Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Stripi
Beograd -- Dok ostatak sveta ubrzano dolazi sebi posle boži?nih i novogodišnjih praznika, graðani Srbije se tek spremaju da slave.

Naime, posle pravoslavnog Boži?a, graðani Srbije do?ekaju i takozvanu srpsku Novu Godinu. Ovdašnja januarska praznovanja time traju gotovo dve nedelje. Šta to Srbi slave 13. januara - B92 je razgovarao sa Aleksandrom Otaševi?em, predava?em u Beogradskom planetarijumu.

Sve je po?elo 4. oktobra 1582. Tog dana je papa Grgur XIII proglasio da se slede?i dan ne ra?una kao 5. oktobar, kako je bilo za o?ekivati, ve? kao 15. oktobar. Zašto je to tako, Aleksandar Otaševi?, za B92 kaže: "Razlika izmeðu Julijanske godine i one prirodne je oko 11 minuta i 14 sekundi na svakih godinu dana. To se može u?initi kao malo, ali kada slažete godinu za godinom i kada svake godine dodajete tih 11 minuta i 14 sekundi, tokom vremena se nagomila u poprili?nu razliku. Na primer, za 128 godina to postane ?itav jedan dan."

Prethodnice savremenih ra?unanja vremena - kalendar Maja

Tako je u XVI veku razlika izmeðu kalendarske i prirodne godine iznosila deset dana, upravo onih koje je Grgur XIII ukinuo i uveo Gregorijanski kalendar. Na pitanje ko je autor starog kalendara, Otaševi? kaže: "Stari Egip?ani su autori starog kalendara i on se zove Julijanski, po Juliju Cezaru, jer je upravo on uveo taj kalendar u javnu upotrebu u Rimu."

Gregorijansko ubrzanje od 12 sekundi daleko je bliže prirodnoj, sun?evoj godini, u poreðenju sa 11 minuta i 14 sekundi julijanskog kašnjenja. "Srbi su jedan od retkih naroda koji tu novu godinu još uvek slave tu julijansku novu godinu jer je Srpska pravoslavna crkva jedna od svega nekoliko crkava u svetu koja, kao službeni, koristi Julijanski kalendar", objašnjva Otaševi?.

Ina?e, Milutin Milankovi? je 1923. izradio reformu kalendara , ali ona nije prihva?ena. Prema toj reformi ra?unanje vremena bilo bi još preciznije od postoje?eg, dok bi odstupanje od jednog dana bilo na svakih 40.000 godina.

Izvor
B92
Sve najbolje želi vam Stripii
Korisnikov avatar
By nEne
zaista mi nije jasno zasto srbi slave i 13o januarsku novu godinu, mislim shvatam potrebu za sto vise praznika a sto manj rada...

ili jedna, ili druga... nova godina!!:yes:
Korisnikov avatar
By Mars
Ja poslednjih par godina imam problem - pridjem ljudima da im najiskrenije cestitam novu godinu, kalendarsku, 1. Januara ... a doceka me njihovo nadmeno: "Ovo nije MOJA nova godina!".

Ja u tome vidim odgovor na pitanje.

:pionir:
Korisnikov avatar
By Rei
Ma to se ovi nashi proseruju, nece da rade pa izmishljaju praznike...
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by rei
Ma to se ovi nashi proseruju, nece da rade pa izmishljaju praznike...
I to, a i ono - Srbin po profesiji.

:leviathan:
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by one-of-the-people
to je crkvena nova godina, nije mi jasno zasto se to slavi ...
Ma, da je crkvena pa 'ajde. Nego je pola pravoslavnog sveta prihvatilo Julijanski kalenar za ckvene praznike, za ostale uglavnom Gregorijanski, stari i eto ludila. Grci, Rumuni i vecina pravoslavnog sveta (naroda, jer Rusa dovoljno za vise od pola) obelezava praznike po Gregorijanskom, ali Rusi i mi se dosetili....

Nit' je Srpska NG, nit' je pravoslavni (danas) Bozic i nastupajuca NG. Samo je taj kalendar u pitanu. Grci su svoje NG tradicionalno kartanje celu noc zavrsili, Bozicne rasprodaje se polako zavrsavaju i ljudi pocinju da rade.
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Mars
I to, a i ono - Srbin po profesiji.
A i ti sad:) Ume to da bude vrlo unosno zanimanje sa gomilom para. I to jos u srednje balkanskoj politici:burner:
Korisnikov avatar
By Mars
[/quote]

A i ti sad:) Ume to da bude vrlo unosno zanimanje sa gomilom para. I to jos u srednje balkanskoj politici:burner: [/quote]

:deda: :piggy: :deda: :piggy: :bye:

Ne znam... Ja se setim onda onog ludila ranih '90.tih. Onog glasa na Radiu 202 u emisiji Poselo : "Dobar dan braco Srbi i sestre Srpkinje... Rakovica je sa nama! Najjaci smo! Ne moze nam niko nista!"

Ali... :zongler:
Korisnikov avatar
By agapi
Stvarno ne mogu da razumem ljude koji jos uvek ne shvataju razliku u kalendaru... :rool:
Korisnikov avatar
By Mahnitu
To je pitanje forme, znaci potpuno nebitno...
Korisnikov avatar
By Mahnitu
"Srbi su jedan od retkih naroda koji tu novu godinu još uvek slave tu julijansku novu godinu jer je Srpska pravoslavna crkva jedna od svega nekoliko crkava u svetu koja, kao službeni, koristi Julijanski kalendar"
Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Finci, Eskimi, Portugalci, Japanci, neki narod na Aljasci (Ruska pravoslavna crkva), Arapi, Kopti i Etiopljani (Jerusalimska i Aleksandrijska patrijarsija)
Hvala Stripi, Mir Bozji s tobom. Srecan Bozic :)
By Ахасвер
Crkvena Nova godina pada na prvi dan septembra (tj. 14. septembra po novom kalendaru)... Ova koja se praznuje 14. januara nije nista drugo do najobicnija kalendarska greska.
Korisnikov avatar
By one of the people
Originally posted by Ophidia
Crkvena Nova godina pada na prvi dan septembra (tj. 14. septembra po novom kalendaru)... Ova koja se praznuje 14. januara nije nista drugo do najobicnija kalendarska greska.
svaki dan naucim nesto novo.
Korisnikov avatar
By Mars
Prica o SVIM kalendarima i racunjanima vremena je puna i gresaka i "elegantnih resenje" tipa - preskocimo nekoliko dana, preskocimo godinu, oduzmi 2, dodaj 5... Zato mi je i smesno kada neko kategoricno zapne kao sivonja da tvrdi da je taj i taj datum... to i to...

:putnik:
By Vikkor
Zaboravili ste gruzine:)

Sta god pricali, i koliko god nelogicno bilo insistiranje na julijanskom kalendaru, mislim da je sad vec postalo prakticno nemoguce da se SPC prebaci na gregorijanski, to je sad vec postao deo tradicije da se Bozic slavi 7. januara a Nova Godina 14.

Da budemo ipak korektni: SPC ne slavi Bozic 7. januara. SPC slavi Bozic takodje 25. decembra!! Samo se 25.12 ne podudara sa 25.12 ostatka sveta.

Al ne treba zaboraviti da postoje i jevrejski kalendar, i kineski i jos gomila drugih pa niko ne vidi u tome nesto lose
Korisnikov avatar
By Mars
Al ne treba zaboraviti da postoje i jevrejski kalendar, i kineski i jos gomila drugih pa niko ne vidi u tome nesto lose [/quote]

Da, sli ovde se radi o jednoj religiji, o HRISCANSTVU!
Pa na Cetinju i u celoj CG pale DVA BADNJAKA, DVE SLUZBE!
O tome pricam, o podelama u samom Hriscanstvu!
By Vikkor
pa sto se podela u hriscanstvu tice, tu verovatno ima vise frkacija nego svih ostalih religija zajedno (od standardne podele na katolike i oko 20-tak pravoslavnih crkvi pa do stotina raznoraznih protestantskih crkvi)
Korisnikov avatar
By Mars
Ja sam izvorni hriscanin.
By Vikkor
Originally posted by Mars
Ja sam izvorni hriscanin.
A sta to po tebi znaci?
Korisnikov avatar
By Mars
Da napomenem da coveka uvek gledam kao - coveka, ne kao vernika.
Ali u oraksi je to znacilo da mi nije bio blizi BILO KO, samo da nije katolik, recimo. Kao sto su katolicima generalno drazi muslimani od pravoslavaca.

Znaci i to da mi je svaka crkva bozja kuca, svaku sluzbu postujem. Na staroslovenskom, engleskom ili latinskom.

A deo moje najlicnije religije je da ne pricam o tim stvarima.
Dobro cini i dobrome se nadaj.
Korisnikov avatar
By Stripi
E sad, ovo što si rekao o katlicima i muslimanima je generalizacija, i to subjektivno gledaju?i ovaj balkanski prostor, bar ja tako mislim.
Recimo, ja znam da se u Bosni nekada, ako je ve?insko stanovništvo nekog kraja bilo pravoslavno i ono imalo svoju crkvu-katolicic bi išli na mise u tu crkvu da ne bi morali pješa?iti i u slu?aju da njihov sve?enik nije došao te nedjelje služiti misu. Bilo je tako i obrnuto, kod pravoslavaca a takvi su bili i nauptci obaju crkava. Naime, mama mi je iz Bosne, pa su oni to tako prakticirali....a istina je da nisu baš ni jedni ni drugi pretjerano obožavali Muslimane i to baš zato što su druga?ije vjere pa su oni domah to kontali da su oni i druga?iji u svemu, što ne mora bit naravno.
Maminoj obitelji niej drago što se teta pak udala za Muslimana i stoput sam ih ?uo re?i, da kada ve? i živi u Srbiji da se baš mogla udati za Srbina, ipak je krš?anin...
Ja, doduše sve to ne gledam tako, beš i tu vjeruj kada razdvaja ljude a u?inak bi joj trebao biti upravo suprotan, bar po mom nekom doživljaju vjere...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Mahnitu
"Srbi su jedan od retkih naroda koji tu novu godinu još uvek slave tu julijansku novu godinu jer je Srpska pravoslavna crkva jedna od svega nekoliko crkava u svetu koja, kao službeni, koristi Julijanski kalendar"
Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Finci, Eskimi, Portugalci, Japanci, neki narod na Aljasci (Ruska pravoslavna crkva), Arapi, Kopti i Etiopljani (Jerusalimska i Aleksandrijska patrijarsija)
Hvala Stripi, Mir Bozji s tobom. Srecan Bozic :)

Moje pitanjce:

Zdravo, Mahnitu, Sretan Bozic i NG, Hristos se rodi!

No, kakvi bre Portugalci-pravoslavci? :roflmao:

Eto, samo to!

[Izmenjeno 8-1-2005 Vel boy]
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Vel boy
Moje pitanjce:

Zdravo, Mahnitu, Sretan Bozic i NG, Hristos se rodi!

No, kakvi bre Portugalci-pravoslavci? :roflmao:
Sacekacu da ti Mahnitu objasni ono sto pitas. Jedino sto nije smesno i nije greska vec ???
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Portugalska pravoslavna crkva ima 80000 vernika. Nadredjen im je Varsavski arhiepiskop poljske pravoslavne crkve kojoj je nadredjen Moskovski patrijarh. Znaci ja sam ovo banalizovao jer ne znam izraze iz crkvene hijerarhije ali valjda je jasnije malo
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Julijanski kalendar i nova godina! Crkva se i dalje drzi tog laendara i dok god je tako ja slavim i tu novu godinu. Vernik sam pa prema tome postujem.
A i brate bolje se provedem za pravoslavnu....:okret:
Korisnikov avatar
By Jonatan
Koliko je meni poznato Poljska pravoslavna Crkva je autokefalna i nije joj nadredjen Ruski patrijarh. Inace Vaseljenska patrijarsija ima plan za koji mislim da nece nikada biti usvojen da se po celom svetu osnuju samostalne pravoslavne crkva koje ce ciniti pravoslavni vernici odredjene oblasti. Npr-Francuska, Britanska, Nemacka, Australijska... pravoslavna crkva. I kad se vec spominje ko su sve pravoslavni da dodam da postoji i Japanska i Finska pravoslavna crkva.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Varsavska arhiepiskopija je autokefalna u odnosu na Moskovsku patrijarsiju isto kao sto je i Atinska arhiepiskopija (Grcka crkva) autokefalna u odnosu na Vaseljensku (Carigradsku) patrijarsiju. Valjda
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Valjda je poceo II svetski rat
By Ахасвер
Originally posted by sanjalica
Skrecem s topica autokefalnost, samo da vam kazem da sam cula u nekoj emisiji da je Milutin Milankovic napravio najsavrseniji kalendar do sad poznat, greska je jedan dan u 40.000 godina. Ne znam zasto nije uveden, ali nije.

Zna li ko sta o tome?
Tacno je da je do sada najtacniji kalendar u istoriji delo prof dr Milutina Milankovica, jednog od najvecih srpskih ucenjaka svih vremena. Svoj kalendar predstavio je na Svepravoslavnom Saboru u Carigradu davne 1923. godine i on do danas iz ko zna kog razloga nije sproveden.
Naime, 01. maja 1923. Vaseljenski Patrijarh Meletije Peti sazvao je u Carigradu veliki Sabor svih pravoslavnih Crkava na kome se imalo iznaci resenje u prevazilazenju svih kalendarskih manjkavosti Sozigenovog julijanskog kalendara. Na Sabor je svoje predstavnike poslala i nasa drzava. Srpsku Crkvu je predstavljao Mitropolit crnogorsko-primorski i potonji Patrijarh Srpski dr Gavrilo Dozic, dok je prof dr Milutin Milankovic predstavljao Kraljevsku Vladu. Tada je akademik Visokom skupu predlozio resenje koje je zdusno prihvaceno. Po odluci donetoj 30. maja 1923. sve pravoslavne Crkve imale su da zajednicki i istovremeno sprovedu reformu julijanskog kalendara upravo po Milankovicevim instrukcijama. Na taj nacin bila bi anulirana razlika od 13 akumuliranih dana u kasnjenju ravnodnevnice i tom ispravkom julijanski kalendar bi se konacno izjednacio sa gregorijanskim. Ali bi bio bolji i precizniji od samog gregorijanskog. Milankoviceva godina kao jedini nedostatak ima taj sto za tropskom godinom kasni 2 sekunde, sto znaci da bi se razlika od jednog dana akumulirala tek za 43200 godina...
Kao i do tada postojale bi proste i prestupne godine, svi meseci bi imali kao do tada isti broj dana (februar bi prestupnih godina imao 29 dana)... itd. Izuzetak su vekovne godine koje bi bile prestupne samo ako podeljene brojem 9 daju ostatak 2 ili 6. U svim ostalim slucajevima vekovne godine bile bi proste.
Poseban problem sracunavanja Uskrsa (koji je bio i ostao najveca razlika u kalendarima istocnih i zapadne Crkve) ostao bi i dalje u skladu sa odlukama Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora u Nikeji 325. godine kada je odluceno da se Vaskrsenje Hristovo praznuje prve nedelje posle punog Meseca posle prolecne ravnodnevnice. Datum pri tome varira i Vaskrs nikada ne moze biti pre Blagovesti niti posle Djurdjevdana i nikada se ne moze poklopiti sa praznovanjem jevrejske Pashe. Zapadna Crkva je reformom Grigorija Trinaestog u XVI veku napustila tradicionalnu Pashaliju i time se udaljila od kanonskih odluka Prvog Vaseljenskog Sabora, te se katolicki Vaskrs cesto moze nedopustivo poklopiti sa Pashom...
Vaseljenski Patrijarh insistirao je da sve pravoslavne Crkve prihvate Milankovicev kalendar i upuste se istovremeno u reformu julijanskog kalendara, ali do toga na zalost nije doslo sve do dana danasnjeg. Reformu julijanskog kalendara izvrsice iste godine neke od pravoslavnih Crkava (u prvom redu Vaseljenska Patrijarsija i Jeladska Arhiepiskopija) i on je danas na snazi. Ruska i Srpska Crkva jos uvek nesto cekaju upravo insistirajuci na kalendarskom nonsensu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!