Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

The Misfit napisao:Kao što Ulix reče, oni to ne doživljavaju kao nešto loše, najviše i zbog toga što jednostavno nemaju toliki stepen samosvesti da prepoznaju sopstvenu uniformisanost, ili da je barem sagledaju kako treba. Iz svoje udobne i slepačke pozicije najlakše im je da prihvataju površne, ready-made identitete nego da se preispituju, traže i zauzimaju autentičnu poziciju spram drugih.

A često se ta egzistencijalna žabokrečina brani upravo uniformisanošću koja se ne vidi u pravom svetlu, već kao nešto poželjno. Ovo sam donekle i lično iskusio na primeru metalske supkulture, posebno black, gde je od suštinske važnosti biti 'true'.

Glavni problem je u tome što se supkultura percipira kao nešto što je drugačije od mejnstrima, a pritom se potpuno zanemaruje ta istost u okviru same supkulture. Naprosto se ne ide i ne vidi dalje od tog početnog koraka.
Umesto da budu jedinstveni i neponovljivi kao snezne pahulje.

Bas su bezveze.
Popeye napisao:odmah na pocetku da naglasim, ovaj topic je jedna besramna generalizacija :D

ali u tom auto-pilotu i jest problem. defolt im je i da su jako fensi šmensi hipsterski odjeveni, da obozavaju lady gagu, da pronalaze dublje znacenje u britney spears, da zapravo gledaju na vlastiti pederluk kao na kosulju koja se - gotova, dizajnirana i sasivena - samo tako obuce i to je to. uopce se ne pitaju o stvarima, ne dolaze sami do vlastitih zakljucaka, nego slijepo prate (novu) paradigmu koja im se servira s nekoliko strana.
vidiš, ovo dođe kao čista metafizika: kad bismo homofobe (i društvo) ubijedili da su i pederi samo ljudi, i to na tvom primjeru bezumnih šabloniziranih pederčića - ovaj svijet bio bi mnogo bolje mjesto :D
Hys. napisao:
Umesto da budu jedinstveni i neponovljivi kao snezne pahulje.

Bas su bezveze.
Nadam se da ne misliš na Special Snowflake syndrome. :D

Nego, što se tiče ove nove generacije, ko li je ono rekao:

Bilo koji vek, decenija da je u pitanju, kod starijih će uvek biti prisutna ta tema konstantne degradacije vrednosti i načina života novijih generacija, zato što vide samo ono što je loše, jer zbog žaljenja za onim što se nepovratno gubi - nostalgije za onim što je činilo njihovu generaciju - oni ne vide sve ono dobro što nove generacije nose sa sobom.

Otprilike. Ili smo stvarno osuđeni na propast. :party:
Korisnikov avatar
By Hys.
Elem, ovi danasnji klinci...uzas...u moje vreme...:dodati po izboru:
bern napisao:
vidiš, ovo dođe kao čista metafizika: kad bismo homofobe (i društvo) ubijedili da su i pederi samo ljudi, i to na tvom primjeru bezumnih šabloniziranih pederčića - ovaj svijet bio bi mnogo bolje mjesto :D
pa po šabloni bi ih mnogo lakše uvjerili. (iako, ne svidja mi se taj izraz 'uvjeriti da smo ljudi' niti takav pristup. i am for fag power. :ples: )
to je pitanje marketinga: zamisli da reklamiras proizvod koji dolazi u beskrajno mnogo razlicitih ambalaza.
u svakom slucaju, mislim da je vrlo vazno imati stalnu kritiku LGBT zajednice od strane te same zajednice, ali ne s autohomofobnih pozicija.
nema nista gore od bezume pozitive. :giljotina:
Korisnikov avatar
By Srklet
Hys. napisao:Elem, ovi danasnji klinci...
su glupi kreteni, napisah vec. :D

no, po cemu se to najbolje vidi? pa po tome da nisu u stanju artikulirati i provesti pobunu protiv starije generacije, nego joj se prilagodjavaju. mlade generacije koje nisu bile bezveznjaci bi dosli, vidjeli, zakljucili sto im se ne svidja, smislili kako oni misle da treba biti i to onda krenuli raditi.
danas je bas suprotno, samo trce da se uklope. i naravno, da imaju iphone.
Sve što je Laerem napisao stoji, ali...
The Misfit napisao: Bilo koji vek, decenija da je u pitanju, kod starijih će uvek biti prisutna ta tema konstantne degradacije vrednosti i načina života novijih generacija, zato što vide samo ono što je loše, jer zbog žaljenja za onim što se nepovratno gubi - nostalgije za onim što je činilo njihovu generaciju - oni ne vide sve ono dobro što nove generacije nose sa sobom.
...i ovo takođe stoji.

Pa sad ko je u pravu...? Jedna stvar je sigurna: promena je eminentna, ne može se zaustaviti, a glupih ljudi je uvek bilo i uvek će ih biti. Šta više, oni čine većinu i uvek su i činili većinu. Ali eto, ljudsko društvo ipak polako napreduje i evoluira. Forma se lako menja, suština malo teže... ali na kraju sve je to sasvim prirodno i neizbežno.

Upoznao sam jako puno inteligentnih i naprednih mladih ljudi ovde (u Švedskoj) da bi tek tako rekao da nove generacije nemaju pojma o životu. Šta više, čini mi se da su mnogo više osvešćene i mudrije od prethodnih. To je neko moje zapažanje.
@hys: naravno da je sve ovo ispunjeno dozom starackog kenjkanja.
no, i u tome postoje razliciti nacini s razlicitih pozcija. jedna je zamjerati mladima sto krse uspostavljene norme drustva (nose nausnice, decki imaju dugu kosu yadda yadda), a druga je da se svim silama trude uklopiti u norme drustva i pojedinih (sub)kultura.
Korisnikov avatar
By Hys.
:citati dok zamisljas malo drhtav glas i nekanje desnim kaziprstom, violina u daljini opciono:
Popeye napisao:
Hys. napisao:Elem, ovi danasnji klinci...
su glupi kreteni, napisah vec. :D

no, po cemu se to najbolje vidi? pa po tome da nisu u stanju artikulirati i provesti pobunu protiv starije generacije, nego joj se prilagodjavaju. mlade generacije koje nisu bile bezveznjaci bi dosli, vidjeli, zakljucili sto im se ne svidja, smislili kako oni misle da treba biti i to onda krenuli raditi.
danas je bas suprotno, samo trce da se uklope. i naravno, da imaju iphone.
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Popeye napisao:jedna je zamjerati mladima sto krse uspostavljene norme drustva (nose nausnice, decki imaju dugu kosu yadda yadda), a druga je da se svim silama trude uklopiti u norme drustva i pojedinih (sub)kultura.

E, da mi nisi sad to reko ja uopste ne bi videla razliku u ta dva pristupa.

Kevemigoce.

:smeh:
Korisnikov avatar
By Hys.
Ima i cetvrti, posto "danas se klinke satiru od ..."

Ne ulazi zdravlje (mlados') samo na usta, ako se ja pitam :wundy:
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Do Uliksovog posta ja nisam znao ko je Vivienne Cass. Bez svesti o postojanju njenog modela 6 stupnjeva razvoja identitata ja sam i dalje prosao kroz sva ta sranja koja je ona opisala. I sad, da li sam ja uniformisan i deo glupe mase zato sto nisam mogao "strucno" da objasnim kroz sta sam prosao ili zato sto mi jednostavno nije potrebna necija teorija da bih preziveo pretvaranje u full-fledged pedera? U vashim preseravanjima je sve crno-belo i cak i kad napominjete da je rec o generalizaciji toliko ste istrajni u tome da drugacije misljenje u vasim ocima nikada nece biti validno, ma koliko dobro argumentovano ono bilo. Ja vishe nisam klinac ali se krecem u toj grupaciji i primecujem stvari koje stariji generacije odbacuju jer se ne uklapa u njihov sablon. Koliko god sporo se to desavalo, drustvo evoluira i danasnji gay klinci ne moraju da prolaze kroz sve ono kroz sta smo mi prolazili. Da li ste se nekada zapitali da li je moguce da neko svoju seksualnost prihvati po difoltu bez konfuzije, krize identiteta i mentalnog haosa? Ne kazem da je postalo norma ali u mladjim generacijama je to svakako primetno.

Kad vec pricamo o uniformisanosti, toga je uvek bilo i bice. Ali mozete li vi biti sigurni da li se neko ukalupio zato sto je isao linijom manjeg otpora ili zato sto mu mozda bash taj kalup savrseno odgovara? Lako je suditi i biti povrshan, i sam sam ponekad sklon tome. Upravo zato sam i poceo da izbegavam scenu dok se nisam dozvao pameti i zagebao malo dublje ispod povrsine. Scena je mainstream, klishe, puna ljudi koji ne znaju da razmisljaju svojom glavom, bla bla bla....ali je i neophodna u bilo kom obliku. Nisu svi potkovani teorijom i ona ne moze svakoga da prosvetli. Ne zato sto je neko glup i ne moze da ukapira nego zato sto su mu potrebni drugi mehanizmi da bi se izborio sa unutarnjim problemima. Nekome je dovoljna pisana rech da bi se osetio bolje i znao da nije "bolesnik" a nekome je pak neophodna ljudska toplina da bi to shvatio, pa makar ona dolazila i od omatorelog kugara koga je upoznao na zloglasnoj sceni. Kakava god ona bila, ta jebena lgbt scena je spasila ljudske zivote. Dovela je i do mnogih razocarenja ali ona se mogu sanirati. I to je ista ta scena puna likova koji obozavaju Lejdi Gagu, Britni, Madonu i pojma nemaju ko je Vivenne Cass. A sta smo svi mi "prosvetljeni" postigli preseravanjem na forumu?!

Za kraju, moze li mi neko objasniti taj vash iracionalni strah od stereotipa?
Korisnikov avatar
By speedygonsales
Heavy Metal Lover napisao:
Za kraju, moze li mi neko objasniti taj vash iracionalni strah od stereotipa?
Управо! :)

Баш данас размишљам о овој појави незаинтересованости која се граничи са глупошћу.
Ранијих година владале су неке године бунтовништва људи обједињених под капом кризе. Нико никога није питао за општу културу и познавање било чега док год је, тај неко, био уз "револуцију" и ишао уз надолазећу плиму промена.
Можда, у недостатку колективног циља, почињемо да примећујемо и финесе које смо запоставили па их сада доживљавамо као налет глупости и незнања када су они увек и били присутни, али неприметни због већих, битнијих ствари.
То је оно - од дрвета не види шуму.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Heavy Metal Lover napisao:Za kraju, moze li mi neko objasniti taj vash iracionalni strah od stereotipa?
evo ti primer iz mog zivota: osisao sam se na neku malu cirokanu sa strane obrijano. 15 minuta zbog moje frizure nisu smeli da me puste u fenix da udjem. stajao sam i cekao drustvo da dodje da bih mogao sa njima. ulazim unutra i konobari pocinju da me podjebavaju kao najgore tetke "jao mali strejter hihihih". vracam se iz wca i oni opet "evo ga nas mali stretash hihih".

diskriminacija onih koji nisu u stereotipu je ta losa stvar, a ne stereotip sam po sebi. a ta diskriminacija raste sto je stereotip rasireniji.

@spidi: :facepalm: jebote covece ne radi se o edukaciji i literaturi dzizs.
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Anhedonie napisao:
Heavy Metal Lover napisao:Za kraju, moze li mi neko objasniti taj vash iracionalni strah od stereotipa?
evo ti primer iz mog zivota: osisao sam se na neku malu cirokanu sa strane obrijano. 15 minuta zbog moje frizure nisu smeli da me puste u fenix da udjem. stajao sam i cekao drustvo da dodje da bih mogao sa njima. ulazim unutra i konobari pocinju da me podjebavaju kao najgore tetke "jao mali strejter hihihih". vracam se iz wca i oni opet "evo ga nas mali stretash hihih".

diskriminacija onih koji nisu u stereotipu je ta losa stvar, a ne stereotip sam po sebi. a ta diskriminacija raste sto je stereotip rasireniji.

Moje pitanje se odnosilo na to zasto se ljudi boje da budu deo stereotipa i konstantno se ogradjuju od istoga iako se u njega ponekad uklapaju.

Ovo o cemu ti pricas je zacarani krug i tesko ga je prekinuti. Oni koji su u skoli bili diskriminisani zato sto je njihova seksualna orijentacija bila ocigledna sada diskriminishu one koji se ne uklapaju u njihovu predstavu tipicnog pedera. Na potpuno trecoj strani imamo homofobicne pedere koji se trude da ne budu deo mase (ponekad im i uspe) a za sve probleme sa svojom seksualnoscu krive tipicne predstavnike populacije. Prvopomenuti fem likovi se od tih napada brane tako sto se zatvore u svoje male grupice i bacaju hejt na sve sto nije njihova kopija. U sred svega toga se nadjete vi koji ne zauzimate strane i bivate diskriminisani bez razloga. Ukratko, we're all fucked!
Korisnikov avatar
By Anhedonie
aha, pa odgovorio si sam. to bolesno i apsolutno strejtashenje je produkt autohomofobije i straha. mislim da sam ovde ranije napisao da mi je glupo biti u stereotipu SAMO zato sto je vecina u pitanju a podjednako mi je glupo ici apsolutno protiv stereotipa. u svakom slucaju se zavisi od vecine sto je glupo jer nismo svi isti, glupo je na silu postajati. naravno, ima puno onih koji su takvi ne zbog vecine vec zato sto jednostavno jesu, sto mi je ok, ali ne kad su kompletno u stereotipu jer opet ne ulazi mi u glavu da je moguce da postoji puno ljudi koji su isti po prirodi.
By Ulix
Heavy Metal Lover napisao: Za kraju, moze li mi neko objasniti taj vash iracionalni strah od stereotipa?
Nije strah, već prezir. I nije iracionalan, vrlo je racionalan: stereotipi su dosadni.
Korisnikov avatar
By Misfit
Niko nije potpuno autohtona snežna pahuljica, ali ovde govorimo o nekritičkom prihvatanju obrazaca većine, samo da bi se uklopilo u tu većinu, zar ne?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Na jednoj strani biti atipičan i ponekad usamnjen, na drugoj nemati sekundu za svoje misli ali biti društveno prisutan. Svako ima pravo na izbor, ma koliko on bio nesvestan, pa kako kome odgovara. Samim tim biraš i sopstveno okruženje, makar tu nema previše prinude, a onda ni razloga za omalovažavanje drugih.

Generalizacije mogu biti opasna stvar. Ne utiče na ličnost samo socijalno okruženje. A kada utiče, ne utiče nužno na jedinstven način. Problem formiranja ličnosti nije ni približno rešen, da bismo mogli doći do nekog konačnog zaključka. Svako delo ljudskih ruku čine najmanje dve strane, jedna namenjena napretku i pozitivnoj nameni, i druga koja otvara mogućnosti zloupotrebe i nenameravanih posledica. Mnogo toga zavisi od konkretnih okolnosti i individualnih svojstava.
By Ulix
Dirrty napisao:Na jednoj strani biti atipičan i ponekad usamnjen, na drugoj nemati sekundu za svoje misli ali biti društveno prisutan. Svako ima pravo na izbor, ma koliko on bio nesvestan, pa kako kome odgovara. Samim tim biraš i sopstveno okruženje, makar tu nema previše prinude, a onda ni razloga za omalovažavanje drugih.
To i nije neki izbor, jedno ne isključuje drugo.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
antibiotic napisao: Pa i u onom BGD klubu se i dan danas prati nekadasnja X-ovska formula; red 'strane' muzike, red domace zabavne, pa onda narodnjaci.
Ne bih se tu ograničio tu samo na X.
To je formula svakog. Kluba. Na Balkanu.*

*Čast izuzecima.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ulix napisao: To i nije neki izbor, jedno ne isključuje drugo.
Slažem se, u pitanju je plastična ilustracija dve krajnosti, koje nije moguće odrediti u stvarnosti.

Inače, ja nisam razumeo šta to tačno predstavlja LGBT identitet?
Ne shvatam kategorično odvajanje neodvojivih delova ličnosti.
Korisnikov avatar
By Srklet
The Misfit napisao:Niko nije potpuno autohtona snežna pahuljica, ali ovde govorimo o nekritičkom prihvatanju obrazaca većine, samo da bi se uklopilo u tu većinu, zar ne?
this.

trenutno sam prenapusen da bih detaljnije napao heavy metal lovera.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Komformističko ponašanje nije svojstveno samo našoj populaciji, osim što je usled njene malobrojnosti i nazovi bliskosti, izraženije. Ako uzmemo u obzir da predstavlja opšti mehanizam lakšeg uklapanja u okolinu, ne vidim to kao nužno lošu stvar, pre kao neizbežnu. Naravno, ako je krajnost u pitanju, može biti problematično, ali ne bih rekao da je to baš uvek slučaj, naročito ne tako lokalizovano u određenim generacijama.

Ljudska glupost je univerzalna i prisutna uvek i svugde. Može se reći da je apsolutno kvantitativno izraženija, zato što sve brže raste i ljudska populacija. Ako govorimo o kvalitativnim promenama, verujem da je pre reč o razlici u percepciji nego o suštinskoj razlici. Glupost je uvek glupost, samo se razlikuje referentna tačka iz koje se vrši procena, što je vrlo relativna kategorija, u odnosu na vremensku i prostornu dimenziju.
Popeye napisao:odmah na pocetku da naglasim, ovaj topic je jedna besramna generalizacija :D

da pronalaze dublje znacenje u britney spears
what gives? :(
Ovo :love: Haha, kakav pogodak! I was like whaaaat, when they tried to explain me the meaning of Madona and Britney :puzzle:

Taj auto pilot o kojem pričaš nije došao sa autanjem, ono što se događa kod autanja je to što ti mladi pederi nisu navikli živjeti slobodno. Novo je sve, a nema okvira kojih su ih prije limitirali u njihovom self expression. Ono što kod tog prvog koraka izvan ormara nastupa je zbunjenost. Zbunjenost zbog nedostatka indentiteta, ikakvog, barem ljuske, but nothing.
Preuzimaju se ljuske drugih "cool" pedera. Slijede se trendovi (kao hipsteraj koji je pop više od popa samog) jer žele natrag okvire, samo ovaj put okvire/stereotip pedera. Najgore je što se pederima laska, kao da nisu sami po sebi dovoljno umišljeni. Rezultati su taština, slijeđenje bezumnih ideala, umišljenost da su bolji (i guess normal reaction after lack of self-assurance spent in closet). While, they are just... wraped in plastic.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!