Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Tamo na Vra?aru, gde se ono zemaljsko spaja sa onim nebeskim, otelotvorila se slika prekrasna, bela kao jagnje i velika kao vera srpske pravoslavne crkve.

Vaistinu je golema to vera i ?ovekoljubiva kada ne brine za vreme, za cenu ni za mogu?nosti ovog grešnog sveta i ne haje za isplativost, samo da iznedri vidni i ve?iti spomenik duboke zahvalnosti svega srpskog naroda svome najve?em preporoditelju i ugodniku božjem, svetitelju Savi Srpskom, iako je sam Hristos rekao: "idi i prodaj što imaš i podaj siromasima pa ?eš imati blago na nebu".

Vaistinu je hrabra ta vera kada, kako kaza patrijarh Barnaba, ho?e da u hramu bude u mermeru, reljefima, ukrasu, mozaiku i freskama izložena sva srpska historija, život i dogaðaji, iako je sam Hristos rekao: "hajde za mnom i pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve" i "tko god vrši volju oca mojega koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka".

Vaistinu je suvremena i okrenuta budu?nosti ta vera kada, kako kaza patrijarh Dimitrije, želi da preko tog hrama sve ono što je srpski narod imao u prošlosti osigura i za svoju budu?nost, iako je sam Hristos rekao: "Promotrite poljske liljane kako rastu! Ne mu?e se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u pe? baca, bog tako odeva, ne?e li još više vas, maloverni?".

Vaistinu je jaka i stabilna ta vera kada se usuðuje graditi betonskim blokovima na temeljima i zidovima od opeke, iako je sam Hristos rekao: "Tko god sluša moje re?i i izvršava ih, bit ?e kao mudar ?ovek koji sagradi ku?u na steni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vetrovi i sru?e se na tu ku?u, ali ona ne pada. Jer utemeljena je na steni." i "Tko god sluša moje re?i a ne vrši ih, bit ?e kao lud ?ovek koji sagradi ku?u na pesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vetrovi i sru?e se na tu ku?u, i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.".

:svetac:
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Baci pogled na Vatikan....
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Stripi
I?
:blush:
I ništa, hi hi hi... Ja rekla... :cheer:
:blush:
Originally posted by Mahnitu
Baci pogled na Vatikan....
Evo jesam... Još je tamo. :trep: A kakve veze ima ta jeres sa verom srpske pravoslavne crkve? :rool:
Korisnikov avatar
By Mars
Bukvalno shvatanje Biblije? I Hristovih reci?!?

Ima vece istine od one bukvalne.
Korisnikov avatar
By Savitar
hrishcanstvo danas, je generealno daleeeeko od istinske hristove i apostolske poruke... a shta mi tu mozemo... reformisti su neshto kao pokushali u 16. veku, pa se razishli & otishli u drugu krajnost....
ja se slazem, postoji poenta ovoga shto je 2kune napisao....
Korisnikov avatar
By mirth
:invalid:

A propo Vatikana:
Znas, 2kune, kad ti skontas da nesto smrdi u nasoj kuci, a nemamo sta na to da ti kazemo, jer zaista smrdi, a mi pritom bas i ne bismo da znamo da to smrdi i vise nam se svidja denial, iako znamo da de facto SMRDI, jedini lek je da ti ukazemo na ono sto smrdi u tvojoj kuci. Tako smo jako mnogo postigli... Da li time sto nas raduje saznanje da nismo jedini koji smrdimo, ili zato sto tvoj smrad onda ponistava nas (po principu "ko se zadnji smeje.."), zaista ne znam, ali ocito bude lakse tako...

Primera ovoga o cemu pises sam se toliko nagledala, da bolje da ne zapocinjem... najbanalniji bi bio o profesoru veronauke (pop) koji ceo cas trubi o tome kako ce pre kamila kroz iglene usi nego bogatas u carstvo nebesko, a pod prozorom ucionice kuca od xy spratova i on i sin svaki parkirali po ne-znam-kakav automobil ispred. Btw, radnja se odvija '93. u Bosni kad pola te dece na casu nije cak ni videlo cokoladu godinu dana....

And so on....
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Mars
Bukvalno shvatanje Biblije? I Hristovih reci?!?

Ima vece istine od one bukvalne.
Eh sad... Nije pristojno da te ja razuvjeravam, ali nije baš to poanta... ;)
Originally posted by mirth
:invalid:

A propo Vatikana:
Znas, 2kune, kad ti skontas da nesto smrdi u nasoj kuci, a nemamo sta na to da ti kazemo, jer zaista smrdi, a mi pritom bas i ne bismo da znamo da to smrdi i vise nam se svidja denial, iako znamo da de facto SMRDI, jedini lek je da ti ukazemo na ono sto smrdi u tvojoj kuci. Tako smo jako mnogo postigli... Da li time sto nas raduje saznanje da nismo jedini koji smrdimo, ili zato sto tvoj smrad onda ponistava nas (po principu "ko se zadnji smeje.."), zaista ne znam, ali ocito bude lakse tako...
E mirto moja mironosna, kamo sri?e da mi je ku?a u Rimu... Ri?i ti se pozlatile! :D
Zna NiceGuy kako ja sa crkvom vatikanskom kod svoje ku?e... Slika No bio sam tu kod vas i vidio, i kao ?ovjek na to reagiram. Šta to ima veze sa time što sam hrvat? Shvati ovo kao putopisnu prozu... Veni, vidi, vi?i... Jerbo mi je glupo i?i na hr. forum i pri?ati o SPC ili na gay serbia pri?ati o katoli?koj crkvi u hrvata (ne Vatikan), zar ne? Jerbo ovo jesu stvari o kojima je najbolje pri?ati sa vama koji ste tu i takoðer vam smrdi. Kad si u Hr. ništa ne smrdi sa Vra?ara, smrdi tek kad doðeš u begeš, pa makar bio i kinez. :alien:
Korisnikov avatar
By mirth
Originally posted by 2kune
E mirto moja mironosna, kamo sri?e da mi je ku?a u Rimu... Ri?i ti se pozlatile! :D
Zna NiceGuy kako ja sa crkvom vatikanskom kod svoje ku?e... No bio sam tu kod vas i vidio, i kao ?ovjek na to reagiram. Šta to ima veze sa time što sam hrvat? Shvati ovo kao putopisnu prozu... Veni, vidi, vi?i... Jerbo mi je glupo i?i na hr. forum i pri?ati o SPC ili na gay serbia pri?ati o katoli?koj crkvi u hrvata (ne Vatikan), zar ne? Jerbo ovo jesu stvari o kojima je najbolje pri?ati sa vama koji ste tu i takoðer vam smrdi. Kad si u Hr. ništa ne smrdi sa Vra?ara, smrdi tek kad doðeš u begeš, pa makar bio i kinez. :alien:
My point exactly!

Zar je moguce da si propustio sarkasticnu notu u tim redovima (u njima, ne cak ni izmedju njih)?

Komentar je bio na pozivanje na Vatikan nekog od forumasa iznad, ne na ono sto si ti napisao....

:sesir:

[Izmenjeno 21-1-2005 mirth]
Korisnikov avatar
By 2kune
Jesam mirthice, jesam, propustio sam je. Kriv ko grijeh :D Pred spavanjem sam, pa sam došo na forum kako bih polovio malo pozitivnih vibri za slatke i vesele snove :lol:
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Jesam vernik, ali razocaracu te, ne idem u crkvu. Delimicno zbog price slicne ovoj koju si napisala.
Korisnikov avatar
By mirth
Nisam razocarana, ni time sto si vernik, ni time sto ne ides u crkvu, niti kontam kakve veze i vera i crkva imaju sa "smrdljivim" delom mog posta?

:tetka:
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Pa ok, ni ja ne kontam kako si ti svoj post nadovezala na mene
Korisnikov avatar
By mirth
E pa onda ti stvarno ne mogu pomoci....

:happysmoke:

Procitaj ponovo. Redom.

[Izmenjeno 21-1-2005 mirth]
Korisnikov avatar
By 2kune
Khm..... Ooovaj, zar nikome nije bitna stati?ka i graðevinska sigurnost svetosavskog hrama? Kad sam vidio na što se naslanjaju armiranobetonski elementi i kako se vežu jedan s drugim montažnim na?inom, pobjego sam glavom bez obzira uplašen ?injenicom da bi to mogao biti savršen na?in atentata na mene, moju osobu i onoga tko je predstavlja, a da ipak izgleda kao slu?ajna nesre?a... :tos:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Najlakse je oprati krvave ruke na crkvenoj cesmi.
Shvatite to kako hocete.
Korisnikov avatar
By Jonatan
Svetosavski hram je zaduzbina celog srpskog vernog naroda. Sto da ne podignemo hram u cast svog najveceg prosvetitelja? Kada bi se tako gledale stvari onda ne bi bilo ni Decana, ni Mileseve, ni Sv. Jakova u Sibeniku, ni Notr-Dama u Parizu, ni Sv. Marka u Veneciji.....Mi gradimo taj hram da bi on izgradio nas. U periodu posle II sv rata mi smo odlutali sa puta kojim nas je Sv. Sava poveo i gradeci hram mi se duhovno obnavljamo. Navedene Hristove reci nemaju po meni nikakve veze sa gradnjim hrama, ne samo Svetosavskog, nego bilo kog. Jedino se slazem sa tim da je nastavak gradnje Hrama morao bolje da se odradi jer i ja sumnjam u stabilnost te gradjevine. Ustvari, uopste ne razumem sta je pokretac teme hteo da kaze.
Korisnikov avatar
By Savitar
mislim da je hteo da kaze da "ne sabiramo sebi blaga na zemlji, nego na nebu".
Korisnikov avatar
By Pipin
"Tko god sluša moje re?i i izvršava ih, bit ?e kao mudar ?ovek koji sagradi ku?u na steni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vetrovi i sru?e se na tu ku?u, ali ona ne pada. Jer utemeljena je na steni." i "Tko god sluša moje re?i a ne vrši ih, bit ?e kao lud ?ovek koji sagradi ku?u na pesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vetrovi i sru?e se na tu ku?u, i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika."
Sad mi još reci da je Isus bio arhitekta, pa je zato to rekao :misli:

O?igledno u ovom tekstu ku?a predstavlja veru, a zbog toga je taj hram i izgradjen. :sveca:

Ni ja ne razumem šta je pisac zapravo hteo da kaže. :glupan:

[Izmenjeno 23-1-2005 BaBaLooNs]
Korisnikov avatar
By Pipin
Originally posted by Savitar
Upravo za to i treba hram da posluži. Bar ja mislim tako.

Ako je sporan materijal od kojeg je sagradjen i ako se to podrazumeva pod blagom na zemlji, koliko je meni poznato, hram je nastao donacijama. Potpuno dobrovoljnim. To ne bih shvatio kao oduzimanje hleba nekome zarad materijalizma Crkve.
Korisnikov avatar
By O b o z a v a m T e !
ne svidja mi se ona velika rusevina....

da li to znaci da neko ovde ima nameru da ako se ne dao Bog, srusi taj Hram, Svetog Save na Vracharu, kaze: Eh, znao sam?!

nemoj da ti neko pokuca na vrata jer si znao tako nesto.
Korisnikov avatar
By 2kune
Jao meni i mojoj sjedoj bradi, ne?astivi meðu vama radi! ?im vas pustim bez duhovnog voðstva, svaki namah jeretikom posta! Ne moš malo ni do saune i?i - odma podivljaste; aman na što to li?i!
:drama:
Elem...
Originally posted by Jonatan
Svetosavski hram je zaduzbina celog srpskog vernog naroda. Sto da ne podignemo hram u cast svog najveceg prosvetitelja? Kada bi se tako gledale stvari onda ne bi bilo ni Decana, ni Mileseve, ni Sv. Jakova u Sibeniku, ni Notr-Dama u Parizu, ni Sv. Marka u Veneciji.....Mi gradimo taj hram da bi on izgradio nas. U periodu posle II sv rata mi smo odlutali sa puta kojim nas je Sv. Sava poveo i gradeci hram mi se duhovno obnavljamo. Navedene Hristove reci nemaju po meni nikakve veze sa gradnjim hrama, ne samo Svetosavskog, nego bilo kog. Jedino se slazem sa tim da je nastavak gradnje Hrama morao bolje da se odradi jer i ja sumnjam u stabilnost te gradjevine. Ustvari, uopste ne razumem sta je pokretac teme hteo da kaze.
Što bi zna?ilo da je vasceli srpski narod 100% hriš?anski. I da je svaki srbin dobrovoljno dao pare. Otud pisac posta izražava svoje udivljenje tolikoj vjeri. Daklem, skromno primje?ujem da se u svemu slažemo, poglavito u dinamiku statike hrama koja zbog toga kakva jest poprima jedan dublji vjerski smisao... Usput dušo, De?ani, Mileševa i Notr-Dame su zadužbine vladara, sv. Marko i sv. Jakov su financirane od jako razli?itih izvora, što od svojih komuna, što od privatnih donacija, što od darovnica vladara, što od plja?ke osvaja?kih pohoda (sv. Marko). Opet naglašavam, jedino je srpski narod od svih naroda na svijetu uspio toliko usredoto?iti svoju vjeru da uzmogne graditi hram da bi hram gradio njega. :hail:
Originally posted by BaBaLooNs
Originally posted by Savitar
Upravo za to i treba hram da posluži. Bar ja mislim tako.

Ako je sporan materijal od kojeg je sagradjen i ako se to podrazumeva pod blagom na zemlji, koliko je meni poznato, hram je nastao donacijama. Potpuno dobrovoljnim. To ne bih shvatio kao oduzimanje hleba nekome zarad materijalizma Crkve.
Ako ?eš svojom donacijom spasti dušu jer ?e ti ime biti napisano u nekoj od niša hrama (kako je planirano), ja se tvojoj vjeri divim. Ako je država Srbija potpuno dobrovoljno donirala toliko love u ovom jako nepovoljnom trenutku, i ako su se graðani sa time složili, i ako su o tome demokratski barem obavješteni, ja se takoðer tolikoj vjeri divim. :klap:
Originally posted by O b o z a v a m T e !
ne svidja mi se ona velika rusevina....

da li to znaci da neko ovde ima nameru da ako se ne dao Bog, srusi taj Hram, Svetog Save na Vracharu, kaze: Eh, znao sam?!

nemoj da ti neko pokuca na vrata jer si znao tako nesto.
Znao sam. :smeh: Dobro mi došel priatelj. Kak ste kaj? Ste si morti putnik-namjernik? "Tko kuca, otvorit ?e mu se". Najte se tuðiti, smo si svoji, ne? Bum ti ja našel gdo ti bu onu ledinu okopal, a mi si budemo vinceka spili. Je, znam kak je tebi... Furt teško... :kiss:
Korisnikov avatar
By Jonatan
Nije svaki Srbin pravoslavni hriscanin, ali se ogromna vecina tako tako deklarise. Pare je za gradnju Hrama dao svako ko je hteo. U svakom slucaju nisu od nikoga otete. A mislim da je dobro i to sto drzava pomaze izgradnju, jer ce tako na neki nacin one ipak otici za neku narodnu korist, a ne u necije dzepove. I nije samo sprski narod taj koji tako gradi neki hram. Rusi su tako izgradili Hram Hrista Spasa u Moskvi. I to ne jedan put, nego dva puta. Nazalost. A sto se tice stabilnosti Hrama ne kaze li Hristos da mi brinuci necemo sami nista resiti-ko ce rastu svime dodati pedalj jedan brinuci se. Parafraziram. I ne kaze li neki od psalama-Ako nece Gospod cuvati grada uzalud ne spava strazar. Milsim da se to moze primeniti i na komntar da statika Hrama koja zbog toga kakva jeste poprima jedan dublji verski smisao.
Korisnikov avatar
By 2kune
Nije svaki Srbin pravoslavni hriscanin, ali se ogromna vecina tako tako deklarise. Pare je za gradnju Hrama dao svako ko je hteo. U svakom slucaju nisu od nikoga otete. A mislim da je dobro i to sto drzava pomaze izgradnju, jer ce tako na neki nacin one ipak otici za neku narodnu korist, a ne u necije dzepove. I nije samo sprski narod taj koji tako gradi neki hram. Rusi su tako izgradili Hram Hrista Spasa u Moskvi. I to ne jedan put, nego dva puta.
Tako je dušo, i ja tako rekoh. I ne smatram da je lova ste?ena protuzakonito. Ili da je oduzeta ikome. Samo mi nije jasno zašto srbi ateisti daju dobrovoljno i preko države lovu za izgradnju hrama. I kad su ih pitali o?e li. A još manje mi je jasno zašto to ?ine srpski državljani drugih nacionalnosti i vjera. Ili je Srbija etni?ka a ne graðanska država kad ve? nije crkvena? U Rusiji crkve gradi Ruska Pravoslavna Crkva sa donorima i državnim donacijama, a ne ?itav ruski narod. Što da ti kažem dušo? Red rije?i u re?enici? Sintaksa? Isus ili preci? Otac, majka, sestra, brat...? Vera koja ume da veruje da je vera koja ume da veruje...
Nazalost. A sto se tice stabilnosti Hrama ne kaze li Hristos da mi brinuci necemo sami nista resiti-ko ce rastu svime dodati pedalj jedan brinuci se. Parafraziram. I ne kaze li neki od psalama-Ako nece Gospod cuvati grada uzalud ne spava strazar. Milsim da se to moze primeniti i na komntar da statika Hrama koja zbog toga kakva jeste poprima jedan dublji verski smisao.
Kaže katekumenu moj najdraži :D I gle! To beše pohvala veri. :lukavi:
Korisnikov avatar
By djo
a beshe nekad 'mi gradimo prugu pruga gradi nas'....

no dobro, poshto je srpski narod sada na vrhuncu svoje moci neka gradi preko potrebne 'reprezentativne' gradjevine...
Korisnikov avatar
By Pipin
Tako je dušo, i ja tako rekoh. I ne smatram da je lova ste?ena protuzakonito. Ili da je oduzeta ikome. Samo mi nije jasno zašto srbi ateisti daju dobrovoljno i preko države lovu za izgradnju hrama. I kad su ih pitali o?e li. A još manje mi je jasno zašto to ?ine srpski državljani drugih nacionalnosti i vjera.
Ajd se sad dogovori sam/a sa sobom: Jesu li pitali ljude ho?e li dati lovu ili nisu. Ne može i da ih ne pitaju, nego samo uzmu i da ne bude protivzakonito.

Lovu je dao ko je hteo. A zašto su lovu dali ti koji su je dali, to je ve? uzaludno razglabati bez njih. Ono što je država dala (ako je dala) o?igledno je odobreno na odgovaraju?im mestima u vlasti. Zašto se niko nije bunio zbog toga, takoðe je suvišno raspravljati bez tih koji su (po tvojoj filozofiji) trebali di?i ustanak protiv toga, a nisu.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by BaBaLooNs
Ajd se sad dogovori sam/a sa sobom: Jesu li pitali ljude ho?e li dati lovu ili nisu. Ne može i da ih ne pitaju, nego samo uzmu i da ne bude protivzakonito.

Lovu je dao ko je hteo. A zašto su lovu dali ti koji su je dali, to je ve? uzaludno razglabati bez njih. Ono što je država dala (ako je dala) o?igledno je odobreno na odgovaraju?im mestima u vlasti. Zašto se niko nije bunio zbog toga, takoðe je suvišno raspravljati bez tih koji su (po tvojoj filozofiji) trebali di?i ustanak protiv toga, a nisu.
Mislim da ti je bojandjo jako dobro odgovorio na pitanje zakonitosti i unutrašnjeg dogovora. Pogledati post iznad...
Korisnikov avatar
By Jonatan
Srbija jeste gradjanska drzava, a to sto lovu za Hram daju i pripadnici drugih vera i nacija je po meni lep primer dobrosusedskih odnosa. I Obrenovici su u BG izgradili protestantsku crkvu, a bili su pravoslavni. Ako se kaze da u Rusiji hramove grade RPC, donatori i drzava treba imati na umu da je Crkva bila ona pravoslavna ili katolicka pre svega narod. Kao sto bi i drava trebala da je narod. Ima li i drzave i Crkve bez naroda? Nema. Zato se moze reci da narod gradi svoje hramove. A i kroz te gradjevine se nasa vera pokazuje da je vera koja kroz ljubav dela. Ateisti koji svoj novac daju u takve svrhe verovatno imaju svoje razloge. Mislim da su najmanje verski. Ne mislim takodje da pokusavaju da tako eventualno otkupe neke svoje grehe. Ali kao sto rekoh-Hram na Vracaru gradi srpski narod, pa verovatno i ti ateisti, osecajuci se delom tog naroda, zele da daju svoj doprinos ne izjednacavajuci versko pripadnost sa nacionalnom. Najbolje bi bilo pitati njih.
Korisnikov avatar
By djo
crkva=narod?
drzava=narod?
:nono:

ovakve izjave su vrlo cesto opasne
Korisnikov avatar
By Pipin
OK, pohapsite donore i srušite crkvu.

I ubudu?e kad god Vlada bude htela da nekom crkavicom potpomogne gradnju nekog objekta na svojoj teritoriji, da se organizuje referendum u narodu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!