Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By fazza
Ne znam kako bi se ovo najbolje prevelo na Srpski jezik, ali nije
ni bitno, svi znate o chemu se radi. :)

Da li je neko moze biti imao ovakvo iskustvo i da li se nechega
seca? :) Dovoljno je samo par trenutaka, odnosno klinichka smrt,
da bi se neko sasvim jasno secao shta se zbivalo dok je bio
"mrtav", odnosno "tu negde".

Vecina onih koji su imali NDE (near death experience) opisuju u
sushtini istu stvar, ali se i razlikuju u detaljima.

Ono shto svi opisuju je tunel sa svetlom na kraju prema kojima
su se kretali, i neopisiv osecaj blazenstva. Neko opisuje i susret
sa dragim osobama koje su davno preminule. Vecina ovaj
fenomen dozivljava kao predivnu stvar, medjutim ima i onih
koji su NDE doziveli sasvim drugachije - kao strah, paniku,
opisujuci jako ruzne predele iznad kojih su lebdeli (a da nije u
pitanju Zemlja) sa strashnim zivuljkama, etc.

Analize pokazuju da mozda i ne postoji nikakav fenomen,
nego da je u pitanju aktivnost mozga koji josh uvek nije prestao
da funkcionishe (dakle, kao neka vrsta sna).

Shta vi mislite?
By Gost
Eto ti vraga, niko na forumu nije zabilježio aktivnost mozga koji još uvek nije prestao da funkcioniše. :D
Korisnikov avatar
By Delete
Moj cale je klinicki bio mrtav nekih 20-ak min. i tvrdi da se ne seca apsolutno niceg!
Korisnikov avatar
By Rei
Nisam bio klinichki mrtav niti sam imao near death experience kojeg se secam (zamalo da se udavim u jezeru u rumi kada sam imao neke 3 godine...), nisam nikada chak ni u nesvest pao (ili se ni toga ne secam :) )
Korisnikov avatar
By unic0rn
Vishe puta iz nehata kao klinac..

Najupechatljivi je sam trenutak rodjenja, radjao sam se sa pupchanom vrpcom oko vrata koja se zatezala kako je vekna izlazila napolje. Uspeli su da me izvade bez carskog reza zhivog, dodushe ludog ali cant have it all.
Korisnikov avatar
By colorado
hmmm, desavale su mi se astralne projekcija, ako se to uopste tako zove. Naime, retko mi se desavalo da se ujutro probudim i svestan sam da sam skroz budan, ali da uopste ne mogu da se pomerim. Cak ni kapke da otvorim, a da ne pricamo o pokretima ostalih delova tela. A to je bas cudno da se meni desava jer se uglavnom budim i na najmanji trzaj. I uopste mi se ne svidja kad mi se to desi i zesce me plasi apsolutna fizicka nemoc.
Korisnikov avatar
By svejedno
Ja sam imao par near-death iskustava, zahvaljujuci ranijem nacinu zivota i ne secam se nicega. Doduse, iz tog perioda se ne secam ni dosta stavri koje sam radio budan.

A sa druge strane, svestan sam imao, namerne, ponekad i slucajne ispade u tzv. astralnu sferu.

A jesi li ti to chitao "Paralelne svetove"?
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam imala dva iskustva koja bi mozda mogla potpasti pod to... Jedno je bilo kada sam kao dete bila na operaciji a drugo je bilo pre neku godinu kada mi je umrla baka. U prvom slucaju sam videla moje telo i lekare kako me spasavaju a ja "visim" negde na plafonu i lepo mi, ali onda me je "nesto" gurnulo i vratilo nazad. Ovo skorasnje je isto hodnik sa svetlom na kraju i glasovima. U prvom snu ja povucem baku nazad. Kada smo dosli u bolnicu culi smo da je skoro umrla ali su uspeli da je spasu. Posle nekoliko dana opet isti hodnik i baka koja ide ka svetlu... Ja se spremam da uradim isto ali "nesto " me scepa i kaze da je ona na redu, moram da je pustim ili cu ja otici umesto nje. "Nesto" me pusta da odlucim sama i ja razmisljam da je baka stara, ma koliko mi bilo stalo ona je prozivela svoj zivot... I pustam je da ode ka glasovima i svetlu, na kraju hodnika se okrenula i mahnula mi... Inace tog jutra u bolnici je i umrla...

Mozda nas mozak prikazuje neke stvari na nacin koji mi mozemo da razumemo ali ja sam duboko uverena da postoji "nesto". A sta je to tacno saznacemo kad odemo definitivno... :wink2:

Inace i meni se desava ponekad ovo sto i Coloradu - znam da sam budna ali ne mogu da se pomerim, to je meni bas stravican osecaj, svaki put...
Korisnikov avatar
By Gothrose
Ja sam imala par ND iskustava ali se nichega ne secjam...
Posledenji put sam se vratila sebi na VMA,shta se deshavalo pre toga :neznam:
No,moj prijatelj je prilikom lechenja(odvikavanja)od opijata kod dr.Zobina u Moskvi doziveo ND /u ovom sluchaju to je sastavni deo skidanja-tzv "transpersonalno iskustvo"/i video sebe sa plafona...

:lukavi:
Korisnikov avatar
By KiWi
Kako klinac (5god) sam bio klini?ki mrtav ... ali se iz tog perioda ni?ega ne se?am ... se?am se da sam posle toga ima ?udne i veoma realisti?ne snove, ali baš tokom zatamnjenja ne ...
Korisnikov avatar
By KiWi
Što se ti?e tunela sa svetlom, nauka je pronašla objašnjenje ... poslednja slika koju oko pošalje u mozak (dakle signal putuje, a mozak ve? otkazao) stiže u obliku slike koja li?i na tunel koji se završava svetlom ta?kom ... fora je u tome da se zenica raširi do granice irisa i onda naglo skupi i maltene zatvori tako da ostane samo jedna svetla ta?ka i to sve neverovatnom brzinom (ako je prostorija osvetljena, isti efekat se može dobiti i kada je kapak preko oka)... dakle više slika spakovanih u jednu ... kada se mozak ponovo uspostavi neko vreme preraðuje tu sliku koja je stigla do mozga i tu ostala (ne kontam kako je ostala ako nema impulsa, ali kažu da ostaje) i traži joj smisao i objašnjenje (što i ina?e radi dok gledamo...) ... ?ovek se se?a svega pre nego što je pao u klini?ku smrt i svestan je šta mu se dešava, a sliku koja je nastala prepisuje meðuperiodu ... u mra?nijim prostorijama, i u položajima gde ?ovek nije okrenut ka izvoru svetlosti u trenutku gašenja mozga ne dolazi do ovog efekta, pa nema ni te slike sa tunelom i svetlom (Ako je neko uspeo da razume šta ho?u da kažem, moj posao je obavljen ... :kiss: )
Korisnikov avatar
By svejedno
E, Dina, sad si me podsetila da sam imao slichan trip kada su me uspavljivali kada sam vadio krajnike sa 7 godina, ali sam to otpisao na san.
Ali to je bilo davno i zaista se ne secam detalja, i mislim da se to moze objasniti i uticajem hloroforma.
By katarinadimedici
Meni se desio taj fenomen, sa svim slikama koji drugi pominju. Kada sam imala nekih šesnaestak godina i kada je droga još uvek bila kvalitetna i ?ista, jedini put u životu sam se predozirala. Tada je retko ko znao šta se radi u takvim situacijama, zato su mnogi i umirali. Nas petoro smo uzeli zajedno heroin velike ?isto?e i prvo je njih dvoje "palo", ali smo uspeli nekako da ih povratimo. Sve se dešavalo kod mog de?ka u stanu i kada su svi otišli i pored njegovog protivljenja, ja sam tražila da uzmemo još! :lood: Sedeo je pored mene na krevetu i ušpricao mi je te?nost, posle ?ega je na momenat nastupio mrak,a onda sam se jednostavno "izdigla" iz svog sopstvenog tela i po?ela da posmatram scenu negde odozgo!Dok sam posmatrala kako pokušava da me povrati, slušala njegove re?i, istovremeno sam se približavala svetlosti koja me je jako privla?ila, iako sam bila svesna da ne bih trebalo da uðem u nju. Nisam videla tunel, ve? samo svetle?u kuglu i kada sam ve? bila spremna da se prepustim i utonem u ju, nešto me je zaustavilo. Slede?eg momenta sam bila ponovo u svom telu, a on nije mogao da veruje kada sam mu do najsitnijih detalja opisala dešavanje i svaku re? koju je izustio, iako mi srce nije radilo ?itavih sedam minuta, po njegovim re?ima!
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by svejedno
E, Dina, sad si me podsetila da sam imao slichan trip kada su me uspavljivali kada sam vadio krajnike sa 7 godina, ali sam to otpisao na san.
Ali to je bilo davno i zaista se ne secam detalja, i mislim da se to moze objasniti i uticajem hloroforma.
Obicno ljude koji su bili na operaciji pitam jesu li doziveli nesto slicno kao ja ali ti si prvi koji jeste! Ostali se od momenta uspavljivanja do budjenja posle operacije ama bas nicega nisu secali. I ja mislim da mozda ima veze i sa tim sredstvima kojim su me uspavali, ali to ne menja samo iskustvo "negde izmedju svetova". Ja sam imala pet godina ali se jasno secam. Uglavnom i snovi koji su vezani za baku (koliko mogu i biti stvarno snovi kada je zaista tada zamalo a onda i stvarno umrla?) i to iskustvo a i jos neki koje sam ja imala razlikuju se od uobicajenih snova. Razlikuju se i od realnosti, imaju neki svoj posebni kvalitet.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Dina
I ja mislim da mozda ima veze i sa tim sredstvima kojim su me uspavali, ali to ne menja samo iskustvo "negde izmedju svetova".
Kada sam rekao da sam jedanput- dvaput slucajno upao u astral, to je bilo na LSDju. A radio sam ga preko 50 puta, sigurno. Eto, sad se stidim.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by svejedno
Kada sam rekao da sam jedanput- dvaput slucajno upao u astral, to je bilo na LSDju.
Moja "upadanja" izuzev ovog na operacionom stolu bila su bez LSD-a ili bilo cega. To je tek opasno... :wink2:
Korisnikov avatar
By gari
Tri puta sam bio "klini?ki mrtav", ali se ni?ega ne se?am. Ali sam kasnije svesno postizao "astralne projekcije" koje su veoma sli?ne doživljajima koje opisuju oni koji su imali klini?ku smrt. Obi?no je da svi koji su imali iskustvi klini?ke smrti kasnije postaju hiper-senzitivne i imaju ?esto mo?i koje drugi ljudi nemaju /prekognicija, telepatija, astralne projekcije, vidovitost itd./.
:povez: :shok: :shrug:
Korisnikov avatar
By svejedno
@kiwi
Nauka je pronasla objasnjenje i za deja-vu, i slichno je tome.

Dakle, oko primeti nesto dok je mozak zaokupiran razmisljanjem, i onda mozak malo kasnije primi informaciju koju je oko par trenutaka ranije opazilo, tako da slika bukvalno prodje dva puta kroz oko. Jednom nesvesno, drugi put svesno.
Znaci, stvar je samo u kasnjenju signala.

Ali ima i deja-vu-a koji traju duze od sekunde i to jos uvek ne moze da se objasni.
Korisnikov avatar
By gari
Nauka još ništa nije objasnila, nego je pokušala da objasni. Što se ti?e "onostranog" sva logi?na objašnjenja padaju u vodu i nauka tu nema nikakvih objašnjenja. Uostalom, nauka nema još pojma ni kako mozak radi, nego samo znaju koji deo mozga /otprilike/ ?emu služi, gde je centar za vid, sluh itd. Što se memorije ti?e, pokazalo se da i kada se izvrši lobotomija zbog nekog tumora i otkloni deo moždane mase, ostatak mozga preuzima ulogu nedostaju?e mase. Parapsihološke senzacije nauka još i ne pokušava da objasni.
:pivce: :cut: :whatever:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!