- 06 Jan 2006, 01:20
Danas me pita prijateljica koji su obicaji u Srbiji vezani za Bozicne praznike i ja shvatim da nemam pojma. Nesto se kao secam da se posti pred, da se sadi zito, da se ostaje kuci na sam dan... ali nekako mi je to sve u magli i ne znam sta sam izmislila, pomesala sa drugim obicajima i tako ... recimo to sa zitom mi je sasvim nejasno ... sadi se? kuva se? zasto? sta to predstavlja... pa onda da li dolazi deda mraz i za pravoslavni Bozic ili je to samo za katolicki/protestantski? dodatno pitanje: Kako to da Grci slave Bozic 25og?
Bilo bi lepo kad bi ljudi ovde napisali koji se sve obicaji prate (manje ili vise tradicionalni) u vezi sa pravoslavnim Bozicem ... sta se jede .. kako se cestita.. a ako neko zna da mi kaze odakle pojedini obicaji poticu to bi bilo super ...
Bilo bi lepo kad bi ljudi ovde napisali koji se sve obicaji prate (manje ili vise tradicionalni) u vezi sa pravoslavnim Bozicem ... sta se jede .. kako se cestita.. a ako neko zna da mi kaze odakle pojedini obicaji poticu to bi bilo super ...