- 18 Sep 2012, 13:58
Konstruktivizam? Misliš SOCIJALNI KONSTRUKCIONIZAM? Ili na pravac u likovnoj umetnosti zvan konstruktivizam? Eto šta se zbiva kada ne znamo neke stvari van naše struke -- brljavimo... Ali dobro, svima se desi (i meni), a ti deluješ kao inteligentna osoba, pa ti ne zameram.
Meni se ipak čini da je tvoj diskurs posledično ipak elitistički, bez obzira što se deklariše suprotnim. Zašto? Lepo je odbiti kulturni rasizam kao što ti radiš tj. iz toga što neko nije čuo IX Betovenovu kao najopštije mesto dedukovati da je on 'proleterska seljačina', ali pozicija nekog ko ipak drži do akademskog znanja i naučnog obrazovanja, izrazito dobro vladanje akademskim diskursom, jezik koji je vrlo nekomunikativan sa manje obrazovanim, gde ti zapravo imaš problem što tebe upravo kao visoko obrazovanu neko osporava posredstvom 'opšte kulture' a ti braniš tu poziciju upuštajući se u konceptualni obračun sa njom meni implicira ipak kretanje unutar vrlo elitističkog svetonazora.
Ja sa tim, naravno, nemam problem ako se takva pozicija razradi i dobro postavi i artikuliše -- ja sam intelektualni elitista, a politički egalitarista. To je, naprosto, prosvećena leva pozicija.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2443126#p2443126]space_oddity napisao:[/url]Ovo je jedno od najopštijih zdravorazumskih mesta, u koje se lako upada, ali se i lako izlazi -- dakle, kako znaš da te nešto ne interesuje, ako se time nisi bavila? Ljudi često kažu da ih ne zanima ono o čemu nemaju blage veze, a jedino bio bilo ispravno da se nečim zaista ozbiljno pozabave, pa onda kažu -- e da, zaista, to me ne zanima. Ako nekoga ko nikada nije ušao u pozorište -- ili je bio jednom, dvaput, triput... -- kaže da ga ono ne interesuje on samo govori o tome da zapravo ima predrasude o pozorištu i da ga ono, na osnovu tih predrasuda, ne intrigira previše. Sasvim je druga situacija kada se ljudi bave npr. matematikom kroz osnovnu i srednju školu, doguraju do 3. godine fakulteta i tada shvate da ih to ne zanima i upišu neku drugu oblast. To već ima smisla. A neko ko je gledao, kao ti, ukupno 50 filmova, može li on opravdano reći da ga filmska umetnost ne zanima, ili je pravilnije konstatovati da je ta osoba u stvari DUDUK za film?[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2442794#p2442794]Dušan Maljković napisao:[/url]
A meni je apsolutno fascinantno kako mnogi uspevaju da zlonamerno izvuku iz konteksta ono što sam napisala. Ne, ja nisam rekla da ODBIJAM da pročitam bilo šta nevezano, nego da ne vidim zašto bih AKO ME NE INTERESUJE ILI MI NIJE DIREKTNO POTREBNO morala da znam ovo ili ono, zato što je neki baja to proglasio opštom kulturom.
Ono protiv čega se ja bunim jeste onog "to moraš da znaš jer je opšta kultura" ili "seljak si ako nisi poslušao 9. simfoniju". Od takvog elitizma mi se povraća. Ja ću hteti da znam nešto ako mi deluje privlačno, a ne ako ga je neko proglasio opštom kulturom.
Evo, recimo, ja mislim da bi itekako bilo fino kada bi se u obrazovanje uvelo malo ozbiljnije priče o konstruktivizmu. I mislim da bi to bilo korisnije nego mnoge stvari koje se trenutno predaju, a smatraju se opštom kulturom, kao.
Da se to zaista predaje, verujem da bi ga mnogi odjednom svrstavali u tu, omraženu mi, opštu kulturu. Ovako, kad mnogi koji se razbacuju tim pojmom nisu ni čuli za konstruktivizam, on je nebitan. Poenta ovog (priznajem, nesrećno sročenog) paragrafa jeste da masa ljudi slepo prihvati tu "opštu kulturu" i onda idu i pokušavaju svakome da je nametnu kao neku apsolutnu vrednost. A ona to definitivno nije.
Mene zanima svašta izvan moje oblasti specijalizacije u akademskom smislu, ali skup mojih interesovanja i skup onoga što se smatra opštom kulturom nemaju previše presečnih tačaka. Ne znači da je skup mojih interesovanja prazan ili ograničen samo na moju oblast specijalizacije.
Konstruktivizam? Misliš SOCIJALNI KONSTRUKCIONIZAM? Ili na pravac u likovnoj umetnosti zvan konstruktivizam? Eto šta se zbiva kada ne znamo neke stvari van naše struke -- brljavimo... Ali dobro, svima se desi (i meni), a ti deluješ kao inteligentna osoba, pa ti ne zameram.
Meni se ipak čini da je tvoj diskurs posledično ipak elitistički, bez obzira što se deklariše suprotnim. Zašto? Lepo je odbiti kulturni rasizam kao što ti radiš tj. iz toga što neko nije čuo IX Betovenovu kao najopštije mesto dedukovati da je on 'proleterska seljačina', ali pozicija nekog ko ipak drži do akademskog znanja i naučnog obrazovanja, izrazito dobro vladanje akademskim diskursom, jezik koji je vrlo nekomunikativan sa manje obrazovanim, gde ti zapravo imaš problem što tebe upravo kao visoko obrazovanu neko osporava posredstvom 'opšte kulture' a ti braniš tu poziciju upuštajući se u konceptualni obračun sa njom meni implicira ipak kretanje unutar vrlo elitističkog svetonazora.
Ja sa tim, naravno, nemam problem ako se takva pozicija razradi i dobro postavi i artikuliše -- ja sam intelektualni elitista, a politički egalitarista. To je, naprosto, prosvećena leva pozicija.