Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Koja je vasa religija?

Ateista
34
25%
Pravoslavac
41
30%
Protestant
5
4%
Katolik
3
2%
Jehovin svedok
Nema glasova
0%
Musliman
3
2%
Wiccan
3
2%
Svi ostali oblici Paganizma (sem Wicce)
6
4%
Moderni Satanista
4
3%
Tradicionalni Satanista
1
1%
Jevrej
2
1%
Budista
5
4%
Hinduista
Nema glasova
0%
Drugo
28
21%
By XanaX
To bi, onda, značilo da i "nismo toliko različiti". Ovo, o demokratičnosti kulta. Recimo, za onog komponiranog tzv. prosječnog Japanca sasvim je normalno smatrati se budistom, imati omiljeni šintoistički hram u kojem se klanja lokalnom božanstvu ili nekoj animi (upravo onako kako Japanci čine spram gotovo svega), a spiritualne potrebe zadovoljavati zenom.

Ipak, smatram kako je budizam problematičan, tj. bio je problematičan. Kao što si spomenuo, to je religija koja daje niz opcija, to je individualno shvaćanje, upravo u tibetskom (mislim da sam prije pisao tibetanskom, tibetski je bolje, valjda) budizmu, osoba može birati učitelja, i ako nije zadovoljna učenjem, promijeniti ga. I tibetski budizam je dosta intrigantan; smatra se kako je učenje došlo iz Kine, ali veze s mahayanom sjevera indijskog potkontinenta su tako jake.

Anyway, problematičan upravo zbog individualnog; konfucionizam i daoizam Kine, bili su zapravo filozofija viših, malobrojnih kasta. "Puk" ih nije poznavao, postojali su animizam i kult predaka; odjednom u takvu socijalnu strukturu ulazi nešto sasvim strano konceptu preslike Neba na Zemlji. To je morao biti gadan shock za tadašnju Kinu.

(Baš lijepo na ovom forumu, možeš u off koliko ti želje). Eh, sad, je li demokratičnost kulta (baš mi se sviđa izraz) toliko pametna stvar? Je li monizam nešto izuzetno napredno ili se upravo pluralizam i dualizam (u religiji, kao opreka stvorenog i stvoritelja) treba držati za početak racionalnog i sistematičnog? Zgodna pitanja.

I da, gotovo svi, uvijek, kreću od one "Parable of The Mustard Seed" (valjda zbog biblijske konotacije), tamo stoji, ako je vjerovati prijevodima, a vjerujemo i prijevodima starogrčkog i hebrejskog - (pišem po sjećanju): "kako je u cijelom svijetu ljudi i u cijelom svijetu bogova, jedino prolaznost istina"...
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by XanaX
Eh, sad, je li demokratičnost kulta (baš mi se sviđa izraz) toliko pametna stvar? Je li monizam nešto izuzetno napredno ili se upravo pluralizam i dualizam (u religiji, kao opreka stvorenog i stvoritelja) treba držati za početak racionalnog i sistematičnog? Zgodna pitanja.
Ne, nije mi bila poenta u tome "svi smo mi slični", možda uopšte nismo. A monizam je nešto što se tiče filozofskog, unutrašnjeg aspekta nekog učenja koji barata sa odnosom pojedinca prema suprotstavljenim ili komplementarnim elementima u njemu samome i svetu oko sebe, ne mora nužno biti povezan sa odnosom monoteizam - politeizam. Ovde se nisam bio najjasnije izrazio.

Postoje razne vrste dualizama o kojima se može raspravljati. Recimo budizam a pre svega zen smatra zapadnjačku nauku ekstremno dualističkom; to je odnos subjekta i objekta, posmatrača i posmatranog. Njihov tip spoznaje je subjektivan ali ne subjektivistički i to je zapadnjaku teško shvatiti.

Demokratičnost kulta je upravo to što sam rekao, koegzistiranje različitih verovanja u nekom društvu bez pokušaja prisilne sinteze. Sinteza svega i svačega kao što to radi recimo new age je upravo banalizacija filozofskih postavki velikih religioznih sistema.

Antička religija je bila mnogobožačka ali izrazito polivalentna; njihovi antropomorfni bogovi su bili u zavadi i ratovima jedni sa drugima ali se nije ratovalo zbog različitosti kultova. Ja sam poklonik Afrodite a ti Artemide i ne koljemo se oko toga.

Inače, odlična su ti zapažanja.
Korisnikov avatar
By Kejnon
Originally posted by Aradija
izvinjavam se ako sam zaboravila nesto....
Ja sam Paganka,ponajvise Wiccanka,ali sa uticajem raznih drugih oblika Paganizma..
Možda Kršćanstvo? :friends:
Korisnikov avatar
By boy89
Iako sam krsten u katolickoj crkvi,izjasnjavam se i po ubedjenju sam ateista.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Iako sam krsten u SPC, izjasnjavam se i po ubedjenju sam Protestant.

Moze li mi samo neko objasniti koja denominacija je najbliza izvornom protestantizmu po pitanju velikog znacaja materijalizma?
By XanaX
Sad, zavisi na što misliš kada govoriš o materijalizmu. Osnovna korelacija je Weberova o protestantskoj etici i duhu kapitalizma (ili je obrnuto? - dunno...). A, sve na kalvinističkoj bazi utemeljeno u protestanizmu* je valjda izvorni duh materijalističkog. Prezbiterijanci su valjda najdosljedniji sljedbenici.

* protestantizam - denominacije reformacijske baštine
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by XanaX
Sad, zavisi na što misliš kada govoriš o materijalizmu. Osnovna korelacija je Weberova o protestantskoj etici i duhu kapitalizma (ili je obrnuto? - dunno...). A, sve na kalvinističkoj bazi utemeljeno u protestanizmu* je valjda izvorni duh materijalističkog. Prezbiterijanci su valjda najdosljedniji sljedbenici.

* protestantizam - denominacije reformacijske baštine
:up:

Htedoh i ja tako nešto da napišem za Vebera i kalviniste, ali nisam znao ko je savremeni predstavnik, tj. nisam znao ovo za prezbiterijance.
:hvala:
Korisnikov avatar
By Sutekh
Radnim danima agnostik, vikendom i crvenim slovom tradicionalni Satanista.
Korisnikov avatar
By Dirrty
:pucaodsmeha:

Vidi katolike, ništa nije dopušteno :shtap:

Samo su neutralni prema homosexualcima, kako da ne!
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Ja razmisljam da postanem zoroastrejac. Fora je da radis sta hoces, sve dok te cini srecnim i ne cini zla drugima, kupas se non stop, a imaju i profesionalne nosace leseva.
Korisnikov avatar
By Milos92
Originally posted by Strix

Ja razmisljam da postanem zoroastrejac. Fora je da radis sta hoces, sve dok te cini srecnim i ne cini zla drugima, kupas se non stop, a imaju i profesionalne nosace leseva.
Meni su to vise nego dovoljni razlozi da postanem zoroastrejac. :D
Korisnikov avatar
By Dexter White
Katolik

Mada imam svoju viziju Isusa..
Ipak je biblija pisana rukom čoveka
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Opet mi dodje da postavim onu Borhesovu klasifikaciju zivotinja...

Dvoumim se izmedju kvekera, pilgrima i unitarnog univerzalijanca. Mada i anabaptisti i mormoni imaju svojih cari. :pickme:

[offtopic]P.S. Kaze se "Jevrejin" a ne "Jevrej", kao sto se kaze "Srbin" a ne "Srb".[/offtopic]
Korisnikov avatar
By Incubus
Iako sam se deklarisao kao ateista,i tako se formalno deklarišem zbog nepostojanja bliže kategorije onoga u šta vjerujem,smatram da čisto ateističko mišljenje kod životinje poznate kao čovjek nije moguće
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!