Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By kyrgyz
Originally posted by Ulix
Originally posted by kyrgyz

Prava religija podrazumeva suočavanje pojedinca sa stvarnošću, ostavljajući po strani sve što smo do sada saznali, kao i sve naše nada, želje i uverenja. Tek tada može jedna od prirode čista svest spoznati svoju božansku prirodu.
Ili baš suprotno: nesuočavanje sa stvarnošću. (U čemu nema ničeg lošeg.)

upravo tako, ali pod uslovom da podpadnes pod uticaj institucijalne religije ili nekog kulta.
By Ulix

Prava religija podrazumeva suočavanje pojedinca sa stvarnošću, ostavljajući po strani sve što smo do sada saznali, kao i sve naše nada, želje i uverenja. Tek tada može jedna od prirode čista svest spoznati svoju božansku prirodu.

upravo tako, ali pod uslovom da podpadnes pod uticaj institucijalne religije ili nekog kulta.
Okreni-obrni, institucionalizovana ili ne, ovakva ili onakva, religija je način da čovek nađe utehu i zaštitu, tj. da ima gde da pobegne ili kome da se okrene kad stvari postanu preteške. Bilo da se tvoj bog nalazi pod Amfilohijevom skunjom ili onako patetično kao što si rekao "u srcu". Potpuno nebitno. Za mene je to i dalje ista stvar, jedna vrsta deljenja odgovornosti sa nekim tamo gore, jedan način da se izbegne direktna konfrontacija sa nečim što je suviš preteće i teško.
Korisnikov avatar
By Srklet
razlika je u tome sto su ludaci iskreni u svojem ludilu, a religiozni ljudi vrlo cesto nisu iskreni u svojoj religiji.

enivej, kao sto rekoh sinoc, cak i da bog postoji, ja zelim biti u pokretu otpora. :balerina:
Korisnikov avatar
By svejedno

Okreni-obrni, institucionalizovana ili ne, ovakva ili onakva, religija je način da čovek nađe utehu i zaštitu, tj. da ima gde da pobegne ili kome da se okrene kad stvari postanu preteške.
ne bas, po mom misljenju. po mom misljenju bas naprotiv - religija sluzi kao uputstvo za ispravno upravljanje covekovo tokom zivota. celog.
i kada stvari nisu teske.
nesto poput psihijatrije ,)
al svakako imas pravo na svoje misljenje.

ali licno i nisma pripadnik nijedne religije, pa sa licne strane ne bih imao sta da dodam.

..

osim cele te stvari - koja covekova tvorevina nije sve sto si naveo?

umetnot?
psihijatrija?
nauka?

vlada, mozda?

lol

1. Bilo da se tvoj bog nalazi pod Amfilohijevom skunjom ili onako patetično kao što si rekao "u srcu". Potpuno nebitno.

2. Za mene je to i dalje ista stvar, jedna vrsta deljenja odgovornosti sa nekim tamo gore, jedan način da se izbegne direktna konfrontacija sa nečim što je suviš preteće i teško.
1.pod amfilohijevom suknjom se, mozda gresim, bog ne nalazi, bilo ciji.

pateticno 'u srcu'?

joj, ulixe, strasno je kako jedna osoba ume da zvuci apsolutno svesno & kompetentno u jednim temama, a u drugim da deluje kao neko ko se nikada nije ni potrudio da razmisli malo.

2. ne, zaprvao, da si izdvojio vreme i izucio neke od religija po kojima tako ...suludo & neupuceno... napadas, nasao bi da ne postoji 'deljenje odgovornosti' ni sa kim, ni u jednoj.

svaki covek je odgovoran za svoje postupke - bilo da covek veruje u raj/pakao, karmu, reinkarnaciju, had ili bilo sta.

sam si odgovoran za ono sto te snadje. po religijama koje postoje.

..

bre, ulixe.

lol
Korisnikov avatar
By Loni
Uf, ne potcenjujte ateističku družinu.

Ja sam bio, doduše svega par puta i retk ogde sam video interesantniju ekipu.

Kao prvo skoro svi podržavaju gejeve,
neki su bili i na prajdu.
Kao drugo vode se naučni razgovori, prikupljaju lovu za osnivanje časopisa.

Pišu saopštenja protiv Amfilohija i ostalih, koji dirnu u temelje sekularne države, a ti temlji u Srbiji podrivaju se stalno.
Odlične su večeri i posle pola godine mogao bih ponovo neki put da odem.

Inače, mislim da nije glavna dilema BOG ili NE,
već je mnogo bitnije ima li ŽIVOTA POSLE SMRTI ili NE.

Nije mi jasno u čemu je problem sa čovečanstvom da kao glavno pitanje postavi ima li autoriteteta na nebu ili su svi ravnopravni.

Mnogo je bitnije da je neko živ nego da li živi u državi gde vlada 1 ili veće ravnopravnih vladara ili gde ne vlada niko.
By Ulix
Originally posted by svejedno

ne bas, po mom misljenju. po mom misljenju bas naprotiv - religija sluzi kao uputstvo za ispravno upravljanje covekovo tokom zivota. celog.
Psihijatrija se ne bavi pravilnim upravljanjem čoveka tokom života. Promeni psihijatra, ako tvoj veruje da mu je to posao. ;)

U ovom trenutku me jako mrzi da obrazlažem svoje stavove i jedino imam potrebu da naglasim da ja uopšte nisam imao nameru da napadam religiju. To što imam drugačiju predstavu o tome čemu služi od tebe ili nekog drugog, ne znači da je napadam.
Korisnikov avatar
By Loni
Daj Svejedno, taman pomislim da si cool i ti razočaraš. :)

Mislim ,,Religija služi za uputstvo za ISPRAVNO upravljanje čovekovo...''

Kakvo ISPRAVNO upravljanje čovekovo?

To što hrišćanstvo diskriminiše žene, gej ljude, životinje, siromašne i nauku?

Svaka vlada u svetu reći će da oni služe za dobrobit građana.

U Orvelovom delu se jedna velika mučionica zvala MINISTARSTVO LJUBAVI.
Logično je da će svako sam o sebi da priča sve najbolje, pa tako i predstavnici religija.
Njihova svrha su MOĆ, NOVAC i KONTROLA LJUDI preko monopola nad moralom i istinom.

Begaj od populizma Svejedno...
Trenutno si potpuno na mejnstrim linijama u svemu (shvatanje religije, ekonomije). Osim što prihvatiš gejeve malo više od običnih građana.
Korisnikov avatar
By harlequin
Originally posted by 2kune

U tom smislu razlika između ekstremista i luđaka samo je u koncenzusu društva što smatra normalnim funkcionalnim ponašanjem a što smatra bolešću.

To!

Originally posted by Loni

Daj Svejedno, taman pomislim da si cool i ti razočaraš. :)

Mislim ,,Religija služi za uputstvo za ISPRAVNO upravljanje čovekovo...''

To što hrišćanstvo diskriminiše žene, gej ljude, životinje, siromašne i nauku?

Svaka vlada u svetu reći će da oni služe za dobrobit građana.

Logično je da će svako sam o sebi da priča sve najbolje, pa tako i predstavnici religija.
Njihova svrha su MOĆ, NOVAC i KONTROLA LJUDI preko monopola nad moralom i istinom.

Begaj od populizma Svejedno...
Trenutno si potpuno na mejnstrim linijama u svemu (shvatanje religije, ekonomije). Osim što prihvatiš gejeve malo više od običnih građana.

Ja bih se ovde slozila sa Svejedno. Vecina vernika se veri okrece u teskim trenutcima ili mnogo ranije, kao uputstvu za pravilno zivljenje.

I u modernom drustvu psihoanaliticari (pre nego psihijatri) pomazu u nalazenju resenja ljudima koji su nezadovoljni svojim zivotom, nacinom na koji ga zive, rekurentnim problemima..

Ne razmislja svaki vernik mnogo o bezgresnom zacecu i omnipotentnom stvaraocu, filozofskim aspektima svoje vere, a cesto je nije ni svesno izabrao. Ipak ce se voditi moralnim nacelima te vere, jer deluju ispravno i obicno su oproban nacin za zivot u datom drustvu. I to nije lose, jer ne mozes ljude terati da misle, a tek da pravilno zakljucuju i ponasaju se drustveno prihvatljivo.

A to sto su konzerva spoticanja u promenama prihvatljivog... Jesu.
Korisnikov avatar
By Mage

ili onako patetično kao što si rekao "u srcu".
Razumem tvoju ogorčenost prema religiji jer je i sam vrlo često osećam, ali mislim da si upravo ti ispao patetičan ovom izjavom.
Korisnikov avatar
By Tungi

Za mene je to i dalje ista stvar, jedna vrsta deljenja odgovornosti sa nekim tamo gore, jedan način da se izbegne direktna konfrontacija sa nečim što je suviš preteće i teško.
Neki su pronasli oslonac u religiji,Bogu,"tamo nekom gore".Sta je tebi "oslonac"?
By Ulix
@Midž: Hvala ti što razumeš ogorčenost koje nema, a za patetiku - ako ti tako kažeš. :lol:
Originally posted by Tungi

Za mene je to i dalje ista stvar, jedna vrsta deljenja odgovornosti sa nekim tamo gore, jedan način da se izbegne direktna konfrontacija sa nečim što je suviš preteće i teško.
Neki su pronasli oslonac u religiji,Bogu,"tamo nekom gore".Sta je tebi "oslonac"?
Ja.
Što je i dobro i loše, zavisi s koje strane to posmatraš.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Loni

1. Daj Svejedno, taman pomislim da si cool i ti razočaraš. :)

2. Mislim ,,Religija služi za uputstvo za ISPRAVNO upravljanje čovekovo...''

3. To što hrišćanstvo diskriminiše žene, gej ljude, životinje, siromašne i nauku?

4. Svaka vlada u svetu reći će da oni služe za dobrobit građana.

5. Njihova svrha su MOĆ, NOVAC i KONTROLA LJUDI preko monopola nad moralom i istinom.

6. Begaj od populizma Svejedno...

7. Trenutno si potpuno na mejnstrim linijama u svemu (shvatanje religije, ekonomije). Osim što prihvatiš gejeve malo više od običnih građana.
1. sto kaze ulix, sasvim siguno cu zbog ovoga imati problem sa snom veceras.

2. zavisi koju uzimas u obzir.
ali kako je hriscanstvo ovde najjace, ajmo sa tim...

..cuo si ono..'ne ubij', 'ne kradi', 'ne lazi', etc?

e, ta uputstva. izmedju ostalih. ja bi' ih nazvao ispravnim. ti?

3. hriscanstvo, zapravo, ne radi to. to radi hriscanska crkva.

4. logicno je, istina.

5. to je svrha crkve, opet. svrha religije je nesto potpuno drugacije.

6. prvi put da mi neko kaze da sam blizu populizma u bilo cemu, lol. al, ok, primljeno k znanju.

7. ne bih rekao.
bar u mojoj okolini - veliki broj ljudi religiju shvata poput tebe. odn - izjednacava religiju i crkvu. i ne vole je. izgleda da je popularno ne voleti religiju u mojoj okolini ,)

a i van moje okoline - zaista ne verujem da vecina ljudi ima shvatanje religije slicno mom.
kad smo kod toga, ni ekonomije.

LM - meni stvarno nije bitno da li je mje misljenje mejnstrim ili nije.
moje misljenje je takvo kakvo je. i tesko ga menjam, istina.
a poslednji razlog za menjanje mog misljenja bi bila nebitnost poput te - da li je blisko 'mejnstrimu'.

ja misljenje izgradjujem na osnovu cinjenica kojima baratam,
populizam/nepopulizam ne igra nikakvu ulogu u formiranju mog misljenja.

ali ipak ne bih rekao da je moj nacin posmatranja bilo cega mejnstim.
ali slobodno moze da bude.

licno bih, cak, posto nisam preterano skroman covek, smatrao da je bolje da zaista jeste.

..

Originally posted by svejedno

1. Psihijatrija se ne bavi pravilnim upravljanjem čoveka tokom života. Promeni psihijatra, ako tvoj veruje da mu je to posao. ;)

2. U ovom trenutku me jako mrzi da obrazlažem svoje stavove i jedino imam potrebu da naglasim da ja uopšte nisam imao nameru da napadam religiju. To što imam drugačiju predstavu o tome čemu služi od tebe ili nekog drugog, ne znači da je napadam.
1. nemam pihijatra. previse je to mejnstrim ovih dana ,)

2. ok.
my bad. :peace:
Korisnikov avatar
By AngraMaina

Ili baš suprotno, izostavljanje iz stvarnosti njenog iracionalnog, nevidljivog i metafizičkog dela.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by AngraMaina

Ili baš suprotno, izostavljanje iz stvarnosti njenog iracionalnog, nevidljivog i metafizičkog dela?
:up:
Korisnikov avatar
By Madonna
no, it shows how horribly narrow-minded you are
Korisnikov avatar
By Srklet

Ili baš suprotno, izostavljanje iz stvarnosti njenog iracionalnog, nevidljivog i metafizičkog dela.
a to je defoltno (monoteisticki) bog? :tornado:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Popeye

Ne. To je tradicija evropske misli, platonistička, descartesovska, kierkegaardska, derridijanska, i razna druga.

Takvi ljudi su istražili dubine ljudske egzistencije na način na koji nijedan radikalni ateista ne bi bio u stanju.
By Ulix
Originally posted by Popeye

Ne. To je tradicija evropske misli, platonistička, descartesovska, kierkegaardska, derridijanska, i razna druga.

Takvi ljudi su istražili dubine ljudske egzistencije na način na koji nijedan radikalni ateista ne bi bio u stanju.
A čime merimo dubinu?
Korisnikov avatar
By smaug
Pa i nisam..Bas..Ovde sam se vecma smejala.
Pa nego sta nego o zagrobnom zivotu :lol:
Al onom koji ti dozvolU da imas....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!