Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Jeste li vjernik?

Vernik (Hriscanin)
62
27%
Ateista
111
48%
Ostalo (Alternativna-neka vrsta spiritualnosti-vera u prirodu, okult...)
60
26%
Korisnikov avatar
By zimizamizum
Originally posted by GALATEJA
Joj, ljudi, dokle ce se vera mesati sa crkvom, bog sa popom isl.?!
Da, stvarno ne znam odakle ljudima ideja da bi popovi i crkva imali bilo kakvu vezu sa verom...
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by zimizamizum
Da, stvarno ne znam odakle ljudima ideja da bi popovi i crkva imali bilo kakvu vezu sa verom...
Ekstra nizak udarac. Na nesto sto devojka nije ni zelela da kaze. To je bar prilicno jasno. Iznenadila si me.
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by zimizamizum
Svakako da imaju veze sa verom - ZLOUPOTREBLJAVAJU JE!
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
nisam do sada dolazio na ovu temu jer uvek dolazi do sukoba misljenja

po samoopredeljenju sam ateista a moj stav o crkvi - organizacija kojoj treba naplatiti porez na extra profit
Korisnikov avatar
By GARIN
Glasah, vidoh, otidoh...Sude?i po rezultatima glasanja manje je vernike nago nevernika. No, kako je ovde bilo mnogo tema sli?nih ovoj, ve? mi je i dosadno da o tome pišem. Ko veruje, neka veruje, ko ne veruje niko ga ne može na/d/govoriti...Osim samog života. Ja verujem-da ništa ne znam o Bogu, osim onoga što ose?am.

:pas:
Korisnikov avatar
By unbeliever
praktikujem theravada budisticko ucenje ali se grozim bilo kakvih insitucionalizovanih oblika religije jer su svi do jednog homofobicni.
By Çâðê_DUP
Originally posted by ghost
Evo ponukan uglavnom vise-manje negativnim stavovima o smrti Pape otvorih ovu anketu.
Dakle ima li ljudi koji se osjecaju kao vjernici i zive tu vjeru(bez obzira koju).
Cini li vam se da nije bas populrno biti vjernik u gay krugovima?
OFFTOPIC:Je l ko ti je ovaj na avataru? jako me zanima, ako svratis na ovu temu, javi kako se zove ...

Smatram da u svakom coveku (kao i nagon za udruzivanjem, ovakvim ili onakvim) postoje izvesna RELIGIOZNA OSECANJA, mozda kao potisnuti sadrzaj nekakve kolektivne svesti u koju nedvojbeno verujem, kao sto i verujem u nagon za hranom, ali i u nagon za odbacivanjem iste, eros i tanatos, jin i jang, musko i zensko, ljubav i mrznja, dobro i zlo, zapravo verujem u sve sto se nalazi izmedju ovih krajnjosti, tako je i sa bogom ....

Vaspitana sam po ateistickim principima, crkvu kao instituciju prezirem, vernike takodje (ove fariseje sto ljube crkvene dveri), a sam bog ..?

Ne verujem u boga, ali ako bih ga negde trazila, to bi bilo svakako u coveku, isto kao i djavo (djavalj :uljenavatru: I njega bih trazila u ljudskom ...

Precizan odgovor bi bio: NE, ne verujem u Boga po Svetom pismu, Boga po bilo kojoj svetoj knjizi, nisam religiozna, ne pratim bilo kakav sistem, ne verujem ni u mante, ni u cantre, ni u soljicu kafe, niti u "marfijeve zakone", ne verujem dok ne vidim, ne opipam,ili dok NE OSETIM.

Prisustvo bozanske sile nikad nisam osetila, stoga se moram ovako izjasnjavati.

S obzirom da su LGBT diskriminisani od strane crkve koja propagira tog istog milosrdnoga boga, sasvim je razumljivo sto se LGBT tesko identifikuju i povezuju sa bilo kakvim oblicima "duhovnosti" sa te, "bozje" strane

Drugim recima, ni ja ne bih verovala svom ocu, ako bi smatrao da sam gresna i bolesna, stoga ne verujem ni u Nebeskog Oca, niti kapiram sto je to Otac, a ne Majka :cita:

Mnogo je velicanja muskosti u toj bibliji za jednu lezbejku, pa i za jednu "duhovnost". Not my cup of tea ....

@da li je popularno biti vernik u gay krugovima?

uvek te suocavaju s pitanjima, ljudi kao ljudi. Pa kako uspevas to da pomiris sa tim da bog ..........itd.

Znaci, zavisi od coveka do coveka, neko se nece na to ni osvrtati, neko ce te mozda priupitati, kao sto bi te pitao za bilo sta drugo. Shvatice ili ne, kao i bilo sta drugo.

Stoga, homoseksualci ne mrze boga, mozda neki veruju da bog mrzi njih, pa eto, u njega ne veruju .... ili da ih bog voli kad se budu pokajali, a oni eto misle da nemaju za sta da se pokaju, na sta bog (inace vernik koji govori u njegovo ime) kaze da je djavo mudar i da ih uci odgovorima...................................................sta reci? Ljudski faktor rulez once again :( (((
Korisnikov avatar
By gari
Mislim da Boga /kako god ga kako zvao/ uopšte ne zanima da li neko veruje ili ne. Kao najviše bi?e, njega ne može iritirati ni vera ni ateizam jer on ima svoju svrhu koju mi ne možemo razumeti. To o ose?anju Boga kao bi?a je sasvim sporedno pitanje jer ga svi ose?aju kroz prirodu i pojave u prirodi. Sad, što neki ho?e da im se Bog li?no obrati je sasvim druga stvar. Možda im se on i obra?a, ali to je kao kada bi se neko obra?ao mravinjaku. Da li bi ga mravi registrovali /opazili/. Naravno da ne bi, sve dok im ne biste razorili mravinjak. Pa ni tada ne bi znali da ste im baš vi razorili mravinjak /kao što ni mi ne znamo uzroke mnogih prirodnih katastrofa/. Ja ipak ne bih da se ka?im sa svemo?nim bi?ima. Nije dobro po zdravlje...
:spank: :zvezdice: :astral2:
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Verovanje u boga je oslonac za kukavice. Nisam vernik.
Korisnikov avatar
By sofia
Prilikom rodjenja sam pravoslavac,jesam vernik,postim...
Mada sto se neke dogme tice i mog licnog shvatanja cele stvari...najblizi mi je Spinozin panteizam.
By Bastet
Ne verujem u boga, sebe vidim kao nekog paganina/ateistu.
By zdrav_prav
da, ovde je ocigledno mnogo vise ljudi koji ne veruju, nego koji veruju... sto ne govori nista po sebi jer je u mojoj recenici akcenat na OVDE..
U realnom zivotu ima - verujte mi :) - mnogo gay sveta koji ide u crkvu i to onu koja se u ovom malom community-ju najvise prezire, pravoslavnu. Necu sad nesto mnogo da solim pamet na ovu temu, jer ovaj forum ionako...nekako neozbiljan, a cini mi se da vecina ljudi koji ce citati nisu u stvari zainteresovani za pravo kriticko ispitivanje stvarnosti... Kako?
Pa lepo.. Nikad ni na jednom mestu nije ispaljeno toliko subjektivnih predrasuda (koje su samo ponekad i samo prividno upakovane u nesto "ozbiljnije", "teoretskije", bla bla) o pravoslavnoj crkvi, koliko na ovom sajtu. Kakva steta sto se ne cuju glasovi insajdera.

Lepo je biti predmetom predrasuda, zar ne?
Ajd sad zamenite imenicu u silnim recenicama izgovorenim ovde, npr: svi vernici su kukavice u: svi pederi su kukavice.
Jaaako pametno...

Elem,
samo par "reality checks":
1. Mnogo je gay ljudi u pravoslavnoj crkvi, veruju, ispovedaju se, pricescuju se. Ja sam takodje jedan od njih. Imam (cak i?) duhovnika (svestenika sa kojim se savetujes, kome se ispovedas, koga sam JA izabrao, jer je faca, sic!). Takodje, otvoreno mogu da pricam o sebi - ako bi imao potrebu - sa bilo kojim iskusnijim svestenikom, monahom. Nikad niko od nas gay ljudi nije imao nikakav problem u crkvi, nikakav prezir, nijednu ruznu rec, nego jedno normalno ljudsko razumevanje, ispravan savet, podrsku. I to vise nego od (steaight) prijatelja, koji su obicno zbunjeni kad je ova tematika u pitanju. Znam da su zbunjeni, jer sam imao dosta materijala za poredjenje. Toliko o tome, homofobiji, konzervativizmu, bla bla.

2. Jednom za svagda da rascistimo: Crkva je zajednica SVIH vernih. Znaci - svih. I mene i tebe i popa, svi smo okupljeni oko pricesca nasom verom. Zato se o "crkvi" ne moze govoriti u generalizacijama, jer koliko ljudi - toliko cudi, i svi smo delovi crkve. I nema dva ista coveka, dva ista monaha ili dva ista popa.
I niko se tu ne pravi pametan, i "popuje" kao sto neupuceni, onako sa strane 'misle', nego je svako ono sto jeste, jedinstvena licnost kome je data svaka sloboda.

I sta sam jos hteo da kazem?
Do razumevanja izmedju onih koji veruju i vecine ovog foruma ne mora nikad doci, verovatno ni nece - ali brate - informisano! I koliko je moguce bez predrasuda. Predrasude ovde svi mrzimo, zar ne? Sto bi rekao glupi MTV, FREE YOUR MIND.

"Tesko" je biti gay, a koliko je 'teze' onome koji je gay i uz to je pravoslavan, taj trpi duplu osudu, i od drustva i od "svojih". Kao.
Na srecu, takvog ustvari BAS ZABOLE i za jedno i za drugo, jer zna gde ima prave ljubavi, ko ga tesi i odmara, kakav god bio, bice bolji:
"svi koji ste umorni i natovareni, dodjite i ja cu vas odmoriti, jer je moj jaram blag i breme je moje lako."
Korisnikov avatar
By Deksi
Verujem ali nemam dobro misljenje o bogu i imam debelih razloga za to....
Korisnikov avatar
By Tweety
Originally posted by colonia_boy

po samoopredeljenju sam ateista a moj stav o crkvi - organizacija kojoj treba naplatiti porez na extra profit
100% se slazem :pop:
Korisnikov avatar
By Escobar
Mislim da jesam. Ali u crkvu ne verujem.
Korisnikov avatar
By gari
Pa ko još veruje u crkvu. Ovde je pitanje verovanja u Boga. To ne mora da zna?i da se neko pojavljuje u Crkvi, ili da bude deo "stada". Ja verujem, ali retko kada ulazim u crkvu. Držim da je Isus rekao da svako sagradi hram u svom srcu, pa sam tako i uradio. Moje telo i duša su moj hram a sam sebi sam sveštenik.

:hvala: :maca: :sunce:
Korisnikov avatar
By PajaMarganovic
Verujem u teoriju Carlsa Darvina. Mislim da je time sve receno. Inace hriscanstvo ne priznaje homosexualnost.
Korisnikov avatar
By gari
Pa, hriš?anstvo mnogo šta ne priznaje pa to postoji. Jedno je dogma koju su izgradili ljudi a drugo je Bog kao savršeno Bi?e. Ne može se /a to rade/ poistove?ivati Bog i Crkva. Mislim da su Crkvu ponovo formirali apostoli uprkos protivljenju samog Isusa Hristosa koji je rekao da "svaki ?ovek sagradi hram u svome srcu" i još "da je dovoljno samo pomisliti na nešto pa ?e Bog to ?uti i ispuniti". Dakle, nije potrebno ni ljubiti vrata od hrama ni udarati glavom o pod crkve, to rade obi?no oni koji su licemeri i u njima ima malo vere. Jasno je da gay populacija ima odbojana stav prema samoj Crkvi a samim tim /pošto se Crkva poistove?uje sa Bogom/ i prema Bogu. Ni na jednom mestu u "Novom Zavetu" nisam naišao na osudu homosexualnosti. Naprotiv, na mnogo mesta Isus ljubi svoje u?enike, stalno je okružen muškarcima itd.

:kralj: :bye: :predaja:
Korisnikov avatar
By Adenim
Ono sto mi namecu da zovem Bog, ja zovem priroda.
Korisnikov avatar
By gari
Bog i jeste priroda a priroda jeste Bog. Ko ti šta name?e, ovde samo razgovaramo i to neoficijelno.

:smilegrin: :iskusenje: :peva:
By Çâðê_DUP
Originally posted by XanaX
Slika
(Angelina pada nauznak na pod, a dupe joj strci u vis, okrenuto u pravcu Meke)

Slava neka je velikom Alllaaaaju! In shallaaaah! :arapin:
Korisnikov avatar
By svejedno
Nisam zeleo da ucestvujem u ovoj raspravi, ali evo, za FY, moram da citiram sebe sa ove teme.

Originally posted by svejedno
Sta znaci biti vernik? Verovati u neku svest vecu, drugaciju od nase ili slepo pratiti bilo koju religiju? A ateista? Smatrati da je nauka dovoljna da sve objasni, iako objasnjava kako a ne zasto. Ja sam vernik. I pratim neku svoju religiju, a postojece smatram odlicnim filozofijama. Ali verujem u pochetak, i svest, koja je za nauku neobjasnjiva
Korisnikov avatar
By Adenim
Originally posted by Tweety
Originally posted by colonia_boy

100% se slazem :pop:
i ja, s tim, da se extra profit ulozi u obnavljanje bolnica
Korisnikov avatar
By SouthSide
Ponekad pokusam da zamislim svet bez religija (bar hriscanske i islamske kao meni najblize) i mislim da bi svet bio jako lepse mesto a ljudsko drustvo prijatnije za zivot :surfer:
Korisnikov avatar
By gari
Svet bi bez verovanja u iracionalno bio mnogo siromašniji a mnogo manje bismo i znali. ?ovek i jeste postao ?ovek tako što je po?eo da zamišlja a ne samo da percipira. Nijedan filosof i nau?nik ne mogu da doðu do novih saznanja ako im nije blisko iracionalno a šta ?eš iracionalnije od Boga? Dakle, svet je sa Bogom mnogo prijatniji za život.

:cvetduga: :opacupa: :zeva:
By Pending-For-A-Bending
Ja nisam vernik... Da verujem u boga i ostalo, sigurno bih zavrsio u paklu. I zato ne verujem

....
Mada verujem da nesto postoji, ali vise kao skup pravila, a ne neko vrhovno bice... Ipak sam ja pragmatista
Korisnikov avatar
By gari
Verovao ili ne, ako Bog postoji završi?eš tamo gde ti je odreðeno tj. gde sam odrediš svojim životom. To je ono kao noj kada zabije glavu u pesak, pa pošto ništa ne vidi on misli da ništa i ne postoji. Ateisti me podse?aju na tog noja.

:zen: :nope: :smirk:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 30
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!