Kada neko za sebe kaze da je pagan, obichno se misli, da poshtuje, veruje u vishe bozanstava. E sada da li veruje da je jedno bozanstvo deo svih ostalih, primer za to je Hinduizam.
Il pak veruje u dualitet shto je najpribliznije ljudskom nesvesnom i veshticama. E sada dualitet, bozanstava Velika Majka, Rogati Bog. Unishtenje, radjanje, zivot, smrt, sreca, tuga....
Dok npr. eklektichari neveruju u bogove kao bica, vec da su oni emocije u nama, a i dalje se nazivaju veshticama i veshtcima.
E sada postoji, paganizam, neopaganizam, vika, veshticharstvo. I ako su naizgled slichni pojmovi, razlikuju se.
Ja sam se razvio od jednog pagana u veshtca, pa sve do neopagana.
Tako da iako imam par omiljenih bozanstava priznajem i Krishnu, i Ganeshu, Kali, Budu, i milione planetarnih i zvezdanih duhova.
Zatim tu je i primesa LHP-a, da su ljudi bogovi, i to pali, tako da se ja nemolim, ja trazim ili se dogovaram. Nesmatram da treba da se potchinjavamo bilo kome zarad sebe ili drigih.
Religija koja nepriznaje druge, i koja smatra da samo ona ima apsolutnu istinu o svemu, kao shto je hrishcanstvo u zabuni je.
Najvishe uchimo od drugih, budizam, hinduizam, smatraju da je hrihcanstvo korisno i dobar spiritualni put napretka, za neke ljude, dok hrishcanstvo tvrdi da je ono jedini put.
Malo razjashnjenje pojmova, mada shto se tiche teorije, to mi i nije jacha strana ako pogreshim neka me neko ispravi. Thx.
paganizam -verovanje u jedan panteon bozanstava, npr. iskljuchivo egipatska ili grchka, ili slovenska.
neopaganizam- u sva bozanstva chije energije osetimo da su priblizne nashim...
Vika- je novog porekla nastala je pre 50-tak godina, od Gardnera, a u svojim korenima ima iskljuchivo rituale paganske prirode.
Veshticharstvo- je uglavnom LHP/left hand path/ shto znachi da su osobe zainteresovane samo za svoj spiritualni napredak, a ne i drugih.
Veshticharstvo i VIka nisu jevandjelistichke religije, nepropovedaju smak sveta, niti traze druge poshtovaoce istih, vikani i veshtice veruju da svako ko je u jednom od proshlih zivota bio pod veshtac, da ce kada tada biti privuchen veshticharstvu, i da ce pronaci znanje i razviti se od sebe.
@MinaHarker terminom paganizam se obichno misli na zvanichnu religiju velikih carstava pre dolaska hrishcanstva....
Textovi o paganizmu su sachuvani, u grobnicama u piramidama. U pripovedanju, kod nepismenih naroda, tako da imamo zanimljive priche od indijanaca, nebitno dali severnih ili juznih....
Znanje je ostalo, al mnogo vishe znanja je izgubljeno, ne zbog nepismenosti naroda, nego zbog progona od strane hrishcana, i unishtavanje pisanog znanja i spomenika.
Jedan pojam smo preskochili a to je pojam "univerzalne religije" odnosno uzimanje od svih religija i sistema verovanja ono shto odgovara vama, ako ste vegetarijanac, odgovarace vam neka vrsta hindu religije, ako ipak nemozete bez mesa, malo tamnije nauke su vam tu, posmatrajte kako jedete zivu silu iz mesa. Iako ce vam to napraviti karmu. Al na vama je da izaberete shta vam se svidja, i na koji nachin ce te poshtovati bogove izvan vas, u vashem krevetu

ili u vama.