Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Primeval
Ja sam veliki fanatik i ljubitelj drevnog Egipta a pogotovo me priziva mitologija
(zbog prethodnog života :D ). Mene čudi zašto nigde opširnije ne mogu da nađem
infos o Boginji Neftidi, sestri Izidinoj... Samo Wikipedia ali smučilo mi se čučanje za
kompom više. Znam samo eto recimo, detalj, da joj je kosa bila od zavoja za
mumificiranje jer je Boginja sahrane i mrtvih. Zante li da je Izida
bila Boginja zvezda i zaštitnica mornara, kao i da je (ako ne i sama) ključna za
stvaranje ikone Bogorodice? :) Ja sam naslikao fresku njenu na svom zidu.
Korisnikov avatar
By Omorfos
Izida (Aset) <3 Mnogo su zanimljivi...
By ~ Le Saint X ~
Obozavam Egipatsku i Grcku mitologiju
i njihove bogove...

A posebno mi je fascinantno koliko je hriscanstvo u stvari uzelo iz tih mitologija...
By Speculum Columbae
Rubbish and utter nonsense.
Današnje viđenje egipatske religije je samo niz zabluda nastalih u periodu od 1870-1930.

A lista bogova je svakako bila veća. Imali su ih mnogo više od ovih navedenih na forumu i vrhovno božanstvo nije bio ni Ra, ni Amon, ni Amon Ra, ni Set, ni Oziris, već tri Boga od kojih je sve nastalo - Hu (Razglas), Heka (Magija, tj delo) i Sia (Svest) - Magija je mogućnost da se na stvari utiče indirektno, Svest mogućnost da se vidi šta treba da se učini, a razglas mogućnost da se nešto učini putem govora. Materijalno, nematerijalno, realno i zamišljeno, svi bogovi, sve je nastalo, po Egipćanima iz ova tri. To je bila prava sveštenička religija Egipta. Ostali bogovi - Atum, Amon, Ra, Amon Ra, koji god, imali su političku svrhu i menjali su se kada se menjala prestonica, politički centar, nova dinastija.

Ovim "egipatskim" bogovima čak ni imena nisu tačna (uglavnom su helenizovana), Egipćani ih nisu tako zvali. Zapravo, oko XII dinastije (što je vreme srednjoegipatskog), npr. ime solarnog boga se izgovaralo kao [ri:aˤ]. Hananske vokalne promene izazvale su da se u poznoegipatskom (oko 1000 godine p.n.e.) ime tog boga izgovaralo kao [re:ˤɘ], da bi na kraju koptski dao PE.
Korisnikov avatar
By De Vil
Obožavam Egipatsku mitologiju,kulturu i običaje. :)
Dosta sam i izučavao to tj. i dalje izučavam,jer prosto obožavam crveno-crnu zemlju alhemije. :love:
Korisnikov avatar
By moonadorn
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=899160#p899160]Sixto napisao:[/url]
Poznat je po tome sto je prvi uveo monoteizam ili klanjanje bogu sunca Atonu!
Mislim da je preterano reci da je Amenofis IV uveo monotematizam. Cak i u vreme Amarne, iako je dominantan panteon bio potisnut u stranu, uz Atona kao novo vrhovno bozanstvo obozavani su stari bogovo poput Maat cije figurine su i nadjene u samoj novoj prestonici. Ne znam zasto postoji taj trend da se monoteizam pripisuje narodu koji je bio duboko politeisticki.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!