Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Hrishcanstvo je Srbiji i Srbima nametnuto od strane Vizantije, da bi glavno dupe chitati KNEZ dobilo titulu Kralja ili chega vec morao je da bude hrishanin. I tada je vodja naroda prodao narod i njihovu veru za titulu. Ni danashnji nisu nishta bolji.
Pravo srbsko, za sve vas velike srbe i srbkinje, i pagansko verovanje. Perun i ostali npr.
A ko ce biti glavni hrishcanske srbske pravoslavne crkve, I dont care less.
Da se ja pitam, crkve i krstove istopiti, podeliti u staro gvodje i rasprodati, zemlju i materijalne vrednosti podeliti sirotinji.
Zar se Isus nije svega odrekao? Ako su popovi i hrishcanska crkva u duhu hrishcanstva, svi bi oni bili askete, i hramove ne bi krasili srebrom i zlatom. Vec verom i molitvom. ALi da vas razoacharam toga nema.
Korisnikov avatar
By zboO
ajmo svi da predjemo u budizam...

moze? moze?

stidite se!!

:domino:
Korisnikov avatar
By Nicodemus
Originally posted by zbunjena

moze? moze?

stidite se!!

Pretpostavka za budizam je veoma blaga klima, velika i krotka popustljivost i liberalnost u moralnim obi?ajima, nikakav militarizam; i da pokret ima svoje ognjište u višim i ?ak obrazovanijim slojevima. Njegov cilj je postignut ako se kao najvišem cilju teži vedrini, spokoju, odsustvu svake želje. Budizam nije religija u kojoj se naprosto stremi savršenstvu: nešto savršeno je normalan slu?aj.

U hriš?anstvu u prvi plan izbijaju instinkti pot?injenih i potla?enih: u njemu svoj spas traže najniži slojevi. Tu se kao zanimanje, da bi se dosko?ilo dosadi, praktikuje kazuistika greha, samokritika, inkvizicija savesti; tu se neprestano napregnutim (molitvom) održava afektivni odnos spram jednog mo?nika nazvanog "Bog"; tu ono najviše važi kao nedostižno, kao poklon, kao "milost". U njemu isto tako nema javnosti. Hriš?anstvo je skrovište, mra?an prostor. Telo je prezreno, higijena odba?ena kao ?ulnost. Crkva se ?ak bori protiv ?istote. Hriš?anstvo je izvestan smisao za surovost prema sebi i drugome; mržnja prema onima koji druk?ije misle; volja za proganjanjem.

Fridrih Ni?e, Antihrist. :svetac:
Korisnikov avatar
By M M and I

moze? moze?

stidite se!!

A zasto bi covek uopste morao da prelazi negde? Ateizam je zaista prihvatljivo i prijatno stanje...

evo stidimo se...sve u 16...
Korisnikov avatar
By zboO
Originally posted by M M and I
A zasto bi covek uopste morao da prelazi negde? Ateizam je zaista prihvatljivo i prijatno stanje...

evo stidimo se...sve u 16...
ja sam pitala da li moze?! nisam ti rekla da MORASH!!! (sto sve uzimash zdravo za gotovo)?

i treba da se stidish...

ps. ja sam ovde verovatno najveci ateista ;) i skroz mi je prijatno...ne zalim se..
Korisnikov avatar
By IriS
ti si ateista i nacionalista iz inata, oh mon dieux, ima li šta gore od te kombinacije!
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by kiss addict
ti si ateista i nacionalista iz inata......
El se vas dve poznajete?
Korisnikov avatar
By zboO
ah...ona MISLI da me poznaje... :spin:

:saksofon:
Korisnikov avatar
By IriS
ne poznajemo se :iskusenje:
By жњ
crkva je sistem, a same religije uopsteno su mi smesne.
narocito paganizam... izumrla religija o kojoj je tako malo ostalo informacija da je nemoguce obnoviti rituale onakvima kakvi su bili. ustalom, ljudi koji su pristalice paganizma (znam ih nekoliko), uglavnom obuhvataju informacije o paganizmu iz svih zemalja (a narocito koriste informacije sa interneta ;) ) i onda to sve isfrikombinuju i nekim tamo djavolima podaju imena staroslovenskih bogova plus sto koriste rituale indijanaca sa anda i naprave neku shatro religiju koja opet nema nikakve veze sa paganizmom iako je tako nazivaju. rec paganizam je pezorativnog karaktera (pagus = selo, kanton) i njime se oznacavala religija lokalnog, seoskog karaktera u rimskom carstvu i koju su upraznjavali mestani i koja nije bila u skladu sa vladajucom religijom. zamisli sad pomesas sve internacionalne vudu rituale da bi obozavao religiju lokalnog karaktera o kojoj su nasi preci od pre petnaest vekova ostavili tako malo informacija. ma ajte...

ps - uostalom paganizam upraznjavamo i dan danas u pravoslavlju kao vid kompromisa koji je morao biti nacinjem kao uslov pokrstavanja

deset ave marija i bice ti oprosteno :opatica:

;)
Korisnikov avatar
By Mars
Evo... Ne da mi nije bilo tesko da iskucam ovo, vec zadovoljstvo. Skoro da znam napamet.

Zapis o ocu

Otac moj imao je u trenucima izraz duboke i skoro tamne ozbiljnosti. Javljao se taj izraz svakodnevno, kada bi se otac, za trpezom, pred jelo, polako i svecano prektstio. Trazio je od mene i od moga brata da se i mi polako i sabrano prekrstimo. Kao mala deca, cinili smo to po poslusnosti, po domacem ustavu. Zatim, taj krst uz tamnu ozbiljnost lika predje i kod mene u oblast ozbiljnosti, u oblast nemirnih pitanja. " Zasto se Ti tako svecano, skoro potreseno krstis, pre no sto uzmes hleb u ruke? Hoces li pravod a ti kazem? Bojim se gladi, i zahvalan sam Bogu duboko, i potreseno, kada god vidim da je hrana na stolu... Ko zna koji drevni i muceni predak moj se to javlja u meni sa svojim bolom i stidom... Bojim se gladi i kao telesnog mucenja, i kao velikog uniczanja covekova." Otac me cudno pogleda, pomilova me po glavi, osetila sam, nemirnom rukom, i onda obori oci. Imao je otac moj cudesan pogled uma daleko u proslost, do sasvim drevnih, primitivnih mucnih predaka nasih. I imao takav pogled i u buducnost... Ja sam dozivela bespomoc, tugu, unizenje i mucenje gladi. Po licnoj sudbini, u mladosti, a kasnije pod dvema vojnim okupacijama, po sudbini Srbije, i progonjenog naroda moga iz sviju krajeva srpstva. U prvoj okupaciji, krstila sam se jos slobodno, pred vrlo postan rucak, ili pred parcetom cudno modrog i zelenog hleba, ali jos za svojom trpezom i pri svojoj vatri. U drugoj okupaciji, hladnoj, bez vatara, utulilo se i domace ognjiste. U nekoliko dana jedared, krisom od ljudi, krstila sam se pred ruckom u javnoj kujni, ako je rucka i tamo bilo, ako su mogli dati jedan komad hleba, ili nijedan, uz neko jelo. Ruka bi mi zadrhtala, pogled se oborio. Tamna ozbiljnost i krst pred hlebom zaista su potresni. Tacno ona oceva ozbiljnost, sada u meni, vezala bi me odjedared za oca, i za ko zna kojeg mucnog pretka naseg iz daleke proslosti. (Isidora Sekulic)

Nemam nameru da se odreknem hriscanstva. Na nacin na koji ga ja shvatam i dozivljavam, nevezano za crkvu i svestena lica.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Nicodemus

moze? moze?

stidite se!!

Pretpostavka za budizam je veoma blaga klima, velika i krotka popustljivost i liberalnost u moralnim obi?ajima, nikakav militarizam; i da pokret ima svoje ognjište u višim i ?ak obrazovanijim slojevima. Njegov cilj je postignut ako se kao najvišem cilju teži vedrini, spokoju, odsustvu svake želje. Budizam nije religija u kojoj se naprosto stremi savršenstvu: nešto savršeno je normalan slu?aj.
Izvini, Nicodemus, ali da li si upoznat kako stvari stoje u raznim teokratskim budistickim drzavama? Recimo, Butan? Voleo bih da cujem tvoje misljenje o Butanu!
Korisnikov avatar
By svejedno
Ja smatram hriscanstvo savrseno dobrim putem, 'putem goluba', ako hoces, do mnogih istina.
Kao i svaku religiju.
Na stranu sta ja mislim o stvaranju samog hriscanstva, pa tek onda sirenja istog.Sto nije nepovezano.
Ali molitva jeste temelj hriscanske vere.
To ce ti reci hriscani, kojih, vidim, ima.
I upraznjava se, kod pravih poklonika.
Ne smatram se hriscaninom, inace.

Ti pricas o drzavama i crkvama. To je drugo.
To je politika.
I sto se tice drzava i sto se tice crkava.

Ali, npr, znas da hinduizam prezire materijalnost, pa opet sve materijalne vrednosti se daju brami, svamiju.
To je iskaz postovanja, i u duhu je sa asketizmom.
To sto su crkveni verodostojnici ljudi i sto je crkva institucija koja gleda korist je opet politika ljudi.
Kao kaste u hinduizmu.

Ne volim hriscansku crkvu. Hriscanske crkve.
Spaliti ih. 'Smo gledali 'sirene' sinoc?
Opet, znas moc simbola. ljudima su potrebni. Ti cenis izidu. Ona postoji, ali postoji na vise nacina.
Ona je simbol jedne energije, a ti je zovi izida, artemida, demetra, ljubinka.
Ne kazem da ime nema znacaj. Samo objasnjavam simbolizam u umu coveka.
Inegrisali smo i mi, naravno, sto je vise moguce nase stare obicaje u hriscanstvo, pravoslavlje.
Mada ne znam previse o slovenskim prabogovima, znas ciji je zapravo 'istern' praznik,jer sam procitao negde da znas ko je Istar.
Slicne stvari smo odradili i mi.

Raspece je, za prave vernike, simbol nesebichne ljubavi.
Sa drzavnicke tacke, simbol ugnjetavanja.

Hram je odavanje poste Bogu.
Sa socijalne pozicije, prilika za postavljanje uslova i hijerarhije. Kaste.Ljudi.
Meni nisu neophodni Hramovi. Ali pomazu koncentraciji.
Mnogima jesu, bilo da prate tajne doktrine ili masovnu religiju.

Ja to kapiram.

Bibliju cenim, kao izvor velikog Znanja.

U svakom slucaju, crkva i molitva cini,ljudima koji su pravi hriscani, mnoga dobra.
Biblija daje mnoga saznanja.
Jer, znas kako se kaze> 'put goluba i put guje'
Korisnikov avatar
By Vel boy
Koja god institucionalizovana religija istice u prvi plan kompulzivnu patrijarhalnost, heteroseksizam/homofobiju, mizoginiju, apsolutnu pokornost odredjenim ljudskim autoritetima moci... za mene je neprihvatljiva, iako JESAM hriscanski vernik! Moja vera se zasniva na kompromisu s naukom, humanoscu i sa pravednim i dobrocudnim ljudskim razumom i srcem!
Greh je greh, ali ni svaki greh NIJE isti. Ljudske seksualne orijentacije (BILO KOJE!) konsenzualnih odraslih ljudi su sastavni deo ljudske prirode, neizbezni su i oprostivi!
Za razliku od oprostivih tj. ljudskih grehova, neoprostivi tj. satanski gresi su oni koji nuzno namecu stetu, ugrozu (fizicku ili psihicku),pogotovo, drugome, ali i samom sebi! Primeri takvih grehova su ubistva, mucenja, silovanja, zlostavljanja, prisiljavanja da neko promeni neciju seksualnu orijentaciju (BILO KOJU!), itd...itd.....!
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by GrMi_ZEka
crkva je sistem, a same religije uopsteno su mi smesne.
narocito paganizam... izumrla religija o kojoj je tako malo ostalo informacija da je nemoguce obnoviti rituale onakvima kakvi su bili. ustalom, ljudi koji su pristalice paganizma (znam ih nekoliko), uglavnom obuhvataju informacije o paganizmu iz svih zemalja (a narocito koriste informacije sa interneta ;) ) i onda to sve isfrikombinuju i nekim tamo djavolima podaju imena staroslovenskih bogova plus sto koriste rituale indijanaca sa anda i naprave neku shatro religiju koja opet nema nikakve veze sa paganizmom iako je tako nazivaju. rec paganizam je pezorativnog karaktera (pagus = selo, kanton) i njime se oznacavala religija lokalnog, seoskog karaktera u rimskom carstvu i koju su upraznjavali mestani i koja nije bila u skladu sa vladajucom religijom. zamisli sad pomesas sve internacionalne vudu rituale da bi obozavao religiju lokalnog karaktera o kojoj su nasi preci od pre petnaest vekova ostavili tako malo informacija. ma ajte...

ps - uostalom paganizam upraznjavamo i dan danas u pravoslavlju kao vid kompromisa koji je morao biti nacinjem kao uslov pokrstavanja

deset ave marija i bice ti oprosteno :opatica:

;)
Pa recimo...da je paganizam bio religija, tj. sistem verovanja pre nego sto se razvilo pismo. A ako nisu ostali zapisi, ne znaci da je bilo mizerno malo 'vernika'. A sto se rituala tice... obzirom da ne postoje pisane knjige kako su se oni odvijali, ne mogu se ponoviti bas bas bas onako kako su radjeni (Morgan mozda moze vise da nam kaze o vaznosti licnog pecata u vrsenju magijskih rituala). Ako je to izumrla religija, kako to da poznajes ljude koji se izjasnjavaju kao pagani? Sve dok takvi budu postojali, odrzavace paganizam, jer bilo kakva informacija, koja dodje do drugih ljudi, nastavlja se... Ista prica je i sa latinskim jezikom. Navodno je mrtav, jer nijedan narod ne govori njime, a opet se uci i izucava na mnogim fakultetima. Istini za volju, i danasnji hriscani nisu nimalo nalik onima od pre 2000 godina, nekako su krvozedniji i beshnji, spremniji da svoje 'pravo na veroispovest' obezbede i automatskim oruzjem, mada im odbrana njihove vere nikada nije padala tesko, posebno ako su na putu uspeli da sakupe malo vise zlata. Cela ta hriscanska prica bi mnogo uverljivije zvucala, da u korenu same nije ljudsko licemerje. Najglasniji glasnogovornici i braitelji hriscansva se kupaju u mleku i vozaju dzipovima, a drugima chantraju da treba da se odreknu materijalnog. U njihovu korist, naravno.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Kada neko za sebe kaze da je pagan, obichno se misli, da poshtuje, veruje u vishe bozanstava. E sada da li veruje da je jedno bozanstvo deo svih ostalih, primer za to je Hinduizam.
Il pak veruje u dualitet shto je najpribliznije ljudskom nesvesnom i veshticama. E sada dualitet, bozanstava Velika Majka, Rogati Bog. Unishtenje, radjanje, zivot, smrt, sreca, tuga....
Dok npr. eklektichari neveruju u bogove kao bica, vec da su oni emocije u nama, a i dalje se nazivaju veshticama i veshtcima.
E sada postoji, paganizam, neopaganizam, vika, veshticharstvo. I ako su naizgled slichni pojmovi, razlikuju se.
Ja sam se razvio od jednog pagana u veshtca, pa sve do neopagana.
Tako da iako imam par omiljenih bozanstava priznajem i Krishnu, i Ganeshu, Kali, Budu, i milione planetarnih i zvezdanih duhova.
Zatim tu je i primesa LHP-a, da su ljudi bogovi, i to pali, tako da se ja nemolim, ja trazim ili se dogovaram. Nesmatram da treba da se potchinjavamo bilo kome zarad sebe ili drigih.
Religija koja nepriznaje druge, i koja smatra da samo ona ima apsolutnu istinu o svemu, kao shto je hrishcanstvo u zabuni je.
Najvishe uchimo od drugih, budizam, hinduizam, smatraju da je hrihcanstvo korisno i dobar spiritualni put napretka, za neke ljude, dok hrishcanstvo tvrdi da je ono jedini put.

Malo razjashnjenje pojmova, mada shto se tiche teorije, to mi i nije jacha strana ako pogreshim neka me neko ispravi. Thx.

paganizam -verovanje u jedan panteon bozanstava, npr. iskljuchivo egipatska ili grchka, ili slovenska.
neopaganizam- u sva bozanstva chije energije osetimo da su priblizne nashim...
Vika- je novog porekla nastala je pre 50-tak godina, od Gardnera, a u svojim korenima ima iskljuchivo rituale paganske prirode.
Veshticharstvo- je uglavnom LHP/left hand path/ shto znachi da su osobe zainteresovane samo za svoj spiritualni napredak, a ne i drugih.
Veshticharstvo i VIka nisu jevandjelistichke religije, nepropovedaju smak sveta, niti traze druge poshtovaoce istih, vikani i veshtice veruju da svako ko je u jednom od proshlih zivota bio pod veshtac, da ce kada tada biti privuchen veshticharstvu, i da ce pronaci znanje i razviti se od sebe.

@MinaHarker terminom paganizam se obichno misli na zvanichnu religiju velikih carstava pre dolaska hrishcanstva....
Textovi o paganizmu su sachuvani, u grobnicama u piramidama. U pripovedanju, kod nepismenih naroda, tako da imamo zanimljive priche od indijanaca, nebitno dali severnih ili juznih....
Znanje je ostalo, al mnogo vishe znanja je izgubljeno, ne zbog nepismenosti naroda, nego zbog progona od strane hrishcana, i unishtavanje pisanog znanja i spomenika.

Jedan pojam smo preskochili a to je pojam "univerzalne religije" odnosno uzimanje od svih religija i sistema verovanja ono shto odgovara vama, ako ste vegetarijanac, odgovarace vam neka vrsta hindu religije, ako ipak nemozete bez mesa, malo tamnije nauke su vam tu, posmatrajte kako jedete zivu silu iz mesa. Iako ce vam to napraviti karmu. Al na vama je da izaberete shta vam se svidja, i na koji nachin ce te poshtovati bogove izvan vas, u vashem krevetu :fuckbed: ili u vama.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Morgan Le Faye
Jedan pojam smo preskochili a to je pojam "univerzalne religije" odnosno uzimanje od svih religija i sistema verovanja ono shto odgovara vama
Ovo je kod mene...
Korisnikov avatar
By svejedno

Jedan pojam smo preskochili a to je pojam "univerzalne religije" odnosno uzimanje od svih religija i sistema verovanja ono shto odgovara vama, ako ste vegetarijanac, odgovarace vam neka vrsta hindu religije, ako ipak nemozete bez mesa, malo tamnije nauke su vam tu, posmatrajte kako jedete zivu silu iz mesa.

Ja drugacije gledam 'pojam univerzalne religije'.
Ja to vidim kao pokusaj da se vece energije, dakle manje vise iste energije koje su ljudi osetili na razlicitim krajevima sveta i dali im razlicita imena i slicne karakteristike spoje u jedan simbol, u veci, siri duh.
npr- tot-hermes-loki.

Vidis npr, kako se hermes slaze i sa totom i sa lokijem, dok tot i loki nemaju previse zajednickog. ALi svima odgovara ziva, npr. Tako ja gledam na to.
Korisnikov avatar
By svejedno

Najvishe uchimo od drugih, budizam, hinduizam, smatraju da je hrihcanstvo korisno i dobar spiritualni put napretka, za neke ljude,
To tvrdim i ja.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by svejedno

Jedan pojam smo preskochili a to je pojam "univerzalne religije" odnosno uzimanje od svih religija i sistema verovanja ono shto odgovara vama, ako ste vegetarijanac, odgovarace vam neka vrsta hindu religije, ako ipak nemozete bez mesa, malo tamnije nauke su vam tu, posmatrajte kako jedete zivu silu iz mesa.

Ja drugacije gledam 'pojam univerzalne religije'.
Ja to vidim kao pokusaj da se vece energije, dakle manje vise iste energije koje su ljudi osetili na razlicitim krajevima sveta i dali im razlicita imena i slicne karakteristike spoje u jedan simbol, u veci, siri duh.
npr- tot-hermes-loki.

Vidis npr, kako se hermes slaze i sa totom i sa lokijem, dok tot i loki nemaju previse zajednickog. ALi svima odgovara ziva, npr. Tako ja gledam na to.
Razumem shto si hteo reci, i ima u tome logike, ali Lokija ne bih meshao sa Totom i Merkurom tj. Hermesom, jer Loki je isto shto je i Set u Egiptu, njegove vrane, gavrani, shta li vec ga povezuju sa glasovima, ali njegovi drugi principi su drugachiji, mada kada malo bolje razmislim mozda i ima tu neshto.
Korisnikov avatar
By mariii
Originally posted by Mars
Evo... Ne da mi nije bilo tesko da iskucam ovo, vec zadovoljstvo. Skoro da znam napamet.

Zapis o ocu

Otac moj imao je u trenucima izraz duboke i skoro tamne ozbiljnosti. Javljao se taj izraz svakodnevno, kada bi se otac, za trpezom, pred jelo, polako i svecano prektstio. Trazio je od mene i od moga brata da se i mi polako i sabrano prekrstimo. Kao mala deca, cinili smo to po poslusnosti, po domacem ustavu. Zatim, taj krst uz tamnu ozbiljnost lika predje i kod mene u oblast ozbiljnosti, u oblast nemirnih pitanja. " Zasto se Ti tako svecano, skoro potreseno krstis, pre no sto uzmes hleb u ruke? Hoces li pravod a ti kazem? Bojim se gladi, i zahvalan sam Bogu duboko, i potreseno, kada god vidim da je hrana na stolu... Ko zna koji drevni i muceni predak moj se to javlja u meni sa svojim bolom i stidom... Bojim se gladi i kao telesnog mucenja, i kao velikog uniczanja covekova." Otac me cudno pogleda, pomilova me po glavi, osetila sam, nemirnom rukom, i onda obori oci. Imao je otac moj cudesan pogled uma daleko u proslost, do sasvim drevnih, primitivnih mucnih predaka nasih. I imao takav pogled i u buducnost... Ja sam dozivela bespomoc, tugu, unizenje i mucenje gladi. Po licnoj sudbini, u mladosti, a kasnije pod dvema vojnim okupacijama, po sudbini Srbije, i progonjenog naroda moga iz sviju krajeva srpstva. U prvoj okupaciji, krstila sam se jos slobodno, pred vrlo postan rucak, ili pred parcetom cudno modrog i zelenog hleba, ali jos za svojom trpezom i pri svojoj vatri. U drugoj okupaciji, hladnoj, bez vatara, utulilo se i domace ognjiste. U nekoliko dana jedared, krisom od ljudi, krstila sam se pred ruckom u javnoj kujni, ako je rucka i tamo bilo, ako su mogli dati jedan komad hleba, ili nijedan, uz neko jelo. Ruka bi mi zadrhtala, pogled se oborio. Tamna ozbiljnost i krst pred hlebom zaista su potresni. Tacno ona oceva ozbiljnost, sada u meni, vezala bi me odjedared za oca, i za ko zna kojeg mucnog pretka naseg iz daleke proslosti. (Isidora Sekulic)

Nemam nameru da se odreknem hriscanstva. Na nacin na koji ga ja shvatam i dozivljavam, nevezano za crkvu i svestena lica.
Samo jedno....DA!
Korisnikov avatar
By spliff
Hrishcanstvo je Srbiji i Srbima nametnuto od strane Vizantije, da bi glavno dupe chitati KNEZ dobilo titulu Kralja ili chega vec morao je da bude hrishanin. I tada je vodja naroda prodao narod i njihovu veru za titulu.
nije knez nego zzupan...

live and let live!
Korisnikov avatar
By spliff

Najvishe uchimo od drugih, budizam, hinduizam, smatraju da je hrihcanstvo korisno i dobar spiritualni put napretka, za neke ljude,
To tvrdim i ja.
i islam... isus je chak i svetac u islamu. mislim da se tamo zove isa pejgamber ili tako neshto...
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Dina
Jedan pojam smo preskochili a to je pojam "univerzalne religije" odnosno uzimanje od svih religija i sistema verovanja ono shto odgovara vama
Ovo je kod mene...
Hm. Probrati po zelji?

Pa... Svega toga ima u 10 zapovesti.

Eklektizam inace ne volim, u oblacenju, kuvanju i slicno.
A i manje-vise, na tom nivou dobra/zla, treba/ne treba - sve su religije verovatno iste...

Marsovo dupe - bez hipoteke i ziranata!
http://www.auburn.edu/~shephcd/whatyouare.html
Korisnikov avatar
By Dina
Mars,
Zavisi kako se shvata vera. Mozda su na tom nekom nivou koji ti navodis i slicne ali uz to ide niz nekih propratnih stvari koje ti se nametnu hteo ne hteo. Npr. jedna moja prijateljica je nesto sva u pravoslavlju i "propoveda mi" da je greh gledati u solju, pa astrologija, abortus i da ne pricam. Ja sam joj rekla da ce ona gledati u solju a ja cu taj greh preuzeti na sebe... Mislim ako postoje raj i pakao pa pored svih onih ubica, lopova i lazova ja odem u pakao zbog gledanja u solju, neka idem :lol: Sem toga ima razlike valjda da li je Bog ili Boginja, simboli itd. Mislim, nisam ja nikakav znalac religija, a i ne nameravam da budem ;) ali bas zato da se ne bih opterecivala da li sam mozda po nekom "propisu" upala u greh ili mi je to nesto zabranjeno jer se neko opsetio da to zabranjuje, ja to ukombinujem kako se meni dopada :smilegrin:
Korisnikov avatar
By gari
Sam Hristos nije bio za to da se ponovo stvara crkva /hram/ kao u judaizmu. Poznato je da je u jednom trenutku ušao u hram i iz njega isterao trgovce i druge govore?i da su od doma njegovog oca napravili razbojni?ku špilju. Sam Hristos je bio za to da "svaki ?ovek sagradi hram u svom srcu" tj. da bude vaninstitucionalni vernik. Tek kasnije su Sv Petar i Pavle ponovo ustrojili Crkvu na temeljima judaisti?ke religije a od koje su preuzeli i mnoge rituale. Smatram li?no da ?oveku nije potreban posrednik izmeðu Boga i njegovog bi?a.

:luda: :goran: :paradajz:
By XanaX
Originally posted by spliff

To tvrdim i ja.
i islam... isus je chak i svetac u islamu. mislim da se tamo zove isa pejgamber ili tako neshto...
nema svetaca u islamu. isusa (isa, arap.) se smatra jednim od proroka, pejgambera, prije dolaska vjeronosnika, muhameda. u proslosti, a donekle i danas, islam je pokazivao toleranciju spram druge dvije, monoteisticke, abrahamske religije, krscanstvom i zidovstvom.
Korisnikov avatar
By gari
Sve konfesije gaje animozitet jedna prema drugoj. ?ak i jedna te ista hriš?anska crkva se podelila 1054.godine iz politi?ki razloga. Svaka država je gledala da uz sebe ima neku crkvu koja bi je podržavala, prihvataju?i ono-da svaka vlast dolazi od Boga. Tako su imali vladari /klase/ i dodatni argument za svoju neograni?enu vladavinu. ?ini mi se, da iako je formalno Crkva odvojena od države, ona ipak ima veliki uticaj na svaku vlast. Zavisno od broja veruju?ih.

:hand: ;) :cheer:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!