Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Bog ne postoji!

Vredja moja verska osecanja
3
5%
Verujem u Boga, ali mi ne smeta
14
25%
Ne verujem u Boga, ali ne govorim
9
16%
Bog ne postoji!
29
53%
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ne verujem u boga...postujem svako tudje verovanje...

...nisam napadni ateista....nemam potrebu da se na taj nacin izrazavam....jedino ako me neko bas pita ili dovede u situaciju u kojoj moram da se izrazim....
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by J...
verovatno postoji Um koji je zaduzen za ceo Univerzum jer je cinjenica da se i tu stalno desavaju neke promene. Mozda je taj Um sastavni deo samog Univerzuma.
a da taj Um nije u biti obican sustav fizikalnih zakona koji su uspostavljeni spletom okolnosti :)

vjerovanje u boga i u starijim i u novijim civilizacijama obicno je bio samo produkt necega sto se nije u tom trenutku dalo objasniti :)
By Ulix
Ne verujem u boga, i sasvim mi je svejedno da li ta cinjenica vredja nekog ko je vernik.
Korisnikov avatar
By Hys.
Sto da ne, mada je ne vidim zasto su fizikalni zakoni "obicni" :namig2:

Danas spavam i osetim da me neko gleda-otvorim oci-kad gleda me draga. I sigurna sam i da za to "culo" kao i to kad osetimo da nam je neko iza ledja, postoji fizikalni zakon-koji je (ne)otkriven...banalizujem...ali jasno je...mislim da tek pocinjemo da spoznajemo multidimenzionalnost ovog sveta. I da ce jednog dana fizika zaista moci da objasni jednacinama zasto kada pomislimo na nekoga ta osoba nas okrene i tako to...

Moje vidjenje Boga/inje nekome ko je vernik kako to biva po difoltu bi delovalo jako atesticNo, nekima cak i satanisticko (ukoliko znaju nesto o filozofiji satanizma), nekome kao cista Vicca, a trecem kao zen budizam.

Mislim da ja sebe smatram nekim ko samo gleda u vise od 3 dimenzije, i malo toga smatra nemogucim.

Samo sto svet mnogo cesce izgleda kao sto u mom profilu pise:

"The universe, they said, depended for its operation on the balance of four forces which they identified as charm, persuasion, uncertainty and bloody-mindedness. "

I da- to sto Bog/ovi nastaju verovanjem ljudi * (a ne obratno, znaci prvo ljudi krenu da veruju pa iz verovanja nastane Bog :D ) ne znaci da oni ne postoje...barem kao ta energija ljudi koja veruje (i ta energija je nekad vrlo opipljiva, sto kroz dobro, sto kroz lose)

Eto, opet zvucim kao cinik i ateista a nisam.

Kazem, postoje mnoge dimenzije :) Bar iz ove moje dimenzije kad gledam.

*teri prachet
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Ulix
Ne verujem u boga, i sasvim mi je svejedno da li ta cinjenica vredja nekog ko je vernik.
Nikad mi nije jasno bilo zasto bi to nekog vredjalo-sem ako osoba ne namece svoj stav, bilo da je vernik il ateist.

inace, mene tako cepa glava....uhhhh
Korisnikov avatar
By hlaefdige
pa znaju ljudi to, itekako, da protumace kao uvredu...ili barem neprihvatljivu karakternu osobinu
By J...
Originally posted by erkondisn

a da taj Um nije u biti obican sustav fizikalnih zakona koji su uspostavljeni spletom okolnosti :)
A kako su se ti zakoni uspostavili? Kako je sve pocelo, kako se pokrenulo? Sta je splet okolnosti?
vjerovanje u boga i u starijim i u novijim civilizacijama obicno je bio samo produkt necega sto se nije u tom trenutku dalo objasniti :)
Mozda ali ja sam skepticna po pitanju mogucnosti da ljudi ikada dobiju naucno dokazane odgovore na ona pitanja.

Onda ostaje intuicija...
By Ulix
Ako i kazem da sam ateista, kazem to jer me je neko pitao ili zato sto ima direktne veze sa onim o cemu razgovaramo, a ne zato sto mi je dosadno pa ne znam sta drugo da radim, niti to kazem zato sto zelim da preobratim nekog; mrzi me nekad i da zivim, a ne da se bavim misionarskim radom. :)

U principu, to je isto kao kad bi mene vredjalo sto neko veruje u boga ili sto neko ne voli filmove Ksistofa Kislovskog, a on je moj omiljeni reziser. Meni je tolika preosetljivost na te teme pomalo debilna, da izvinete.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Pokrenulo se tako sto je bio jedan veliki prasak...

Ljudi su ranije Bogom objasnjavali to sto neka zuta kugla izlazi svako jutro i greje ih, pa vidis sta se desilo na kraju.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
e pa to....nervira me sto to ne moze gotovo nikad tu da se zavrsi!!!...sa nekim "aha" ili tako nekako...

....uvekuvekuvekuvekuvekuvekuvek neko mora da me pita "a kako? pa kako ti onda mislis da je nastao svet"

...stvarno ne znam....i sramota je koliko me malo zanima...
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
A ti njih pitaj "A kako je nastao Bog?".

Ako ti kazu "On je tu oduvek", ti im reci "A zasto nas onda nije stvorio ranije", oni ce onda reci da se bavio stvaranjem kosmosa i tu ti ostavljaju dovoljno prostora da uletis sa pricom o vanzemaljcima, bogu Mitri i satenskim pokrivacima.
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by J...
A kako su se ti zakoni uspostavili? Kako je sve pocelo, kako se pokrenulo? Sta je splet okolnosti?
Mozda ali ja sam skepticna po pitanju mogucnosti da ljudi ikada dobiju naucno dokazane odgovore na ona pitanja.

Onda ostaje intuicija...
splet okolnosti bi mogao biti isti kao sto npr. izazove mutaciju, a mutacija kasnije sudjeluje u evoluciji i nastanku novih vrsta :)
naravno, pricamo doslovno o milijardama godina. a nama ne preostaje nego cekati ako to dozivimo, u sto cisto sumnjam, ali eto :)
Originally posted by A.F.K.A.OB
Ljudi su ranije Bogom objasnjavali to sto neka zuta kugla izlazi svako jutro i greje ih, pa vidis sta se desilo na kraju.
isto ko sto su Slaveni nekoc objasnjavali udar groma, kao Perunovo djelo :D

Ako ti kazu "On je tu oduvek"
ne samo da je oduvijek nego je i svukuda. i tu, i tu i tamo, i ispred monitora, i oko misa :D
Korisnikov avatar
By dungoll
Mislim da opcije nisu baaaaš date po mom ukusu, naime, kako sam vrlo skeptičan prema naučno nedokazanim stvarima, za mene Bog ne postoji, naročito ne kao po hrišćanima, muslimanima ili judejima. Što ne znači da ne ostavljam tome prostora, ali jednostavno moja formulacija je gle čuda :
Originally posted by Dirrty
Verujem u Boga, ali mi ne smeta.

>> EDIT : dungoll ne veruje baš, ali eto, sve sem ovoga slažem se sa Drtinom <<

Mada bih preformulisao to u sledece:

Verujem u nesto izvan nase moci poimanja, ali postujem i suprotno misljenje.
da, vrlo bliska Drtijevoj, woohey, what r the odds of that ? btw, Drtino, nije li to baš ono što ljudi zovu agnostik ?

Dakle, fali opcija, ne verujem u Boga, vrlo sam skeptičan i treba mi uverenje koje je mnogo čvršće nego li postojeće varijante vere.

Sa druge strane, do sada su me činjenice i dešavanja vezana za veru, religiju i to takozvano savršeno biće koje o vasceli svet drži i blablayaddayadda - samo i dalje udaljavale od iste, i vrlo sam blizak mišljenjima norveškog profesora Lars-a Svensen-a iskazanog u par svezaka o modernoj filozofiji društva, dosade, mode i zla.

Enivej, vrlo me ne zanima da li će neko biti vernik, pomodarski vernik, ateist ili šta već, ne treba nam još jedan lejbeling!

Recimo, prijalo bi mi nešto sasvim kao : May the Force be with you Jedi Knight ! :)

:machevi: :dancing:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB

splet okolnosti bi mogao biti isti kao sto npr. izazove mutaciju, a mutacija kasnije sudjeluje u evoluciji i nastanku novih vrsta :)
naravno, pricamo doslovno o milijardama godina. a nama ne preostaje nego cekati ako to dozivimo, u sto cisto sumnjam, ali eto :)

Realno gledajuci - biljne i zivotinjske vrste izumiru, ljudska bica su sve visa i visa, sve cosavija i cosavija, sve su cesca "mesanja" medju ljudskim rasama, tako d abise moglo reci d ami aktivno ucestvujemo u covekovoj evoluciji.
Korisnikov avatar
By Modesty

Ako ti kazu "On je tu oduvek", ti im reci "A zasto nas onda nije stvorio ranije", oni ce onda reci da se bavio stvaranjem kosmosa i tu ti ostavljaju dovoljno prostora da uletis sa pricom o vanzemaljcima, bogu Mitri i satenskim pokrivacima.
kada bi ljudski um mogao doseći Boženski,tj. onoga koje stvorio univerzum,u čemu bi bila razlika između Boga i čovjeka?
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Bozenski :smeh:

Nista licno, samo me podsetlo na gospodju Bozen. :lol:

A kada bismo mi znali kakav je bozanski um, mozda bismo ga i mogli dostici. Jer, na kraju krajeva, ja verujem da je svaki covek svoj Bog.

@erkondisn
:smeh:

Dobro, ljudi oko nas aktivno ucestvuju, izvinjavam se :D
By Simor
Originally posted by Modesty
kada bi ljudski um mogao doseći Boženski
Slažem se... Ljudski um još nije dostigao um jedne Božen.

Slika
Korisnikov avatar
By hlaefdige
prvo...smatram, da ako postoji dokaz, onda nema vere....

a ja prosto ne verujem...
Korisnikov avatar
By dungoll
ček, ne veruješ ni u gospođu Božen ? :) :evilwait:
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by hlaefdige
prvo...smatram, da ako postoji dokaz, onda nema vere....

a ja prosto ne verujem...
To si rekla OK i pošteno....sve se zasniva na slobodnoj volji,dokaza opipljivih nema a još manje možemo shvatiti e sad da li će se neko odlučiti i dali će ga život odnjeti u te vode(da vjeruje) možda i nije do nas.....negdje sam pročitala da je vjera drar...kako i zašto neznam,ja jednostavno osječam u srcu i volim Tog kršćanskog Boga mada crkvu ne cijenim u potpunosti jer je crkva institucija koju su mahom kreirali ljudi.
Korisnikov avatar
By dungoll
u nju da...u taj njen ten...malo manje
GOTCHAAAA! :oklagija:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
pa mora da postoji!!!!

zamisli..ako ne postoji to bi znacilo da je neko svesno i sa namerom izabrao NJU kao zastitni lik za kompaniju koja se bavi proizvodnjom nekakvih gluposti za ulepsavanje na sve nacine....e u TOLIKI marketinski promasaj ne mogu da verujem
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Ti si smao ljubomorna sto nemas tako lepo izvajane butine.
Korisnikov avatar
By Tot
u nju da...u taj njen ten...malo manje
Pa koliko to Božen mora da se približi smrtnicima da bi se u Nju verovalo?

Tek, Božen je izazvala klanjanje većine diskutanata na ovoj temi pa se moram složiti sa Njuškalom: ateistička verska osećanja su ugrožena.
Korisnikov avatar
By dungoll
pa mora da postoji!!!!

zamisli..ako ne postoji to bi znacilo da je neko svesno i sa namerom izabrao NJU kao zastitni lik za kompaniju koja se bavi proizvodnjom nekakvih gluposti za ulepsavanje na sve nacine....e u TOLIKI marketinski promasaj ne mogu da verujem
i mean, seriously, u really have no life whatsoever! :D :rotflmao:
Korisnikov avatar
By bothways
Uglavnom se slazem sa dungollom. Zbog nedovoljne samospoznaje po religijskom pitanju (work in progress), skoro sam odlucio da stavim sebi labelu "skeptik" kada je rec o religiji. Prema tome, nema opcije za koju bih mogao bas da glasam. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!