Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mage
Interesantna mi je pojava religioznih naučnika. Pomisao da neko posle silnog bavljenja naukom pripada nekoj organizovanoj religiji kao hrišćanstvo ili islam mi je kontradiktorna... Da se razumemo, ja ne pričam o spiritualnosti ili veri, svi mi u nešto moramo verovati usled nedostatka odgovora, već o religioznosti tj. prihvatanju neke dogme kao apsolutne istine. "Pravi" naučnik ne uzima ništa zdravo za gotovo i mora biti skeptičan... kako se religija uklapa u to? :misli:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ni meni to nije preterano jasno. Ja mislim da se religija, ovakva kakva je, ne uklapa u bilo koju prirodnu nauku.

Na poslu znam gomilu doktora koji su vernici i kojima nije ništa čudno u bezgrešnom začeću ili u tome da od Adama i Eve nastane ceo svet. A očigledno da ih nešto i ne zabrinjava incest koji je morao da usledi posle toga, a koji se još na par mesta pominje. Isusova čudotvorsta i pre svega bezgrešno začeće, a posle toga i vaskrsnuće da ne spominjem. Kad ih čovek pita kako je to moguće, kažu: "Pa eto, nije Bog džabe svemoćan" ili tako nešto, da ti se život smuči.
Korisnikov avatar
By Zoey
Katastrofa na kakve sam ja "slucajeve" naletala :doh:

Religiozni psihijatar, nacelnik, moj komsija... :zid:

Taj je najgori
By Sixto
Mene cude ginekolozi npr koji su vernici a abortuse izvode.

Sto se tice onih fizicara tipa Stivena Hokinga, to vec mogu da razumem. Potraga za nacinom kreiranja materije i sl.
Korisnikov avatar
By bern
Nauka i vjera nisu u sukobu.

Nauka je u domenu iskustva, vjera u domenu vjere.
Korisnikov avatar
By Dina
Ovo sto Bern kaze. Vec sam i ja to pisala na drugom topicu. I pozivala sam se na nekog svestenika pravoslavne crkve koga sam slusala u emisiji na tv da upravo to kaze - religija i nauka bave se razlicitim stvarima. Govorio je da se religija odnosi na moral i da se to o postanku sveta shvata kao neka simbolika a ne stvarna desavanja.

Inace i meni smeta kad neko bude pozvan u emisiju kao npr psihijatar i prica o Bogu i obraca se vernicima i sve tome slicno. Ta situacija je u nasim emisijama vrlo cesta. Ako je neko pozvan kao naucnik ili lekar ili strucnjak u necemu onda treba da prica o tome zbog cega je pozvan a ne da propoveda veru. Kao da je ovaj svestenik dosao u emisiju pa pricao o nauci, mislim pricao je toliko koliko su ga upitali o tom slaganju/neslaganju, u ostatku emisije je pricao o religiji.
Korisnikov avatar
By bern
Upravo tako. Drugo je što neki nisu ni dobri naučnici, a ni vjernici.

A kad se to dvoje pomiješa u bućkruriš dobije se neka pseudo-nauka, Madam Blavatski, new age, kristali, nadriljekari, magovi...
Korisnikov avatar
By Srklet
dr. davor pavuna, koja budaletina a radi na fakin kolajderu u švicarskoj. :lol:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Religija i nauka se u načelu ne osporavaju.

Možda izvan naučnih istina postoje one koje nikada nećemo saznati, i to je upravo izvor religioznosti :awesome:

Ne mislim da je to nužno loš spoj, zavisi od sposobnosti pojedinca.

Stvar izbora, poštujem svačiji.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by bern

Upravo tako. Drugo je što neki nisu ni dobri naučnici, a ni vjernici.

A kad se to dvoje pomiješa u bućkruriš dobije se neka pseudo-nauka, Madam Blavatski, new age, kristali, nadriljekari, magovi...
Ovde je mislim veci problem sto postoji samo jedan pravac misljenja i jedna istina. Svi su ovde pod okriljem pravoslavne vere - nauka, magija, kristali, astrologija - sve je to pravoslavlje. Vrhunac je bio kad sam skoro gledala baku koja je dosla u neku emisiju na pinku da prikazuje vlasku magiju a onda se ispostavilo da je i vlaska magija pravoslavlje :drama: Ja razumem da se ljudi plase, netolerantna je sredina i sl. Ali ako postoji toliki strah onda mozda bolje da se osoba ne pojavljuje na tv i uopste u javnosti nego da nauku podvodi pod bozije principe ili da prica o astrologiji, magiji i sl u pravoslavnom duhu :odbij:
Korisnikov avatar
By bern
Ljudi se Srbiji/CG više boje bajalica nego Boga. Na ovim prostorima nije najzastupljenije pravoslavlje, već paganizam. Crkva je tu nužno zlo i stvar navike.

Inače, nešto najodvratnije i najopasnije u domaćim medijima, kombinacija bezobrazluka, samoljublja, kompleksa, i onog najgoreg iz vjere i nauke je SPODOBA zvana Miroljub Petrović:

Slika
Korisnikov avatar
By Dina
Bern,
sto se zastupljenosti paganizma tice volela bih da je tako kako ti kazes... :D Ali ja nemam taj utisak uopste.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Dosta se velikih naucnika, posto su dostigli svoje granice poznavanja prirode, okrenulo veri ako vec nisu bili vernici.
Mozda je vera za neke jedni nacin da se "svari" sve ono sto sam ne umes da shvatis, ma koliko bio inteligentan, i da ne bi poludeo.

Cak je i Hawkins, covek koji je najdalje otisao u razumevanju svemira, rekao da covek mozda moze da razume kako je nastao svemir ili kako funkcionise, ali zasto je svemiru uopste stalo da postoji - za to nema odgovora.
Korisnikov avatar
By 2kune
Vjera treba čovjeku dati smisao života a znanost razumjevanje svijeta oko sebe. Kada se upotrebljavaju van svojih domena čovjek izgubi smisao života a obrambene mehanizme ega počne smatrati objašnjenjima svijeta oko sebe. I jedna i druga disciplina zahtjevaju kao osnovni uvjet krajnje čist um sa što manjim egom. Tko to još danas imade? Materjalistički ispolitizirani popovi? Ultraspecijalizirani znanstvenici kojima projekti ovise o isplativosti na tržištu krupnog kapitala? Dok kao čovječanstvo ne rješimo problem novca i sebičnosti bolje nam je da se ne bavimo ni religijom ni naukom jer su posljedice katastrofalne i za vrstu i za planet. Do tada bi se trebali suzdržati na tehnološkom nivou prvobitne zajednice i raditi na duhovnom razvoju. Tek onda valja krenuti sa tehnologijom.
Originally posted by Eifranloo

Slika
Zbog toga se ne slažem da je 'kršćansko tamno doba' loša stvar. Dapače, prebrzo su nas iz njega izvukli protestanti... :opatica:
Korisnikov avatar
By Kiborg
To vera je vera, a nauka nauka i nemaju veze jedno sa drugim je krajnje smešno.

Ko to ne može da vidi, neka veruje. Slobodno.
Korisnikov avatar
By constantine
meni je predavao profesor fizike koji je dosta religiozan... on kaze da sve sto nauka ne moze da objasni je u sustini bozija ruka (ili tako nesto) a kaze da ima dosta toga
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pitanje je kakva bi nauka bila da nije bilo crkve, ali činjenica je da se mnoge nauke nadovezuju na religiozna učenja, makar samo u pokušaju da ih pobiju.

Zato ne mislim da je religioznost nužno loša ili suprotstavljena nauci.
By Simor
Baš je slatko kada se verskom fundamentalizmu suprotstavlja scijentizam. Jednoj tupavoj doktrini protivstavlja se druga tupava doktrina.

:kopanos:
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by 2kune

Dok kao čovječanstvo ne rješimo problem novca i sebičnosti bolje nam je da se ne bavimo ni religijom ni naukom jer su posljedice katastrofalne i za vrstu i za planet. Do tada bi se trebali suzdržati na tehnološkom nivou prvobitne zajednice i raditi na duhovnom razvoju. Tek onda valja krenuti sa tehnologijom.
I slažem se sa tobom, a i ne slažem. Sa jedne strane u pravu si kada kažeš da smo većinom moralni bogalji i da sve što znamo i umemo okrećemo jedni protiv drugih, ali sa druge strane mislim da to ne treba da znači da ne trebamo da se bavimo naukom i filozofijom. Nešto mora biti katalizator promene, a napretci u nauci i filozofiji su često to i bili. Naravno, ta promena nije uvek bila "na bolje", ali je promena (ma kakva bila) neophodna u pronalaženju "pravog puta". Često moramo da napravimo mnogo grešaka da bi smo shvatili šta "treba" da uradimo ;)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by bern

Inače, nešto najodvratnije i najopasnije u domaćim medijima, kombinacija bezobrazluka, samoljublja, kompleksa, i onog najgoreg iz vjere i nauke je SPODOBA zvana Miroljub Petrović:

Ta spodoba nije nikakav naucnik, on nije ni zavrsio fakultet. To sto se nekaznjeno zove doktorom je jos jedan magicni paradoks carobne zemlje Srbije.

Nazad na temu... mislim da nijedan kvalitetan naucnik u oblasti prirodnih nauka jednostavno ne moze da bude religiozan, ali moze da bude vernik.
Ogradjujem se da se taj stav odnosi na danasnje naucnike i posebno lekare, a kroz istoriju je bilo dosta primera kada je crkva finansirala rad naucnika. Sam Darvin je bio 'stipendista' crkve i neke od svojih ranih teza je objasnjavao bozijim delovanjem. Ali, uz napredak od dvestotinak godina, jednostavno ne moze da se govori o povezanosti i opravdanosti uplitanja religije kroz nauku.
Da mi neki lekar tvrdi kako je razlog bolesti povezan sa nekim nebeskim, ili da veruje u bezgresno zacece ili prokreaciju, ja bi ga zamenila drugim. Bez razmisljanja.
Korisnikov avatar
By spliff
mislim da se religija i nauka ne sukobljavaju
uostalom zar nisu i ajnshtajn i darvin bili verujutji?
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by spliff

mislim da se religija i nauka ne sukobljavaju
uostalom zar nisu i ajnshtajn i darvin bili verujutji?
nisu

"I believe in Spinoza's God, who reveals himself in the lawful harmony of the world, not in a god who concerns himself with the fate and the doings of mankind."
Korisnikov avatar
By blenta
In a 1954 letter to Eric Gutkind, Einstein wrote:[15]
[...] The word God is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this. These [...] interpretations are highly manifold according to their nature and have almost nothing to do with the original text. For me the Jewish religion like all other religions is an incarnation of the most childish superstitions. And the Jewish people to whom I gladly belong and with whose mentality I have a deep affinity have no different quality for me than all other people. As far as my experience goes, they are also no better than other human groups, although they are protected from the worst cancers by a lack of power. Otherwise I cannot see anything 'chosen' about them.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Mage
Originally posted by 2kune

Dok kao čovječanstvo ne rješimo problem novca i sebičnosti bolje nam je da se ne bavimo ni religijom ni naukom jer su posljedice katastrofalne i za vrstu i za planet. Do tada bi se trebali suzdržati na tehnološkom nivou prvobitne zajednice i raditi na duhovnom razvoju. Tek onda valja krenuti sa tehnologijom.
I slažem se sa tobom, a i ne slažem. Sa jedne strane u pravu si kada kažeš da smo većinom moralni bogalji i da sve što znamo i umemo okrećemo jedni protiv drugih, ali sa druge strane mislim da to ne treba da znači da ne trebamo da se bavimo naukom i filozofijom. Nešto mora biti katalizator promene, a napretci u nauci i filozofiji su često to i bili. Naravno, ta promena nije uvek bila "na bolje", ali je promena (ma kakva bila) neophodna u pronalaženju "pravog puta". Često moramo da napravimo mnogo grešaka da bi smo shvatili šta "treba" da uradimo ;)
Do tada bi se trebali suzdržati na tehnološkom nivou prvobitne zajednice i raditi na duhovnom razvoju. :hvala:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!