Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
Znaci moral ipak postoji (samo ne 100% moralni ljudi)? Samo nemamo odgovarajuci sinonim? (jer je moral stvarno raaaastegljiv pojam, nekako mi treba sinonim)

A savest nije samo griza savesti, savest ja kapiram kao nesto sto moze i da te spreci da nesto uradis.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by gari
. Recimo, moralno je ne ubiti. Međutim, pretpostavimo da upada kod tebe čovek sa nožem i vrši napad na tvoju sestru, brata ili roditelje? Hoćeš li mirno posmatrati ili ubiti napadača? Zato je tako diskutabilna i sama Isusova reč: Ljubite neprijatelje svoje. U prirodi čoveka nije da ljubi svoga neprijatelja. Teško da ljubimo i svoje prijatelje kada nas nešto uvrede. O opraštanju neću ni da govorim.
Pre svega, cela Biblija je puna kontradiktornosti, tako da je, kao nijednu knjigu napisanu covecijom rukom, ne treba shvatati bukvalno i doslovce. Medjutim, ono na sta se sugerisalo sa 'ljubiti neprijatelje svoje' je izgladjivanje sukoba, cak tiho oprastanje i prelazenje preko ucinjene nepravde zarad mira u buducnosti. Sto, naravno, nikome nije lako da ucini.
Tako da, po ucenju pomenutog 'proroka' trebao bi da dozvolis da svako postupi po sopstvenoj zelji i savesti i da ti naravno ni ne pokusas da sprecis ubistvo svoje sestre, brata, roditelje, jer ce se vec bog postarati da napadac dobije po picki, da prostis. Donekle ima smisla, jer osvete samo vode u nove osvete, a verovatno nije nimalo lako ziveti sa cinjenicom da si nekome oduzeo zivot, makar to bilo i u samoodbrani.

Hteo sam samo da kažem da NEMA čoveka koji će izdržati iskušenje i neće pogaziti moralnu normu /društvenu ili sopstvenu/ samo ako je iskušenje dovoljno jako.
Bingo. Otkrio si tajnu uspeha hriscanstva. Isto tako, po hriscanstvu, ne postoji neoprostivi greh (ili u mojoj licnoj interpretaciji, greh koji se ne moze otplatiti) te sve dok je ljudi koji ne mogu da se odupru iskusenjima, bice i grehova, a dok je grehova bice i onih koji ce na njima zaradjivati debele pare. Moral, bato, nema sta :hail:
Korisnikov avatar
By gari
Fala Bogu da me neko shvati. Dakle, dozvoljeno je /zabranjeno/ grešiti jer grešnik zna da ga na kraju krajeva i za najgnusniji zločin čeka oprost? Po tome ovi koji su moralni i drže se zapovesti ispadaju budale, jer Bog mnogo više pažnje obraća grešnicima. Pa, ko tu da se snađe?

:komp: :sesir: :dance:
By just!N
Tesko da je nesto ovde dobro...ali opet pre glasam za nemoral... :P
Korisnikov avatar
By gari
Svejedno je za šta se opredeliš da glasaš-moralnih ionako nema. Ima samo onih koji misle da su moralni.

:shrug: :seljache: :wtf:
Korisnikov avatar
By Sutekh
(m)oral ili ne(m)oral?
By just!N
Originally posted by Sutekh
(m)oral ili ne(m)oral?
Heheh... :djavo: ...tek sad vidim da sam pogresio :iskolacen: :ubise: ..trebao sam da glasam za (m)oral! :giggle:
Korisnikov avatar
By Sutekh
Bingo. Otkrio si tajnu uspeha hriscanstva. Isto tako, po hriscanstvu, ne postoji neoprostivi greh (ili u mojoj licnoj interpretaciji, greh koji se ne moze otplatiti) te sve dok je ljudi koji ne mogu da se odupru iskusenjima, bice i grehova, a dok je grehova bice i onih koji ce na njima zaradjivati debele pare. Moral, bato, nema sta
Btw, jedini greh koji se ne oprashta je huljenje na sveti duh.
Korisnikov avatar
By Dina
Nemoral - ukoliko se pod nemoralnom osobom smatra neko ko je spreman da ubije, ukrade, povredjuje ljude fizicki i psihicki a lazni moralista sve to ne cini (bez obzira na razloge necinjenja). Inace ja nemam bas neko posebno misljenje o ljudskoj prirodi, ne sretoh jos dobrog coveka i uvek mi je neobicno kako neko za nekog kaze da je dobar ili jos vise kako za sebe misli da je dobar. Mislim da se tu radi o onome sto je Skyen pisala, da ljudi imaju potrebu da tako vide sebe i druge. I to nije lose, ali mene bi nerviralo da imam takvog partnera, ne bih tu "dobrotu" mogla da trpim po ceo dan. Sasvim je drugo sa nekom teznjom da se plemenito postupa, ljudi svojim razvojem shvataju da zele da korektno postupaju, ali to su odlucili a nije u osnovi njihove prirode. Ali mi opet nemoralne osobe nisu privlacne ni kada se ne radi o nekim drasticnim delima, u smislu priznanja ja cinim zlo pa sta. Mozda oni deluju iskreno ali su mi nekako nedovoljno razvijeni, podsecaju me na decu koja kad dobiju igracku rastave je na sastavne delove.
Korisnikov avatar
By gari
Eto, došli smo i do saznanja da su u stvari oni koji se rude da čine dobro-lažni moralisti /jer čine dobro a misle zlo/ a da su oni koji čine zlo u stvari moralni jer to ne prikrivaju, pa su u suštini moralniji od onih koji prikrivaju činjenicu da su u stvari zli kao i svi ostali samo što to prikrivaju čineći dobra dela / i time hrane svoju sujetu tj. lažni moral/.

U krug i ponovo dođosmo do činjenice da u stvari moralnih i nema, već samo postoji ideja morala koja nikako ne može da se realizuje.

:hmm: :down: :mete:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Dina
Sasvim je drugo sa nekom teznjom da se plemenito postupa, ljudi svojim razvojem shvataju da zele da korektno postupaju, ali to su odlucili a nije u osnovi njihove prirode. Ali mi opet nemoralne osobe nisu privlacne ni kada se ne radi o nekim drasticnim delima, u smislu priznanja ja cinim zlo pa sta. Mozda oni deluju iskreno ali su mi nekako nedovoljno razvijeni, podsecaju me na decu koja kad dobiju igracku rastave je na sastavne delove.
Prva tvrdnja je diskutabilna po meni jer nema razvoja bez plemenitosti naravi koja se dalje moze oplemenjivati; moralno deteriorirani(a sam izraz sugerise upliv prirode) se mogu samo doterivati.

Tvoja druga tvrdnja se odnosi na moralno deteriorirane. Svest o grehu bi tako bila svest o sopstvenoj prirodi i postupcima, pa tako najveci broj individua spada u podljudsku kategoriju. Ovakva svest ne znaci postupanje u skladu sa propisanim pravilima, jer je tako gledano veliki broj ljudi lazno moralan(naklonjen propisima iz konformistickih ciljeva) već odgovornost za sebe i druge.

Tako gledano jasno je zasto mozda moralne prirode pate dok deteriorirani osecaju da im je sve lepo. Mislim da se radi o jednoj sprezi inteligencije i naravi. Dok se prva moze razvijati u prakticnim pitanjima morala, pobuda druge je oplemenjivanje vlastitosti da bi drugima bilo bolje; neodvojivost vlastitog dobra od drugih. Deteriorirani pokazuju narociti stepen sebicnosti koji ih udaljuje cak i od sfere prakticne moralnosti sto opet potvrdjuje da je u pitanju defekt prirode karakteristicne za razvijena ljudska bice. Stoga bi se zaista moglo govoriti o moralnim i nemoralnim.

U sferi prakticne moralnosti najispravniji pedegoski metod je insistiranje na inteligenciji a ne na moralnom propisu. Zato sto naprednijim duhovima propis nije potreban(naglasak na prirodi), dok se moralni defekti psihopata ne mogu ispravljati ukazivanjem na pravilno ponasanje ako to ne ukljucuje sistem nagrada i kazni a tako se mogu dresirati i zivotinje.

Sto se tice tvoje trece tvrdnje, poredjenja deterioriranih sa decom, opet je diskutabilno. Misljenja sam da oni ne razvijaju dovoljno inteligenciju sa razvojem pa ne mogu zadovoljiti pobude prakticne moralnosti a zadrzavaju decju samovolju i sebicnost.

I da odgovorim na Kiwijevo pitanje: cela rasprava oko moralnog i nemoralnog je zamagljena shvatanjem ovog pojma te se tako svodi na raspravu o dozvoljenom i nedozvoljenom. Ako povezes sferu vlastitog dobra sa dobrim drugog moci ces da razgranicis moralno od nemoralnog i dodjes do vlastite orijentacije koja ne ukljucuje sferu autoriteta. Ako se moralnost posmatra iskljucivo iz prizme autoriteta(nametnutih pravila) onda je svakako bolje biti nemoralan no lazno moralan.

Cesto je problem sto ljudi nemaju vlastitu moralnu sigurnost pa traze autoritete. Ali svest o svom moralu je samosvest, ona ne zavivi os gratifikacije drugih. Kada dodje do te samosvesti mozete ciniti stvari koje ce u ocima drugih biti nemoralne ali ipak daleko iznad lazne proklamovane moralnosti. No da bi se shavatila ova suptilna distinkcija neophodno je istrajati na konceptu naravi.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Sve sto je u zivotu lepo je ili kriminalno ili amoralno ili goji! :kosa:
Korisnikov avatar
By DeVision
Ma, oba su ok, samo zavisi iz kog ugla gledas.
U svakom slucaju treba biti objektivan!
:kosach:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
najgori je lažni nemoral.
jel to već neko reko?
ipak je duguljasta tema, a mene mrzi da je čitam. :D
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic iz ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!