Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
"Od slabašnog de?aka, kojem su palili sve?u misle?i da je umro, i koji je iz veronauke imao dvojku, postao je jedan od najve?ih duhovnika svoga vremena, za kojeg je agent FBI glasno rekao: "Ovo je svetac koji hoda!" Posle 22 sata provedena u avionu, na povratku iz Australije, ide pravo na bdenije u Sabornu crkvu, potom dva sata popravlja dotrajalu mantiju, da bi ve? ujutru, oko šest, posle odslužene liturgije, krenuo u Moskvu, gde ?e ga patrijarh ruski Aleksej II upitati da li je usput stigao i na Novi Zeland"

Ovo je bio citata, a sada ja: SAMO NJEGA VOLIM I POSTUJEM IZ CELE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE!
By Vikkor
Ja ne bi bio tako iskljuciv, zato sto smatram da u SPC-u ima veliki broj postenih, iskreno religioznih i dobrih ljudi, na raznim nivoima. Nazalost postoji takodje veliki broj eksponiranih likova na koje ne vredi trositi reci. Sto se patrijarha tice, o njemu kao o coveku svakako sve najbolje, samo se u poslednje vreme sve vise pitam da li je on ipak bio dobar izbor da vodi SPC tokom poslednjih 15-tak godina, jer su ukupni rezultati po narod i crkvu su porazavajuci.
Korisnikov avatar
By Mars
Pa znas kako...Oko mene su sve arogantni, nadobudni, iskljucivi, a u besnim kolima - popovi, vladike i slicno... Sto bi sam Patrijarh rekao: "Sta li bi vozili da nisu dali zavet skromnosti?!" govoreci bas o njima, ne nekom XY kretenu sa ulice...

O ucinku Patrijarha bi naravno moglo da se diskutuje. Po narod i crkvu su ubitacno delovali drugi faktori...

[Izmenjeno 8-1-2005 Mars]
By Vikkor
Originally posted by Mars
Po narod i crkvu su ubitacno delovali drugi faktori...

Apsolutno se slazem. Ali mi se cini da je u tim uslovima, crkva trebalo drugacije da se ponasa.

Inace, ima ogroman broj postenih svestenika i monaha, koji stvarno i iskreno zive po "bozijim pravilima" i veruju u njih. Ja sam bar imao prilike da upoznam mnoge
Korisnikov avatar
By Mars
Inace, ima ogroman broj postenih svestenika i monaha, koji stvarno i iskreno zive po "bozijim pravilima" i veruju u njih. Ja sam bar imao prilike da upoznam mnoge [/quote]

Ok. Verujem ti, i dobro je da to ovako javno kazes, da ljudi ne bi potpuno izgubili poverenje u svestenstvo i generalizovali. Ja, licno, nisam imao prilike da ih sretnem. Uglavnom su bili bruka za te postene, eventualno ekstremno desni hriscani.

By Vikkor
Samo da bude jasno, ne branim crkvu, i sam smatram da su likovi poput Zarka Gavrilovica (nadam se da nisam pogresio ime) sramota ne samo za crkvu vec i za ljudski rod
Korisnikov avatar
By Mars
Ma razumem te, sve i da branis crkvu. Svako ima svoje argumente i treba da ih kaze.

Budala Zarko-gorece-u-paklu-Gavrilovic je samo jedan od ekstrema.
Ja nisam mislio na njemu slicne, vec na one umerenije, a koji - takodje-ne zalsuzuju da budu to sto jesu i tamo gde jesu.
Korisnikov avatar
By BiNs
Ne znam za SPC ali mislim da kao i svuda ima dobrih i postenih ljudi ali i onih drugih ali Patrijarh Pavle je stvarno svetac!
By Бреее!!!
Izuzetno cenim i potujem cika Paju, naseg patrijarha ! :klap: :love: :klap:

Zaista, on je nas zivi svetac !!! :lol:

Sigurno je da ima i drugih postenih medju svestenstvom SPC, ali ni ja takve ne sretoh... a i kako cu, kada sam ateista koji samo postuje pravoslavnu tradiciju ! ;)

:zastava: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By Mars
a i kako cu, kada sam ateista koji samo postuje pravoslavnu tradiciju ! ;)

[/quote]

Svidja mi se ovo.
:shake:
By Бреее!!!
Originally posted by Mars
a i kako cu, kada sam ateista koji samo postuje pravoslavnu tradiciju ! ;)
Svidja mi se ovo.
:shake: [/quote]
:kiss: :love: :friends:

:zastava: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by agapi
......sto je najlepse pravoslavno pojanje zabranio....
Ne znam koliko je ljudi imalo priliku da cuje pojanje ali, nevezano za crkvu, religiju....ta muzika je nesto najlepse sto se moze cuti.
Korisnikov avatar
By dilan dog
Originally posted by Kupper
Ne znam koliko je ljudi imalo priliku da cuje pojanje ali, nevezano za crkvu, religiju....ta muzika je nesto najlepse sto se moze cuti.

u estetskom smislu si u pravu...
no, kao sto znas, pojanje ne sluzi samom sebi,
nije prosto l`art pour l`art.
liturgija nosi znacenje zajednistva,
a to se tesko ostvaruje ako ne razumes
ono sto ta sv.tajna predstavlja,zajedno sa svim njenim elementima, pa i pojanjem.
bio sam jednom u grckoj pravoslavnoj crkvi na liturgiji,
i lepo je bilo, ali nemam jednostavno
taj osecaj pripadnosti, nista nisam razumeo,
sem kad je svestenik spomenuo
nekoliko puta "sophia" (ono sto nasi zovu "premudrost")
zato, gospodinu mokranjcu :hail:
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by dilan dog
Originally posted by Kupper

u estetskom smislu si u pravu...
no, kao sto znas, pojanje ne sluzi samom sebi,
nije prosto l`art pour l`art.
liturgija nosi znacenje zajednistva,
a to se tesko ostvaruje ako ne razumes
ono sto ta sv.tajna predstavlja,zajedno sa svim njenim elementima, pa i pojanjem.
bio sam jednom u grckoj pravoslavnoj crkvi na liturgiji,
i lepo je bilo, ali nemam jednostavno
taj osecaj pripadnosti, nista nisam razumeo,
sem kad je svestenik spomenuo
nekoliko puta "sophia" (ono sto nasi zovu "premudrost")
zato, gospodinu mokranjcu :hail:
Zato sam pokusao da se ogradim i govorim samo o pojanju kao takvom. Nije lar pur lar , znam.
Mokranjac ? Sta da ti kazem o tom gospodinu kad ne znam samo sestu rukovet.

Ostalo si sam rekao.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Isprva sam mislila da je najbolje da zaobidjem ovu temu. Ali se drzi na vrhu vec neko vreme, tako da...

Ne postujem patrijarha ali ni malo.
Smatram da je totalno ispolitizovan lik i manipulator. Zameram sto nikada nije osudio stradanje nehriscana u Bosni i na Kosovu. Zameram preteranu ljubav izmedju njega i mnogih licnosti nase politicke scene (ne samo najnoviju sa Kostunicom, nego i sa Djindjicem, i sa Arkanom, ako ne neko ne seca, postoje i fotografije, kao i izjava doticnog (Arkana), da je patrijarh njegov vrhovni komandant)
Dalje, njegova poslanica koju nam je uputio za Bozic direktno pokusava da utice na licni izbor zene (deo o abortusu), znaci, vise nije dovoljno da se mesamo u politiku, sada planiramo i porodice. Veoma simpaticno i veoma milosrdno.
Off: meni se dopada vizantijsko pojanje, pronasla na disku sa gotikom :lood:
Korisnikov avatar
By 2kune
Yap, nije baš neki krš?anin glede žrtava rata i osude zlo?ina(ca) ali je zbilja faker kad sa svoje devedeset-i-koliko-kusur godina svjesno i bistro ?itaju?i boži?nu poslanicu sjebe Amfilohija i kao jar?i? presko?i njegov govor mržnje, ne pro?itavši te djelove, a TV uredno piše te djelove u titlu. :roflmao:
Korisnikov avatar
By Moa
Pavle je pripadnik stare garde i da nema njega odavno bi SPC propala jos vise nego sto jeste.Ja se samo pitam kad on jadnik umre od napora i umora sta ce se desiti sa nasom crkvom,trenutni pretedenti na mesto patrijarha mi se uopste ne svidjaju.
Korisnikov avatar
By dilan dog
Originally posted by 2kune
... bistro ?itaju?i boži?nu poslanicu sjebe Amfilohija i kao jar?i? presko?i njegov govor mržnje, ne pro?itavši te djelove, a TV uredno piše te djelove u titlu....

2 kune, a o cemu ti to?
Korisnikov avatar
By Jonatan
Ni ja ne razumem o cemu govori 2kune. Sto se pojanja tice ne kazem da vizantijsko pojanje nije lepo,a li ga treba znati samo kao deo opsteg verskog obrazovanja. Mi Srbi smo kroz vekove razvili svoje Srpsko narodno crkveno pojanje i treba da ga se drzimo. Ali neka mi oproste ono koji su za Mokranjca. Iako je njegov rad nesumnjivo velik ipak ono sto je on zabelezio u note ne moze da se poredi sa raskosnim pojanjem Nenada Barackog. Precanski, vojvodjanski Srbi su imali vise prilike da se pozabave tim stvarima dok je Srbija juzno od Beogrda jos bila pod Turskom i imala drugih problema. Sto se Ptrijarha tice postujem ga i veoma uvazavam. Zivi jednim cistimmi nezlobivim zivotom. A posle njegove smrti se ne bojim za buducnost SPC. Crkvu ne vode ljudi nego Duh Sveti. Da nije blagodatnog dejstva Duha Svetoga u Crkvi ne bi ona do danas opstala. Pretedenata na tron Srpskog Patrijarha ima nekoliko i svi osim jednog, Irineja backog, su mi ok. I jos da dodam sto se tice poslanice i toga kome je Patrijarh sta uradio-vec sam negde nedavno pisao o tome kako se pise poslanica. Mrzi me da trazim gde, ali sam napisao da je ovogodisnju polsanicu za Bozic pisao vladika Grigorije, zahumsko-hercegovacki episkop. I da pitam Caps Lock sta to u Crkvi treba da se modernizuje i liberalizuje? A i da pitam MinuHaker da li se svacijoj izjavi treba verovati kao pomenutoj Arkanovoj da mu je Patrijarh vrhovni komandant? I zar ne treba prva licnost Crkve da se susrece sa vodeciom ljudima drzave? To sto se sastane sa nekim od njih ne znaci da deli njihovo misljenje. Da li bi tvoja osuda takvih sastanaka na kraju mogla da dovede do toga da jednom pokrenes temu-Patrijarh se sastao sa Kenterberijskim nadbiskupom-da li ce Srbi postati anglikanci? I uvek je osudjivao nasilje bilo koje vrste. Ko ima usi da cuje taj je cuo da je Njegova Svetost sto puta rekao-uvek kao ljudi, nikad kao neljudi.....nemoj sine govoriti krivo, ni po babu ni po stricevima....To je bila pouka za nas narod kako da se ponasa, a i za one oko nas.
Korisnikov avatar
By 2kune
Pa gledio TV pa vidio... Prvo prikazivanje snimke ?itanja poslanice bilo je sa tom, khm, greškicom. Ostala su ispravljena. :D
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Mozda ce ovo uticati da se malo udalji od teme, ali u 21-om smo veku, religija i drzava treba da budu odvojene, jer vracati se u srednji vek zaista bi bilo veoma involutivno, kako za drzavau kao zaseban entitet tako i za ljude unutar iste.
Shto se pojanja tiche iako nisam hrishcanin voleo bih da razumem o chemu on to pricha....
Iako su neki svetovni kadar spc jeste visoko obrazovan fali mu kontakt sa stvarnim svetom i iskustvo u upravljanju medjudrzavnim poslovima, umesto da sa popovima punimo kabinete, mozda bi bilo bolje za sve nas, kada bi se stavili na stranu simpatije prema istima, da na njihovo mesto dodju, profesori iz npr zapadne evrope, koji bi mogli da utichu konstruktivno na razvoj poslova..itd...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Jonatan
A i da pitam MinuHaker da li se svacijoj izjavi treba verovati kao pomenutoj Arkanovoj da mu je Patrijarh vrhovni komandant? I zar ne treba prva licnost Crkve da se susrece sa vodeciom ljudima drzave? To sto se sastane sa nekim od njih ne znaci da deli njihovo misljenje. Da li bi tvoja osuda takvih sastanaka na kraju mogla da dovede do toga da jednom pokrenes temu-Patrijarh se sastao sa Kenterberijskim nadbiskupom-da li ce Srbi postati anglikanci? I uvek je osudjivao nasilje bilo koje vrste. Ko ima usi da cuje taj je cuo da je Njegova Svetost sto puta rekao-uvek kao ljudi, nikad kao neljudi.....nemoj sine govoriti krivo, ni po babu ni po stricevima....To je bila pouka za nas narod kako da se ponasa, a i za one oko nas.
Pitanja licne prirode idu na u2u.
No, ne radi se samo o Arkanovoj izjavi, nego i o fotografijama tog coveka sa Patrijarhom, slikane u Peci pocetkom devedesetih. Novine su ih objavljivale, ne znam da li cu uspeti da ih nadjem na Netu, ali samo postojanje istih govori puno o stavu patrijarha prema (zlo)delu tog coveka.
Smatram da se previse forsira to sretanje sa licnostima iz politike. Treba, ne kazem da ne, ali cinjenica je da je crkva, olicena likom patrijarha sve cesce prisutna u medijima, bilo da se on licno obraca nama, da prenose njegove reci, da se srece sa srpskim zvanicnicima... i sve to kao udarne vesti na svim televizijama. BTW, nisam cula da se kao udarna vest objavljuje da je muftija sreo tog i tog.
Osuda nasilja nad nehriscanima uvek je bila globalna, rekla bih "umotana" u sareni pak-papir biblijskih mudrosti, ali kada dolazi na red osuda nasilja nad Srbima, tu umemo da imenujemo i zrtve a i pocinioce nasilja. Bila sam premlada da pratim njegov rad za vreme rata u Bosni, ali sam Kosovsku krizu pratila i nikada od njega nisam cula ama jednu rec kojom osudjuje dela vojske, policije, paravojnh formacija na Kosovu. Zlikovci su uvek "neki drugi".
Sto se tice poslanice, nek mu je na cast, ako govori ono sto mu drugi pisu. Ustvari, on to radi oduvek. Samo se scenaristi menjaju.
By Atlantis
Za Minu Harker: sto se tice toga da li ima vesti na TV sa kim se sastaje muftija, ima ih. Evo, recimo, bila je vest kada su Vucic i Nikolic muftiji poklonili nekoliko racunara za dzamiju.

Ako ti smeta pojavljivanje licnosti iz crkve na TV, slobodno mozes da prebacis daljinski prekidac na neke druge kanale, recimo na TV Pink, gde imas kojekave spodobe koje ne umeju da iskazu jednu recenicu, kao sto je recimo Sani Armani.

Inace, za Patrijarha su svi ljudi isti, i nije nikakav problem da nekoga ko je posrnuo na svom putu vidi i sa njim porazgovara.
Korisnikov avatar
By dilan dog
Originally posted by Jonatan
... I jos da dodam sto se tice poslanice i toga kome je Patrijarh sta uradio-vec sam negde nedavno pisao o tome kako se pise poslanica. Mrzi me da trazim gde, ali sam napisao da je ovogodisnju polsanicu za Bozic pisao vladika Grigorije, zahumsko-hercegovacki episkop. ...
mala ispravka, ovogodisnju poslanicu je pisao dr zoran krstic, prof.crkvenog prava na teoloskom faxu...
:bye:
Korisnikov avatar
By Jonatan
OK. Hvla za ispravku. Pogresno sam obavesten. Desava se. A stvarno sam poverovao da je vladika Grigorije pisao poslanicu jer mi jako lici na njega. Ko je Zoran Krstic znam :kiss: Da vidimo dalje. Vecinsko stanovnistvo u Srbiji cine pripadnici Pravoslavne Crkve i normalno je da u medijima vise bude propracena aktivnost poglavara SPC nego li muftije. Svi mediji izveste kada se muftija sretne sa nekim od drzavnih zvanicnika i obaveste nas o tome da je neki veliki muslimanski praznik kao juce za Kurban Bajram kada se i beogradski imam obratio svojim vernicima. Osim toga verujem da lokalne TV stanice u Raskoj verovatno mnogo vise izvestavaju o aktivnostima islamskih duhovnih poglavara jer je to normalno s obzirom da tamo ima mnogo muslimana. To je primer. Kao sto kad nas u Vojvodini TV NS izvestava o aktivnostima rimokatolika, evangelista, reformata.... kada za to postoji potreba jer pripadnici tih veroispovesti vecinom i zive na teritoriji Vojvodine. Sta briga nekog u KG da li je Kurban Bajram i kako se slavi ili kako su Slovaci u Backom Petrovcu proslavili Uskrs? a sto se tice slika sa Patrijarhom neki namerno isceniraju situacije pa se slikaju sa njim i ispada kao da su Bog zna kakvi prijatelji, a ustvari su ga presreli negde na ulici, u porti crkve i ko zna gde. I mene su slikali sa njim i objavili sliku u novinama i neko ko nema pojma pomislio bi da sam sa njim ko zna koliko blizak, a jednostavno se desilo slucajno. Milim da sam u temi Bozicna poslanica objasnio kako se pise poslanica tako da se tu radi ni o kakvom scenariju. Sve izjave takve vrste su stav cele Crkve.
By Atlantis
U svemu bih se slozio sa onim sta je napisao Jonatan.

Konacno jedan uravnotezeni post, pun informacija, realan, bez mrznje i arogancije prema onima koji drugacije misle.

Ovome se nema sta dodati.:zen:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Atlantis
Ako ti smeta pojavljivanje licnosti iz crkve na TV, slobodno mozes da prebacis daljinski prekidac na neke druge kanale,
Nazalost, i na Pinku ga prikazuju. Naravno, izbegavam da gledam nase kanale, bas iz navedenih razloga. Gledam iskljucivo nemacku VIVU i MTV.
Korisnikov avatar
By DIONIS
Pavle da se prestavi Gospodu a na njegovo mesto ce doci neko zbog koga cete pozeleti Pavla da se vrati iz mrtvih....
na srecu,nece sastaviti ni jednu godinu a i novi Patrijarh ce otici kod Pavla da igraju zajedno karte
Korisnikov avatar
By Caps Lock
Meni se javlja da ce DIONIS da se vrati na forum...:vestica:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by DIONIS
Pavle da se prestavi Gospodu a na njegovo mesto ce doci neko zbog koga cete pozeleti Pavla da se vrati iz mrtvih....
na srecu,nece sastaviti ni jednu godinu a i novi Patrijarh ce otici kod Pavla da igraju zajedno karte
Vec sam pohvalila Dionisov dar da predoseti neke stvari, ali mislim da je stvarno izlisno zakljuciti da ce covek od devedeset i kusur godina ubrzo umreti.
Sa ili bez njega, daleko im lepa kuca.....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!