Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By IriS
Izvor, BBC Serbian.com, 27.10.2005.

Kada vam neko pomene piramide - na koje zemlje najpre pomislite? Verovatno Egipat, ili možda Meksiko i Peru - na Bosnu, verovatno, ne.

Pa ipak, jedan bosansko-ameri?ki istraživa? tvrdi da je na domak Sarajeva otkrio piramidu stariju od egipatskih, verovatno delo supercivilizacije koja je gradila i južnoameri?ke piramide.

Prva evropska piramida pronaðena je u sred Bosne, tridesetak kilometara severno od Sarajeva.

Re? je o monumentalnoj kamenoj piramidi, sa ?etiri identi?ne strane okrenute ka ?etiri strane sveta - tako bar kaže Semir Osmanagi?, istraživa? drevnih kultura i autor knjige "Bosanska piramida sunca".

Gospodin Osmanagi? naime tvrdi da je vrh brda Viso?ica, kraj Visokog, u stvari piramida visoka skoro 100 metara, koju su na tom mestu pre više hiljada godina izgradili pripadnici neke drevne civilizacije:

"Govorimo verovatno o hiljadama godina. Ekipa sa jednog nema?kog univerziteta vrši iskopavanja u okolini piramide - na dubini od svega jednog metra pronašli su alatke stare 7000 godina.

Dvanaest hiljada godina

Egipatske piramide stare su svega ?etiri i po hiljade godina; piramide u Meksiku i Peruu su stare i do 12.000 godina.

Mislim da je bosanska piramida stara oko deset do dvanaest hiljada godina, i da je deo globalne mreže piramida koju je verovatno izgradila jedinstvena, super-napredna civilizacija."

Doktor Zaki Havas, generalni sekretar egipatskog vrhovnog saveta za antikvitete, nije impresioniran nalazima Semira Osmanagi?a:

"Sve je to potpuno pogrešno. To što su u blizini pronaðene alatke stare 7000 godina ne zna?i da i piramida datira iz tog perioda.

Mora dublje da kopa, da naðe dodatne arheološke dokaze za svoje tvrdnje.

Sasvim je mogu?e da tu postoji neka piramida izgraðena ljudskom rukom, ali mi tvrdnje o njenoj starosti ne deluju uverljivo."

Bez komentara

Doktor Havas je još manje impresioniran teorijom o "jedinstvenoj super-civilizaciji" koja je izgradila sve svetske piramide:

"Ni jedan nau?nik na svetu ga u tome ne bi podržao. Sve svetske civilizacacije su imale sopstveni identitet, i za to imamo arheološke dokaze.

Kazati da je jedna civilizacija izgardila sve svetske piramide - na to zaista nemam komentara."
Korisnikov avatar
By unic0rn
Neko se sapleo o vrh, ili sta?

I gde su slike?

:hand:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Bilo moderna, bilo prehistorijska - Bosna je definitivno "Stupor Mundi".
Korisnikov avatar
By IriS
Istraživa?a Semira Osmanagi?a, koji je ovih dana pobudio zna?ajnu pažnju javnosti tezom o postojanju prve evropske piramide na lokalitetu brda Viso?ica, koju je nazvao bosanskom piramidom sunca, ne ?ude prve reakcije stru?njaka arheologa u BiH, koji ovakve tvrdnje smještaju u domen spekulacija. Osmanagi? je FENI danas izjavio kako zvani?na nauka nema na?ina da ovakvu jednu monumentalnu strukturu arheološki i historijski smjesti u bilo koji period s kojima oni zvani?no barataju.

http://www.b92.net/kultura/img.php?ID=11653
Korisnikov avatar
By KiWi
lol... pri?ao sam sa Sparkom na telefonu kada je rekao: ''.. ladno su pronašli piramide u Bosni.'' .. i ja kako OK... i teram dalje.. mislim, ?ovek me cima... kad ono, ne lezi vraže, naðoše piramide!!!! ..... sad još da objave ovo otrki?e u History today magazinu, pa ?u poverovati da je ovo super pra civilizacija...

http://www.historytoday.com/
Korisnikov avatar
By IriS
Slika

Nedjeljna magla sakrila je bosnasku piramidu sunca od velikog broja posjetilaca koji su od ranih jutarnjih sati hrlili iz svih pravaca. Radnike na sondama nije uspjela omesti u otkopavanju novih slojeva koji skrivaju dokaze o postojanju prve evropske piramide. Tokom prijepodneva profesor Semir Osmanagi? je ušao u pe?inu za koju mještani tvrde da je podzemnim hodnicima mogla voditi sve do utrobe stepenaste piramide koju krije Viso?ica.

"Puze?i smo prešli distancu od oko 150 metara i primjetili da se podzemni hodnici ra?vaju što pokazuje da je vjerovatno postojalo više hodnika koji vode prema viso?koj piramidi."- rekao nam je profesor Osmanagi?.

Prema njegovim pretpostavkama piramida seže sve do podnožja brda pa bi se moglo desiti da joj je visina sli?na ili ve?a kao kod Keopsove piramide.

"Mnogi barataju pogrešnim podatcima da su u piramidama sahranjivani faraoni. Piramide su prije graðene zbog svojih energetskih svojstava koja su o?igledno prijala tadašnjem ?ovjeku. Poznato vam je da ako stavite tup žilet u piramidu da ?ete ga uskoro imati potpuno zaoštrenog. Mišljenja sam da su u piramide koje su obi?no grupirane po tri i to razli?tih veli?ina, obi?no ulazili sve?enici koji su se na taj na?in približavali onom duhovnom koje se nalazi u svakom ?ovjeku. Njihovo tjelesno i duhovno pro?iš?enje uz meditaciju, svakako je bilo dio obreda iz tog doba."- objašnjava Semir Osmanagi?.

http://piramida.blogger.ba/
Korisnikov avatar
By Draco
Dobro bwee, sta ce ovo u ovom folderu?!?!?!

Kakve veze arheologija ima Religijom i Filozofijom?!?! Ok, ne cepidlacite, ima ogromne, ali ne u ovom kontextu.:astral2:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by kiss addict
Poznato vam je da ako stavite tup žilet u piramidu da ?ete ga uskoro imati potpuno zaoštrenog.
U to u po?etku niko nije verovao... a onda se jedan pametnjakovi? setio, napravio pravilne piramide od legiranog ?elika (mislim da je sa dodatkom silicijuma i magnezijumom, ali ne držite me za re?) i po?eo da ih prodaje kao oštra?e žileta... u po?etku nije prodavao ni 10 dnevno... sada prodaje na desetine hiljada ... prosto neverovatno :D
Korisnikov avatar
By Draco
Originally posted by Kiwi
Poznato vam je da ako stavite tup žilet u piramidu da ?ete ga uskoro imati potpuno zaoštrenog.
U to u po?etku niko nije verovao... a onda se jedan pametnjakovi? setio, napravio pravilne piramide od legiranog ?elika (mislim da je sa dodatkom silicijuma i magnezijumom, ali ne držite me za re?) i po?eo da ih prodaje kao oštra?e žileta... u po?etku nije prodavao ni 10 dnevno... sada prodaje na desetine hiljada ... prosto neverovatno :D
Ja gledala kad su Mythbustersi oprobavali ovaj mit. Ispostavilo se da se brijac tupi isto koliko se tupi i kontrolni brijac. :zvizdi:

A tad su proveravali i 'energetsko polje' piramide tj. onaj trip da piramida ima moc prezervacije. I taj su demantovali. :zvizdi:
Korisnikov avatar
By Liwjatan
Originally posted by kal zakath

:wtf:

ljudi sa ovakvim i slicnim tvrdnjama mi se gade, a da ih nikada u zivotu nisam ni video.
Korisnikov avatar
By EYA
ne samo da modeli pravilne piramide ostre zilete, vec pune i baterije, ako ih postavite na tacku zlatnog preseka... ja probala i jedno i drugo :cool:

a za piramide u bosni... pa, sacekajmo pa cemo videti uskoro sta je tacno u pitanju.
u svakom slucaju, nije nimalo nemoguce :rock:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Liwjatan

ljudi sa ovakvim i slicnim tvrdnjama mi se gade, a da ih nikada u zivotu nisam ni video.

A možeš li malko opširnije da elaboriraš to gaðenje?
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja mislim da su piramide zapravo dildoi golemih vanzemaljaca. Zato su prvi ljudi živjeli u raju. Zemlja je bila planeta užitaka. :trep:
Korisnikov avatar
By Liwjatan
Originally posted by Liwjatan

A možeš li malko opširnije da elaboriraš to gaðenje?

:odrasti:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Aha, shvatio sam. Nisam upotrebio nijednog smajlija. ?u da ispravim u budu?e.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Draco
Ja gledala kad su Mythbustersi oprobavali ovaj mit. Ispostavilo se da se brijac tupi isto koliko se tupi i kontrolni brijac. :zvizdi:

A tad su proveravali i 'energetsko polje' piramide tj. onaj trip da piramida ima moc prezervacije. I taj su demantovali. :zvizdi:
Originally posted by EYA
ne samo da modeli pravilne piramide ostre zilete, vec pune i baterije, ako ih postavite na tacku zlatnog preseka... ja probala i jedno i drugo :cool:

a za piramide u bosni... pa, sacekajmo pa cemo videti uskoro sta je tacno u pitanju.
u svakom slucaju, nije nimalo nemoguce :rock:
Kome sada verovati? Eyi ili Mythbustersima?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Onaj lik onomadne locirao Troju u Hercegovini, ovaj sad otkrio piramide, uskoro se verovatno možemo nadati monolitu i krugovima u kukuruzu...?

Nekako prozai?no pomišljam da je to samo zapušten vojni objekat iz rata. :bubblegum:
Korisnikov avatar
By kal zakath

Khm,khm...ko je moderator?
Korisnikov avatar
By gari
Evo najnovije vesti!!! Ja sam prekju?e u moje njiv?e otkrio jedan krug pravilnog oblika /gle, kao da krug može biti i nepravilnog oblika/, sa TRI udubljenja na istom rastojanju. U centru kruga je bila jedna gomilica nepoznatog porekla /li?i mi na kokošinjac, ali nisam siguran/ a u blizini doti?nog neidentifikovanog kruga su bili znaci nalik na hijeroglife /neprevedeni/ a kojima su verovatno vanzemaljci pokušali da mi poru?e da prestanem da jedem...
:tamoamo:
Korisnikov avatar
By EYA

Khm,khm...ko je moderator?
pa ja :D
Korisnikov avatar
By * NajS *
Hm, ako u Bosni ima piramida...ondak verovatno je i u Srbiji neka piramida pretekla!!!

Svi u potragu!
Korisnikov avatar
By Myself
Izvor, BBC Serbian.com, 27.10.2005.

Mislim da je bosanska piramida stara oko deset do dvanaest hiljada godina, i da je deo globalne mreže piramida koju je verovatno izgradila jedinstvena, super-napredna civilizacija."
Ako je neko sumnjao u poreklo Bosanaca, evo ga dokaz. Ko kaze da su Bosanci glupsoni?:praznoglavi:
Korisnikov avatar
By Draco
Originally posted by AngraMaina
Onaj lik onomadne locirao Troju u Hercegovini, ovaj sad otkrio piramide, uskoro se verovatno možemo nadati monolitu i krugovima u kukuruzu...?

Nekako prozai?no pomišljam da je to samo zapušten vojni objekat iz rata. :bubblegum:
Baja o kome pricamo je Roberto Salinas Prajs a knjiga je 'Homerova slepa publika' gde je napisao tonu prizvoljnih zakljucaka i apsolutno ne-naucnih cinjenica. Kao odgovor na to, nekolicina hrvatskih autora tj. profesora lingvistike, grckog i latinskog jezika, kao profesora anticke arheologije je 1985. izdala knjigu 'Troja i kako je steci' u kojoj je naucnim cinjenicama i metodama kritickog misljenje potpuno ismejala pomenutog lika i njegove stavove.

Nista dalje nisu nisu ni pseudo-naucni pisci kao sto je, recimo, Deniken, sa svojom teorijom o vanzemaljskoj civilizaciji koja je gradila piramide, pravila baterije, etc.

Sve su to teorije koje su eventualno zanimljivo stivo za citanje, ali su i dalje samo fikcija. Nauka je ipak nesto sasvim drugo. Zbog toga i postoje paradigme u okviru polja interesovanja, bas da bi sve ostalo kriticki, racionalno i cinjenicama potkrepljeno.

Ja ipak biram da verujem u cinjenice, dokazane na primerima tj. nauku. <a samim tim i Mythbusters/ima :P >

P.S. Ako nekoga zanima ova i mnoge druge pseudoarheoloske zabune i istine, a ima vremena za citanje, neka proba da nadje knjigu 'Frauds, myths and mysteries', K. L. Feder/a, ili neka se meni obrati na u2u. :)
Korisnikov avatar
By gari
Ta piramida u Bosni je zakasnila sa postojanjem. Dokazano je da su sve dinastije faraona u Starom Egiptu bili u stvari Srbi. Dakle, sa svojim iskustvom u graðenju piramida prešli smo u Bosnu i tamo napravili jednu /verovatno tu koja je sada otkrivena/. Neka još malo pro?eprkaju oko piramide i ako naðu sikir?e, ašov i moti?e onda je garantovano da su i tu piramidu /kao i sve ostale/ sagradili Serbi /narod najstariji/. He, he...
:maji:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!