Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Pa i nije neka lažna dihotomija. Kazniti (pravda) ili ne kazniti (milost). Ako ni jedno ni drugo - šta je treće?
Korisnikov avatar
By Mage
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2714491#p2714491]2kune napisao:[/url]eh dječice... da nema pravde ne bi bilo ni milosti... obje riječi opisuju kako hendlamo krivce, one koji su se ogriješili... radi se samo o jednom sitnom praktičnom izboru... a da pokušamo nadrasti koncept? :trep:
Ovako nekako. Dakle, pravda bi trebalo da bude milosrdna, ali i dalje mora biti jasna i konzistento koriscena ukoliko zelimo da imamo bilo kakvo "zdravo" drustvo. Problem koji ja vidim u ovakvom "dualnom" nacinu posmatranja krivice uopste je sto je isuvise jednostavan. Zasto se pojedinci odlucuju za zlocin? Sta ih to u zivotu navodi da urade nesto sto se smatra losim u drustvu? Sam koncept krivice mi je problematican jer podrazumeva da pojedinac ima slobodu izbora i da namerno "bira" da radi lose.

S' obzirom da je ne verujem u slobodne izbore, krivicna dela gledam vise sa prakticne strane: dakle, poenta kazne/zatvora/etc je da obeshrabri pojedinca da pocini zlocin ili da se taj pojedinac jednostavno ukloni iz drustva gde cini stetu. Ne vidim zatvor kao sistem "kaznjavanja" onih koji su "zgresili" vec vise kao praktican sistem njihove eliminacije iz drustva u kome cine stetu. Smatram da bi bilo daleko bolje za drustvo kada bi i same drzave i vlade imale takav stav. Onda bi se radilo na reintegraciji tih ljudi u drustvo nakon odredjenog perioda ukoliko je to moguce, a ukoliko ne pa jbg onda dozivotna (only way to be sure...). Koliko ljudi koji izadju iz zatvore se opet vrate? Ogroman broj. Zato sto vise ne pripadaju drustvu, ne mogu da se integrisu i prisiljeni su da se vrate "starim nacinima".
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ulix napisao:Reductionism
Problem je - pravda ili milost. Postavljeno kao dihotomija, dva izbora. Ja sam ih sveo na kažnjavanje vs. nekažnjavanje, što jeste diskutabilno, ali ti nisi svoj stav obrazložio - ako ni jedno ni drugo, šta onda? Šta je treća mogućnost?
Korisnikov avatar
By Zvonki
Treca mogucnost bi bilo izbacivanje iz drustva?To neke zivotinje rade u svojim coporima...poslati ga na pusto ostrvo?...?!?!
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717684#p2717684]ZlatnaPtica napisao:[/url]
Problem je - pravda ili milost. Postavljeno kao dihotomija, dva izbora. Ja sam ih sveo na kažnjavanje vs. nekažnjavanje, što jeste diskutabilno, ali ti nisi svoj stav obrazložio - ako ni jedno ni drugo, šta onda? Šta je treća mogućnost?
Treća mogućnost je neki lov u mutnom i pravljenje traljavih, nesavršenih kompromisa i nedovršenih rešenja, uz obilje grešaka. Manje-više onako kako se oduvek i radi, samo malo refleksivnije i pametnije.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Zvonki, i to je vid kazne/zadovoljavanja pravde, ne istupa iz dihotomije.

Ulix, dakle bez kriterijuma? Svaki slučaj posebno? Ili nekakvo kategorisanje? Ne kontam. Šta god da uradiš, ispadne jedno ili drugo.
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
neko ti prospe sok po omiljenim gacama

umesto da ga prebijes ko vola ili kazes nema veze nista strasno
samo se pomeris od njega
i kaznis ga svojim odsustvom
al ga pomilujes time sto mu nisi lupio samarcinu

(malo zajebavam)
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717689#p2717689]ZlatnaPtica napisao:[/url]
Ulix, dakle bez kriterijuma? Svaki slučaj posebno? Ili nekakvo kategorisanje? Ne kontam. Šta god da uradiš, ispadne jedno ili drugo.
Bez nekakvih transcendentnih kriterijuma, ali ne bez ikakvih kriterijuma. Da parafraziram jednog meni dragog filozofa: prvo demokratija, pa tek onda moralna filozofija.

Meni je ovde problematično to što ti izjednačavaš kaznu sa pravdom (hello istorija homoseksualnosti) i što uopšte stavljaš u opoziciju pravdu i milost (recimo ovo sada što se dešava sa Grčkom potpuno izmiče mogućnosti da se klasifikuje u ove kategorije). Sve mi to deluje nekako... nedovoljno promišljeno. Bez svesti o tome šta ti pojmovi znače u različitim sistemima, iz koje pozicije se uopšte govori o tome, i sl.
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717695#p2717695]Zvonki napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717693#p2717693]svemirskimajmun napisao:[/url]neko ti prospe sok po omiljenim gacama

umesto da ga prebijes ko vola ili kazes nema veze nista strasno
samo se pomeris od njega
i kaznis ga svojim odsustvom
al ga pomilujes time sto mu nisi lupio samarcinu

(malo zajebavam)
Eh ja se ne bih tako ponasao ni u jednom od tih slucajeva jer se ne vezujem za materijalno
Slika
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
^ LOL

jeste malo nezahvalno reci bilo sta (pattern *zvonki* iskoriscen na pogodan nacin :) )

msm da ovde u najboljem slucaju moze da se izvuce neki statisticki podatak i to nevalidan
jer su sami pojmovi pravde i milosti, poprilicno siroki, aprstaktni i ako se jos oni ne posmatraju u okviru neceg konkretnog
onda stvarno cak ni validnu statistiku ne mozemo da dobijemo

prc zaboravio sam da sam vec reko
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2714082#p2714082]svemirskimajmun napisao:[/url]retkost je i jedno i drugo
ovako bez razmisljanja bih u vecini slucajeva odabrao milost

recimo da imam skup ljudi
izbor milost ili pravda bi bio lak
kad bi milost uticala samo na njih tj kad milost prema jednom skupu ne bi nekom drugom skupu ljudi cinila veliku nepravdu..

nazalost suprotan slucaj zna da bude cesci i tu ne mogu da odaberem univerzalno resenje

s tim sto je : "ovako bez razmisljanja bih u vecini slucajeva odabrao milost "
extremno glupo reci
jer je pod jedan mnogo tesko ograniciti domen svih mogucih slucajeva koji dolaze u obzir
a pod dva cak i da imam spreman domen da l bih mogo da izdvojim svaki pojedinacan slucaj?
nije cak ni normalno koristiti neku heuristiku za izdvajanje bitnijih slucajeva
al dobro napisao sam "ovako bez razmisljanja" pa cu si oprostim

mnogo serem....u moju odbranu nisam spavao
ignore me
Korisnikov avatar
By Zvonki
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717684#p2717684]ZlatnaPtica napisao:[/url]
Sad sam se setio filma,Paklena pomorandza znas sta urade glavnom junaku na kraju,brainwashing,mozda bi to bila treca mogucnost..reprogramiranje
Korisnikov avatar
By Zvonki
Ako nisi gledao film onda ne komentarisi,jer u filmu postoji taj fiktivna podela pravde i milosti,tj kazne,samo sto je to prikazano bas na taj nacin dalje necu da prepricavam,ako nisi pogledaj film i videces..elem,recimo ovako imamo drustvo jel te i sada u tom drustvu covek A ubije coveka B,drustvo odluci da ga obese zbog ubistva (nebitno je zasto ga je ubio ) E sada drugacija situacija na pustom ostrvu isti covek A ubije istog coveka B (samo njih dvojica su bili tu) kakvu ulogu igra koncept pravde i polimovanja?
Uzimam u obzir da je covek A isto imao taj podeljen koncept pravde i kazne kao i svi ostali
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Nisam gledao film, ali taj brainwashing/reprogramiranje je, pretpostavljam, analogno sa rehabilitacijom i edukacijom zatvorenika, što je milost. Opet nisi iskočio iz pravda vs. milost podele.
Korisnikov avatar
By Srklet
ta dihotomija ne postoji. zašto bi izvršenje pravde isključilo milost? tj. zašto bi biti milosrdan prema nekome podrazumijevalo osloboditi ga odgovornosti za njegove postupke? zašto bi milost definirali samo kao neizvršavanje ili uskraćenje neke kazne? itd.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717714#p2717714]Srklet napisao:[/url]ta dihotomija ne postoji. zašto bi izvršenje pravde isključilo milost? tj. zašto bi biti milosrdan prema nekome podrazumijevalo osloboditi ga odgovornosti za njegove postupke? zašto bi milost definirali samo kao neizvršavanje ili uskraćenje neke kazne? itd.
E pa onda prvo definiši, pa postavi ili-ili pitanje, bez definicije se podrazumeva da jedno isključuje drugo - ILI pravda ILI milost.

Ulix, hajde chill, rekoh analogno, a ne istovetno. Nisam gledao film, Zvenki nije ništa pojasnio - reprogramiranje ne mora da znači nešto loše, pa čak ne obavezno i brainwashing, no to je sad peti offtopic.
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
pa sad ako cemo da budemo bas precizni...

pravda i milost se medjusobno ne iskljucuju u opstem slucaju

vazi sledece:
1. neki pravedni postupci nisu milosrdni
2. neki milosrdni postupci nisu pravedni
3. neki postupci su i milosrdni i pravedni
4. neki postupci nisu ni milosrdni ni pravedni
(ja vise volim rec postoji/postoje nego neki, ali to ovde ima isto znacenje)

i u principu mozemo da se ogranicimo na takve slucajeve, tako da oni potpadaju u samo milosrdne postupke ili samo pravedne postupke
ali to nisu svi moguci slucajevi

e sad, u samoj temi nije specificirano
sta se tacno posmatra
----------------------------
a ono ako se posmatra samo naslov
ovo je obicno ili :)
a ne iskljucivo
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
da ne spominjem da mi (ljudi) cesto ne mozemo ni da se slozimo u koju od cetiri oblasti neki postupak spada
zato sto ta klasifikacija nije ni bas tako jednostavna

al ajd da ne isticem vise ocigledne stvari
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717737#p2717737]ZlatnaPtica napisao:[/url]

Ulix, hajde chill, rekoh analogno, a ne istovetno. Nisam gledao film, Zvenki nije ništa pojasnio - reprogramiranje ne mora da znači nešto loše, pa čak ne obavezno i brainwashing, no to je sad peti offtopic.
Ali u tome i jeste problem, što je cela ova tema prosipanje iz (nedefinisanog) šupljeg u (nedefinisano) prazno. I onda imaš Dantea koji parafrazira stoike od svih mesta na forumu, tebe sa tvojim sadističkim fantazijama o pravdi kao kažnjavanju i "analognim" milostivim reprogramiranjima, Zvonkijev skoro pa fašizam, te Mage sa zvonkolikim horor pričama o "zdravom društvu" i determinizmu, gde u tim konstrukcijama nema praktično nikakvih konkretnih dodirnih tačaka... a kao cela tema je o ista dva pojma.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Reprogramiranje u filmu jeste vid kazne ali se radi da bi se glavni junak(koji pre toga bio nasilnickog ponasanja) integrisao ponovo u drustvo,medjutim sama scena tog reprogramiranja je prakzana kao uzasna i to "drustvo" izgleda kao uzasno elem evo klip u koem je to bolje pojasnjeno
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717767#p2717767]Ulix napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2717737#p2717737]ZlatnaPtica napisao:[/url]

Ali u tome i jeste problem, što je cela ova tema prosipanje iz (nedefinisanog) šupljeg u (nedefinisano) prazno. I onda imaš Dantea koji parafrazira stoike od svih mesta na forumu, tebe sa tvojim sadističkim fantazijama o pravdi kao kažnjavanju i "analognim" milostivim reprogramiranjima, Zvonkijev skoro pa fašizam, te Mage sa zvonkolikim horor pričama o "zdravom društvu" i determinizmu, gde u tim konstrukcijama nema praktično nikakvih konkretnih dodirnih tačaka... a kao cela tema je o ista dva pojma.
naprotiw, moj eticxki staw je prilično nestoički;
ako obratiš pažnju na ključne segmente de ira, de vita beata i neke značajne epistule, shvatićeš da je seneka upravo suprotno - za kaznu, a ne za milost.
A inače, za ostalo si u pravu.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Ne nije jednako ubistvu mnogo je vise od ubistva,pogledati klip gore ili jos bolje film jer ne zelim da spojlujem.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Okej, summa summarum - presipamo iz šupljeg u prazno. :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!