Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by Sprinter
daleko od toga da smo roboti poredeci nas sa kompom, zato i jesam stavio navodnike. to se odnosi da je svest produkt, posledica bioelektricnih aktivnosti u nervnom sistemu tj. mozdanoj kori, a ne produkt nekih misterioznih sila, duha koje je "useljen" u telesnu stranu coveka.
Originally posted by Magepa ne moze svaki slozen sistem da ima svest. prvo naucis sta je celija, pa onda naucis sta i kako funkcionise neuron, pa onda naucis kako se stvaraju celije i veze i kako to sve tece od zigota do pojave svesti i onda ti ne bi bio problem. ali ne, vecina ljudi pokupi neke informacije sa vikipedije, selektuju sta im se svidja sta im se ne svidja, povezu to sa necim sto im je interesantno i shvatljivo i grade neke svoje teorije.
Moj problem sa tim je što bi onda makroskopski posmatrano svaki složen sistem imao svest.
Originally posted by SprinterOriginally posted by Magevecina ljudi pokupi neke informacije sa vikipedije, selektuju sta im se svidja sta im se ne svidja, povezu to sa necim sto im je interesantno i shvatljivo i grade neke svoje teorije.
Moj problem sa tim je što bi onda makroskopski posmatrano svaki složen sistem imao svest.
Originally posted by Sprinterne moraš me učiti naukom, sasvim sam dovoljno upućen veruj mi. Možda bi ti trebao malo da se informišeš o sistemima, teoriji haosa, kompleksnoj analizi itd. pa da mi onda šalješ konstruktivne kritike koje nešto znače.Originally posted by Magepa ne moze svaki slozen sistem da ima svest. prvo naucis sta je celija, pa onda naucis sta i kako funkcionise neuron, pa onda naucis kako se stvaraju celije i veze i kako to sve tece od zigota do pojave svesti i onda ti ne bi bio problem. ali ne, vecina ljudi pokupi neke informacije sa vikipedije, selektuju sta im se svidja sta im se ne svidja, povezu to sa necim sto im je interesantno i shvatljivo i grade neke svoje teorije.
ali opet moram priznati da je to korak napred u odnosu na one koji su procitali i pomirili se sa sudbinom da je svest od boga data.
Originally posted by MageZnam da se ne raspravljaš sa mnom, ali moram da uskočim.
Naravno da znam šta su ćelije, neuroni, tkiva, organi i šta se dešava u mozgu, pogotova na biohemijskom nivou. Ja sam hteo da ti ukažem da svest ne možeš redukovati na bilo koji od predhodnih nivoa organizacije a da ona ne izgubi značenje. Ako svest posmatraš kao emergentni fenomen koja nastaje iz ogromnog broja interakcija u sistemu koji nazivaš mozak, to nužno povlači da će svaki naredni nivo organizacije (populacija, ekosistem, biosfera...)imati sve veći i veći stepen složenosti a time i sve veći broj interakcija. Po mišljenju nekih naučniko to znači da svest ne postoji samo na našem nivou organizacije već "prožima" ceo univerzum.
Originally posted by Mageda verujem u boga sad bih rekao o boze, ali posto ne verujem ne znam kako da nacrtam da su ovo notorne gluposti. u svakom slucaju posto si ovim pokazao frapantan nivo neznanja, ja cu se sada povuci sa ove teme, ne ja cu zapravo pobeci sa ove teme glavom bz obzira
to nužno povlači da će svaki naredni nivo organizacije (populacija, ekosistem, biosfera...)imati sve veći i veći stepen složenosti a time i sve veći broj interakcija.
Originally posted by XanaXnaizad neko konta šta hoću da kažem
Oh, Mage se malo nespretno izrazio, a nije niti lijepo bacati mu "riječi u usta" (nije napisao da ekosustav treba imati "višu razinu svijesti" od jedinki; ostavio je to pomalo neodređenim, ali mogućim zaključkom ;=)
Ono o čemu promišlja je dosta zanimljivo. Polazi od činjenice da se proces usložnjavanja svemira tj. evolucija, bilo kozmička, kemijska, biološka ili kulturna, protivi fundamentalnim principima znanosti, konkretno II. zakonu termodinamike.
Izgleda da Mage pokušava sam skovati "vlastitu" hipotezu o "svijesti" kao nečemu prisutnom na svakom stupnju organizacije energije / materije. Tada proces evolucije svemira i nije više suprotivan II. zakonu termodinamike, tj. ono što zamišljamo kao usložnjavanje svemira koje je rezultiralo i nastankom H. sapiens sapiensa, svijesnog čovjeka, zapravo je proces pojednostavljivanja svemira... ("Praatom kao ultimativni oblik svijesti prije Velikog praska").
Svakako, biolozi imaju vlastitu teoriju o razvoju i pojavi svijesti - ona se tumači kao pokušaj ljudskog uma da dosegne tzv. "better reality". Ključnom se drži interakcija s ostatkom dema ili, bolje reći, plemena. "Man the Social animal", tako nekako. Duljina gestacije, razvoj korteksa, i u postnatalnom razdoblju itd., ključne su evolucijske "predradnje" u tom procesu.
Također, ima puno "propalih" priča biološke evolucije (npr. inteligencija / "svijest" cefalopoda i mijelinska ovojnica aksona; neandertalci i sjedilački način života) koje zgodno koincidiraju s većom neuređenošću / kaosom. Ljudska svijest kao slučajnost, podnošljivo i za jedan i drugi način gledanja; "decay"/"evolution" theory![]()
Originally posted by UlixEkosistem je mnogo više od "riba pojela plankton, mačka pojela ribu"! Mnoooooooooooooooooooooogo više! Biosfera ti je za sada najkompleksniji sistem za koji se zna u univerzumu. Svaka vrsta zauzima određenu ekološku nišu i ponašanje ekosistema nije "odraz haotičnih i nepovezanih procesa". To je jedan strašno složen, uređen i delikatan sistem koji teži ravnoteži kao i sve ostalo u univerzumu. Svaka jedinka u biosferi ima svoju funkciju i ulogu, baš kao i svaka ćelija u našem organizmu.
Kada kažemo da je svest odraz celokupne aktivnosti moždane kore, to ne znači da je ona odraz haotičnih i nepovezanih i raznorodnih procesa. To je jedan veoma organizovan i specifičan sistem. Sistem koji, treba li reći, nije isto što i riba pojela plankton, mačka pojela ribu.
Dakle, nije bitna toliko brojnost interakcija sama po sebi, na čemu ti insistiraš, već njihova priroda i organizacija.
Ne vidim kako možeš da se protiviš naučnom objašnjenju koje do kraja ne razumeš, jer da ga razumeš ne bi mogao da zastupaš logiku "ako čovek ima svest, onda ekosistem ima još veću svest".
Originally posted by Sprintergood riddance!Originally posted by Mageda verujem u boga sad bih rekao o boze, ali posto ne verujem ne znam kako da nacrtam da su ovo notorne gluposti. u svakom slucaju posto si ovim pokazao frapantan nivo neznanja, ja cu se sada povuci sa ove teme, ne ja cu zapravo pobeci sa ove teme glavom bz obzira
to nužno povlači da će svaki naredni nivo organizacije (populacija, ekosistem, biosfera...)imati sve veći i veći stepen složenosti a time i sve veći broj interakcija.adios
![]()
Originally posted by Magekad budes shvatio da svakoj jedinki nije ekosistem odredio funkciju i ulogu, nego su upravo jedinke te koje su odredile ponasanje ekosistema, mozda se vratis na pravi put, gresniche
Svaka vrsta zauzima određenu ekološku nišu i ponašanje ekosistema nije "odraz haotičnih i nepovezanih procesa". To je jedan strašno složen, uređen i delikatan sistem koji teži ravnoteži kao i sve ostalo u univerzumu. Svaka jedinka u biosferi ima svoju funkciju i ulogu, baš kao i svaka ćelija u našem organizmu.
Originally posted by UlixJel jesi? Ali ti ne pijes.
mamuran
Originally posted by MageJao.
Ekosistem je mnogo više od "riba pojela plankton, mačka pojela ribu"! Mnoooooooooooooooooooooogo više! Biosfera ti je za sada najkompleksniji sistem za koji se zna u univerzumu. Svaka vrsta zauzima određenu ekološku nišu i ponašanje ekosistema nije "odraz haotičnih i nepovezanih procesa". To je jedan strašno složen, uređen i delikatan sistem koji teži ravnoteži kao i sve ostalo u univerzumu. Svaka jedinka u biosferi ima svoju funkciju i ulogu, baš kao i svaka ćelija u našem organizmu.
Evolucija ne postoji na nivou jedinke, već na nivou populacije, ekosistema... Još jedan primer emergentnog fenomena koji nastaje kao posledica brojnih interakcija u složenom sistemu.
Tako da ja ne znam ko ovde lupa gluposti kada kaže da ekosistem/biosfera nije najsloženiji i uređeniji sistem na svetu (dosad poznat). Ali ni biosfera nije izolovana od ostatka univerzuma, da nema sunca, zemlje itd. ne bi ni nje bilo, tako da ceo univerzum možeš posmatrati kao jedan složen sistem.
Originally posted by Sprinterajoj ala ti nemaš pojma šta pričaš! ekosistem predstavlja funkcionalnu i integralnu celinu svih jedinki i njihovog staništa. Selekcija i evolucija, kao i uloga svake jedinke i vrste u ekosistemu su neraskidivo povezani i ne mogu postojati jedno bez drugog! Bez "ekološkog pritiska" na članove date vrste ne bi ni bilo evolucije i selekcije. Sve vrste koevoluiraju, a ekosistem (biosfera) se razvija, utiče na jedinke koje se menjaju i koje potom opet menjaju ekosistem. Nema jednog bez drugog.Originally posted by Magekad budes shvatio da svakoj jedinki nije ekosistem odredio funkciju i ulogu, nego su upravo jedinke te koje su odredile ponasanje ekosistema, mozda se vratis na pravi put, gresniche
Svaka vrsta zauzima određenu ekološku nišu i ponašanje ekosistema nije "odraz haotičnih i nepovezanih procesa". To je jedan strašno složen, uređen i delikatan sistem koji teži ravnoteži kao i sve ostalo u univerzumu. Svaka jedinka u biosferi ima svoju funkciju i ulogu, baš kao i svaka ćelija u našem organizmu.![]()
Originally posted by UlixA kako ti pomoću retikularne formacije ili neokorteksa objašnjavaš npr. najbanalniju stvar kao što je "bol". Gde je to mesto gde se električni impulsi u mozgu pretvaraju u senzacije, onakve kako ih mi doživljavamo? Kada prolaz K+ i Na+ jona kroz mijelinsku opnu postaje "bol", gde i kako? Jel u primarnoj senzornoj zoni? Sekundarnoj? Talamusu? Ako mi kažeš da električni impulsi "jesu" senzacije, onda izbegavaš pitanje jer daješ kružan odgovor.Originally posted by MageJao.
Ekosistem je mnogo više od "riba pojela plankton, mačka pojela ribu"! Mnoooooooooooooooooooooogo više! Biosfera ti je za sada najkompleksniji sistem za koji se zna u univerzumu. Svaka vrsta zauzima određenu ekološku nišu i ponašanje ekosistema nije "odraz haotičnih i nepovezanih procesa". To je jedan strašno složen, uređen i delikatan sistem koji teži ravnoteži kao i sve ostalo u univerzumu. Svaka jedinka u biosferi ima svoju funkciju i ulogu, baš kao i svaka ćelija u našem organizmu.
Evolucija ne postoji na nivou jedinke, već na nivou populacije, ekosistema... Još jedan primer emergentnog fenomena koji nastaje kao posledica brojnih interakcija u složenom sistemu.
Tako da ja ne znam ko ovde lupa gluposti kada kaže da ekosistem/biosfera nije najsloženiji i uređeniji sistem na svetu (dosad poznat). Ali ni biosfera nije izolovana od ostatka univerzuma, da nema sunca, zemlje itd. ne bi ni nje bilo, tako da ceo univerzum možeš posmatrati kao jedan složen sistem.
Jesam li ti lepo rekao da ne treba da gledaš složenost sistema samu po sebi kao uzrok postojanja svesti, već specifične interakcije unutar tog sistema. Dakle, ponavljam: specifične. Jedinstvene. Vrlo precizno određene. Boli me uvo što je biosfera najkompleksniji sistem za koji se zna, ona ne funkcioniše kao retikularna formacija ili neokorteks. Jednostavno ne funkcioniše. I ako to ne uviđaš, onda stvarno ne znam šta da ti kažem.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!