Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ok, dajte svoje vidjenje stvari. Znamo da postoji i prirucnik kako sacuvati svoju dusu i kako ne upasti u sektu.
Nisu sve sekte destruktivne i ne podsticu suicid. Ljudi osecaju da tamo pripadaju i njima je lepo. Zasto ih 'spasavati' ako ne zele da budu spaseni? I na kraju, zasto ljudi onako upadljivo bleje u pripadnike neke verske organzacije koji nose kravate i neke plocice sa imenima?

:pahomije:
EDIT: u potpisu je trebalo da stoji :irinej: a ne :pahomije:. Jos ce da me tuzi zbog povrede njegove chasti, qq
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by MinaHarker
zasto ljudi onako upadljivo bleje u pripadnike neke verske organzacije koji nose kravate i neke plocice sa imenima?
Jebote kakvo pitanje! Pa upravo zato. Da su normalni ne bi se oblačili ko Kondoliza... I zato valja stati iza grmića i promatrati ih što rade radi višeg cilja... :pahomije:
By Swanheart
Svako ima svoj zivot,i nesto me bas zabole sta ce sa njim da radi,ako je u sekti pa sta...valjda je sam tako hteo,a ako nije...ma svako odlucuje sta ce da radi i ne moze me niko ubediti da je neko nekog naterao da se prikljuci nekoj sekti...
Korisnikov avatar
By KiWi
Jednostavno. Ljudi se plaše nepoznatog .. i ako im neko iz vrha države kaže ''to je loše'' automatski će sve to prihvatiti ... ljudi ne kontaju da nisu sve sekte iste ...
Korisnikov avatar
By Rei
Bojim se svakog chvrstog verovanja u bilo shta shto se zasniva na iskljuchivo nechijoj nedokazanoj prichi i svakog menjanja bilo razmishljanja bilo ponashanja u skladu sa tim.
Korisnikov avatar
By 2kune
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!
Sekte su užasne!!! Oni vam kradu djecu i prodaju ih ciganima!!!! :vatroslava:
By Simor
Ljudi se plaše "sekti" jer su napumpani protiv istih. Jer su samo zvanične crkve dobre, a manje verske zajednice "zlo i naopako". Pa, tako, ako čitaš i voliš Nikolaja Velimirovića, onda si produhovljen (a ne antisemita, kako je zapravo), a ako ti je subota dan odmora, onda "truješ dušu omladine".

Ja sam za apsolutnu slobodu duha, a društvo treba da se jasno odredi samo prema destruktivnim uticajima. A destruktivni uticaji nisu eksluzivno pravo religioznog područja, nego i onog svetovnog. Jer da je drugačije ne bi imali Sibir u bivšem Sovjetskom Savezu.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by REI
Bojim se svakog chvrstog verovanja u bilo shta shto se zasniva na iskljuchivo nechijoj nedokazanoj prichi i svakog menjanja bilo razmishljanja bilo ponashanja u skladu sa tim.
pa ako tako sagledaš stvari .. Vatikan je leglo jedne velike sekte ... :mama:
Korisnikov avatar
By Rei
Naravno bojim se i toga :yes:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Pa ni meni nije jasno... Mislim, nije nista strasno sto ce da te odvoje od prijatelja, rodbine, dragih osoba... Nije da ce da ti uzmu sve sto imas, ma jok...
By Simor
Originally posted by odskoraBI
Pa ni meni nije jasno... Mislim, nije nista strasno sto ce da te odvoje od prijatelja, rodbine, dragih osoba... Nije da ce da ti uzmu sve sto imas, ma jok...
A koje "sekte" to rade? Srpska pravoslavna crkva, kada pošalje neke svoje članove u monaštvo, te su oni tamo i bez imovine, i bez prijatelja, i bez rodbine?

A da li postoji nešto što se zove "slobodna volja"?
Korisnikov avatar
By blenta
ljudi se plashe onog shto ne umeju razumeti
crkva je po meni najvetja sekta ikada :vulkanac:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Razlika je u tome sto su monasi fizicki odvojeni od svojih prijatelja, rodbine &co. stotinama km, a sektasi (dobro, ne pripadnici bas svh sekti) su psihicki odvojeni, dok su fizicki u neposrednoj blizini.
By Simor
Razlika je u tome sto su monasi fizicki odvojeni od svojih prijatelja, rodbine &co. stotinama km, a sektasi (dobro, ne pripadnici bas svh sekti) su psihicki odvojeni, dok su fizicki u neposrednoj blizini.
Ja mislim da je vreme da te uključe u tim MUP-a koji piše knjige protivu sekti i ostalih belosvetskih zala. Ovakve percepcije se ni oni, u svom lovu na veštice, ne bi dosetili.
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by Simor
Ja mislim da je vreme da te uključe u tim MUP-a koji piše knjige protivu sekti i ostalih belosvetskih zala. Ovakve percepcije se ni oni, u svom lovu na veštice, ne bi dosetili.
Takva percepcija je poznata svakome ko poznaje bar dve osobe koje su pripadnici neke sekte. Lepo je to rekao.
Korisnikov avatar
By HARP
Ljudi se boje sekte jer ne umeju da im se odupru i plaše se da ne postanu deo nje...

Ja mislim da pola foruma ne bi mogao da iko uvuče u sektu, ovde sve trdoglavo i svoje :lol:
Korisnikov avatar
By Delete
Licno se ne plasim sekti, ali vecina ljudi koje poznajem da su ili preterano pobozni, ili aktivni clanovi neke sekte su meni dosadni, te ih se zbog toga klonim, a ne zbog straha da mi se nesto lose dogodi.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
kao sto rece kiwi, ljui samo zaziru od nepoznatog. kao sto se neki "str8" muskarci boje pedera, i frka im je da budu u istom drustvu sa jednim od takvih, jer misli da je veoma moguce da ih vrbuje za svoju stranu. ista stvar je sa sektama.

ja licno mislim da niko ne moze da me zavrbuje ni za sektu, a kamoli da postanem str8:P jer znam ko sam, na cemu sam i gdje sam. :happysmoke:
By Simor
@bigirl

(1) Ja volim ljude da posmatram kao samosvesna i odgovorna bića, koja neko ne može izmanipulisati ukoliko oni to ne dozvole. Dakle, kao što neko odlazi u manastire, pa je to svima zadivljujuće i normalno, tako neko odlazi u hindu hram, u sred Beograda, jer je odlučio tako, ma kako to nekome ne bilo zadivljujuće i normalno. Odnosno, SPC, recimo, jednako manipuliše koliko i druge verske zajednice.

(2) Pitanje je zapravo šta je sekta. Recimo, u Srbiji se sektom smatra Adventistička crkva. S druge strane, Adventistička crkva ima tradiciju na tlu Vojvodine više od jednog veka, i veliki broj vojvođanskih porodica je imao u svom porodičnom stablu nekog člana koji je bio član ove crkve. Ova verska zajednica ni po kom osnovu ne može biti okarakterisana kao destruktivna. Naprotiv. Dok su okupirano Sarajavo Srbi divljački bombardovali, a muslimanske vlasti nisu dozvoljavale da ljudi izađu iz grada, humanitarna organizacija Adventističke crkve je bukvalno održavala Sarajlije živima.

(3) Nacistička Nemačka je, isto, bila protiv sekti. Oni su to rešavali na sledeći način: Jehovine svedoke (to su one čike i tete koje stoje po ulicama i dele "Kule stražara") su slali u logore na prinudni rad, a potom ih ubijali. Predlažem da se ta metodologija ubaci u borbi protiv ove pošasti.

(4) Demokratska država se, između ostalog, ogleda i u slobodi duha. Neotuđivo pravo svakog čoveka je da veruje, i to da veruje u šta hoće, i shodno tome da gradi svoje običaje. To što se nekome ta vera čini čudnom, a običaji stranim, ne znači da slobodu veroispovesti treba ograničavati. Izuzev kada postoji opasnost po pojedince, ali opasnost po pojedince postoji i od organizovanog kriminala i od totalitarizma, a to su odlike i svetovnih vlasti. Protiv destruktivnosti se treba boriti, ali je zamena teza kada se destruktivnost prepozna samo kod verskih zajednica, i to strogo onih malih i onih na čije običaje nismo navikli. Tek, mantranje "hare krishna" je jednako blesavo kao i pevanje slavskih pesama. Odnosno, jednako je legitimno.
Korisnikov avatar
By queeria
A jel znate nekog licno ko je nastradao od uticaja sekte (ali ne od SPC i ovih veliki vec od ovih malih)?
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by queeria
A jel znate nekog licno ko je nastradao od uticaja sekte (ali ne od SPC i ovih veliki vec od ovih malih)?
Poznavala sam decka i devojku iz okoline grada, on je ubio prvo svoju devojku jedne noci, pa onda izvrsio samoubistvo. Bio je pripadnik neke sekte, bar tako tvrde ljudi u selu, policija je to odbacila kao osnovni uzrok, ali i dalje price kruze da je cesto posecivao neku improvizovanu crkvu, koju uvek oslovljavaju sa "sektaska".
Korisnikov avatar
By Mars
Paranoja u kombinaciji sa iracionalnim strahom.

Na makroplanu strah od svetske dominacije (kad ta paranoja pusti korene), a na mikroplanu - odsustvo samopouzdanja.

„Ja sam mali postar, kurac mi je ostar,
Bez’te, bez’te zene, bicete jebene!“

Marsova riznica pesama za decu, str8 ciklus

WebMuseum: Famous Paintings
Korisnikov avatar
By Skyen
ja kada razmisljam o sektama vidim jednu dobru masineriju za pravljenje para.
bilo da je to Kirbi sekta ili neka verska sekta ne volim ih:

- svoj rad zasnivaju na manipulaciji, emotivnoj uceni i ispiranju mozga (po principu malih usluga, ka sve vecim uslugama)
- prolaze se intenzivni kursevi tipa kako manipulisati ljudima, biti uporan u tome, bla bla
- rigidnost u misljenju
- svaka od njih misli da je jedina i prava (mozda je i stereotip, ali mi pokazite neku koja ne misli tako)
- stvaranje osecaja zavisnosti od...sekte kao takve, lidera, ostalih u grupi, osecaja jedinstva, razumevanja, jedinstvenosti (samo smo mi na pravom putu)
- razvijanje osobina pokornosti i poslusnosti
- idolopoklonstvo

ima sigurno jos, ali i ovo je dovoljno
- sami su od sebe napravili stereotip bas zato sto rade po stereotipima
Korisnikov avatar
By Mars
Tacno! Razne prodaje i multilevel marketinzi imaju najgore osobine sekti. Ja kada moram da se suocim sa njima, uvek nadjem nacina da ih zajebavam (AmWay su mi bili omiljeni sa njihovim cudotvornim sredstvima opste namene), ali nisu svi tako spretni. Pustis to jednom u kucu i nema nazad. Zajebano.

Sneskina drugarica je jednom krenula na obuku kod njih, trebale su joj pare, i izdrzla je dok nisu poceli da ih uce, ceo tim, neku veselu pesmicu "Kirbi u mum srcu, Kirbi u mojoj dusi!" sto je nju jako potreslo pa im je rekla (lepo vaspitana cura) da su u njenom srcu i dusi njena mama, njen tata i njen brat, nikako Kirbi, i zatim otisla...

Sekta.

„Ja sam mali postar, kurac mi je ostar,
Bez’te, bez’te zene, bicete jebene!“

Marsova riznica pesama za decu, str8 ciklus

WebMuseum: Famous Paintings
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
"(3) Nacistička Nemačka je, isto, bila protiv sekti. Oni su to rešavali na sledeći način: Jehovine svedoke (to su one čike i tete koje stoje po ulicama i dele "Kule stražara") su slali u logore na prinudni rad, a potom ih ubijali. Predlažem da se ta metodologija ubaci u borbi protiv ove pošasti."

Ne, to su one cike i tete koje saznaju sve o tebi, pa ti onda dodju u posetu (dok ti nisi tu, naravno) i ispricaju tvom suprugu/supruzi/decku/devojci/brat/sestri/detetu/komevec da su oni tvoji prijatelji jos iz srednje skole i ispricaju neke (istinite) sitnice iz tvog zivota kojima potkrepe svoju pricu. I onda ti treba da udjes u rodjenu kucu i da te srcka strefi.
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by Simor
Ja volim ljude da posmatram kao samosvesna i odgovorna bića, koja neko ne može izmanipulisati ukoliko oni to ne dozvole.
Posmatrajmo sekte u užem smislu te reči, za početak.

Vidiš, i ja ljude posmatram kao i ti, samo smatram da ZANEMARUJEŠ jačinu neke sekte. Uostalom, svi mi imamo loše trenutke kada smo podložni uticajima drugih ljudi, kada nam je potrebna reč podrške, zagrljaj, neko da nam se nađe... E, u tom trenutku članovi sekte tebe pokušavaju da vrbuju. A koliko će tada tvoja "samosvesnost" doći do izražaja - veliko je pitanje.

Što se tiče pitanja da li znam nekoga ko je u nekoj sekti... Drugarica iz škole mi se ubila zbog jedne sekte, a bila je poslednja osoba na ovoj planeti za koju bih rekla da neko može da utiče na nju na taj način. Pisalo je to u svim novinama pre 5, 6 godina...

Drugo, par rođaka mi je u HK sekti. Oni možda nisu "opasni po život", ali su užasno "lopovski" nastrojeni. I pritom, sve te njihove droge veeeeeoma ispiraju mozak. Jedna moja rođaka se na kraju udala za nekog kretena iz te sekte i otišla u Ameriku sa njim. Lepo je sve to... Samo, vidiš, ona više nije ista kao što je bila. Nekada si sa njom mogao da pričaš i svemu i svačemu, a sad samo zna da priča kako "MI" to radimo, kako njen vođa to i to, pa HK ovo HK ono... Čak je na mom rođendanu pre nekoliko godina napravila neki incident. IZ ČISTA MIRA je počela da skače po kući, lomi tanjire, dere se na sve žive... Kad samo pomislim da su hteli da mi daju ima Jovana po njoj, jer je svima bila omiljena... muka me uhvati.
Korisnikov avatar
By mili86
moja pokojna sestra od tetke Dragica se zabavljala sa deckom koji je bio u sekti... jedne noci su nam javili da se trkala sa lokomotivom u punoj brzini... sakupljali su je metlama po koloseku...
kasnije smo doznali da je taj decko u verskoj sekti,,,
sledece godine se ponovila slicna situacija...
zato znam da ni jedna sekta nikome dobro nije donela

a SPC je crkva, deo Vaseljenske Crkve, a sekte su ono sto se odvojilo od Crkve i ima iskrivljeno ucenje ( lat. secta od sequi, sto znaci sledovati, pratiti, u verskom smislu, biti sledbenik verske organizacije koja se odvojila od Crkve)

:murkan: sektama
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Skyen

- svoj rad zasnivaju na manipulaciji, emotivnoj uceni i ispiranju mozga (po principu malih usluga, ka sve vecim uslugama)
- prolaze se intenzivni kursevi tipa kako manipulisati ljudima, biti uporan u tome, bla bla
- rigidnost u misljenju
- svaka od njih misli da je jedina i prava (mozda je i stereotip, ali mi pokazite neku koja ne misli tako)
- stvaranje osecaja zavisnosti od...sekte kao takve, lidera, ostalih u grupi, osecaja jedinstva, razumevanja, jedinstvenosti (samo smo mi na pravom putu)
- idolopoklonstvo

Sve to, i jos mnogo toga je odlika i praksa hriscanskih i islamskih zajednica, za koje tvrdimo da su legitimne religije. Sto se suicida tice, verujem da bih i sama stigla na tu ideju da, kojim slucajem, MORAM da budem pripadnik neke hriscanske ili islamske zajednice.
Da, postoje sekte koje manipulisu svojim clanstvom. Postoje i crkve koje to rade, cak u mnogo vecim razmerama. %^&%& Vatikan je optocen zlatom!
A opet, poznajem ljude koji se razlicito definisu (neki bi ih nazvali sektasima) koji imaju deset puta bolju koncentraciju i mogucnost ucenja od nas 'obicnih'. I deluju zadovoljno i srecno. Nikako kao ljudi ispranog mozga, naprotiv.
By Tea
Imala sam drugaricu koja je bila u hare krishni...Cak sam ja izrazila zelju da odem na njihovu sangu i probam hranu koju tu spremaju. Sto sam i uradila. I sve je bilo super sve do trenutka kad me je ona nazvala i u histericnom placu zamolila da se nadjemo. Kad smo se videle, zagrlila me je i bukvalno mi se onesvestila na rukama. Dosla je malo sebi i pitala sam sta se desilo? Rekla mi je da joj je krishna celog dana igrao na jeziku i da ju je to toliko odusevljavalo da je morala da mu salje svu energiju koju ima u sebi, i zato je tako iscrpljena. Smirila se malo...nastavile smo da setamo i prosle pored nekog zgazenog narcisa....Ona je poletele i onako sa odusevljenjem i suzama u ocima pricala kako je to neko ostavio za krishnu i sta-ja-znam-koje sve budalashtine...Tog trenutka sam videla koliki je to fanatizam. I tog trenutka sam pocela da osecam neku dozu straha i mrznje prema sektama. :freddy:
Korisnikov avatar
By Skyen
Originally posted by MinaHarker
Originally posted by Skyen

- rigidnost u misljenju
- idolopoklonstvo

Sve to, i jos mnogo toga je odlika i praksa hriscanskih i islamskih zajednica, za koje tvrdimo da su legitimne religije. Sto se suicida tice, verujem da bih i sama stigla na tu ideju da, kojim slucajem, MORAM da budem pripadnik neke hriscanske ili islamske zajednice.
Da, postoje sekte koje manipulisu svojim clanstvom. Postoje i crkve koje to rade, cak u mnogo vecim razmerama. %^&%& Vatikan je optocen zlatom!
A opet, poznajem ljude koji se razlicito definisu (neki bi ih nazvali sektasima) koji imaju deset puta bolju koncentraciju i mogucnost ucenja od nas 'obicnih'. I deluju zadovoljno i srecno. Nikako kao ljudi ispranog mozga, naprotiv.
ok
ne mogu da sporim, jer ne znam
ali na sta konkretno mislis kada kazes: "...A opet, poznajem ljude koji se razlicito definisu (neki bi ih nazvali sektasima) koji imaju deset puta bolju koncentraciju i mogucnost ucenja od nas 'obicnih'. I deluju zadovoljno i srecno..."
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!