- 27 Dec 2016, 15:42
a za ratove, takodje je i novac u korenu mnogo gorih stvari (pa cak i religija) pa resenje svakako nije da se ukine, problem bi i dalje postojao, samo ne bi bio novac nego zlato recimo. nisam rekao da ne postoji moral van religija vec da je religija globalizovala nekoliko morala (za svaku religiju, iako su ti moralni sistemi slicni). ne znam kakav je stav generalno filozofa, ali moj je da koren morala nema logike, u smislu ne postoji objektivno bolji moralni sistem od drugog, i da bilo koja pravila mogu da naprave validan moralni sistem ukoliko nisu paradoksalna. eto, cak i ta deklaracija ljudskih prava se zasniva na "ne radi drugome sto ne bi voleo da dozivis" sto je deo hriscanskog morala. ISIS recimo ima svoj drugi moral, njima sve to nema smisla, i ni jedan nije objektivno bolji ni losiji jer je moral objektivno nemerljiv.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2778554#p2778554]Srklet napisao:[/url]deklaracija je zakon, to nije dovoljno, potrebno je i zajednistvo ili neka vrsta okupljanja ljudi koje bi imalo i emotivni uticaj na ljude (ne mislim na religijski uticaj, moze biti projekcija nekog filma uz druzenje i diskusiju nakon projekcije oganizovana od strane drzave, recimo). ja licno sigurno ne bih posecivao tako nesto, ali puno ljudi bi.[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2778298#p2778298]Anhedonie napisao:npr.
Druga bi bila stvaranje neceg novog sto daje uniformni moralni sistem svetu.
Ili recimo napraviti globalni zakon.
http://www.un.org/en/universal-declarat ... an-rights/" target="_blank
Ateisti i ateisticke organizacije ne daju nista po tom pitanju i ne uzimaju to u obzir i to je meni dosta nehumano jer ce nastati problem, povecace se netolerancija medju narodima na globalnom nivou, vec se to i primecuje po kolicini rasta nacionalizma i diskriminacija prema pridoslicama (ovo nisam licno doziveo, samo cuo price, cak i ovde na forumu, nisu bas skroz OK) u dosta ateistickim zemljama jer se plase razlika.cijeli post je teški bullshit.
religija je u korijenu x ratova i najgorih zlocina ljudske povijesti, to da je religija omogucila nekakav mirniji svijet ili nekakav globalni sistem morala je smiješno. također je netačno da izvan religije nisu postojali moralni sistemi, samo ću reći sokrat, aristotel i seneka npr.
a za ratove, takodje je i novac u korenu mnogo gorih stvari (pa cak i religija) pa resenje svakako nije da se ukine, problem bi i dalje postojao, samo ne bi bio novac nego zlato recimo. nisam rekao da ne postoji moral van religija vec da je religija globalizovala nekoliko morala (za svaku religiju, iako su ti moralni sistemi slicni). ne znam kakav je stav generalno filozofa, ali moj je da koren morala nema logike, u smislu ne postoji objektivno bolji moralni sistem od drugog, i da bilo koja pravila mogu da naprave validan moralni sistem ukoliko nisu paradoksalna. eto, cak i ta deklaracija ljudskih prava se zasniva na "ne radi drugome sto ne bi voleo da dozivis" sto je deo hriscanskog morala. ISIS recimo ima svoj drugi moral, njima sve to nema smisla, i ni jedan nije objektivno bolji ni losiji jer je moral objektivno nemerljiv.