Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By smaug
Meni je svaka agresija strasna. Pred nasiljem (i verbalnim i fizickim), a narocito pred fizickim nasiljem sam nema. Ovo sto se na snimku vidi je strasno. Obzirom da se o ovome 'znalo' i pre ovog snimka i clanka u Vremenu ja samo mogu da se nadam da ce nesto biti uradjeno da se ovakve stvari sprece, da se pocinioci kazne i da se zrtama nekako pomogne .
I jos da povodom popova i ostalih svesenih lica dodam (malo je off topic jer nisu u pitanju narkomani ali je, sto bi Vuk Karadzic rekao: isto to samo malo drugacije) da srpski svestenici, na zalsot, nisu jedini koji zlo cine:
Pre deset godina irska vlada je oformila komisiju koja je ispitala zloupotrebu dece u skolama I iskolskim ustanovama. Ove zloupotrebe (ko bude procitao izvestaj videce da je rec ‘zloupotreba’ eufrmizam za ono sta je radjeno deci) su se dogadjale do devedesetih godina a devedeset devete je irska vlada konacno poverovala zrtvama I oformila komisiju.
Samo da napomenem da su irske skole I skolske ustanove do pocetka devedesetih bile besplatne. Vecina ucitelja, nastavnika I gotovo svi direktori skola su bili svestenici (Christian Brothers) I casne sestre (Sisters of Mercy). Irskom Ministarstvu obrazovanja je,naravno, odgovaralo da nacija bude besplatno obrazovana pa su zmurili pred zalbama onih koji su u skolama bivali seksualno zloupotebljeni, bicevani, premlacivani. Govorili su da je to problem Crkve. Crkveni velikodostojnici su na ovakve prituzbe govorili da je to stvar Ministarstva obrazovanja…I tako sve do 1999. kad je djavo odneo salu.
Izvestaj istrage komisije je objavljen prekjuce: http://www.childabusecommission.ie/
Za one sa jakim stomakom I zivcima - postoje, naravno I emisije u kojima zrtve govore o teroru u skolama, o tome kako im niko nije verovao kad su pokusali da se pozale, o tome kako I koliko boli ponizenje I o tome kako posle svega toga postati/ostati nomalan. Ovo je link RTE (Radio Televizija Irske) pa sami, ako hocete, trazite dalje http://www.rte.ie/news/2009/0520/abuse.html
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by m..

Uostalom, nanosenje laksih ili tezih telesnih povreda se kaznjava po prekrsajnom i krivicnom zakonu, i zasto onda to ne bi bilo primenjivo i u manastiru? Jel su oni iznad zakona? (Mislim, ocigledno jesu). A valjda je zakonom odredjeno ko i kako moze da pruza zdravstvene usluge.

I sve drugo nije bitno. :up:

Snimak nisam imala stomak da pogledam do kraja.
By Ulix
Originally posted by Myto
Ali kao laik, ja cu da kazem da je bolje da ih tuku u ustanovama u kojima se mozda i skinu sa tog zla, nego da ih tuku po ulicama jer su pokusali da obiju trafiku, ili ukradu radio iz kola.
Ili je mozda najbolje da ih niko ne tuce, da se prema njima odnose kao prema ljudskim bicima i da im pomognu da se izlece?

Ili jos bolje - mozda je najbolje zabraniti popovima da rade psihijatrijski posao, jer za to nisu kvalifikovani, i prepustiti lecenje bolesti zavisnosti onima koji su se za to skolovali.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Ulix
Ili jos bolje - mozda je najbolje zabraniti popovima da rade psihijatrijski posao, jer za to nisu kvalifikovani, i prepustiti lecenje bolesti zavisnosti onima koji su se za to skolovali.
ma kakve su to ideje? pa zna se da svaki pravi srbin pravoslavac moze da radi sve, pa i to. mi smo i cern napravili :zid:
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Originally posted by Jake Chambers
Verovatno imaju većih problema... ili ne daj Bože smatraju još i da je to ok što ih biju...
Koliko sam video, nijedan svestenik nije tukao tog narkomana, nego drugi narkomani.
Ne vidim relevantnost tvoje rečenice s onim što sam ja rekao. Verovatno ima narkomana koji misle da je ok da ih neki tamo (bili oni sveštenici ili drugi narkomani) tuku za "izlečenje", ovaj na snimku mi ne deluje baš tako. Ne bi čovek inače dizao ruke da zaštiti glavu.

I meni deo s lopatom i nije strašan (dobro, ja sam kao klinac dobijao žicom za vađenje pomfrita iz ulja po dupetu, dok se jednog dana nije polomila) toliko u poređenju s kasnijim šakama i kolenima u glavu, to mi je stvarno zastrašujuće.
By Ulix
Verovatno imaju većih problema... ili ne daj Bože smatraju još i da je to ok što ih biju...
Koliko sam video, nijedan svestenik nije tukao tog narkomana, nego drugi narkomani.

Trebalo je samo procitati tekst iz Vremena, tamo lepo pise da tuku i svestenici. Samo sto to nije snimljeno.
Korisnikov avatar
By Delete
Unapred izvinjenje na offtopicu, koga ne interesuje ova problematika, ne mora da cita.
Slozila bih se sa ovim postom da nisam bila u prilici da vidim kako se sa zavisnicima postupa u medicinskim ustanovama. Oni koji su se za to skolovali se pozivaju na male plate i nedostatak vremena da bi se efikasno posvetili ovoj problematici, te se, najvise zbog toga, sve cesce entuzijasti odlucuju da oforme nemedicinske centre za te namene.

A u korist ovih "alternativnih" zajednica, koje obicno oforme bivsi zavisnici, uz pomoc psihologa, psihijatara, sociologa, bar u BiH i Hrvatskoj idu i brojke, tj. mnogo veci procenat nekadasnjih korisnika koji prodje adekvatan proces odvikavanja se ne vraca opet upotrebama narkotika. Dok je mnogo manji procenat onih koji uopste budu dovoljno istrajni da prodju ceo proces odvikavanja u medicinskim ustanovama, a jos veci procenat tzv. povratnika.
A skoro sve te komune imaju religijski prizvuk i konotaciju, i ako se ne varam, prva komuna na ovim prostorima je bila katolicka komuna, u kojoj je cak i jedna forumasica boravila.
Korisnikov avatar
By Li
Ja koliko znam crkva se uvek sluzila nasiljem... pa u srednjem veku katolicka crkva je pozivala na rat i ubijanje muslimana za oslobodjenje Jerusalima i obecavala katolicima za svakog ubijenog muslimana oprost grehova... tako da im ove metode nisu strane... a ni ovozemaljski gresi... pedofilija i razne grozote... a sada su se odlucili da lece narkomane... ma daj bre nek lece sebe... a narkomane strucna i obrazovana lica.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by m..

A sto se naseg zabrinjavanja tice - Ima ljudi koji dobiju rak, pa su ocajni i neuki pa odu kod baba vracare da im napravi amajliju i elixir i potpuno veruju da ce im to pomoci (bio je slucaj s nekim prevarantom) i onda umru - jel nas se i to ne tice?
Nazalost, ne.
Sad opet mogu da se dam u kuknjavu o losem obrazovanju naroda koji jos uvek misli da ce se travama izleciti od svega, ali poenta je da za sve postoje odredjeni protokoli. Pa ti ili radis po njima ili trazis drugi, bolji put, bilo to po pitanju narkomanije, raka, dijabetesa, hepatitisa isl.
Isto tako, u carobnoj zemlji Srbiji ne postoji nikakav zakon koji bi zabranio laicima i priucenima da se bave medicinom. Tako da je crkva jos jednom pronasla rupu u sistemu koju ce koristiti za svoje bolesne prakse.
By Ulix
Originally posted by Delete
Unapred izvinjenje na offtopicu, koga ne interesuje ova problematika, ne mora da cita.
Slozila bih se sa ovim postom da nisam bila u prilici da vidim kako se sa zavisnicima postupa u medicinskim ustanovama. Oni koji su se za to skolovali se pozivaju na male plate i nedostatak vremena da bi se efikasno posvetili ovoj problematici, te se, najvise zbog toga, sve cesce entuzijasti odlucuju da oforme nemedicinske centre za te namene.

A u korist ovih "alternativnih" zajednica, koje obicno oforme bivsi zavisnici, uz pomoc psihologa, psihijatara, sociologa, bar u BiH i Hrvatskoj idu i brojke, tj. mnogo veci procenat nekadasnjih korisnika koji prodje adekvatan proces odvikavanja se ne vraca opet upotrebama narkotika. Dok je mnogo manji procenat onih koji uopste budu dovoljno istrajni da prodju ceo proces odvikavanja u medicinskim ustanovama, a jos veci procenat tzv. povratnika.
A skoro sve te komune imaju religijski prizvuk i konotaciju, i ako se ne varam, prva komuna na ovim prostorima je bila katolicka komuna, u kojoj je cak i jedna forumasica boravila.
Ne znam sa kakvom ustanovom imas iskustva, ali ja vec godinu i po dana prakticno svakodnevno radim sa psihijatrijskim pacijentima, od kojih su mnogi zavisnici ili (iz)leceni zavisnici, i naslusao sam se i dobrih i losih prica. Uglavnom, uspesnost lecenja zavisi prevashodno od motivacije zavisnika, sve ostalo je sekundarno.

U nacelu, mislim da bi centri poput ovog pomenutog mogli odlicno da funkcionisu, ali ne tako sto ce popovi preventivno lopatama da tuku pacijente, niti tako sto ce agronomi da prepisuju lekove, vec tako sto ce u te programe biti ukljuceni i lekari, psiholozi, socijalni radnici; potrebno je sprovoditi i kvalitetnu suportativnu, socijalnu, radnu terapiju, a to sve ne mogu da rade popovi i agronomi, jer se psihijatrija ne uci ni na teoloskom ni na poljoprivrednom fakultetu, a zavisnost od supstanci je bolest, ne zaposednutost Satanom i biljnim vasima. Dakle, nauka iznad religije i vudu magije.

Takodje mi je pomalo bezvezno poredjenje crkvenih programa sa drzavnim, jer crkveni funkcionisu kao privatna preduzeca, sto je vrlo hriscanski, inace. Kad bi lekari mogli da naplacuju 400 evra mesecno za svoje programe, kao sto rade milosrdne 'riscanske organizacije, i ja sam siguran da bi uslovi za rad bili daleko daleko bolji.

Sto se tice uspesnosti tih programa - ja sam skeptican u efikasnost programa koji kao terapiju koriste batine, a statistike koji bi pokazale da agronomi lece bolje od psihijatara, nisi mi pokazala, a ja ih nisam nigde pronasao. A tvoja recenica sama po sebi nije nikakav dokaz. Iskren da budem, sumnjam da takvi podaci uopste postoje, s obzirom na to u kakvom su stanju epidemioloske sluzbe kod nas. Ja nikada ne bih dozvolio ovakvim institucijama da budu otvrene bez toga da zadovolje odredjene standarde i bez stalnog nadzora zdravstvenih inspekcija. I mozda najvaznije od svega - bez ukljucivanja zdravstvenih radnika! Mozda je to "alternativna medicina", mozda pacijenti imaju prava da biraju gde ce da se lece, ali sve ima svoje granice. Razumem da bi uvodjenje nekih hriscanskih elemenata u terapiju bolesti zavisnosti bilo verovatno delotvorno za religiozne zavisnike, ali ne pre nego sto se obezbede neki unapred propisani uslovi.

:pop:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Wilhelmina

Naravno da fizicko nasilje nije resenje ni za jedan problem, ali ako se neko svesno odrekne pomoci moderne medicine (za koju ce vam bilo koji verski zaludjenik reci da nista ne valja) zasto bi mene ili vas zabrinjavalo kako mu se 'alternativno' pomaze?

ne znam...ja kapiram da covek nije kriv sto je glup....
By Ulix
Originally posted by hlaefdige
Originally posted by Wilhelmina

Naravno da fizicko nasilje nije resenje ni za jedan problem, ali ako se neko svesno odrekne pomoci moderne medicine (za koju ce vam bilo koji verski zaludjenik reci da nista ne valja) zasto bi mene ili vas zabrinjavalo kako mu se 'alternativno' pomaze?

ne znam...ja kapiram da covek nije kriv sto je glup....
:up:
Korisnikov avatar
By ns.happy
ali ne moras da ga vuces za rukav da bi mu pomogao, zar ne?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
pa ne znam.....to mi je malo grej zona....kapiram da nekad moras...
Korisnikov avatar
By ns.happy
nije mi jasan taj strah od lekara. kada hoces da naucis pisati ides u skolu. kad si bolestan - lekaru. a ne vracari. prosta logika.
By Ulix
Mislim da "vucenje za rukav" nije bas dobar izraz. Ako je neko svestan rizika odbijanja lecenja, nemam sta da se raspravljam sa njim - svako ima pravo da odluci u svoje ime i nije na meni da nekom govorim sta da radi sa svojim zivotom.

Sa druge strane, postoje slucajevi kad moras ljude da "vuces za rukav". Da bi neko mogao da donese neku odluku, mora biti informisan o mogucim izborima i mora biti dovoljno zreo da odluku donese.

Kao sto rece hlaef to je grej zona, nema jednostavnog recepta.
By Ulix
Originally posted by ns.happy
nije mi jasan taj strah od lekara. kada hoces da naucis pisati ides u skolu. kad si bolestan - lekaru. a ne vracari. prosta logika.
Pa jeste prosta logika. Naizgled.

Ali suoceni sa bolescu - a suocavanje sa bolescu je i suocavanje sa mogucnoscu umiranja - ljudi cesto nisu sposobni da razmisljaju uopste i onda reaguju impulsivno, iracionalno.
Korisnikov avatar
By horus.
Beograd -- Ombudsman Saša Janković podneće prijavu protiv nadležnih u centru Crna Reka zbog torture štićenika. Ministarstvo zdravlja uputilo inspekciju u taj centar.

Janković je rekao da se iz snimka objavljenog na sajtu nedeljnika "Vreme" vidi da se u tom centru štićenicima nanose teške telesne povrede i "da to ne može biti lečenje, odnosno terapija". Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u Duhovno-rehabilitacioni centar Crna Reka kod Novog Pazara, rekla je za B92 pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić.

Inspekcija bi trebalo da utvrdi da li se u tom centru praktikuju neki elementi nadrilekarstva.

Psiholog Žarko Trebješanin kaže za B92 da je slučaj u centru Crna Reka najekstremniji vid nasilja.

On ocenjuje da je primena sile nedopustiva u lečenju i da je način rada i terapija koja se primenjuje u rehabilitacionom centru Crna Reka slučaj za policiju.

Trebješanin kaže da razume da zavisnici imaju potrebu da se obrate manastirima, te da nekima pomaže molitva i asketski život, ali da je primena sile koja je viđena na snimku ekstreman primer, koji je nedopustiv.

Trebješanin navodi da je dodatna otežavajuća okolnost stav Crkve koja se nije nije ogradila od primene sile.

On kaže i da je neprijatno iznenađen tim što Crkva to nije osudila.

Takva terapije može imati samo negativne posledice po zavisnike, smatra Trebješanin.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nije izdalo dozvolu za rad tom centru, u kome se zavisnici "leče" batinama i drugim nasilnim metodama, a da će u saradnji sa MUP-om utvrditi da li postoje elementi koji ukazuju na nadrilekarstvo.

Protojerej Branislav Peranović, koji već šest godina rukovodi tim centrom, izjavio je za B92 da je kroz centar prošlo skoro 1.000 ljudi i da je, s obzirom na vrstu zavisnosti, "čvrsta ruka neophodna".

"Mi ponekad primenjujemo silu, naravno, u dogovoru sa roditeljima, a štićenici su na vreme upozoreni da nećemo tolerisati kršenje naših pravila. Onaj ko ima narkomana u kući najbolje zna o čemu pičam“, kaže Peranović.

B92 Vesti
Korisnikov avatar
By horus.
inace, video sam na rts-u danas da su se roditelji "sticenika" crne reke okupili kako bi pruzili podrsku branislavu peranovicu... :barf:
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Iskreno, jebo roditelja koji pristaje da mu dete onako mlate, bez obzira na to kakvo to dete bilo i od čega bio zavistan...
Korisnikov avatar
By horus.
mislim da se radi o revansizmu roditelja, koji su jako besni na svoju decu... uzas...
Korisnikov avatar
By Delete
...
Cenim tvoje angazovanje u radu sa psihijatrijskim pacijentima, moj delokrug je, pak, nesto uzi, tj. svodi se na rad sa aktivnim intravenskim korisnicima droga.
U nacelu, slozila bih se sa svim segmentima tvog posta, samo bih nesto dodala, kako moji postovi ne bi bili pogresno interpretirani. Naime, nije dokazano da je u ovoj ustanovi u Crnoj Reci svestenik taj koji vrsi nasilje nad sticenicima. Zaboga, i sasvim normalni (koliko nezahvalno zvuci ovaj epitet) studenti, pod nadleznoscu profesora se potuku i naprave haos, a da to ne urade ljudi, verovatno, kriminogene proslosti, koji su, uz to i osobe koje pokusavaju da se izlece od narkomanije ili alkoholizma...Svakako sam pristalica da se pocinioci adekvatno kazne i, ukoliko je to batinanje praksa, ta ustanova zatvori. Zao bi mi bilo, ukoliko je ova ustanova belezila pozitivne rezultate, pri cemu ne mislim na racunpovodstvene bilanse stanja i uspeha, a zbog sporadisnih neporazuma, koji su po staroj "od muve nacinili medveda", zatvori. Svakako bi trebalo uraditi da se takvi izgredi ubuduce sprece, a iz ove perspektive ne mislim da je jedino resenje zatvoriti tu ustanovu i zabraniti joj rad.

Pored religijskih komuna, postoje i nereligijske, privatne, koje po potrebi uvode i religijsku potporu, kao mehanizam ka dolazenju do cilja. U rad tih centara su, bar prema mojim saznanjima, jer saradjujemo sa nekoliko, obavezno ukljuceni lekari, psiholozi, sociolozi i, obavezno, bivsi korisnici. Jedan od bivsih korisnika je oformio jednu od "najuspesnijih" komuna u BiH-HR regionu u Osijeku, a nedavno smo na forumu imali priliku da polemisemo o njegovoj ideju postavljanja tzv. spricomata u gradove sa visokom koncentracijom intravenskih korisnika. Uspesnost, svakako, najvise zavisi od samih korisnika, kao i od njihovih porodica i okoline i motivacije za (iz)lecenje. Ono sto je bitno je i cinjenica da se vodje projekta, uglavnom, staraju i za proces resocijalizacije sticenika, nakon zavrsenog programa u komunama i pomoci pri zaposljavanju istih, te pracenju odredjen vremenski period i nakon sto korisnik zavrsi proces unutar centra.
I prednost koju dajem privatnim ustanovama je zato sto korisnici ne zavise od radnog vremena zdravstvenog radnika, njegovog godisnjeg odmora i motivacije da sa korisnikom postigne odredjeni cilj. Imali smo slucaj korisnika koji je prosao odredjene nivoe i bio pripremljen za metadonski terapiju, a odustao je jer su zdravstveni radnici, koji su bili "zaduzeni" za njegov "slucaj" otisli, jedan na seminar, drugi na odmor...sto se, u malim sredinama, itekako moze odraziti na ucinak citavog procesa.
Korisnikov avatar
By Delete
Iskreno, jebo roditelja koji pristaje da mu dete onako mlate, bez obzira na to kakvo to dete bilo i od čega bio zavistan...
Bas jutros sam imala susret sa majkom bivseg zavisnika, kojoj je sin izbio oko jer nije htela da mu dozvoli da iznese TV iz kuce. Kad je, pre izvesnog vremena, dosla u prostorije organizacije i trazila pomoc, zaista joj nije bilo bitno da li ce se on izleciti milom ili silom, samo joj je bilo bitno da joj ujutru ne dolazi krvav, jer su ga prebili na ulici zato sto je pokusavao da skine gume sa parkiranog automobila i da je ne prebija zbog toga sto vise nije imala novca da mu daje za kupovinu narkotika.

Ali da te citiram, jebo takvog roditelja!
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Naime, nije dokazano da je u ovoj ustanovi u Crnoj Reci svestenik taj koji vrsi nasilje nad sticenicima.
Originally posted by horus.
"Mi ponekad primenjujemo silu, naravno, u dogovoru sa roditeljima, a štićenici su na vreme upozoreni da nećemo tolerisati kršenje naših pravila. Onaj ko ima narkomana u kući najbolje zna o čemu pičam“, kaže Peranović.

šta je ovde nejasno?
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Lepa Krepa
šta je ovde nejasno?
Uzrok! Ili povod.
Sad mi pada na pamet prica o Urosu Misicu. 10 godina za navodni pokusaj ubistva, dok drugi ubijaju pa prodju sa 6 meseci, ili 3god. uslovno. Nije li to dobar primer za ostale?! E tako su, verovatno i oni skapirali da se za neka pocinjena dela moraju fizicki kazniti pocinioci, naocigled svih, kako bi se ta pojava iskorenila.
Mozda bi nam i drzava funkcionisala bolje, kad bismo pojedine zlotvore kamenovali, umesto sto ih nagradjujemo kaznama zatvora, u kojima ne rade nista i znamo na ciji racun se hrane.
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Bas jutros sam imala susret sa majkom bivseg zavisnika, kojoj je sin izbio oko jer nije htela da mu dozvoli da iznese TV iz kuce. Kad je, pre izvesnog vremena, dosla u prostorije organizacije i trazila pomoc, zaista joj nije bilo bitno da li ce se on izleciti milom ili silom, samo joj je bilo bitno da joj ujutru ne dolazi krvav, jer su ga prebili na ulici zato sto je pokusavao da skine gume sa parkiranog automobila i da je ne prebija zbog toga sto vise nije imala novca da mu daje za kupovinu narkotika.

Ali da te citiram, jebo takvog roditelja!
Meni je te žene žao, iskreno, ali onda da ja tumačim šta si ti napisala:

Njoj je bitno da ona ne razmišlja o tome da li će ga na ulici neko prebiti, mnogo joj je lakše da zna sasvim pouzdano da će ga tući u sklopu "terapije".
Meni i dalje nije jasno kako iko pri zdravoj svesti može da smatra da onakvo mlaćenje IKUDA vodi.
I šta kad se ti ljudi "izleče"? Ne drogiraju se više, ali zato postaju religijski fanatici koji biju narkomane? Ma daaaaj.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Lepa Krepa
šta je ovde nejasno?
Uzrok! Ili povod.
Sad mi pada na pamet prica o Urosu Misicu. 10 godina za navodni pokusaj ubistva, dok drugi ubijaju pa prodju sa 6 meseci, ili 3god. uslovno. Nije li to dobar primer za ostale?! E tako su, verovatno i oni skapirali da se za neka pocinjena dela moraju fizicki kazniti pocinioci, naocigled svih, kako bi se ta pojava iskorenila.
Mozda bi nam i drzava funkcionisala bolje, kad bismo pojedine zlotvore kamenovali, umesto sto ih nagradjujemo kaznama zatvora, u kojima ne rade nista i znamo na ciji racun se hrane.
Ti se salis, jel da?
Korisnikov avatar
By Li
Uhh moram se ipak sloziti sa Delete...
podsetilo me na nesto sto se dogodilo ljudima koje poznajem i ne znam kako sam to mogla da zaboravim... zena na slici u crnom je sestra ubijene ciji je sin narkoman i ujedno je i moja komsika...
http://www.naslovi.net/2006-10-19/kurir ... rti/232068
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
@delete
pa što fino ne reče da podržavaš "vaspitne metode", umesto što postavljaš pitanje dokazivanja nasilja?
Korisnikov avatar
By Delete
I šta kad se ti ljudi "izleče"? Ne drogiraju se više, ali zato postaju religijski fanatici koji biju narkomane? Ma daaaaj.
Gore sam vec napisala kako se to u normalnim institucijama radi i koliko traje podrska (iz)lecenom korisniku, nakon sto napusti centar. A takodje sam napisala i sta mislim o konkretnom slucaju i da bi trebalo zatvoriti sporni centar, ukoliko je to izivljavanje zaista praktikuje.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!