Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Myself
Kako starim, tako se sve vise susrecem sa smrcu. Svake godine sve vise posecujem groblja. Nacitala sam se svakakvih "poruka" koje rodbina ili "za zivota" ljudi stavljaju na spomenike.
Najjaci mi je epitaf Branka Miljkovi?a (cije reci sa pocetka Requiem-a su mi u potpisu): "Ubi me prejaka rec".

Mozda je tema crna, ali da li ste razmisljali sta napisati?

Da li ste procitali nesto sto je na vas ostavilo, bas, dubok utisak?
Korisnikov avatar
By Tot
Da susretao sam se sa smr?u. Upravo sam prošlog meseca dao zna?ajniju svotu za sreðivanje svoje porodi?ne grobnice. Pri?ao sam Dini i ona je to razumela kako me odlazak na groblje veoma opušta i smiruje; taj pogled na reku, tišina. Volim da idem na groblje.

Ima raznih natpisa, bila je jednom izdata i antologija grobljanske poezije.

Jedan grob kraj kojeg prolazim uvek kada sam na groblju ima poznati stih iz biblije: "Koji vjeruje u mene i kada umre živje?e"(Ivanovo evanðelje).

Nisam razmišljao o svom epitafu ali bi ti možda bio neki stih poput prethodnog.
Korisnikov avatar
By Tot
Kad se naðeš u spartanskom kraju ,
javi stran?e u komandu vesti:
naša ?eta još na položaju,
mrtva ?eka dalje zapovesti.

(Epitaf poginulim Spartancima u bici kod Termopila, 480 g. p. ne, Simonid)
Korisnikov avatar
By Tot
Hrid me oštra do?ekala
i telo mi razvejala
kad se bacih sa litice,
a duša mi letimice
?ak pod oblak nebu odlutala.
Tako skon?ah na savet budala.

(Efes, anonim)
Korisnikov avatar
By Tot
Nisam vala žljokao ni ždrao,
a celi sam život bolovao-
jedva odoh Bogu na istinu.
Nek se nosi sve u materinu.

(anonim ili Simonid)
Korisnikov avatar
By Tot
Nekad bejah pijanica,
nekad bejah izjelica,
nekad bejah svaðalica,
a sada sam tih i fin.
Timokreont Roðanin

(Simonid)
Korisnikov avatar
By Tot
Ne pitaj me koga krijem, putni?e sa laðe:
tebi nek je bolje more no što njega snaðe.

(anonim)
Korisnikov avatar
By gari
Sa smr?u se ne susre?emo samo kad ostarimo. Ona je sveprisutna od dana kada se rodimo i ne bira mnogo da li je nekome vreme da ode ili nije. Ja sam imao iskustva preživljene smrti, tj ?etiri puta sam bio u stanju tzv "klini?ke smrti". Laž je, nema nikakvog proživljavanja života u sekundi, nema nikakvih se?anja niti pojava bliskih umrlih. Samo tama i nestanak...Mnogo sam razmišljao o tome, kada sam video da nemam rešenje za tu zagonetku prihvatio sam ono što ve? postoji tj veru u Hrista koji mi najviše odgovara sa svojom bezrgrani?nom ljubavlju i milosrðem.
:cul:
Korisnikov avatar
By Myself
Sa smrcu se susrecemo sve vise kako starimo... U mladosti sam izgubila dvoje - troje ljudi... sada svake godine neko "ode". To sam mislila...

Tot skroz si u pravu... i mene groblje nekako opusta (mislila sam da sam jedina...obicno se ljudi groze ili boje). Umalo da mi propadne "crna" tema. Hvala ti...

Aleksandre - super ti epitaf :lol:
Korisnikov avatar
By gari
Dobro, to što se sa smr?u susre?emo više kako starimo je zato što tada više obra?amo pažnju na to. Jer smo i mi sve bliži smrti pa više razmišljamo o njoj. Mladi misle da su besmrtni, da nikada ne?e ostareti, poružneti i umreti. Ljudi umiru na ovoj planeti svake sekunde, no mi ih ne poznajemo pa nas se to baš ne doti?e. Kada nam umre neko blizak, onda smo u situaciji da malo više razmislimo i o sopstvenom kraju a kako naš um to ne prihvata dolazimo u situaciju da razmišljamo da ni mi ne?emo umreti /podsvesno/. To je jedan od mehanizama odbrane kojom naš um raspolaže u susretu sa nerešivim, pa da ne bismo poludeli od saznanja da ?emo nestati kao bivstvo, jednostavno bežimo od toga. Ina?e, groblje jeste jedno mirno mesto...
:kuca:
Korisnikov avatar
By switchon1234
Tema je super. O svom epitafu nisam razmisljala ali par puta su mi pale neke misli na pamet koje sam smatrala adekvatnima za epitaf.

A vec sam na nekoj temi spominjala da na sahranama osecam veliku energiju, sa tim sto vise volim da idem u groblje kada hocu a se smirim i nema sahrana.
By Simor
Originally posted by Tot
kako me odlazak na groblje veoma opušta i smiruje
I u meni groblje zna da izazove neverovatan mir. Bas sam pisao svom dragom prijatelju, kako se radujem predstojecem katolickom prazniku Svi sveti, jer tada veliki broj ljudi pali svece i stavlja cvece na grobove svojih najmilijih. Nocu, kada se svi razidju, to je predivan prizor - svece pucketaju i svetlucaju, neverovatna tisina, opalo lisce sa kestenovih drva suska pod nogama... Ah!
Korisnikov avatar
By Tot
Ja nisam odavde- Brotah mi je ime,
stigoh ?ak sa Krita, iz grada Gortine.
Ni sam ne znam kako, eto me u grobu,
a došo sam samo da rasprodam robu.

(Simonid)
Korisnikov avatar
By gari
Da-MRTVA tišina, niko te ne uznemirava, svi ?ute, svi su smireni, nema nervoze, svakodnevnih obaveza...Super, najidealnije je preseliti se na groblje /neki stanovnici Kaira i bukvalno stanuju u grobnicama/. Kako i mi imamo manjak stambenog prostora možda ne bi bilo loše da i mi razmislimo o rešavanju stambenih pitanja na "kairski" na?in...
:iskusenje:
Korisnikov avatar
By Tot
To?i stran?e po pepelu vina,
balzam izlij nad rumenim cvetom
i podaj mi mirisna zejtina.
Ne prosipaj suze neumesne,
jer ne umreh, no promenih svetom:
pri?asnik sam neprolazne vesne.
Život bivši što radosti dade,
sve to imam, ništa ne propade,
a što pitaš se?am li se svega_
svejedno je svega il' ni?ega.

(Ausonije)
Korisnikov avatar
By gari
SVI smo se ovde složili da je divno biti na groblju. U to ime- živeli a sada svi na svoje radne zadatke!!!
:obraz:
By Ахасвер
Rodimo se da mremo, a mremo da ve?no živimo.

(grob Lastomira Petrovi?a u draga?evskim Negrišorima).
By Ахасвер
O beli svetu, ti mi se odma?e;
tamni grobu, ti mi se prima?e,
gde ?u mlada na vijek venuti i telom trunuti.

(grob Drinke Joksimovi? iz Samaila kod Kraljeva, 1897.)
By Ахасвер
O ljubezni mili srpski rode, umoljeno stani mili,
ovde trud svoj nemoj požaliti, tužni spomen ovaj pro?itati.
Te ti vidi ko ovde po?iva, koga ova 'ladna plo?a skriva.

(grob Milisava Stankovi?a iz Samaila kod Kraljeva, 1876.)
By Ахасвер
Koja kosa pokosila mene
'o?e znaj i tebe.
Samo vreme u koje ?e, niko ne zna.
Zato imaj srce ?isto.

(grob Ilije Plazni?i?a u Mirosaljcima kod Arilja, 1863.)
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Aleksandar
Rodimo se da mremo, a mremo da ve?no živimo.
(grob Lastomira Petrovi?a u draga?evskim Negrišorima).
Drago mi je što si po?eo da objavljuješ ovde nadgrobnu poeziju. Tu ima stvari koje ostave jak utisak dok gledamo tuðe grobnice i osetimo dane koji ne pripadahu nama. Kona?no bar na groblju se ose?amo sami sa sobom. Da li je i to jedan od znakova koliko nas je iscrpeo svet?

Sa uživanjem ?itam ove epitafe koje objavljuješ.

Originally posted by Simor
Originally posted by Tot
kako me odlazak na groblje veoma opušta i smiruje
I u meni groblje zna da izazove neverovatan mir. Bas sam pisao svom dragom prijatelju, kako se radujem predstojecem katolickom prazniku Svi sveti, jer tada veliki broj ljudi pali svece i stavlja cvece na grobove svojih najmilijih. Nocu, kada se svi razidju, to je predivan prizor - svece pucketaju i svetlucaju, neverovatna tisina, opalo lisce sa kestenovih drva suska pod nogama... Ah!
Na grob svojim najdražima i svojoj majci volim da odem sam, kada sam s nekim više ne ose?am tu vrstu mira o kojoj govoriš.

Za Svisvete obavezno idem na groblje, a uve?e na ve?ernju misu u franjeva?kom samostanu. Atmosfera o kojoj govoriš mi je razumljiva: nekako na ovaj praznik po?inje onaj zimski dah, iš?ekivanje Boži?a; to ima sve neke veze i sa našim uspomenama, a obi?no tada obnavljam kontakte sa prijateljima koji nisu u istom gradu, ?ujemo se, obnovimo onaj intimni karakter našeg prijateljstva iako smo daleko.

Isto tako 5. novembra su pravoslavne zadušnice. Obi?no i na zadušnice idem na groblje ali ne na sam dan nego te nedelje(koja je cela zadušna nedelja). To je zbog toga što su na sam dan zadušnica neverovatne gužve, a prevoz do groblja je maltretiranje tog dana.
Korisnikov avatar
By gari
Najviše volim epitaf: "Ti si ono što sam ja bio, a ja sam ono što ?eš ti biti". Time je sve re?eno. Gloria mundi.
:vezan:
Korisnikov avatar
By Tot
Stani stran?e, i pro?itaj: kratak bi?e govor moj.
U grdnome grobu ovom krasna žena po?iva:
Klaudija da se zove roditelji daše joj
Svom je mužu dobra bila, srcem ga je ljubila.
Dva deteta rodila je- oba sina, te od njih
jedan hodi još po zemlji, drugi je pod zemljom mlad.
Re?i su joj bile ljupke i odmeren korak tih,
dom je mela, vunu prela. Rekoh svoje. Idi sad.

(rimski anonim)
By Ахасвер
Ovde leži moja žena Stana.
Leži i reži.
Putni?e beži.
Jer ako sko?i, iskopa?e ti o?i.

Ovaj mi je jedan od najdražih. Negde u Bosni, mislim.
Korisnikov avatar
By gari
Po?e?u da zapisujem ove epitafe, da vidim koji ?u sebi da stavim na plo?u /ako me ne kremiraju inkvizitori/. Nije fer, vi prepisujete a ja moram da se prise?am gde sam šta pro?itao.
:gric:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Aleksandar
Ovde leži moja žena Stana.
Leži i reži.
Putni?e beži.
Jer ako sko?i, iskopa?e ti o?i.

Ovaj mi je jedan od najdražih. Negde u Bosni, mislim.
:roflmao: :rida: :roflmao: :rida: :roflmao:

:rotflmao:

:up:
Korisnikov avatar
By gari
Malo neukusno s obzirom da mu je re? o pokojnoj ženi, mada ima mnogo cin?nih epitafa pa i humoristi?kih /kao što je ova/. Mora da ga je dobro mlatila kad joj se ovako posmrtno osvetio.
:grebanje:
Korisnikov avatar
By Jonatan
Taj sa Stanom mi je poznat!!!!Hahahaha. :lol:

Cesto sam razmislajo o tome sta bih napisao na svom grobu. Voleo bih da bude nesto jednostavno. I da se pominje vaskrsenje. U to verujem i voleo bih da mi to i na nadgrobnoj ploci bude pomenuto.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!