Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

• Belief in Deity
Mahayana Buddhism (like Theravada Buddhism) posits no Creator or ruler God. However, deity belief is present in the Mahayana doctrine of The Three Bodies (forms) of Buddha: (1) Body of Essence--the indescribable, impersonal Absolute Reality, or Ultimate Truth that is Nirvana (Infinite Bliss); (2) Body of Bliss or Enjoyment--Buddha as divine, deity, formless, celestial spirit with saving power of grace, omnipotence, omniscience; and (3) Body of Transformation or Emanation--an illusion or emanation in human form provided by the divine Buddha to guide humans to Enlightenment. Any person can potentially achieve Buddhahood, transcending personality and becoming one with the impersonal Ultimate Reality, which is Infinite Bliss (Nirvana). There are countless Buddhas presiding over countless universes. Bodhisattvas--humans and celestial spirits who sacrifice their imminent liberation (Buddhahood) to help all others to become liberated--are revered or worshipped as gods or saints by some.

• Incarnations
The historic Buddha, the person Siddhartha Gautama, is considered by many as an emanation or illusion of the highest power (which is also called Buddha). Many believe there have been countless Buddhas on earth.

• Origin of Universe and Life
No Creator God. All matter is illusion or manifestation of the Ultimate Reality. Generally, Mahayana Buddhist beliefs don't find modern scientific discoveries contradictory to Buddhist thought.

• After Death
There is no transmigration of individual souls, but through the law of karma, one's wholesome or unwholesome intentions become imprinted in the mind. Negative mental states persist through continual rebirth until one's intentions become wholesome. Once fully enlightened, one is liberated from rebirths, reaching a state of absolute selflessness resulting in ultimate bliss called Nirvana--the "Deathless State." One becomes Buddha (or one with Buddha). Some Buddhists, especially modern Western, don't emphasize or believe in literal rebirth.

• Why Evil?
People have free will to commit wrongs. Evil results as cravings, attachments, and ignorance accumulate through perpetual rebirths, thus perpetuating greed, hatred, and violence.

• Salvation
The goal is enlightenment, leading to Nirvana--liberation from cycles of rebirth and suffering--which is life. All are already endowed with Buddha-nature but need to come to realize fully that only the Ultimate Reality (the great "void" or "emptiness") is real (or nonconditional) and permanent. The Four Noble Truths and Eightfold Path show the way, along with worship of the essential Buddha. One must work to extinguish self: All worldly cravings, desires, and attachments, through loving-kindness, compassion, charity, moral conduct, wisdom, and meditation. Renouncing worldly possessions and goals is not necessary for the laity, if balanced. Buddha taught the middle path, moderation. Human and spirit world Bodhisattvas are sought for help in gaining enlightenment. Pure Land Mahayana Buddhists aim to find a place of eternal Nirvana in a paradisiacal Pure Land, attainable by calling out the name of the Buddha ruler of the Pure Land.

• Undeserved Suffering
Life is suffering. Suffering results from this and past life greed, hatred, and ignorance, which, unless mitigated, returns as suffering (karma). Intense suffering may be viewed as the release of karma, hastening one's liberation. Suffering is illusion or ignorance of one's true nature as Buddha.

• Contemporary Issues
Abortion is considered murder, and all violent acts cause horrific karmic consequence. Homosexuality in itself is not specifically condemned by scripture, but opinions vary, especially among various Buddhist cultures--e.g., American Buddhists are generally very accepting, while Asian Buddhists are generally strongly opposed to homosexuality. It is believed that divorce wouldn't occur if one follows Buddhist precepts, but a couple is not condemned if they separate due to vast personal differences. Gender roles are generally traditional (e.g. women are child caretakers and men are providers), but are growing less rigid as society inflicts more and more contemporary demands (e.g. women working in increasing numbers).
Korisnikov avatar
By EYA
nisam nasla nista na srpskom...
a namera mi nije da uzdizem nesto ovu religiju, kao ni bilo koju drugu, vec da jednostavno prodiskutujemo o stavovima koje ova religija nudi...
posto se na test pokazalo da meni ova 100% lezi, zelim da cujem ko sta misli o pojedinacnim stavovima tj verovanjima, kako god se to zvalo...
Korisnikov avatar
By EYA
a zanimljivo bi bilo diskutovati i o stavovima Sekularnih humanista, jer se ova religija pokazala kao najucestalija kod onih koji su test odradili.... a na neki nacin stoji u sustoj suprotnosti sa Budizmom, iako se za cilj ima isti ucinak na zivot coveka; mir, tolerancija... a koja religija se time ne reklamira, bar dok zavodi ljude? (ko i programi politickih stranki, svima u deklaraciji pise da nam zele prosperitet, jednakost, srecan i ugodan zivot... pa ipak, cim prodju izbori...)

Secular Humanists:

Belief in Deity
Not considered important. Most Humanists are atheists or agnostics.

• Incarnations
Same as above.

• Origin of Universe and Life
The scientific method is most respected as the means for revealing the mysteries of the origins of the universe and life.

• After Death
An afterlife or spiritual existence after death is not recognized.

• Why Evil?
No concept of "evil." Reasons for wrongdoing are explored through scientific methods, e.g. through study of sociology, psychology, criminology.

• Salvation
No concept of afterlife or spiritual liberation or salvation. Realizing ones personal potential and working for the betterment of humanity through ethical consciousness and social works are considered paramount, but from a naturalistic rather than supernatural standpoint.

• Undeserved Suffering
No spiritual reasons but rather a matter of human vulnerability to misfortune, illness, and victimization.

• Contemporary Issues
The American Humanist Association endorses elective abortion. Other contemporary views include working for equality for homosexuals, gender equality, a secular approach to divorce and remarriage, working to end poverty, promoting peace and nonviolence, and environmental protection.
Korisnikov avatar
By Skyen
jos kao klinka sam volela da se zaludjujem teorijama o kosmickoj energiji, karmi, reinkarnaciji, a da pri tome nisam mnogo znala o religijama koje govore o njima. uzela bih tako da sama smisljam neke svoje tripove, smisao zivota, postanka, kuda idemo i odakle smo dosli (a da to nisu rode ;)
klasicna adolescentska previranja. e onda sam se distanicirala od nekih stvari, mada im nisam zatvorila vrata. jednostavno sam sazrela i pocela na svet da gledam malo drugacijim ocima. a onda se desila engleska, koja je izgleda imala veliki duhovni uticaj na mene. imala sam priliku da pricam i diskutujem sa ljudima razlicitih verovanja, iskustva. zbog posla koji sam radila, imala sam priliku da prisustvujem nedeljnim misama u razlicitim ograncima katolickih crkvava, pa sve do medostickih reformista i cega vec ne sve. prvi kontakt sa njihovim obicajima bio mi je veoma stran. bubanj, klavijature, gitare i masa koja peva radosne pesmice sa neretko ubacenim detaljem koreografije. ova novina, kao i mnoge, u pocetku su izazvale otpor, dok nisam skontala svhru takvog obreda. a to je medjusobna povezanost. za ove ljude je bitna atmosfera/energija koja se prozima na takvim susretim, medjusobne pomoci i postovanja. mogu reci da mi je kasnije to sve prijalo, iako se nisam nalazila u njihovoj prici, ali sam je koliko toliko razumela.
ali ono sto je ostavilo najjaci utisak na mene bilo je iskustvo upravo sa ljudima koji su bili u budizmu. pocevsi od moje tetke, koja ga praktikuje, pa do onih koji su boravili u Indiji i Nepalu, radi usavrsavanja i praktikovanja yoge. duge noci razmene misljenja i uvoda u yogu kod mene su stvorile zelju da se vise udubim u celu pricu. ali i da postanem svesna svojih prepreka na tom putu. a jedne izrazenije od ostalih, (ne)strpljenje, disciplina...
i dok su me druge religije odbijale svojim "misticizmom", budizam me je privuka upravo svojim stavom da je izvor svih moci, prosvetljenja i istine upravo u samom coveku. verovatno i druge religije imaju slican princip, ali se nisam mnogo zanimala da to proucavam. budizam i dozivljavam kao filozofiju zivljenja, a ne kao religiju.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by EYA
a zanimljivo bi bilo diskutovati i o stavovima Sekularnih humanista, jer se ova religija pokazala kao najucestalija kod onih koji su test odradili.... a na neki nacin stoji u sustoj suprotnosti sa Budizmom, iako se za cilj ima isti ucinak na zivot coveka; mir, tolerancija...
Mislim da Sekularni humanisti nisu religija... nego grupa ljudi koji nemaju religiju ali su stavljeni u klju? za religije... kao kad praviš klju? za guštere i zmije pa staviš i hateriju tj tuataru koja tu ne spada, jer je ljudi vide pa misle da je gušter, pa ?e gledati u klju? za guštere i zmije kako bi saznali više o njoj...
Mislim da sam klju? ima delove o stavovima o miru i toleranciji zato što se po tome dosta religija razlikuju (tj to je dobar sistematski karakter), a za sekularne humaniste ne može da se kaže da baš imaju definitivno pozitivan stav o miru i toleranciji. Piše dole u tekstu "Reasons for wrongdoing are explored through scientific methods, e.g. through study of sociology, psychology, criminology." Zna?i dolazi se do zaklju?aka, a oni mogu da budu i da su recimo rat/genocid/eugenetika potrebni da bi se populacija pro?istila od onih koji se sporo prilagodjavaju - zavisi ko i kako izvla?i zaklju?ke i koje podatke ima...
Korisnikov avatar
By gari
Aman bre Eya, pa ovo je Forum na srpskom jeziku. Ko ?e ovo da prevede za ime Boga. Treba mi mesec dana da vidim o ?emu se radi. Nešto sam ukapirao samo na osnovu postova Skyena i Jukia ina?e nemam pojma o ?emu se radi.:drkanje:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by jukie
Piše dole u tekstu "Reasons for wrongdoing are explored through scientific methods, e.g. through study of sociology, psychology, criminology." Zna?i dolazi se do zaklju?aka, a oni mogu da budu i da su recimo rat/genocid/eugenetika potrebni da bi se populacija pro?istila od onih koji se sporo prilagodjavaju - zavisi ko i kako izvla?i zaklju?ke i koje podatke ima...
Vidiš, zanimljivo. Možda deo odgovora leži u re?enici "Realizing ones personal potential and working for the betterment of humanity through ethical consciousness and social works are considered paramount..." Ali i time nije ništa re?eno, šta ta?no podrazumeva ta eti?ka svest i društveni rad... Koska, jbt.

Meni mahajana budizam stvarno izgleda kao azijski pandan sekularnom humanizmu, ali je više tradicionalan i razvijen u druk?ijim (vrlo druk?ijim) uslovima... pre svega mnogo ranije, i bez uticaja evropskog prosvetiteljstva, ?iji kona?ni rezultat u duhovnoj sferi vidim u sek. humanizmu, a toga u Aziji nije bilo.

Ne znam dovoljno da bih mogao da poredim, ali pitam se da li postoje i kolike su razlike izmeðu zapadnog i azijskog mahajana budizma, koliko su ta u?enja jedinstvena i zasnovana na odreðenoj doktrini, a koliko su prepuštena interpretacijama, školama i guruima?
Korisnikov avatar
By gari
Sve je to "ukalupljivanje" ljudske svesti, samo na drugi na?in. Sve religije i svi "pokreti" koji li?e na religije imaju isti cilj tj. održavanje postoje?eg društvenog poretka. Pre ili kasnije svaka vera se stavi u službu neke politike i ima svoju svrhu /bar ona oficijelna religija/. ?im se formira hijerarhija sli?na nekoj vojsci-gotovo je sa religioznim ose?anjima. Po?inju da rade interesi, povezivanje sa establišmentom, pa ?ak mislim da su pojedine religije /sekte/ i formirane od nekih službi sa ta?no postavljenim ciljevima. Tako i ova gore pomenuta.
:luda:
Korisnikov avatar
By EYA
slazem se sa skyen da budizam dozivljam kao filozofiju zivota a ne religiju.
ali onda se tako moze prihvatiti i hriscanstvo ili bilo koja druga religija koja propoveda miroljubivost i radost zivljenja uz ljubav.
opet to sve ostaje do pojedinca i nacina kako zeli da prihvata svet, neku pricu, necije misljenje... da li uopste zeli da misli, ima svoje misljenje i preuzme odgovornost za sopstvenu srecu i uspeh, pa tako i potencijalni neuspeh ?

kao sekularni humanizam, tako ni budizam nema taj hriscanski stav o dobru i zlu kao suprostavljenim stvarima. sve ima svoju svrhu i smisao. i najvece zlo koje ti sada tako izgleda, u buducnosti ce ti spletom dogadjaja doneti samo dobro u smislu napretka i prociscenja.
samo humanisti posmatraju razvoj duhovnosti coveka kroz evoluciju generacija, a budisti kroz razvoje dushe tokom karmickih reinkarnacija.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!