Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By gari
VELIKI PO?ETAK /RIG-VEDA/

Rig-Veda je prva i najva�nija knjiga Veda. Vede, skupno ime za sakralni literaturu najranijeg perioda indoevropske knji�evnosti. Indijci smatraju Vede neposrednim bo�anskim otkrovenjem, onim �to se ?ulo. Raspodeljene su na ?etiri velike knjige: Rig-Vedu, Ja�ur-Vedu, Samo-Vedu i Atharva-Vedu. Kao najraniji datum kompozicije Veda uzima se 1 500.godina pre Hrista po evropskom prora?unu. Indijci smatraju da su Vede daleko starije, 2 500. godina pre Hrista.

Rig-Veda sadr�i 10 417 stihova, ili vi�e od hiljadu slavopojki.

VELIKI PO?ETAK /76/

Ko je video ro�enje Velikog Po?etka ?

I �ta je ono bestelesno koje ra�a telesnim ?

Od zemlje poti?e dah i krv, odakle potie du�a ?

Ko je po�ao k* u?enim ljudima da ih o tome pita ?

Neuk, ja evo pitam mudrace u kojih je znanje,

Neuk, ja pitam da bih znao.

�ta je to Jedno u liku nero�enog

Koje odr�ava �est svetova ?

Jedna je stvarnost ali je mudri

Nazva�e raznim imenima.

/Rig-Veda, I, 164/
Korisnikov avatar
By 2kune
Pih! Tako su mlade.... Prakti?ki od ju?er... Držat ?u se ja biblije, ona je od po?etka svijeta... :mario:
Korisnikov avatar
By gari
V R E M E

"Po indijskom shvatanju vreme ne te?e u pravcu kao naše, ono te?e u krugu. Vreme je veliki to?ak u vrtnji, jedan od klju?nih simbola cele civilizacije. Ništa, dakle, ne odlazi u nepovrat, sve se vra?a I ponavlja, godišnja doba, ljudski živogti, svemir.

Indijski duh nikada nije smrt doživljavao naro?ito tragi?no. To je jedna od naj?udnijih crta njihova gledanja. Onaj ko pati zbog smrti, taj nije shvatio pravu srž stvarnosti. Tako je u Indiji bilo od pamtiveka: patnji je uzrok neznanje. Kad ?ovek jednom shvati I sagleda istinu, tad više nema patnje. I sve što je od zna?aja usredoto?eno je oko tog ideala, ?itav život je napor saznanja. Sva umetnost, nauka I filozofija posve?ene su tom cilju."

V. Krmpoti?

:zacepi: :zacepi:
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja bi raðe da je klju?ni simbol cijele civilizacije brod a ne kota?... Dosta mi je brate takve civilizacije što se voza u me?kama, audijima i BMWima... :zid:
Korisnikov avatar
By gari
PESMA O POSTANJU

Tada nit je bilo, nit ne bilo ?ega.
Ni prostranstva vazdušnog, ni nad njim svoda.
Ali šta je bilo ono što obuhvataše sve?
I ode. U krilu ?ijem beše?
Je li to bila voda, bezdana voda?

Ni smrti ni besmrtnosti nije tada bilo.
Ne beše znaka da deli dan od no?i.
Ono Jedno disalo bez daha
I samo po sebi,
Osim Njega ništa i izvan Njega ništa.

U po?etku beše tama i oko nje tama,
Sve bezobliko k*o poplavna voda.
I Ono sred praznine, bogato životom,
Rodi se od žara svog htenja.

I rodi Ono ljubav, a ljubav za?e miso,
Mudraci mišlju zaroniše u srce
I spoznaše srodstvo i videše vezu
Koja spaja nebitak i bitak.

I crtu razdvojnu popreko su vukli.
Šta se naðe gore, a šta dole?
Sila plodovita, sila snagodajna,
Dole nagon rasta, gore darivanja.

Ko to zbilja zna i ko ?e nam re?i
Od ?ega sve posta, odakle izlazi?
Jer bozi doðoše kad svet ve? beše stvoren:
Ko da onda sazna gde je iskon svemu?

I šta je Ono, veliki Po?etak
I da li stvori svet ili ga ne stvori
Onaj što stoluje u najvišem nebu:
On jedini zna, a možda ni On ne zna?

/Rig-Veda, X, 129/
Korisnikov avatar
By svejedno
Odakle su ovi prevodi, inace?

Dobri su.

pisi jos.
Korisnikov avatar
By gari
Prevodi su iz knjige "Indijska religija i filozofija" I i II od pisca Sarvapali Radakrišnana. Ta se knjiga više ne može na?i /osim možda u nekim antikvarnicama ili bolje snabdevenim bibliotekama/. Drago mi je da nekoga interesuje "pravo znanje" a ne bajke. Namrevama da postavim još dve teme-jedna o ðainizmu koji negira postojanje Boga kao stvoritelja i drugu o još starijim spisima "Upanišadama" i tre?u o indijskoj varijanti duše "atmanu". Malo preobimno, ali koga interesuje ?ita?e, koga ne-presko?i?e.

:wink2: :dance: :cheer:
Korisnikov avatar
By gari
SVETLO DUŠE

Moje se uši otvaraju da ?uju, a moje o?i da vide

To svetlo unutar duše koje sja van mene;

Moj um sa svojim mislima daljinama luta :

O, šta da kažem, šta da zaista mislim ?

/ Rig-Veda, VI, 9.6/
Korisnikov avatar
By gari
A T M A N* /107/

Bez želja, jak, besmrtan, samostvoran,

Sav od suštine, potreban ni?ega, to je on.

Ko ga spozna ne boji se smrti,

Njega koji je vedar, bez godina, ve?no mlad.

/Atharva-Veda, X, 8.44/

* Atman odgovara pojmu transendentalnog ega u ?oveku; najsrodniji naš pojam mu je "duša", iako je neodreðen i polivalentnog zna?enja. Možda bi se mogao prevesti kao samosvojni deo koji je istovetan sa sveopštim i apsolutnim postojanjem /BRAHMANOM/. Ne treba ga brkati s egom kao individualnom sveš?u, atman je nad-ego, nerazrešivo vezan sa svetskim egom. Formula da je atman:brahman jedno klju?na je formula vedantinskog panteizma.
Korisnikov avatar
By Eurokrata
opet greska, nije Rig, nego Rg, Weda. Rg je rec koje danas vise nema ni u jednom jeziku a Englezi su je prevodili na vise nacina. Ima je u starim staroslovenskim zapisima zapisanu kao Rk, otud i Oruuk i Rknuti.

pohvaljujem sto ipak neko pise o ovome ovde.
Korisnikov avatar
By gari
Dragi Eurokrato, znam dobro kako se izgovara na sanskritu /ti bi rekao sans*krtu/ ali ovo nije moj prevo ve? Vesne Krmpoti?, tako da, kako to nije moja struka /tj. prevoðenje sa engleskog/ ne mogu da se mešam. Moj cilj ovog pisanija jeste da široj publici malo približim indijsku religiju i filozofiju, jer to je kod nih neodvojivo. Možda je nekome malo dosadno, ali one koje to zaista interesuje, ima?e šta da nau?e. Ina?e, kako su svi ti spisi pre-biblijski može se smatrati da je iz njih preuzet veliki deo shvatanja Boga i duše, a što ?e se u nastavku pisanja i videti. Pozdrav GARI.

:maca: :maji: :alikako:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!