Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Misfit
The Gay Writers Who Changed America

Writer Christopher Bram says he "read his way out of the closet" with books from Gore Vidal, Truman Capote and Tennessee Williams. In his new survey of gay writers, Bram describes the rivalries, joys and struggles of gay writers and suggests that "the gay revolution began as a literary revolution."

(Zanimljiva knjiga na koju mi je Popaj skrenuo pažnju, od autora romana o Džejmsu Vejlu po kojem je snimljen 'Gods & Monsters'. Na osnovu onoga što sam video, dosta je ležerno i zabavno, nije nikakva ozbiljna studija u pitanju. Ovde može da se pročita uzorak.)

+

Edmund White & Christopher Bram
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2303525#p2303525]Misfit napisao:[/url]Ono što sam izdvojio da bi me zanimalo da pročitam:

Teresa de Lauretis: Queer Theory: Lesbian and Gay Sexualities: An Introduction
Teresa de Lauretis: Alice Doesn't: Feminism, Semiotics, Cinema
Eve Sedgwick: Epistemology of the Closet
Lee Edelman: Homographies: Essays in Gay Literature and Cultural Theory
Lauren Berlant and Michael Warner: Sex in Public
Ovog Edelmana počinjem jedno peti put da čitam i to No Future: Queer Theory and the Death Drive al' mi se ne da. Sve nekako zaglavim na samom početku kad nešto tupi o američkom političkom kontekstu u već koje doba što mi je užasno dosadno. Sledeći put kad krenem u poduhvat definitivno preskačem taj deo. A baš mi je zanimljiv jer ga svi redom kritikuju zbog ponovnog uvođenja "negativnog" itsl. Zapravo, nateraću se da ga detaljno čitam kad budem počeo da pravim mini-temat o njemu za QT.

Epistemology of the Closet bi trebalo neko konačno da prevede. Zaista.

Olga je negde ispod pomenula da je Berlant bitna zbog studija afekta, no tu se treba vratiti na početak - Deleuze & Guattari - pa tek onda dalje raspetljavati silna zamešateljstva koja su nastala u kvir teoriji.

Meni su trentuno najzanimljiviji Jack/Judith Halberstam i Leo Bersani. Ova/j prvi/a zbog zanimljivih čitanja sprege pop kulture i kvir teorije (+ mini-temat za QT u pripremi), a ovaj drugi jer genijalno piše a i pored Edelmana važi za jednog od "utemeljivača" "antiodnosnog" i "negativnog" u kvir teoriji sa čim se nikako ne slažem (+ verovatno mini-temat za QT ako ne ispadne knjiga izabranih tekstova).

Pored svih ovih, meni su super zanimljivi Sara Ahmed (Queer Phenomenology, The Promise of Happiness), Elizabeth Grosz (ima ih dosta), Claire Colebrook (eseji su joj sjajni zbog povezivanja Deleuzea i kvir teorije), Elizabeth Freeman (najviše zbog pojma "erotoistoriografije"), Jose Esteban Munoz (zbog utopijskih projekata u/preko kvir umetnosti), tako da preporučujem i njih kao obaveznu teorijsku literaturu.
Mačo kučke Pet Kalifije, Fasbinderov/Ženeov Querelle, i najviše od svega A Cyborg Manifesto Done Haravej. Haravejeva mi je nekako pomogla da počnem da odrastam :) SF romani Oktavije Batler su mi takođe bili zanimljivi.
Korisnikov avatar
By Tungi
^

Vid' njega :D

Doš'o da te pozdravim :kiss:
Korisnikov avatar
By Ash Crimson
Od ovih ozbiljnih stvari sam citao samo Fukoa, jer sam morao za faks. Moguce je da bas zato i nije imao neki veci uticaj na mene. Najveci formativni uticaj tog tipa na mene je imao uprao ovaj forum. :)
Baš baš baš dobar topic! ;) :) :up:

Do mog prvog susreta sa teorijskom literaturom vezanom za ovakve teme je došlo na seminaru (socio-kulturne) antropologije/etnologije u Petnici. (Napomenula bih da sam ja tada već bila prilično aut, otvoreno o tome govorila i u skladu s tim se ponašala, itd. - samo me prosto nije interesovala teorija o takvim stvarima.)
A onda sam tamo čula za konstruisanje nacionalih, etničkih, rasnih identiteta, tradicije, disabiliteta, psihičkih poremećaja, normi generalno, i... roda i pola. Ovde sam, čini mi se, prvi put čula za interseks. Prvi put sam razmišljala o "prirodnosti" binarne podele na muški i ženski pol. Ranije je meni bilo jasno da rodne uloge nisu kul i nisu fer (samo što nisam znala za pojam rodnih uloga) i da sam negde na pola puta između klasično percipirane ženstvenosti i muževnosti, ali nisam o tome nikada mnogo razmišljala, prosto je to bila jedna od podrazumevanih stvari. Ovde su počele polako da se slažu kockice.
Konačno sam dobila naučnu potporu za stvari u koje sam ranije nekako "intuitivno" verovala, npr. da se ne rađaš kao srbin ili hrvat, već da to u toku života postaješ, ili da muškost i ženskost nisu tako podrazumevane i jednostavne stvari. To konačno više nisu bile samo baljezgarije u mojoj glavi, nego su postojale čitave teorije, knjige i radovi o tome - i ja sam razvijala stavove i razmišljanja o njima koje sam znala da prenesem efikasno drugim ljudima. Bila sam oduševljena i rado sam pričala o tim stvarima, kako sa osobama koje znaju više od mene, tako i sa osobama koje znaju manje od mene.
Tako sam se ja, inače okoreli prirodnjak, zaljubila u priče o konstruisanju razno-raznih identiteta i normi.

Počela da čitam sve što mi je dolazilo pod ruku, provodila vreme u petničkoj biblioteci listajući ovo ili ono, tražeći nešto novo i zanimljivo.
Ne bih znala da istaknem neku određenu knjigu ili rad. Mnogo toga mi je prošlo kroz ruke i misli. Uglavnom nisam cele knjige iščitavala, nego odabrana poglavlja koaj su delovala interesantno. Generalno gledajući, verovatno su najveći uticaj ostavili Fuko i Batler(ova). Upijala sam radove na koje sam nailazila na netu. Dugo sam i od kuće tražila dela sa takvom tematikom, čitala još neke Fukoove knjige na koje sam nailazila kod kuće, pokupovala svašta na jednom sajmu knjiga, besomučno guglala, istraživala linkove koje su razni ostavljali na gej-frendli forumima, kao neregistrovana čitala postove na ovom forumu (npr. Hys.-ine)...
To je sve bilo pre neke 4 godine. Danas smatram da imam neko solidno znanje, ali ga i dalje produbljujem i proširujem. S tim ciljem ću i napraviti odabir "predloga" sa ove teme :)

(Ja nisam taksativno mogla da navedem pojedinačna dela ali sam napisala svoje iskustvo jer mislim da bi i ono moglo biti podjednako korisno nekome ko tek počinje da saznaje ove stvari. Opšti savet bi bio: ne stidi se da pitaš kako i zašto, istražuj dok ne dobiješ odgovore na sva pitanja koja ti padaju napamet. ;)
Ovo napominjem jer mi se čini da ovaj topic ima, pre svega, edukativni karakter.)

Hvala svima koji su postovali u ovoj temi :alien:
Korisnikov avatar
By bern
The Joy of Gay Sex (Silverstein & Picano)

došao sam do polovine i sviđa mi se. nije samo o seksu, iako ima mmnogo opisa i uputstava da začinite svoj seksualni život (za one koji ga imaju :roll: )

pisana je kao pojmovnik, pa se tako dotiču raznih tema. npr, bear kulture, clubova, klupskih druga, razvoja gay prava, zakonodavstvu u SAD itd.
Korisnikov avatar
By bern
sad čitam: The Velvet Rage: Overcoming the Pain of Growing Up Gay in a Straight Man's World

čitao sam prije 3 god, ali želim opet.
Korisnikov avatar
By Srklet
nedavno sam procicitao simpa young adult roman 'boy meets boy' davida levithana. znacilo bi mi dosta da sam kao 16-godisnjak imao priliku doci do takve ili slicne knjige.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
Možda sam prvi put počela da razmišljam o svemu tome čitajući Čokoladni rat, pri tom sam došla u posed pomenute knjige sasvim slučajno (misleći da je neko dečje štivo u pitanju) i verovatno prerano (valjda 4. osnovne).
Korisnikov avatar
By bern
The Ethical Slut: A Practical Guide to Polyamory, Open Relationships & Other Adventures

For anyone who has ever dreamed of love, sex, and companionship beyond the limits of traditional monogamy, this groundbreaking guide navigates the infinite possibilities that open relationships can offer. Experienced ethical sluts Dossie Easton and Janet W. Hardy dispel myths and cover all the skills necessary to maintain a successful and responsible polyamorous lifestyle--from self-reflection and honest communication to practicing safe sex and raising a family. Individuals and their partners will learn how to discuss and honor boundaries, resolve conflicts, and to define relationships on their own terms.

da vidimo o čemu se radi ovdje...
Korisnikov avatar
By bern
iz ovog gore...
“PROMISCU OU S”
This means we enjoy too many sexual partners. We’ve also been called “indiscriminate” in our sexuality, which we
resent: we can always tell our lovers apart.
We do not believe that there is such a thing as too much sex, except perhaps on certain happy occasions when our
options exceed our abilities. Nor do we believe that the ethics we are talking about here have anything to do with
moderation or abstinence. Kinsey once de ned a “nymphomaniac” as “someone who has more sex than you” and,
scientist that he was, demonstrated his point with statistics.
Is having less sex somehow more virtuous than having more? We think not. We measure the ethics of good sluts
not by the number of their partners, but by the respect and care with which they treat them.
“EASY”
Is there, we wonder, some virtue in being difficult?
By filipkum
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2473710#p2473710]Srklet napisao:[/url]nedavno sam procicitao simpa young adult roman 'boy meets boy' davida levithana. znacilo bi mi dosta da sam kao 16-godisnjak imao priliku doci do takve ili slicne knjige.
Ja procitao gomilu takvih, zabavni su mi, steta sto kao tinejdzer nije bilo interneta te se nije moglo doci do takvih knjiga, zaista bi mi mnogo ulepsali srednju
Korisnikov avatar
By bern
konačno sam završio knjigu iz girnjeg posta. odlična je. neke od tema koje obrađuje, kojih sad mogu da se sjetim:

- zašto gejevi imaju bb (bareback - bez kondoma) seks i kako se uopšte defiiše taj pojam.
- kakva je veza između prisnosti, stepena (auto)homofobije, društva i spremnosti na rizik.
- šta gejevima znači seks.
- kakav je odnos seksa i gejeva bio prije hiv-a, šta je hiv značio kad se pojavio i kako je to uticalo na ljude fizički, seksualno, mentalno i emotivno.
- zašto je nekim ljudima bilo lakše da dobiju hiv nego da budu nezaraženi.
- postoje li bugchasers? ko su "giftgivers" i šta su "gift parties"?
- insistiranje o 100% seksu sa zaštitom zapravo je vrsta represije, neodrživo je i dijelom potiče od homofobnih struja (pitanje: odakle uvjerenje da gejevi ne umiju procijeniti rizik, baš kao i strejt ljudi?).
- u kakvoj su vezi bb, emocije, homofobija i hiv.
- kako funkcionušu, kada su kondomi u pitanju, parovi istog (hiv+, hiv-), a kako mješovitog statusa (hiv+/hiv-) i koji problemi postoje.
- koji psihološki pristup koristiti u susretu sa klijentima/pacijantima koji se obraćaju sa problemom "kompulsivng" bb seksa (ovo za terapeute).
- kako smanjiti rizik od infekcije u dugoročnoj vezi i povremenim susretima.
itd..
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Hmmm, zvuči jako zanimljivo. Što se toga tiče, ja sam zapravo jedan paranoični hipohondrični safe-sex freak, možda bi mi dobro došla literatura da me malo opusti u tom smislu. :D
Korisnikov avatar
By bern
ne znam koliko će te "opustiti", ali natjerati na razmišljanje, to da.
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2625763#p2625763]Sixto napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2625681#p2625681]bern napisao:[/url]...
- insistiranje o 100% seksu sa zaštitom zapravo je vrsta represije, neodrživo je i dijelom potiče od homofobnih struja (pitanje: odakle uvjerenje da gejevi ne umiju procijeniti rizik, baš kao i strejt ljudi?).
...
Ovo me zivo zanima kako je obradjeno tj. elaborirano u knjizi.
uvodi i rasparavlja o mnogo tema, od toga da tehnički postoji seks bez zaštite gdje je rizik nula (seronegativni parovi), preko toga da kampanje smanjenja rizika daju više rezultata od zatrašujućih i zabranjujućih kampanja, do toga da je seks kako individialni čin tako i društvena stvar zajednice. tu su potom i rasprave o tome zašto je bitno pričati (i pitati) o hiv statusu, o kampanjama itd.

uvodni dio dio knjige govori o tome kako je "scena" u SAD/evoropi izgledala prije hiv-a i šta se desilo nakon infekcije. čitave zajednice su nestjale, svaki dan je bila neka sahrana zbog hiv-a. priča o toj generaciji koja je vidjela nestanak nakoliko generacija i onda prelazi na raspravu o tome šta se dešava danas i "drugom talasu" infekcije (hint: pogledati odličan "how to survive a plague" o malo istorije: http://www.imdb.com/title/tt2124803/" target="_blank)

da ne bude zabune, ova knjiga nije uputstvo za seks bez kondoma, već prilično hladnokrvna rasprava o gej seksu (i mnooooogim propratnim stvarima).
By Sixto
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2626042#p2626042]bern napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2625763#p2625763]Sixto napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2625681#p2625681]bern napisao:[/url]...
...
Ovo me zivo zanima kako je obradjeno tj. elaborirano u knjizi.
uvodi i rasparavlja o mnogo tema, od toga da tehnički postoji seks bez zaštite gdje je rizik nula (seronegativni parovi), preko toga da kampanje smanjenja rizika daju više rezultata od zatrašujućih i zabranjujućih kampanja, do toga da je seks kako individialni čin tako i društvena stvar zajednice. tu su potom i rasprave o tome zašto je bitno pričati (i pitati) o hiv statusu, o kampanjama itd.

uvodni dio dio knjige govori o tome kako je "scena" u SAD/evoropi izgledala prije hiv-a i šta se desilo nakon infekcije. čitave zajednice su nestjale, svaki dan je bila neka sahrana zbog hiv-a. priča o toj generaciji koja je vidjela nestanak nakoliko generacija i onda prelazi na raspravu o tome šta se dešava danas i "drugom talasu" infekcije (hint: pogledati odličan "how to survive a plague" o malo istorije: http://www.imdb.com/title/tt2124803/" target="_blank)

da ne bude zabune, ova knjiga nije uputstvo za seks bez kondoma, već prilično hladnokrvna rasprava o gej seksu (i mnooooogim propratnim stvarima).
De ti nama rekni dje to stivo mi moremo nac a da nije amazon?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!