ne smeju da bacaju blato na sanduk dok se spusta (kao ne valja) a i onog da sa sahrane uvek ulazis na jedna a izlazis na druga vrata!!
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by decko
Joj, Boze, oprosti...ali ja sam se na kraju ovog tvog posta malo nasmejao....ovo za tebe i drugarice...ali deo pre toga je bas bas creepy!
Ja sam to malo tako saljivo i pisala :wink: Nasa tadasnja razmisljanja mi stvarno iz ove perspektive deluju smesna. Ali nekako mi je bilo neumesno da stavim ove smajlije sto se smeju i namiguju jer sam u uvodu pisala o smrti te devojke sto mi je i sad jezivo kad se setim...
Korisnikov avatar
By decko
Sad sam se setio isto jedne price... :D

Kad sam bio mali brat me je uvek plasio kad smo isli kolima na more pricajuci mi price o utvarama koje lutaju putevima...obicno su to (po njegovoj prici) bile devojke prelepe fizicke pojave, izgubljenog pogleda, cutljive...koje setaju po punom Mesecu ulicama i plase prolaznike tako sto se pojave na sred puta u vidu izmaglice i onda kad ih vozac poveze one ga 'povuku' u provaliju ili u maglu iz koje nikad vise ne izadju... :P

:tornado:
Korisnikov avatar
By Deksi
Meni se pre jedno 2 meseca desila vrlo cudna stvar....bio sam kod kuce sam,vratio se iz skole i legao u krevet da odspavam malo....posle 2-3 minuta nesto je krenulo da lupa ispod mog kreveta i ladno sam osetio pomeranje madraca ispod mene....posle 10 sekundi lupanje je prestalo. 15 minuta sam samo sedeo na krevetu jer me bilo strah da pogledam ispod....kad sam konacno skupio hrabrost pogledao sam ispod kreveta i video da nema niceg.
Na kraju sam se odmakao onako utripovan da sigurno ima neceg i uzeo ping pong lopticu koju sam zafrljacio ispod kreveta.
Kad sam se zavukao nakon par minuta da je izvadim nje nije bilo...nije odskocila jer sam gledao pazljivo a krevet mi je u cosku tako da nema sanse da je otislo s druge strane ili tako nesto.....prevrnuo celu sobu ne bih li je nasao i nista....
Korisnikov avatar
By gorilica
LOL:vudu: :federi: :vudu:

Dečko je pričao o omajama. Evo i jednog kazivanja o njima, koje sam čuo kao mali:
Ranije su se svadbe pravile isključivo vikendom. Elem, jednom prilikom, vraćajući se od kumova iz susednog zaseoka u gluvo doba noći, neki čovek ugleda kako mu u susret, sa susednog brda idu svatovi. Beše mu čudno, jer se seti da nije vikend, ali sleže ramenima i krenu ka njima. Približivši im se, opazi da su svi bili obučeni u belo, ali ga muzika i njihovo veselje toliko opčini, da ubrzo zaboravi na sve sumnje.
Došavši do raskrsnice, neko od svatova mu ponudi čuturu rakije, koju on prihvati i krenu, kako to već običaj nalaže, da se prekrsti i nazdravi u ime Boga, ali onoga trenutka kada je to i uradio, odjednom shvati da stoji potpuno sam, na savim drugom kraju puta od pravca u kome je krenuo. U ruci, umesto one čuture kojom je krenuo da nazdravi, nalazio se kamen.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Deksi
Meni se pre jedno 2 meseca desila vrlo cudna stvar....bio sam kod kuce sam,vratio se iz skole i legao u krevet da odspavam malo....posle 2-3 minuta nesto je krenulo da lupa ispod mog kreveta i ladno sam osetio pomeranje madraca ispod mene....posle 10 sekundi lupanje je prestalo. 15 minuta sam samo sedeo na krevetu jer me bilo strah da pogledam ispod....kad sam konacno skupio hrabrost pogledao sam ispod kreveta i video da nema niceg.
Na kraju sam se odmakao onako utripovan da sigurno ima neceg i uzeo ping pong lopticu koju sam zafrljacio ispod kreveta.
Kad sam se zavukao nakon par minuta da je izvadim nje nije bilo...nije odskocila jer sam gledao pazljivo a krevet mi je u cosku tako da nema sanse da je otislo s druge strane ili tako nesto.....prevrnuo celu sobu ne bih li je nasao i nista....
jesi li siguran da nemaš kunu belicu ispod kreveta?
Korisnikov avatar
By gari
Jukie je toliko racionalan da ga ne bi uplashila ni omaja ni vampirusha jer bi ih on odmah klasifikovao u neku vrstu i podvrstu glodara.

:cita: :nazdravlje: :neznam:
Korisnikov avatar
By jukie
Pa doduše onim ljudima u Peruu koje su ujeli normalni slepi miševi vampiri pa im preneli besnilo i oni od toga umrli, nije bilo preterano olakšanje što su to bili normalni slepi miševi.
mislim da će ovih dana na National Geographicu biti emisija o Čupakabrasu. Tj evo i satnice (ide prvo mesec pa dan i na kraju sat, kopirao sam iz Excela)
12.30 sub 22
12.31 ned 1
12.31 ned 5
12.31 ned 20
12.31 ned 24
1.03 sre 22
1.04 čet 1
1.04 čet 5
2.12 pon 23
2.13 uto 5
Korisnikov avatar
By gari
Nesto sos ovija datumi neje u redu. Od nedelje do nedelje ima 7 dana a ovde pet? Po kom kalendaru emituje Nacinal Geografik? Maja ili Palunka?

:trep: :happysmoke: :mazi:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Iako ovo bice zasluzuje i posebnu temu, ja je ubacujem medju nas folklor, jer itekako ima veze sa njim...pa uzivajte!

Morana s veštičijom metlom

STRAHOTNA BELA SMRT

Morana je boginja smrti, zime i patnje (more). Negde se zvala i Vada (možda što je vadila duše), a Mrzalom su je krstili Česi, Moravci, Slovaci, Poljaci i Rusini. Ovo je razumljivo, jer su ovi na-rodi bili suočeni sa oštrim i dužim zimama, a one su, u davna vremena, bile teške za preži-vljavanje. Morana je pri-kazivana kao izdanak zime. Bila je obučena u belo, prsti su joj bili dugi - u obliku ledenica, a njeno oružje je bila metla, kojom je razbacivala ili skupljala sneg, stvarajući opasne smetove i zatrpavajući puteve. Time je izazivala, uz pomoć i vukova, belu smrt za one koji su se, u vreme vejavice, zaticali daleko od kuće. Zbog ovakvih predstava Boginje smrti, Sloveni su belu boju koristili kao znak žalosti.

Morana je letela na metli a mora prelazila na ljusci jajeta, naslediće je veštice. Predstavljena je sa rogom na glavi, pa je iz nje proistekla Baba Roga. Morana je ulazila noću kroz ključaonicu, mučeći ljude i oduzimajući im dah dok spavaju. Otud izreke "Noćna mora", ili "Mori me žeđ". Prepoznavali su je u crnoj mački, leptiru koji prenosi duše pokojnika, u mišu koga se žene i danas plaše, a branili se od nje belim lukom, bosiljkom, sekirom okrenutom prema istoku. Zbog Moranine bele odeće, kod Slovena je boja žalosti bila bela

Morana je letela na metli i plovila na ljusci od jajeta i ove odlike će, kasnije, biti pripisane novom duhovnom biću - veštici. Inače, iz opisa Morane je proizišlo i strašilo zvano Baba Roga, jer je i Morana predstavljana sa rogom. Poput Baba Roge, nastale su Baba Ruga, Baba Kozma i Baba Jaga. Pored toga što je oduzimala živote, Morana je uživala da nanosi patnju ljudima i životinjama. Ulazila je kroz ključaonicu u kuće, noću, da bi mučila ljude, najradije decu, tako što ih je pritiskala i oduzimala im dah tokom sna. Time ih je, duhovno i telesno, slabila. Ova delatnost Morane propraćena je kod Srba uzrečicama: "Noćna mora", "Pritisla me mora", "Gušila me mora" itd, a ovi pojmovi su preneseni i na ostale ljudske nedaće, pa je u našem rečniku uspomenu na boginju Moranu (Moru) sačuvalo i nekoliko drugih izreka: "Mori me žeđ", "Mori me ljubav", "Smori me teret (težak rad)" i druge. A kad je u pitanju najgori oblik ispoljavanja boginje Morane, Srbi su zadržali o njemu izraz "Zavladala mora na ljudima". Ili, "Zavladala mora na stoci".

Po ovome se vidi da je srpski jezik svojevrsna, bogata, arheološka riznica.

Pošto je Morana ovako opasna, Sloveni su je prepoznavali u velikom broju oblika. Ona je bila skrivena u crnoj mački - kad prelazi put, leptiru - u tom obliku Morana prenosi duše pokojnika, crnom gavranu, kukavici, mišu (možda zbog toga izaziva i danas strah kod žena) petlu - kad kukuriče pored prozora, svinji - kad se primakne kućnom zidu, psu - kad zavija i sovi - kad krešti. Pojava crnog konja i crnog konjanika smatrana je prerušenom Moranom. Srbi su smatrali da su smrča i čempres drveće mrtvih, a ona se i danas često sade pored grobnica. Orah je, takođe, smatran drvetom donjeg sveta i nje-govi plodovi su predstavljali duše pokojnika.

Kad bi se desilo da umre devojka, onda su joj oblačili belu venčanicu, jer je bela odeća bila i Moranina, a pri sahrani je korišćena muzika. Pri svim sahranama, rođaci i prijatelji umrle osobe su se obraćali Morani plačom, naricanjem i busanjem u prsa. Tom prilikom su se Moranina kultna mesta obeležavala vrpcom ili poređanim belucima.

Od ovako opake Morane, Sloveni su se branili stavljanjem ispred kuće preslice, vretena i sekire - okrenute prema istoku. Od nje su se branili i raznovrsnim amajlijama, belim lukom, cerovom mladicom sa korenom - koju su kitili, majčinom dušicom, kićenjem konja bosiljkom, hvatanjem ustima jajeta na koncu, stavljanjem jabuke sa zabodenim novčićem na grob i hranjenjem živine u krugu. Da bi se zaštitili od Morane, Sloveni su organizovali i maškare. Moranu je predstavljala Baba Jaga sa rogom na glavi. Maskirana omladina je preskakala vatru, ali obavezno u grupi s neparnim brojem učesnika. Glavna ličnost maskara bio je Dedica, prekriven belim i crnim kožama preko glave - u obliku torbe, na kojoj su bili otvori za oči i otvori za bradu i brkove - od kudelje ili dlake konjskog repa. Na rukama je nosio praporce.

Da bi napakostili Morani, Sloveni su, pred kraj zime, pravili njen lik od krpa, palili ga i dozivali prolećnu Boginju Vesnu da dođe umesto nje.

Dani posvećeni Morani bili su od Božića do Bogojavljenja (19. januara), kada se, po starom verovanju, otvarao Pakao. Od navedenih veza sa duhovnim pojavama, životinjama i biljkama, Morani su pripadali još: glogov kolac, gajde i razne amajlije, a od prirodnih pojava: vejavica, mraz i velika studen. Njeno kultno mesto, pored hramova, bila su samo groblja.

Na kipu Morane izrezbarena je pocepana odeća, ukrašena ljudskim lobanjama, a cela figura stoji na glogovom kocu. Predstavljena je kao stara, ružna i krezuba žena, sa neurednom kosom.

Njene funkcije u hrišćanstvu pokrivaju, delimično, sveti: Ignjat, Mrata, Todor i Stefan.
Korisnikov avatar
By gorilica
Uh, ovaj Minin post me asocirao na još jedan mit u srba.
U doba kuge i kolere, pojavilo se još jedno biće u i onako bogatom folkloru - Čuma.
Dosta toga sam zaboravio, ali znam da je Čuma bila predstavljana kao žena, koja bi obično dolazila kod ljudi kao gost u nuždi, molivši ih da je prime na konak. Nakon noći provedene kraj ognjišta, ujutru bi odlazila iz kuće, ostavljajući za sobom sve ukućane obolele od kuge.
Korisnikov avatar
By decko
Originally posted by gorilica
Uh, ovaj Minin post me asocirao na još jedan mit u srba.
U doba kuge i kolere, pojavilo se još jedno biće u i onako bogatom folkloru - Čuma.
Dosta toga sam zaboravio, ali znam da je Čuma bila predstavljana kao žena, koja bi obično dolazila kod ljudi kao gost u nuždi, molivši ih da je prime na konak. Nakon noći provedene kraj ognjišta, ujutru bi odlazila iz kuće, ostavljajući za sobom sve ukućane obolele od kuge.
Uuuh....jbt, ovo mi bas jezivo....primis nekog a on ti prenese kugu! :hypno: Nisam cuo za ovu pricu...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by gari
Nesto sos ovija datumi neje u redu. Od nedelje do nedelje ima 7 dana a ovde pet? Po kom kalendaru emituje Nacinal Geografik? Maja ili Palunka?
Prvi broj je datum, a poslednji je sat (doba dana)

Evo i pesmice o čumi:

Udala se ču-ma
za vam-pipi-pipi-pira
čuma za vampira
pa po-nela
dve vreće krom-pipi-pira
dve vreće krompira
da prehrani čumu
i vam-pipi-pipi-pira
čumu i vampira
Korisnikov avatar
By gorilica
LOL
Meni ova jukie-jeva pesmica dođe kao dečija rugalica. :lol: Doduše jako primenljiva i u ovom našem svetu. :lol:
Korisnikov avatar
By gorilica
Još jedna od učestalih pojava u narodu je i komunikacija sa svecima.
Kod žena je to najčešće Sveta Petka, koja se javlja u obliku žene u crnini, i obično se to desi u snovima.
U mojoj porodici se to dešavalo mojoj babi po majci, koja je tvrdila da je sa sveta Petkom kontaktirala u više navrata. Pri tom, žena je bila sasvim mentalno zdrava i daleko od verskog fanatika.
Po njenom kazivanju, prvi susret se odigrao dok je još bila dete. Živela je na selu i obolela je toliko teško, da je lekar koji je došao u obilazak prognozirao smrtni ishod.
Te noći, nakon posete lekara, u san joj je došla svetica. Rekla joj je da će se nakon razgovora obreti na groblju, gde će sresti sve svoje pokojnike iz bliže familije i da će je ovi nuditi pićem i hranom. Ukoliko od njih bilo šta uzme, ostaće sa njima za uvek. Ukoliko odbije, ozdraviće. Upravo se tako i izdešavalo u produžetku sna. Par dana nakon toga, bilo je kao da nikada nije ni bila bolesna.
Budući da je baba vremenom postala malo nadžak, mnogo godina kasnije, kada se već udala za dedu, desilo se da se u snu posvađala sa svetom Petkom. Ova joj je za kaznu zbog njene drskosti rekla da će polomiti nogu. Budući da su u to vreme zidali kuću, baba je sutradan pala sa stepenica i bilo je onako kako joj je i rečeno. Do kraja života je po malo hramala na tu nogu.
Korisnikov avatar
By gari
A propo Morane, Sloveni su taj naziv modifikovali i svoju najvecu reku Nazvali prvo Moranom a kasnije se naziv promenio u Morava. Naime, ta cudljiva reka, naizgled mirna je i vrlo podmukla sa bezbroj virova i tokom cele godine se tu davila stoka koja je dolazila na pojilo a i ljudi koji su hteli da je preplivaju. Tako je od reci Morana, moriti, postalo ime Morava.

I dalje je vrlo opasna, ja nikada nisam smeo da maknem na metar od obale, mada ume vir da bude bas pored same obale jer seljaci vade sljunak i naprave rupu od dva-tri metra a onda se tu napravi vrtlog koji sve usisava u sebe. Kazu da onaj koji se davi u vrtlogu tri puta mora da ispliva na povrsinu a onda vise ga niko ne nadje.

:misli: :rida: :cupakosu:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
... Eh, ljudi, koliko sam ja svega ovoga presla u okviru predavanja iz etnologije... O svojim (trip?) iskustvima ne bih ovom prilikom......... :roll:

A najbolje je bilo upravo na trecoj godini, kada smo i radili ova i druga manje ili vise simpaticna mitoloska bica, bajanje i vracanje.... ;) Mogu knjigu o tome da napisem, hahaha!!!!!!!! :napitak:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
... A evo necega saljivijeg... (?) U severnom Banatu je rasprostranjeno verovanje u trtajflice (iliti tartajflice - c kao cup, ciribu-ciriba i sl :) ) - elem, prethodno spomenuti zive u kuci (to je, dakle, vrsta usluznog, kucnog duha), i to najcesce negde na policama, u odlozenom posudju, iza pokucstva... A kada se jede, oni se sakriju ispod stola, te grickaju ukucanima noge ili nozne prste, ukoliko im ovi ne spuste hranu... :pokemon: Verovalo se da u svakoj iole uspesnijoj porodici obitava trtajflic... Moja baka i njena komsinica su se klele da jednog takvog imaju nase komsije-advokati... Hehehe, ko zna??? ;)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Kazu da onaj koji se davi u vrtlogu tri puta mora da ispliva na povrsinu a onda vise ga niko ne nadje.
Morgan kada je sa ortakom preplivavao Tisu, uhvatio ga je grch mishica stopala...smirio se pocheo da "plovi" na ledjima pritiskajuci stopalo...i voda ga je odnela u vir...na zaprepashcenje ortaka i Morgana, vir koji ga je uvukao, posle par sekundi ga je izbacio a grch je u medjuvremenu prestao.
U tim trenutcima Morgan nije znao shta je gore a shta dole, iako je gledao u vodi, Tisa je mutna, tamna reka...nishta nije video..posle tog dogadjaja...Morgan je nazvao Tisu svojom sestrom, i do ovog trenutka je tako.
By Ахасвер
У мом крају се онострано и овострано на чудан начин преплећу, тако да казивања о утварама слушам откад знам за себе. За разлику од мојих старих који су се свако мало сретали с анђамама, ја ту срећу засад нисам имао.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Sećam se priča o gvozdenzubi, jarcu živodarcu (odranom a živom, sećam se da je u nekom trenutku priče progovarao što me je ispunjavalo osobitom jezom), senovitom drveću, ukletim gradinama, ženama sa zlim očima, i tako dalje.

Magične su bile naročito biljke. Sećam se neke trave iz čijeg se jezgra cedio narandžasti sok kojim su nam mazali ruke. Beli luk se stavlja deci u kolevku da ne dođe mora. Na određena mesta se kače venci i strukovi različitih travki i cvetova, zavisno od doba godine, uzrasta i pola. Oko ruke se vezuje crven konac deci (a i odraslima u slučaju da se zli duhovi baš okome na njih). Ako ne možeš da spavaš, pogledaj u prozor. Ili prekrsti jastuk pa ga okreni. Ono što sanjaš pred zoru ispuniće se itd.
Korisnikov avatar
By gari
Trava iz koje su cedili narandzasti sok u narodu se naziva "zmijska trava". Raste u bokorima, ima siroke malo dlakave listove i cvet narandzaste boje /vise zute/. Iz stabljike kada se otkine cedi se narandzasti sok, vrlo gorak a koristi se za skidanje bradavica sa ruku. Caj od te trave /kojoj ne znam latinski naziv/ koristi se i za lecenje tumora.

Sve ovo znam direktno, jer je jedna zena koja je imala bradavicu na podlaktici velicine zrna pasulja izlecila to ovom travom. Inace, bradavice se lece jos i mazanjem soka iz lista smokve tj. stabljike, ali dok se maze ne sme da se pere to mesto.

:deda: :kasalj: :diplomac:
Korisnikov avatar
By gorilica
Trava iz koje su cedili narandzasti sok u narodu se naziva "zmijska trava". Raste u bokorima, ima siroke malo dlakave listove i cvet narandzaste boje /vise zute/. Iz stabljike kada se otkine cedi se narandzasti sok, vrlo gorak a koristi se za skidanje bradavica sa ruku. Caj od te trave /kojoj ne znam latinski naziv/ koristi se i za lecenje tumora.

Sve ovo znam direktno, jer je jedna zena koja je imala bradavicu na podlaktici velicine zrna pasulja izlecila to ovom travom. Inace, bradavice se lece jos i mazanjem soka iz lista smokve tj. stabljike, ali dok se maze ne sme da se pere to mesto.

:deda: :kasalj: :diplomac:
Eto rešenja za kondilome, ako vas potkače! :lol: :lol: :lol: :lol:

Btw, setih se i zmije, čuvarkuće. Priča se da je nastanjena ispod praga svakog domaćinstva i da ima utisnut beli krst na glavi.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!