Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Sino? sam u vestima VOA ?uo zapanjuju?e predviðanje. Mandarinski je jezik budu?nosti! Sve više dece u Americi još od vrti?a kre?u da u?e mandarinski jer ?e se u vreme kada oni budu tražili posao tražiti znanje mandarinskog i engleskog.

Danas engleski jezik (ameri?ki+engleski) govori svega 8% populacije planete, dok mandarinski (zvani?ni jezik u Kini) govori 18% populacije. Veruje se da ?e za 20 godina ?etvrtina planete znati mandarinski.

Šta mislite o ovim neverovatnim ?injenicama?
Korisnikov avatar
By Vlada T
Pa, eto, mogu da otvore eksperimentalna odeljenja za ucenje mandarinskog (kineskog) u bloku 70.
Korisnikov avatar
By Dina
Mandarinski ne nameravam da ucim... Ja sam cula da je spanski sad na trecem mestu po broju ljudi koji ga govore (valjda iza engleskog i mandarinskog) a da ce za 50 god izbiti na prvo mesto, da ce tada neznanje spanskog biti kao danas neznanje engleskog (doduse ne znam koliko ce mi to tada znaciti ali ko zna mozda budem aktivna bakica :smilegrin: ). Tako da ja uskoro pocinjem da ucim spanski (vise zato sto mi se dopada a ta istrazivanja su mi se lepo uklopila u planove...) :cita:
Korisnikov avatar
By KiWi
Iskreno se nadam da su tvoji izvori u pravu ... Pre ?u u?iti španski nego da lomim jezik u?e?i mandarinski ...
Korisnikov avatar
By switchon1234
Ne privlaci me uopste da ucim. A mozda je dobro da razmislimo i o nekim drugim aspektima, a NE samo o KVANTITETU.
To da toliko % ljudi govori nije zbog toga sto je to neki 'svetski' jezik, vec zbog toga sto ima mnogo kineza.

Ja bih ucila jezike koje bi mi pomogle da dodjem do nekih saznanja(mislim sad na neke naucne konferencije i slicne dogadjaje, a i druzenje, naravno), a ne da bih imala mogucnost da komuniciram sa 18% populacije od kojih mozda nista ne bih naucila.
Sigurna sam da prave osobe za to cu naci i bez kineskog.

A neko, kome su jezici strast, pa oni su sasvim druga prica...

Uzgred, tu lekciju o ucenju mandarinskog jezika iz razloga koje si naveo imali smo u srednjoj skoli iz engleskog.
Korisnikov avatar
By Rei
A ja chitam da kinezi masovno idu na operacije jezika i usne duplje kako bi lakshe mogli da pravilno govore engleski!
Ne znam, kontam da ce engleski ostati na poziciji na kakvoj je sada josh duuugo, bar josh dve, tri generacije. Mandarinski nece zavladati dok kinezi ne zavladaju svetom kao shto su to ameri uradili (ne samo u ratnom smislu..).
PS jedna zanimljivost, engleski jezik ima vishe rechi od mandarinskog :)
Korisnikov avatar
By Mars
Ne verujem u ta predvidjanja.

Ti silni procenti ce da ostanu gusto napakovani u sopstvenoj zemlji, jer ce da im bude kontrolisano kretanje, iseljavanje i zaposljavanje u ostatku sveta.

Osim toga, kada ucim neki jezik, to mora da bude iz ljubavi a ne iz prakticnosti. Takav sam.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Mars
Osim toga, kada ucim neki jezik, to mora da bude iz ljubavi a ne iz prakticnosti. Takav sam.[/size]
Kod mene je i iz jednog i drugog razloga tako da se radujem sto se kod spanskog preklopilo :wink2: Mada ja mislim da covek prosto mora da uci neki(e) jezik(e) koji je(su) najrasprostranjeniji ukoliko hoce da se bavi nekim poslom i da putuje (privatno i poslovno). Uz to svakako moze uciti i jezike iz ciste ljubavi...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Freya
Ja bih ucila jezike koje bi mi pomogle da dodjem do nekih saznanja(mislim sad na neke naucne konferencije i slicne dogadjaje, a i druzenje, naravno), a ne da bih imala mogucnost da komuniciram sa 18% populacije od kojih mozda nista ne bih naucila.
To je ina?e i glavni razlog što me mrzi da krenem da u?im španski... preveliki procenat španskogovora?a u svetu je neobrazovana sirotinja (ajme kako ovo elitisti?ki zvu?i... ali ne znam kako druga?ije to da kažem)
Originally posted by At0Sengleski jezik ima vishe rechi od mandarinskog
Mislim da se tu radi o ?injenici da kineski jezik ima mnogo homofona (re?i koje isto zvu?e a razli?ito zna?e, zavisno od konteksta u re?enici)
Originally posted by Vlada TPa, eto, mogu da otvore eksperimentalna odeljenja za ucenje mandarinskog (kineskog) u bloku 70
ja mislim da ovi iz bloka 70 ne pri?aju mandarinski kineski? Razumeo sam da je ovo neka bivša seoska populacija koja pri?a sopstvenim dijalektom ili jezikom... tako da im je mandarinski kao nama poljski ili ukrajinski...
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Dina
Uz to svakako moze uciti i jezike iz ciste ljubavi...
Mozda ne mislimo na isto. Ne govorim o ljubavi prema samom jeziku.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Mars
Originally posted by Dina
Uz to svakako moze uciti i jezike iz ciste ljubavi...
Mozda ne mislimo na isto. Ne govorim o ljubavi prema samom jeziku.
Pa da, ja sam te tako shvatila... ja neki jezik ucim ili zato sto ga volim iz nekog razloga ili sto mi treba radi posla i sl, najbolje kad se poklope i jedno i drugo... tako da sam mislila da i ti na to mislis :wink2:
Korisnikov avatar
By tramp
:sigh:

ja moram da obnovim francuski ovih godina (bar citanje), mislim da krenem sa spanskim jer se u NY isplati govoriti spanski a htela bih da ucim hindu jer mi je interesantan ... tako da mozda za zivota stignem do mandarinskog ... pokusala sam kad mi je cimerka bila iz tajvana, pa onda druga iz shangaja ali nisam daleko stigla ... mnogo je zeznut (bar meni) za izgovor
Korisnikov avatar
By Mars
Dakle ovako...

Ono sto ja znam o mandarinskom je da se jako lako zaboravlja ako se ne koristi. Mislim, brze od ostalih jezika koje stigne ista sudbina ako ih ne koristite sto redovnije.

Znam nasu curu koja je provela pripremnih godinu dana u Pekingu, onda 4 godine ucila jezik, diplomirala i provela jos 2 godine tamo.

Posle 3 godine povratka, zna jedva da se snadje kad je zovu da posreduje izmedju carine i problematicnih Kineza.
Korisnikov avatar
By Pipin
Ako EU na kraju ipak proglasi engleski za zajedni?ki jezik (u praksi to ve? odavno jeste), mislim da ?e vam to pomrsiti ra?une u vezi španskog i narandžastog.
Predviðanja su da ?e onda za šezdesetak godina drugi jezici u EU biti svedeni na "plemenske" jezike.
Ako u obzir uzmete uticaj i "Sjedinjenih Evropskih Država", uz današnje širenje engleskog jezika preko Amerikanaca, mislim da ostali nemaju šanse da budu jezik budu?nosti.
Još i to da se engleski odavno u?i u školama širom planete, a mandarinski tek treba da živne.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Pipin
Ako u obzir uzmete uticaj i "Sjedinjenih Evropskih Država", uz današnje širenje engleskog jezika preko Amerikanaca, mislim da ostali nemaju šanse da budu jezik budu?nosti.
Medjutim, postoji i mogu?nost da španski nadja?a engleski u SAD. Znam da u južnim državama uglavnom moraš da imaš aktivno znanje španskog da bi te uopšte uzeli u obzir za u?itelja/icu*... na kraju ?e se desiti da svi sem samih SAD govore amerikanski engleski...
*a sve ?eš?e moraš da imaš i sertifikat za rad sa decom sa posebnim potrebama, pošto skoro sva moderna deca imaju posebne potrebe...
Korisnikov avatar
By Zibro
nesto slicno su govorili i za esperanto
Korisnikov avatar
By gari
Nema problema za španski-toliko je serija na našim televizijama gde se govori španski da se ve? dosta dobro snalazim. Ako po?nu sa nekim kineskim serijama možda nau?im i mandarinski...

:jutro: :kralj: :spin:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Neka hvala. Ja ?u se i dalje držati engleskog, nema?kog i španskog jezika. Oni su mi svakako razumljiviji za u?enje nasuprot 5000 znakova :hypno:
Korisnikov avatar
By gari
Da, ali ne koristi se svih 5 000 znakova. U svakodnevnoj konverzaciji koristi se tek njih 400. Zamisli mandarinski bukvar? Jadni njihovi prvaci!

:napitak: :spijun: :pinknaocari:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Kineski ?e definitivno da bude svetski jezik No.1
?im naðem kvalitetnu literaturu, bacam se na u?enje! Dosta mi je indoevropskih jezika.
Kineski ina?e može da se piše i latinicom, tako da ako ho?e neko da nau?i da govori ne mora da u?i paralelno i kineske karaktere.
Korisnikov avatar
By gari
Ma, sve je u redu sa mandarinskim. Ne znam samo kako da "iskosim" o?i? Dal da jedem pirina? u što ve?im koli?inama?

:nunchake: :njanja: :cool2:
By Paris
No way :nono: pa ljudi engleski je postao dominantan izmedju ostalog zbog svoje zvucnosti i relativno lake gramatike. Nesto sto je pretesko nece nikada postati masovno. Ljudi su lenji i uvek gledaju da sto lakse prodju. Pre ce biti da ce cela Kina krenuti sa masovnim ucenjem engleskog :lol:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Uh, meni bi poznavanje kantonskog, cini mi se, bilo korisno pre pola godine, kad sam gledala Killer-a bez prevoda. :zid:
By жњ
No tnx..

ima mnogo korisnijih i lepsih jezika..

Kad krenu da se dernjache po tramvaju, QQ

"Zdravo"(kao pozdrav) se kaze vrlo glasno "NJIHAAU!!" Uvek me isprepadaju! Sto se deru toliko?!

eto, to bi bila prva lekcija od mene.. verovatno i poslednja. ako ne dobijem neke nove komsije u medjuvremenu :P
Korisnikov avatar
By gari
Eh, kao da su Englezi baš mnogo tiši? Uostalom, kineska kultura je mnogo starija od engleske. A i jezik.

:meduza: :maca: :zastita:
Korisnikov avatar
By MARQUE
A ja sam ?uo da ?e za desetak godina varijacije hrvatsko-srpskog jezika govoriti preko 50% ljudi na svijetu ... :lol:

Nego, što se ti?e mandarinskog iliti sjevernokineskog ... njega danas govori oko milijardu ljudi (dvostruko više od engleskog), što je velika brojka naravno, ALI ipak taj broj je nastao isklju?ivo radi velikog broja Kineza a ne zbog toga što je ostatak svijeta prihvatio njihov jezik ... velika mana mandarinskog jest i njihovo specifi?no pismo koje nije i ne?e biti prihva?eno u zapadnom svijetu tako lako...

Ja u školi za strane jezike u?im japanski i baš su mi zanimljiva ta njihova pisma. Imaju ih ?ak tri - hiraganu, katakanu i kandži, dok Kinezi mislim da imaju samo dva, nisam ziher. Još sam po?etnik i tek sam dva stupnja prošao (od 8) ali me veseli kada uspijem kakvu re?enicu sastaviti na njihovom mazohisti?kom pismu, i ne namjeravam odustati sve dok ne progovorim na japanskom kao pravi Japanac ... Slika
Korisnikov avatar
By Kiborg
Pa sad, nije bitno da li je rasprostranjen zbog velikog broja Kineza ili ne?eg drugog, tek ima mnogo ljudi koji govore kineski i koji su rasuti svud po svetu. Kina raste kao svetska vojna i ekonomska sila i njen uticaj može samo da raste. Ima ogromnu dijasporu prakti?no u svakoj zemlji. Engleski ovaj svoj status vu?e još od kolonijalinog perioda, a Kinezi i njihova roba su pravi neokolonizatori.
Ja imam neki "Japanski za tri meseca" - HUGO, ali me mrzi da u?im. :(
Korisnikov avatar
By gari
To je ono kao sa onim ESPERANTOM kao svetskim jezikom. Neko vreme je ovde kod nas na svakom Radni?kom univerzitetu obavezno bio i kurs esperanta, koji je onako jedan od baš malo glupijih jezika koje sam ?uo. Li?i na španski. Sada ga sve manje ima, propao komunizam pa propao i esperanto. Tako ?e biti i sa mandarinskim i engleskim, na kraju ?e svi milom ili silom /Srbija do TokiJA, Hrvatska do KentakiJA/ progovoriti srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski. Imamo ve? gomile spremnih re?nika iz 70-tih godina.

:djavo: :cupakosu: :beba:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by gari
...Uostalom, kineska kultura je mnogo starija od engleske. A i jezik.

:meduza: :maca: :zastita:
Ne samo to nego oni se nekako drze svoje kulture, imaju poseban duh, koji kao dodatak ovome sto je Kiborg pisao u buducnosti ih mozda dovede na vrlo vazno mesto - ko zna... Naime ja sam jedno vreme poslovno saradjivala sa njima i to je bila najteza saradnja koju sam imala. Koleginica koja mi je predavala posao me je upozorila da sa njima ne mogu postupati kao sa poslovnim partnerima odavde ili sa Zapada. Mi imamo sasvim drugi nacin razmisljanja i oni se nece prilagoditi mom bez obzira sto je mozda to njihov interes vise nego moj. I opet iako sam bila pripremljena bili su mi neshvatljivi... Na primer postoji neki posao koji je hitan, i moze biti velika steta ako se ne obavi tada ali oni imaju rucak (cini mi se) od 12 - 14h. U vreme tog rucka oni jednostavno ne postoje. To je nezamislivo u svim mojim drugim poslovnim odnosima. I tako bilo je niz situacija u kojima se totalno ne kapiramo, ali oni drze do sebe, nekako su u svom duhu i svojim pravilima koja im (cini mi se) daju poseban mir. I ma koliko da su mi bili teski cenila sam ih... ali ne bas toliko da pocnem da ucim mandarinski :wink:

Ali zato od oktobra ucim spanski... jedva cekam... :bouncy:
Korisnikov avatar
By gari
Pametni ljudi-ne?eju da razgovaraju o poslu dok uživaju u hrani. Verovatno da imaju manji broj obolelih od ?ira /na hželucu/.

:lood: :uplasen: :bubbles:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!