Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Koja je vasa religija?

Ateista
34
25%
Pravoslavac
41
30%
Protestant
5
4%
Katolik
3
2%
Jehovin svedok
Nema glasova
0%
Musliman
3
2%
Wiccan
3
2%
Svi ostali oblici Paganizma (sem Wicce)
6
4%
Moderni Satanista
4
3%
Tradicionalni Satanista
1
1%
Jevrej
2
1%
Budista
5
4%
Hinduista
Nema glasova
0%
Drugo
28
21%
Korisnikov avatar
By NewYorker
Nemam religiju. Ne verujem u "bozanstva". Verujem u ljude.
Jedina zapovest za mene je "Be happy, ne steti drugima, i potrudi se da i drugi budu happy..." :lol:
happy u sirem smislu reci.
Korisnikov avatar
By trezor_kg
Originally posted by NewYorker
Nemam religiju. Ne verujem u "bozanstva". Verujem u ljude.
Jedina zapovest za mene je "Be happy, ne steti drugima, i potrudi se da i drugi budu happy..." :lol:
happy u sirem smislu reci.
Slazem se u potpunosti :D
Korisnikov avatar
By Mage
Morao bih da kažem agnostik, pošto nisam sklon verovanju u bilo šta sem onoga što lično doživim i saznam. Dugo sam se izjašnjavao kao ateista dok nisam shvatio da zapravo nisam znao šta to znači :)

Po meni je i ateizam neka vrsta vere, vera u nepostojanje boga/duha... Agnosticizam je skroman i daje šansu i ateizmu i teizmu. Smatram da se o takvim stvarima ne može (bar za sada) govoriti sa sigurnošću, tako da zauzimam neutralno područje.

Smatram da je nauka za sada najbolja solucija, što ne znači da će to uvek i biti :)
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Puding od čokolade.

U stvari, pošto nisam sklona monoteizmu, dolaze u obzir i palačinke, sladoledi, čokoladni kroasani, Čokolino, šnenokle i tako dalje. :love:
Korisnikov avatar
By Mariška
Kršten kao pravoslavac, kad sam imao oko dve godina. Imam slike sa krštenja - otimao sam se, plakao, jedva su me ugurali u onaj lavor.

Sad sam glasao za Drugo.
Prema onom testu religija ispadoh Unitarian Universalism.
Korisnikov avatar
By Dina
Marko,
deca se uglavnom tako ponasaju na krstenju... a svestenici su smislili da je to kao dobro, valjda teraju neke duhove ili tako nesto vristeci... samo jadni kum ili kuma... Ja sam dva puta bila kuma i jedva sam izdrzala da drzim tu decu. I to su male bebe bile, jedno je imalo cetiri a drugo sest meseci. Ali su celo krstenje vristali kao mahniti, otimali se... ja sam samo mislila hoce li taj svestenik zavrsiti. Ne znam kako sam izdrzala da drzim tu decu... nisu ovako teski toliko u tom dobu ali kad se onako batrga i vristi... uh...
Korisnikov avatar
By Mariška
@Dina

Lepo meni stalno govori moja sestra: Ti sve misliš da si nešto drugačiji, da se kao nešto razlikuješ od drugih, a ti si u stvari većina.
Korisnikov avatar
By Dina
:giggle:

Evo ja sam bila ta manjina, ali stvarno nije bilo red da vristim kad sam prilikom krstenja imala sest godina... tako da i nije neko posebno dostignuce ;)
Korisnikov avatar
By blabla54380
pa sto te sad isus ne odbanuje, ajde, ajde de je sad tvoj bog? a? :smeh:
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Sprinter
:psiholog: :shocked:

Jal si lud jal si glup:wtf:
Korisnikov avatar
By Loni
Dvoumim se između religije leteće špageti nemani i akvareligije.

No išak akvareligija. Klanjam se dakle vodi i verujem da je ona živo biće i vrhovno božanstvo.
Korisnikov avatar
By Azdaja
Originally posted by Morrison
:psiholog: :shocked:

Jal si lud jal si glup:wtf:

.............

ON pravoslavna :)
Korisnikov avatar
By Loni
Ma kakav satanista?

Zar da podržim tu veštački stvorenu opoziciju, nastalu u kuhinji vladajućeg hrišćanstva, kojoj je cilj upravo da strahom učvrsti onog malog Džisusa.

Hrišćanstvo i satanizam, ko Sloba i Šešelj.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ma jasno je to.
nego zbog para.
kao i popovi za boga, tako se i mi proglasimo za glasnike satane, a kako su ljudi u ovim vremenima labilni, prodavanjem dusa djavolu bi mogli da zaradimo za metar dana brdo kesa.
Korisnikov avatar
By Loni
ma jasno je to.
nego zbog para.
kao i popovi za boga, tako se i mi proglasimo za glasnike satane, a kako su ljudi u ovim vremenima labilni, prodavanjem dusa djavolu bi mogli da zaradimo za metar dana brdo kesa.

Keša?
Ć ć ć ć
'Oćeš da si Sprinter, a vreme te gaska.

Vrhovni Sotona i svi Paklenjaši od 5- do 9. kruga odavno su prešali na keš kartice.
Pa odakle bi nam inače i došle?
Korisnikov avatar
By blabla54380
eh najmanji je problem instalirati slip na portalu.
By XanaX
Originally posted by EYA

apsolutno se slazem. Budizam nije religija vec ucenje o zivotu.
moja predstava Boga je potpuno drugacija od onog sto religije propovedaju.
moja je greska sto sam upotrebila bas taj izraz, a da nisam pojasnila sta hocu reci.
zapravo, necu nista reci, a jos manje objasnjavati... tim bi obezvredila sopstvenu 1/2religiju1/2.
Budizam je ipak religija, najednostavnije rečeno. Istočnjački način života, ophođenja; istočnjačka kultura itd., sve je to puno drugačije od zapadnjačkog, ali sve civilizacije razvijaju po više-manje jednakom principu tj. okultno, mistično - uvijek se pretvori u sustav vjerovanja / razmišljanja / štovanja.

U kineskom restoranu jedeš štapićima i to ti je čudno, interesantno, izgleda kao da se radi o nečemu sasvim drugačijem, i jela su "egzotična" i ugođaj... Ali, na kraju, ipak je to restoran u kojem jedeš i piješ, kao i u svakom drugom.

Čak i ne bih postavio uvjet strukturne hijerarhije - da bi se nešto prihvatilo kao religija. No, i budizam ima svećenike, redovnike, hramove, svete spise i - religija je, vrlo strana - osobito najstarije kineski oblici religijskog, konfucionizam, daoizam, kao prethodnice inkorporirane u chan budizam, ili suvremeno shvaćanje religijskog - npr. u današnjem Japanu, ili džainizam i sve ostalo što ulazi u sferu religijskog, gledano sada kao povjesni razvitak istočnjačkih religija.

Budizam je prvenstveno monistička religija; neki oblici budizma poput mahayane su tako i "teološki" oblikovani ("trostruka priroda Bude"), drugi oblici nisu tako eksplicitni, skloniji materijalističkoj "filozofskoj" podlozi ("anatman"); ali opet, čak i ako je budizam u mnogome "personalna religija" - ako netko odabere takav način štovanja, ponovno je potrebno naučiti o njemu i naučiti kako ga "živjeti". A, mislim da je za zapadnjake koji ne žive na Istoku, shvatiti bit budizma praktički nemoguće...

Većina budista danas drži kako živimo u doba kada je, zapravo, vrlo važno što više sudjelovati u čuvanju religijske tradicije, običaja i vremenu kada treba prihvatiti i pomoć duhovnjaka.

Naime, od Gautame je prošlo dosta vremena - dok je živio, bilo je dovoljno slušati njegove riječi i postizala se nirbana, u stoljećima nakon njega, dok je učenje / religijska doktrina, koje je podijelio s ljudima bilo izrazito utjecajno, također je nirbanu bilo lako postići... Danas, optimum je nadati se reinkarnaciji u ljudsko biće nakon smrti vlastitog tijela i duše; tako da bi se, kroz kontinuitet reinkarnacija, zatekli kao ljudi kada dolazi sljedeći Buda (a Buda je bilo i prije Gautame , a bit će ih i nakon njega).

To, naravno, ne znači da ne poštujem nastojanja pojedinaca kod nas, "na Zapadu", da sebe definiraju i svojim postupcima i promišljanjima slijede, koliko je to moguće, budizam. Budizam ima jednu, nama privlačnu kontemplacijsku notu i zato je vrijedan pažnje, ali jednako tako, budizam je religija koja, na Istoku, praktički djeluje izrazito kolektivistički - to je sad dio koji se odnosi na interakciju budizma i društvenih konstrukcija - koji mi je, osobno, podosta "stran". (Maoizam je oblik totalitarizma koji pokorava ljude i zasigurno ne bi uspio u Kini da Kina, kroz svoju tradiciju, nije prošla Konfucija i budizam...)
Korisnikov avatar
By Loni
A reci mi Xana, pošto vidim da se razumeš.
Odnos budista prema monoteizmu.

Čitao sam ,,Treće oko'' Labsang Rampe, koje se bava lamaizmom - kao granom budizma.
U lamaizmu nema boga.

Veruje se samo u kosmičku pravdu kao proces.
Zakon akcije i reakcije kod činjenja dobrih i loših dela.
By XanaX
@Loni - Sada otvaramo offtopic; nepotrebno. Niti se razumijem u "to"; a kako budist nisam - ne mogu niti odgovoriti na pitanje odnosa budista spram monoteizma. Moj komentar je bio pokušaj da ukažem na opravdanost svrstavanja budizma, kojeg uglavnom poznajemo kao suvremeni budizam i osobito kroz tibetanskim budizmom prenijeto učenje, pod pojam religije. Problem neteističkog razmišljanja budizma spram strogo teističkog u abrahamskim religijama i nije neki problem, tj. ne znam zašto je toliko teško shvatiti "jaz" između budističke filozofije monizma i, dijelom nedualizma, te monoteizma - ako smo, barem deklarativno, prevladali opreku politeizma i monoteizma abrahamskih religija. Kada se takav Europljanin čudi tome kako Indija i Kina ne poznaju Boga, mene zanima kako, istovremeno, prihvaća grčku, helenističku ili rimsku religiju kao poganstvo ili idolopoklonstvo...
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by XanaX

Budizam je prvenstveno monistička religija; neki oblici budizma poput mahayane su tako i "teološki" oblikovani ("trostruka priroda Bude"), drugi oblici nisu tako eksplicitni, skloniji materijalističkoj "filozofskoj" podlozi ("anatman"); ali opet, čak i ako je budizam u mnogome "personalna religija" - ako netko odabere takav način štovanja, ponovno je potrebno naučiti o njemu i naučiti kako ga "živjeti". A, mislim da je za zapadnjake koji ne žive na Istoku, shvatiti bit budizma praktički nemoguće...
Imali smo jednog sjajnog forumaša, suculenta koji veoma dobro razume budizam i osetio sam potrebu da ga pomenem ovde.

Mislim da su zapadnjacima pre svega veoma privlačne četiri plemenite istine. Sklonst ka budističkoj filozofiji proizilazi iz proživljenog egzistencijalnog bola.

1. Svaki oblik egzistencije stvara patnju.

2. Sve patnje kao i ponovna rođenja proističu iz žeđi želja.

3. Prestankom žeđi želja nužno dolazi do prekida, utrnuća patnje a time i novih ciklusa rađanja.

4. Budin put vodi ka prestanku patnje i novih rađanja.

Smatram da je budistička filozofija isuviše negacionistička za zapadnjaka, zato što da bi nadvladao patnju mora shvatiti privid sveta ali i sebe samog. Ono što nazivamo ličnošću budizam smatra takođe prividom; ili biblijskim rečnikom to bi bilo označeno taštinom.

Svaka egzistencija označena je

1. nepostojanošću

2. bolom

3. ne ja

Kako pomiriti zapadnjački individualizam, nemetnutu borbu za mesto pod suncem, stalnu potrebu za potvrđivanjem svoga postojanja, pre svega radi čistog opstanka, sa nirvanom?

Slažem se sa tobom da je zapadnjaku to jako teško pošto je ceo sistem mišlljenja drugačiji. To je poenta zen koana. I druga nesvladiva teškoća je što se se objektivno posmatranje u budizmu smatra čistom iluzijom. Zapadnjačka logika počiva na sasvim drugačijim postavkama. Ponekada, u pokušaju da se napravi most između sistema mišljenja u budizmu i zapadnjačke logike rađaju se razne populane gluposti koje nemaju veze sa autentičnim budizmom ( a ni sa zapadnom logikom).
Originally posted by XanaX
Problem neteističkog razmišljanja budizma spram strogo teističkog u abrahamskim religijama i nije neki problem, tj. ne znam zašto je toliko teško shvatiti "jaz" između budističke filozofije monizma i, dijelom nedualizma, te monoteizma - ako smo, barem deklarativno, prevladali opreku politeizma i monoteizma abrahamskih religija. Kada se takav Europljanin čudi tome kako Indija i Kina ne poznaju Boga, mene zanima kako, istovremeno, prihvaća grčku, helenističku ili rimsku religiju kao poganstvo ili idolopoklonstvo...
Budizam kao i mnoge druge religije uklapa, pogotovo mlađe forme mahayana budizma, neku vrstu politeizma ali bit budizma je monistička.

Mislim da u budizmu postoje samo personalna rešenja. Kolektivna, popularna rešenja verovatno vode do pasivnosti i podložnosti u društvenom smislu raznim vidovima diktatura koje će zloupotrebiti istčnjačko, budistički negovano nenametljivo sopstvo.

Jednan od odgovora zašto se prihvata grčko - rimska religija kao deo evropskog nasleđa je demokratičnost kultova koja je tada vladala kao i duboko evropsko poštovanje prema kultu. Stoga Evropa vekovima i do danas prihvata da je kult ove ili ove forme deo njenog nasleđa i rešenje nije nikada videla u potiranju bilo kog kulta, tj religije već u njihovoj koegzistentnosti, upravo po antičkom modelu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!