Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By tramp
Danas me pita prijateljica koji su obicaji u Srbiji vezani za Bozicne praznike i ja shvatim da nemam pojma. Nesto se kao secam da se posti pred, da se sadi zito, da se ostaje kuci na sam dan... ali nekako mi je to sve u magli i ne znam sta sam izmislila, pomesala sa drugim obicajima i tako ... recimo to sa zitom mi je sasvim nejasno ... sadi se? kuva se? zasto? sta to predstavlja... pa onda da li dolazi deda mraz i za pravoslavni Bozic ili je to samo za katolicki/protestantski? dodatno pitanje: Kako to da Grci slave Bozic 25og?

Bilo bi lepo kad bi ljudi ovde napisali koji se sve obicaji prate (manje ili vise tradicionalni) u vezi sa pravoslavnim Bozicem ... sta se jede .. kako se cestita.. a ako neko zna da mi kaze odakle pojedini obicaji poticu to bi bilo super ...
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by tramp
za pravoslavni Bozic ili je to samo za katolicki/protestantski? dodatno pitanje: Kako to da Grci slave Bozic 25og?
Iz drugog odgovora dobijas prvi. Nije pravoslavni ili katolicki vec po Julijanskom ili Gregorijanskom kalendaru. Tako, vecina pravoslavnih crkava Bozic obelezava 25. decembra ( Grcka, Rumunska, Ukrajinska...). Tako 'Srpska' NG nije Srpska ili Pravoslavna vec je po Julijanskom kalendaru kao i svi praznici koje obelezavaju Srpska, Ruska i jos poneke pravoslavne crkve, preko njih i nacije...

Grcima je Bozic, 25.12. sve, Nova Godina tradicionalno prolazi u muskom igranju karata do ponoci, negde i citave noci....Mislim, nije uniformno.....ima tu jos kojecega, mnogo kojecega. A literature na pretek.
By Mudolog
Well, ne znash ni deklaraciju ljudskih prava napamet, pa ne osecash stid. :mama:
Korisnikov avatar
By tramp
@ Kupper - hvala na linku, za Julijanski/Gregorijanski kalendar znam ali do skora nisam znala da su Grci recimo presli na Gregorijanski kalendar sto se tice proslava

@Diogenius - ?

ono sto mene isto zanima su licni/porodicni obicaji - jer cini mi se da svi ne rade sve isto

inace ja sam odrasla u porodici u kojoj se ni jedan religijski praznik nije slavio a posto je sve to ipak deo neke moje licne istorije volela bih da znam vise jer se ispostavilo da vise znam o kineskim i indijskim obicajima nego srpskim i to nije pitanje stida nego moje potrebe za sirenjem mog nekog opsteg obrazovanja
Korisnikov avatar
By tramp
bas sam htela da pitam odakle potice rec Badnje vece ...
Misli se da je kod starih, mnogoboža?kih Srba, postojao neki bog Badnja, ?iji je kip bio deljan od drveta. Primivši hriš?anstvo, u o?i dana kada se novi Bog rodio, Srbi su svog starog Badnju bacili u vatru, a pošto im je on bio vrlo drag, taj obi?aj ponavljaju na svako Badnje ve?e, a badnja na jednom kraju namažu medom, koji deca ližu, da bi time pokazali kako im je badnjak sladak i drag.
i dalje ne nalazim nista o sadjenju zita i pocinjem da se pitam da li sam ja to sanjala ili sam videla po kucama male zelene stabljike ...
By Ахасвер
... za Julijanski/Gregorijanski kalendar znam ali do skora nisam znala da su Grci recimo presli na Gregorijanski kalendar sto se tice proslava...
I nisu. Crkva je reformisala julijanski kalendar na potpuno druga?iji na?in od gregorijanske reforme. Ispravljene su manjkavosti starog julijanskog kalendara i stoga se praznovanje mnogih praznika, evo npr. Boži?a, poklapa sa gregorijanskim. Suštinska razlika je u Pashaliji, budu?i da se pravoslavlje u tom pogledu drži svetoota?kog predanja. Otuda se praznovanje Vasrsa ne poklapa kod jednih i kod drugih, a uz to i ostalih pokretnih praznika koji se prema njemu ravnaju. Duhova na primer.

Bilo je par tema o kalendaru ovde u Religiji. Pisano je ve? o tome.
Korisnikov avatar
By tramp
ja i dalje ne znam sta se danas tj. veceras radi ...
Korisnikov avatar
By colorado
zito se sadi, ali sam zaboravio tacno kad. nesto pred NG. Deca korindjaju glupe pesmice i stalno nesto hoce. a sutra ujutru se pravi chetnica. pardon. chestica... NE! Chesnica. :)
veceras se pali badnjak i kao deca iz nekog razloga to preskacu..
Korisnikov avatar
By jukie
ja i dalje ne znam sta se danas tj. veceras radi ...
U svakom slucaju u selu se spaljuje badnjak i to je omanje drvo uglavnom hrasta, a ne mora uvek-uvek-uvek da bude hrasta; ako živiš u planini iznad granice ekosistema hrastove šume onda se valjda koristi i javor. Treba da bude neko "muško" drvo, tj da mu je ime u muškom rodu; nikako ne žensko drve?e tipa trešnja ili lipa.
U gradu se ne spaljuje jer nemaš ognjište. Kupuje se na pijaci i to je u stvari mešavina raznoraznog granja i slame, sa dosta grana hrasta sa liš?em, to je umotano u najlon kesu a na dnu kese ima i zrnevlja kukuruza i neke žitarice koja ima plod klas, je?am valjda. Po ideji moje mame to se drži ispod stola dok ne dodje vreme da se baci, a ne znam kada je to, a ona sad nije kooperativna jer gleda svoju seriju + umorna je od kuvanja, tako da ne mogu da je pitam.
Anyway mislim da ne smeš da bacaš nikakvo sme?e iz ku?e od badnje ve?eri do julijanske nove godine, niti nikome ništa da daješ iz ku?e (ili je to samo do kraja tre?eg dana Boži?a?)
A danas sam video u novinama da su nešto intervjuisali ljude po pijaci pa je jedan od njih bio prodavac proklijalog žita, što zna?i da ima neko sadjeno žito.
Verovatno znaš da se jede isklju?ivo veganska hrana + riba (tj nema mesa, jaja, mleka ni njihovih izvedenica). Ja sam se recimo ožderao od punjenog šarana (mljac) i bundevare, te sada dišem na škrge.
Korisnikov avatar
By colorado
a garant da ne bacam smece nedelju dana!! zivim u 16 kvadrata!!
Korisnikov avatar
By gari
Obi?aji su obi?na glupost zaostala iz nekih prošlih vremena i nekako su stigli do nas. Valjda služe tome da se tim paganskim ritualima paljenja nekakvog drve?a ljudi udalje od prave vere u Boga.

:nunchake: :dedamraz: :shake:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!