Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By gorilica
^
Jbg, danas dharmox, sutra paradajz, preksutra morz. C'est la vie. Zivot je lutrija. :lol: :smeh: :lol:
Korisnikov avatar
By Blady
@dharmox Sorry, ucinilo mi se :)
Korisnikov avatar
By dharmox
Ništa zato. Ne pišem mnogo pa imam uvid :hvala:
Čak su me i sa gayromea izbacili zbog neaktivnosti.
Korisnikov avatar
By Mage
Svejedno će možda biti zainteresovan za teoriju "omega tačke". Po toj teoriji će prilikom "velikog urušavanja" našeg univerzuma (ukoliko mu je to sudbina) doći do naglog porasta njegove kompjutacione moći što će omogućiti bićima koja tad budu postojala da pokrenu simulaciju svega što je ikada postojalo i moglo da postoji. U toj simulaciji ćemo biti svi mi (naši umovi će vaskrsnuti da tako kažem) i ona će nastaviti da postoji iako će univerzum nestati. Dakle večni "afterlife" :)

Evo link koga interesuje nek pročita malo više: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Physic ... %28book%29 ;)
Korisnikov avatar
By dharmox
Bacite pogled i na knjigu Filipa Hoze Farmera 'Idite svojim rasutim telima'.
Korisnikov avatar
By svejedno
@ Mage

Upoznat sam sa tom teorijom. Izmedju ostalog - licnih interesovanja & istrazivanja - i preko knjiga Dena Simonsa.

Btw, jesi li nasao 'Pad Hiperiona'?
By Guion Nerville
mage, fasciniran sam tvojim interesovanjem za ta pitanja svesti.

nemam neko uverenje sta ce biti posle, mozda imam neku idealizovanu zelju.
recimo kada bi se svi pred smrt najpre okupali u jednoj svetloj reci ljubavi, toliko bezgranicnoj da bi svakog coveka (ma i onog za koga mislimo da je najgori i nepopravljiv) ucinila ispunjenim radoscu i dobrotom, jer verujem da ljubav ako je dovoljno velika, ima tu moc.

i onda svi posle nastave da se druze u raju :setnja:
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by svejedno

Btw, jesi li nasao 'Pad Hiperiona'?
Nisam nažalost :( Ima da se kupi, ali nisam baš pri parama trenutno. Mada planiram da je pročitam svakako ;)

@banano: thnx :hug:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Banana

mage, fasciniran sam tvojim interesovanjem za ta pitanja svesti.

nemam neko uverenje sta ce biti posle, mozda imam neku idealizovanu zelju.
recimo kada bi se svi pred smrt najpre okupali u jednoj svetloj reci ljubavi, toliko bezgranicnoj da bi svakog coveka (ma i onog za koga mislimo da je najgori i nepopravljiv) ucinila ispunjenim radoscu i dobrotom, jer verujem da ljubav ako je dovoljno velika, ima tu moc.

i onda svi posle nastave da se druze u raju :setnja:
wow, evo prvog i jedinog odgovora u kojem je pomenut raj

zanimljivo mi je da jos niko nije spomenuo hriscanske teorije o raju i paklu - ovo sto je banana rekao je najblize tome, ali on ne priznaje pakao kao mesto kazne - posto su i najgori i nepopravljivi okupani u reci ljubavi i odlaze u raj, znaci nema pakla...

bas me interesuje hoce li biti nekih zagrizenih vernika koji ce reci da veruju u raj i pakao (ili raj-cistiliste-pakao) bas onako kako neke religije to propovedaju .....
Korisnikov avatar
By dharmox
Šta znači 'najgori i nepopravljivi'?
Ako duh napušta telo i seli se u novo, ne mora da znači da će u novom biti isti kao što je bio u starom. Ili mora..?
By J...
Originally posted by Mage

Mada ova teorija ima jednu veliku rupu, a to je nesposobnost da objasni odakle "osećaj" vremena, ako ono zapravo "ne postoji" (u smislu da je odvojeno od prostora). Ne znam...

Ne znam bas mnogo o fizici ali zar ne postoji i ona teorija da se vreme odredjuje u odnosu na promene materije? U smislu da, ako bi postojalo mesto bez materije i energije - na tom mestu ne bi postojalo ni vreme jer ne bi imalo u odnosu na sta da se odredjuje tj. meri? :nerd:

A sto se tice "osecaja" vremena, ako se misli na subjektivni dozivljaj vremena, mislim da on proistice iz iskustva.
Korisnikov avatar
By Tungi
Stanovnik Shutke(iz dokumentarca) veruje da ce u sledecem zivotu biti drvo,te je isekao svako drvo u blizini,kako ne bi bio drvo u Shutki.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by J...

Mada ova teorija ima jednu veliku rupu, a to je nesposobnost da objasni odakle "osećaj" vremena, ako ono zapravo "ne postoji" (u smislu da je odvojeno od prostora). Ne znam...

Ne znam bas mnogo o fizici ali zar ne postoji i ona teorija da se vreme odredjuje u odnosu na promene materije? U smislu da, ako bi postojalo mesto bez materije i energije - na tom mestu ne bi postojalo ni vreme jer ne bi imalo u odnosu na sta da se odredjuje tj. meri? :nerd:

A sto se tice "osecaja" vremena, ako se misli na subjektivni dozivljaj vremena, mislim da on proistice iz iskustva.
Ne postoji "opšte" vreme odn. svako telo (inercioni sistem) postoji u svom vremenu koje se od vremena drugih tela razlikuje. Vremenska razlika između dva tela je veća što je njihova međusobna brzina kretanja veća, takozvani efekat dilatacije vremena.

No, ono na šta si ti mislila je da se vreme odn. preciznije "strela vremena" određuje pomoću promene u entropiji. Odn. strela vremena uvek pokazuje ka povećanju entropije :)
By J...
Mage, ovo je bas strucno objasnjenje, sad znam da nista ne znam. :lol:

U svakom slucaju, svidela mi se tema. :)
By Guion Nerville
Originally posted by dharmox

pa pretpostavljam da je subjektivno, ali ako gledamo uobicajeno shvatanje u kontekstu "zivota posle smrti", mogu biti oni koji su mnogo i namerno i bez kajanja povredjivali druge ljude do kraja svojih zivota, i na najgore nacine npr.

mada sam u principu zeleo reci - raj za sve ljude nakon kupanja u reci ljubavi koja ce ih uciniti dobronamernim i srecnim, bez obzira na paradigmu pakla koji bi trebalo da bude rezervisan za 'gresnike', a koja se obicno pretpostavlja uz postojanje raja.
Korisnikov avatar
By nsBeckie

Ako duh napušta telo i seli se u novo, ne mora da znači da će u novom biti isti kao što je bio u starom. Ili mora..?
?

:zbunjena:

Banana nije nista spominjao o reinkarnaciji... on je rekao da misli kako se nakon smrti svi - pa cak i najgori i nepopravljivi - okupaju u reci ljubavi i onda zajedno zive u raju srecni zauvek

ja sam komentarisala njegovu teoriju... nisam pominjala nista o svojim shvatanjima u tom postu, niti sam ih povezivala....

EDIT: pretekao me Banana i objasnio.... ne znam sto si povezao njegov ili moj post sa reinkarnacijom?
Korisnikov avatar
By Mage
@J... :lol: Poenta je jednostavna: zašto nikad ne vidiš scenu u kojoj se slomljena staklena čaša spontano vraća u prvobitan oblik? Jer razbijena čaša ima veću entropiju od nerazbijene. Banalan primer ;) Entropija je mera "haosa", a vreme uvek teče u smeru povećanja entropije (haosa).
Korisnikov avatar
By dharmox
Originally posted by Banana

pa pretpostavljam da je subjektivno, ali ako gledamo uobicajeno shvatanje u kontekstu "zivota posle smrti", mogu biti oni koji su mnogo i namerno i bez kajanja povredjivali druge ljude do kraja svojih zivota, i na najgore nacine npr.

mada sam u principu zeleo reci - raj za sve ljude nakon kupanja u reci ljubavi koja ce ih uciniti dobronamernim i srecnim, bez obzira na paradigmu pakla koji bi trebalo da bude rezervisan za 'gresnike', a koja se obicno pretpostavlja uz postojanje raja.
Pa zato sam gore napomenuo da valja pročitati Farmerov roman 'Reka-svet' (Idite svojim rasutim telima), gde su ljudi izašli iz te reke u stanju iskonske nevinosti i za vrlo kratko vreme u tom na izgled idealnom svetu napravili svojevrstan pakao.
By J...

@J... :lol: Poenta je jednostavna: zašto nikad ne vidiš scenu u kojoj se slomljena staklena čaša spontano vraća u prvobitan oblik? Jer razbijena čaša ima veću entropiju od nerazbijene. Banalan primer ;) Entropija je mera "haosa", a vreme uvek teče u smeru povećanja entropije (haosa).

Kapiram. :google:

Ali to onda znaci da ce univerzum nestati u haosu i da nije vecan? A onda nikako nije statican?
By Guion Nerville
@nsBeckie

lepo si me razumela :hug: nisam govorio o reinkarnaciji, tj. ponovnom ulasku u ciklus zivota

Osim ako snimak pustimo unazad, i onda kazemo da je to pravi smer :blentavi:

Pa zato sam gore napomenuo da valja pročitati Farmerov roman 'Reka-svet' (Idite svojim rasutim telima), gde su ljudi izašli iz te reke u stanju iskonske nevinosti i za vrlo kratko vreme u tom na izgled idealnom svetu napravili svojevrstan pakao.
hoces reci da je raj logicki neodrziv?
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Sigurno ima nesto posle smrti. Mislim da je nemoguce da samo nestanemo, ne znam... Plasi me razmisljanje o smrti i o svemiru. :psiholog:
Korisnikov avatar
By Mage
@J...: Ako posmatraš vreme kao još jednu dimenziju, onda jeste statičan. Tj. i prošlost i budućnost postoje uporedo sa sadašnjosti, ali smo mi samo svesni sadašnjosti :)
Korisnikov avatar
By Anhedonie

Imam primer za suprotno :P

Stvaranje planeta i zvezda iz oblaka svevirske prasine.

Ili npr ako bacis gomiletinu sitnih kapi koje su jako blizu, spojice se u jednu vecu :P
By J...

@J...: Ako posmatraš vreme kao još jednu dimenziju, onda jeste statičan. Tj. i prošlost i budućnost postoje uporedo sa sadašnjosti, ali smo mi samo svesni sadašnjosti :)

Sad sam zamislila univerzum kao jedan pravougaonik koji umesto tri, ima cetiri dimenzije a cetvrta dimenzija mu je vreme. I onda na jednom njegovom "kraju" se vidi Veliki Prasak tj. nastanak a na drugom kraju je njegov kraj u haosu. I taj univerzum pravougaonik egzistira zauvek ali se unutar sebe krece vecno. Zar onda takav model univerzuma nije perpertuum mobile tj. sam sebe pokrece? A sad procitah :google: da je perpertuum mobile nemoguce napraviti?
Korisnikov avatar
By Mage
@veture :lukavi:

Može entropija da se smanjuje u pojedinim oblastima univerzuma, ali zato više raste u drugim oblastima tako da je sumarni efeakt generalno povećanje entropije u celom univerzumu :)

@J...: e baš tako, vreme je samo četvrta dimenzija :) Ako ga tako posmatraš, onda ni nema potrebe za pokretanjem i trošenjem energije jer univerzum jednostavno "jeste". On se uopšte ne menja ako ga posmatraš kroz 4 dimenzije, dakle kao 4D slika na kojoj smo svi mi naslikani.
Korisnikov avatar
By svejedno
Svesni smo i proslosti. Bar svoje.

Mozda su neki ljudi svesni i buducnosti, ko zna.

..

LM, to nije onop sto sam hteo da kazem.

Hteo sam da kazem da tvrdnja 'prošlost i budućnost postoje uporedo sa sadašnjosti' nije potpuno tacna. Bar ne kao tri odvojene uporedne osobine vremena.

Jer 'sadasnjost', u linearnom toku vremena postoji i u proslosti, i u buducnosti.

Bez obzira sto je buducnost 'zapisana', odnosno, svakako ce biti takva kakva ce biti, trenutak kroz koji buducnjost curi u proslost jeste VECNOST, u linearnom toku vremena.

Tren = Vecnost.

Mikro & Makro

Trenutak je sve, ima proslih, buducih ali sve je to jedan tren, koji traje kroz vreme i u kome zivimo.

..

Tako bi se moglo reci da je vreme samo prsten koji visi na koncu i koji se pomera sa jedne strane konca na drugu.

Ali sve sto mi razumemo kao vreme je taj prsten (sadasnjost) i on ce proci kroz ceo konac (vecnost)

I onda nema kvalitativne razlike izmedju ta dva, samo...'kvantitativne' uslovno receno.

..

A ni anti-entropijske osobine nisu teoretski nemoguce.

edit - u medjuvremenu ste napisali tri posta, vi'm i da ste se dotakli 'drugacijih sistema entropije' pa vas ostavljam da se igrate, moram palim. Poz.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by J...

Sad sam zamislila univerzum kao jedan pravougaonik koji umesto tri, ima cetiri dimenzije a cetvrta dimenzija mu je vreme. I onda na jednom njegovom "kraju" se vidi Veliki Prasak tj. nastanak a na drugom kraju je njegov kraj u haosu. I taj univerzum pravougaonik egzistira zauvek ali se unutar sebe krece vecno. Zar onda takav model univerzuma nije perpertuum mobile tj. sam sebe pokrece? A sad procitah :google: da je perpertuum mobile nemoguce napraviti?
pa postoje teorije da je Veliki prasak zapravo nastao iz urusavanja jednog drugog univerzuma, sto znaci da i kraj ovog naseg univerzuma "as we (don't) know it" bi se zapravo pretvorio u novi Veliki prasak i nastao bi novi univerzum.... odnosno - kraj je pocetak, a pocetak kraj - veciti krug u kome se univerzum samo obnavlja, ali nikada zaista ne nestaje....
Korisnikov avatar
By Anhedonie

@veture :lukavi:

Može entropija da se smanjuje u pojedinim oblastima univerzuma, ali zato više raste u drugim oblastima tako da je sumarni efeakt generalno povećanje entropije u celom univerzumu :)
Ali ali ali... :placko: Iz reda ne moze nastati haos, kao ni obrnuto, sve je u ravnotezi i samo menja oblik i stanje, kao i energija :placko:
Korisnikov avatar
By Mage
Sve jeste u ravnoteži i menja oblik i stanje, ali zašto bi to značilo da red i haos ne mogu da nastanu jedno iz drugoga? Pa to se stalno dešava :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!