Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Jeste li vjernik?

Vernik (Hriscanin)
62
27%
Ateista
111
48%
Ostalo (Alternativna-neka vrsta spiritualnosti-vera u prirodu, okult...)
60
26%
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Jonatan
Jesam vernik :angel: i imam utisak da je biti vernik poprilicno nepopularno medju gayevima, ali me zabole sta ko misli. Ma koliko mislili da se vera i Crkva sa jedne strane i homoseksualizam sa druge medjusobno iskljucuju ja sam uspeo da svoje dve ljubavi, prema tipovima i Crkvi spojim i manje vise odlicno funkcionisem. Pod tim podrazumevam da nisam verski fanatik, nego sam podelio u svojoj glavi sta je domen vere, a sta ljudskog razuma tako da ne odbacujem npr. evoluciju. Daju se i opis Sv. Pisma o stvaranju sveta i teorija evolucije uklopiti tako da se ne iskljucuju jedno drugo nego naprotiv da jedno drugo potvrdjuju. I bas volim da idem u crkvu :pop:
homoseksualnost
*izmi su bolesti
:protest:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Na takvom smo forumu i bar to da nauchimo ako nishta drugo. Nikad ne znas kad ce da te preslisa neki homofob. :maca:
Korisnikov avatar
By Kupper
Egzistencijalizam, Romatizam, Humanizam, Mehanizam.....sve bolest do bolesti. Ukljucicu te:elektro:
Korisnikov avatar
By mrle
Originally posted by unic0rn
Jesam vernik :angel: i imam utisak da je biti vernik poprilicno nepopularno medju gayevima, ali me zabole sta ko misli. Ma koliko mislili da se vera i Crkva sa jedne strane i homoseksualizam sa druge medjusobno iskljucuju ja sam uspeo da svoje dve ljubavi, prema tipovima i Crkvi spojim i manje vise odlicno funkcionisem. Pod tim podrazumevam da nisam verski fanatik, nego sam podelio u svojoj glavi sta je domen vere, a sta ljudskog razuma tako da ne odbacujem npr. evoluciju. Daju se i opis Sv. Pisma o stvaranju sveta i teorija evolucije uklopiti tako da se ne iskljucuju jedno drugo nego naprotiv da jedno drugo potvrdjuju. I bas volim da idem u crkvu :pop:
homoseksualnost
*izmi su bolesti
@ Jonatan : Bravo, slazem se sa tobom :opatica:

@ unic0rn : romanticnost - romantizam ; aktivnost - aktivizam ; idealnost - idealizam... porazmisli malo o semantici :D
Korisnikov avatar
By Vel boy
homoseksualnost
*izmi su bolesti
Ja:

Ovde cu podrzati unic0rn-ov stav iako se nespretno izrazio. -izmi nisu neophodno bolesti vec usredsredjene i iskljucive ljudske voluntarne intencije tj. namere odredjenog pokreta, ideologije, nacina misljenja, nacina ponasanja...
Na drugoj strani -osti su fenomeni tj. pojave van ljudske intencije tj. namere, dakle vise prirodne pojave!
Evo, tako moja logika i u mojim recima to objasnjava!
Stoga i TREBA razlikovati homoseksualnost od homoseksualizma na slican nacin kao sto i treba razlikovati heteroseksualnost od heteroseksizma (odnosno heteroseksualizma).

Dakle, ipak unic0rn je mislio pravo, samo se nespretno izrazio!

Vredan offtopic!:blush:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
by SUNNY GIRL:
"jesam. i moje religije su cheguevarrizam, bohemizam i alkoholizam."

Lepo re?eno. :kiss:

Dodajem k tomu elitizam, germanizam, kulturasizam, mesmerijanizam, zatim nizam, maðaronstvo, karikiriju i korolombiju.

:kakodane: :zid:
Korisnikov avatar
By 2kune
Jebiga, vjernik sam... Virujem da me blagajnica u samoposluzi po difoltu ipak ne želi prevarit... :zid:
:angel:
Korisnikov avatar
By mrle
Originally posted by Vel boy
homoseksualnost
*izmi su bolesti
Ja:

Ovde cu podrzati unic0rn-ov stav iako se nespretno izrazio. -izmi nisu neophodno bolesti vec usredsredjene i iskljucive ljudske voluntarne intencije tj. namere odredjenog pokreta, ideologije, nacina misljenja, nacina ponasanja...
Na drugoj strani -osti su fenomeni tj. pojave van ljudske intencije tj. namere, dakle vise prirodne pojave!
Evo, tako moja logika i u mojim recima to objasnjava!
Stoga i TREBA razlikovati homoseksualnost od homoseksualizma na slican nacin kao sto i treba razlikovati heteroseksualnost od heteroseksizma (odnosno heteroseksualizma).

Dakle, ipak unic0rn je mislio pravo, samo se nespretno izrazio!

Vredan offtopic! :blush:
:hekla:
Korisnikov avatar
By Tot
homoseksualnost
*izmi su bolesti
Ja:

Ovde cu podrzati unic0rn-ov stav iako se nespretno izrazio.

Rezultati su trenutno slede?i:

1.DA 9 (42.86%)
2.NE 12 (57.14%)

Pri ?emu da sam ja postavljao temu pitanje bi bilo: da li ste religiozni(ili bolje da li se ose?atie religioznim budu?i da ljudi nisu ?esto svesni toga u što veruju).

I zbog toga ne podržavam Junikorna zbog njegovog permanentnog agresivnog ateizma. On po obi?aju ne bivaju?i sasvuim svestan pojma tolerancija podgreva navija?ke strasti. Delimo se u dva bloka ili tabora. Ovde se vidi koliko su gej ljudi u elementarnim stvarima nesposobni za prihvatanje razli?itosti kao uostalom i str8 ljudi i to je dobro da se uo?i.
Korisnikov avatar
By 2kune
Nebi li oni od vas koji su vjernici radi vjere svoje popustili bratu svome u zabludi? Da vidi primjer vjernika? Taština, taština, sve sama taština...
Vi koji se smatrate solju, zapitajte se ?ime ?e se soliti ako se sol obljutavi...
:pop:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ja tu nikome nisam rekao, ti si vernik ti nemas pravo na misljenje. Nikome nisam rekao ti si vernik i ti si zato glup ili si kreten ili sta vec.

Napravio sam salu na teret javne licnosti.
nasalicu se i za dzordza busha, i britansku kraljicu i ruskog predsednika ili koga god ko ima mnogo vishe sledbenika od njih.
svi oni pa i ovi nashi trpe mnogo vece uvrede u novinama, trach chasopisima i slicno ali su javne licnosti i sta se tu moze.

sala mozda jeste neslana, ali boze moj, zavrsila je u delu foruma gde i treba da bude i ne treba da se shvati drugacije od onoga kako je upucena.

uzgred, nisam pobornik politicke korektnosti. i ja sam samo chovek.
Korisnikov avatar
By Vel boy
A zasto svi ovi dicni vernici (Tot, Kupper...) ne uloze malo vise svoje cenjene energije da unutar tih crkava, u koje rado idu, doprinesu dijalogu jednih homoseksualaca sa jednim svestenicima? Lako je na ovom forumu isticati da ste vernici i homoseksualci ujedno, a zasto ne i u crkvi to reci? I to ne samo onome kome se ispovedate, vec i ostalim svestenicima! Ne mislim na vikanje "ja sam gej, cujte me" usred mise odnosno liturgije, vec mislim na zapocinjanje dijaloga sa svestenicima na medjusobno postovan i uvazen nacin! Znate vi dobro sta ja mislim!

Podrska unic0rn-u od modernog i progresivnog vernika koji nije talac ljudske institucije zvana "crkva!.
Korisnikov avatar
By 2kune
Vjernici bi to morali znati...
Ako je Krist išta mrzio - mrzio je dvoli?nost! Amen.
:zakljucano:
Korisnikov avatar
By Kupper
A zasto svi ovi dicni vernici (Tot, Kupper...) ne uloze malo vise svoje cenjene energije da unutar tih crkava, u koje rado idu, doprinesu dijalogu jednih homoseksualaca sa jednim svestenicima? Lako je na ovom forumu isticati da ste vernici i homoseksualci ujedno, a zasto ne i u crkvi to reci? I to ne samo onome kome se ispovedate, vec i ostalim svestenicima! Ne mislim na vikanje "ja sam gej, cujte me" usred mise odnosno liturgije, vec mislim na zapocinjanje dijaloga sa svestenicima na medjusobno postovan i uvazen nacin! Znate vi dobro sta ja mislim!

Podrska unic0rn-u od modernog i progresivnog vernika koji nije talac ljudske institucije zvana "crkva!.
Vala, oprosteno ti je. Ti ne znas o cemu pricas. Zato ti je sve oprosteno.
Korisnikov avatar
By Jonatan
Vel boy, ja sam pricao sa nekim od episkopa SPC o tome otvoreno, a ne samo svesteniku na ispovesti, ali ni u jednoj Crkvi jos nije toliko sazrela svest da ljudi mogu biti razliciti i po sexualnom opredeljenju tako da to bude prihvaceno. Ali ipak mislim da ima pomaka i da ce neke druge generacije proci bolje nego mi danas. Tiha voda breg roni.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Jonatan:
ali ni u jednoj Crkvi jos nije toliko sazrela svest da ljudi mogu biti razliciti i po sexualnom opredeljenju tako da to bude prihvaceno. Ali ipak mislim da ima pomaka i da ce neke druge generacije proci bolje nego mi danas."

Ja:
Dragi Jonatane, iskreno cenim tvoje napore za dijalogom u vezi ovoga s predstavnicima crkve, samo, molim te, shvati da IMA CRKAVA u kojima jeste sazrela svest da ljudi mogu biti razliciti i po seksualnom opredeljenju da to bude prihvaceno.
Na veliku zalost, takvih Crkava izgleda da jos nema na prostorima zemalja ex-Yu, ali ih zato vec u jednoj ne tako dalekoj Nemackoj ima. Ima ih i u drugim zemljama EU-a! Te Crkve su deo progresivnog i savremenog hriscanskog/krscanskog pokreta!

I da li da nasa generacija bude talac neprihvacenosti od strane, recimo SPC-a, koja je namerno izabrala da nas ne prihvati te diskriminise sa svim njenim negativnim emocijama prema nama?
Ne verujem da zelis reci da nase sudbine i zivoti trebaju biti potcinjeni toj neprihvacenosti od strane sluzbenog SPC-a!

Iskren i lep pozdrav!
Korisnikov avatar
By mrle
Jonatan:
ali ni u jednoj Crkvi jos nije toliko sazrela svest da ljudi mogu biti razliciti i po sexualnom opredeljenju tako da to bude prihvaceno. Ali ipak mislim da ima pomaka i da ce neke druge generacije proci bolje nego mi danas."

Ja:
Dragi Jonatane, iskreno cenim tvoje napore za dijalogom u vezi ovoga s predstavnicima crkve, samo, molim te, shvati da IMA CRKAVA u kojima jeste sazrela svest da ljudi mogu biti razliciti i po seksualnom opredeljenju da to bude prihvaceno.
Na veliku zalost, takvih Crkava izgleda da jos nema na prostorima zemalja ex-Yu, ali ih zato vec u jednoj ne tako dalekoj Nemackoj ima. Ima ih i u drugim zemljama EU-a! Te Crkve su deo progresivnog i savremenog hriscanskog/krscanskog pokreta!

I da li da nasa generacija bude talac neprihvacenosti od strane, recimo SPC-a, koja je namerno izabrala da nas ne prihvati te diskriminise sa svim njenim negativnim emocijama prema nama?
Ne verujem da zelis reci da nase sudbine i zivoti trebaju biti potcinjeni toj neprihvacenosti od strane sluzbenog SPC-a!

Iskren i lep pozdrav!
Verujem da, kada Jonatan kaze Crkve, misli na institucije : Pravoslavnu, Katolicku i Protestantsku, a ne na mnostvo gradjevina po svetu, na koje ti, ocigledno, mislis...

U centru Pariza postoji jedna crkva, veoma lepa, koja vencava homoseksualce. Svestenik (ili kako vec) te crkve, jednom na tv-u, govorio je o neophodnim paralelnim evolucijama svetovnog i duhovnog, o modernim vremenima... (Samo mi nije jasno kako ova i njoj slicne crkve mogu da opstanu pored Vatikana...)

No, sta to vredi kad danas, recimo, katolicanstvo ne zeli da prizna ni abortus, ni razvod, ... a kamoli da blagosilja dva homeseksualca u svojim respektivnim gradjevinama...
Korisnikov avatar
By Jonatan
Znam da postoje protestantske crkve na Zapadu koje nemaju nista protiv seksualne razlicitosti i koje vrse vencanja homoseksualaca. Buduci da sam neko kome je teologija struka pratim mnogo toga sta se desava u Crkvi - i SPC i svim ostalima. Takvih protestantskih zajednica u nasim krajevima nema i mislim da ih nece ni biti. Osim toga i da ih ima ja imam svoju Crkvu-SPC- kojoj pripadam i kojoj pripada vecina ljudi koji zive na ovim prostorima i ja cu da se trudim, a nadam se i svi zajedno, svako onako kako i koliko moze, da izmeni sadsnju situaciju. Tu naravno ne mislim na ucesnike ovih diskusija koji bi to resili tako sto bi najradije zabranili rad Crkve i ukunuli je. Ta vremena su prosla a Crkvi nisu nikalo naudila. Osim toga gay populacija ima jednu odbojnost prema Crkvi koja se zsniva na predrasudama. Nisu svi u Crkvi (govorim konkretno o SPC) tipovi poput Zarka Gavralovica. Mozda je glupo ali ipak mislim da nije lose da pomenem jedan primer koji govori o tome da neki koji su optuzeni za homofobiju opste nisu takvi. Naime Mitropolit Amfilohije je jedna od osoba po kojoj mnogi pljuju, a taj covek je prihvatio jednog monaha koji je iz svog manastira bio proteran jer je gay. Jednog drugog monaha koji je takodje gay je zastitio kada se za to saznalo i nije dao nikome da ga na bilo koji nacin ugnjetava nego ga je sklonio na mesto gde ce biti zasticen, gde ce moci da se usavrsava u svojoj struci i gde ce po svojoj svaesti moci da odluci sta ce raditi. Nije mu odsekao glavu, nabio ga na kolac niti ga je spalio na lomaci.
By Бреее!!!
ne, ali postujem ako neko jeste bez obzira koje je vere i nacije ...

nastavljam, medjutim, da obelezavam svoju pravoslavnu srpsku familijarnu tradiciju ... slavim svetog Nikolu, bozic, uskrs ... :lol: :srbin: :love:
paradoksalno, ali je tako ... ne verujem u boga, niti praktikujem crkveni ceremonijal, ali postujem i nastavljam tradiciju svojih predaka ... :kafa:

:zastava: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Breee!!!
ne, ali postujem ako neko jeste bez obzira koje je vere i nacije ...

nastavljam, medjutim, da obelezavam svoju pravoslavnu srpsku familijarnu tradiciju ... slavim svetog Nikolu, bozic, uskrs ... :lol: :srbin: :love:
paradoksalno, ali je tako ... ne verujem u boga, niti praktikujem crkveni ceremonijal, ali postujem i nastavljam tradiciju svojih predaka ... :kafa:

:zastava: :zastava: :zastava:
Santo subito! Santo subito! :sarana:

:smeh: :smeh: :smeh:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Znam da postoje protestantske crkve na Zapadu koje nemaju nista protiv seksualne razlicitosti i koje vrse vencanja homoseksualaca. Buduci da sam neko kome je teologija struka pratim mnogo toga sta se desava u Crkvi - i SPC i svim ostalima. Takvih protestantskih zajednica u nasim krajevima nema i mislim da ih nece ni biti. Osim toga i da ih ima ja imam svoju Crkvu-SPC- kojoj pripadam i kojoj pripada vecina ljudi koji zive na ovim prostorima i ja cu da se trudim, a nadam se i svi zajedno, svako onako kako i koliko moze, da izmeni sadsnju situaciju. Tu naravno ne mislim na ucesnike ovih diskusija koji bi to resili tako sto bi najradije zabranili rad Crkve i ukunuli je. Ta vremena su prosla a Crkvi nisu nikalo naudila. Osim toga gay populacija ima jednu odbojnost prema Crkvi koja se zsniva na predrasudama. Nisu svi u Crkvi (govorim konkretno o SPC) tipovi poput Zarka Gavralovica. Mozda je glupo ali ipak mislim da nije lose da pomenem jedan primer koji govori o tome da neki koji su optuzeni za homofobiju opste nisu takvi. Naime Mitropolit Amfilohije je jedna od osoba po kojoj mnogi pljuju, a taj covek je prihvatio jednog monaha koji je iz svog manastira bio proteran jer je gay. Jednog drugog monaha koji je takodje gay je zastitio kada se za to saznalo i nije dao nikome da ga na bilo koji nacin ugnjetava nego ga je sklonio na mesto gde ce biti zasticen, gde ce moci da se usavrsava u svojoj struci i gde ce po svojoj svaesti moci da odluci sta ce raditi. Nije mu odsekao glavu, nabio ga na kolac niti ga je spalio na lomaci.
Ja:

Postovani Jonatane, nema potrebe da Crkve koje nemaju nista protiv raznolikosti seksualne orijentacije ogranicavas samo na tamo te Protestantske (progresivniji deo). Jer, i unutar Pravoslavne i Rimokatolicke crkve, postoje, iako ne velike, progresivne grane (da li su u rascepu ili proterane od sluzbenih crkava, to je, na zalost, aktuelno pitanje jer sluzbene crkve su proganjale, mucile, spaljivale na lomaci, terale "jeretike", "krivoverce", ali to sve govori o naravi tih sluzbenih crkava, jer su i one tokom vremena uvidele da su mnogi "jeretici" i "krivoverci" zapravo bili u pravu i hteli samo na human nacin da pomognu crkvi ), a neke od njih imaju i specificnu pastoralnu afirmativnu misiju za ljude neheteroseksualne orijentacije. Ove specificno gej afirmativne misije su, recimo,samo u SAD-u:
unutar Pravoslavlja-AXIOS, GLBT Eastern Orthodox Christians
unutar Rimokatolicanstva-DIGNITYUSA Catholics.
Ja jesam u vise navrata bio dao internet linkove za ove pokrete, ako treba mogu opet za tebe!

U vezi Amfilohija Radovica, to sto si me obavestio u vezi njega je definitivno dobra vest za mene, samo bih te upitao kako se unutar Crkve saznaje da je neko gej? Eto, to me pitanje jako, jako zanima, jer zelim da vidim kako to ispadne da bude icija tema raspravljanja i reakcija?
Korisnikov avatar
By Veverica
Originally posted by Boshko
Ne znam da li je popularno ali ja jesam vernik.
Samo ne podnosim ni crkve ni pape ni patrijarhe...
Samo da potpisem.
Korisnikov avatar
By waterlily
Nisam vernik. Sebe karakterisem kao agnostika. Naime, ne mislim da bog postoji, niti da ne postoji, mene samo nista vezano za njega ne zanima
Korisnikov avatar
By svejedno
Sta znaci biti vernik? Verovati u neku svest vecu, drugaciju od nase ili slepo pratiti bilo koju religiju? A ateista? Smatrati da je nauka dovoljna da sve objasni, iako objasnjava kako a ne zasto. Ja sam vernik. I pratim neku svoju religiju, a postojece smatram odlicnim filozofijama. Ali verujem u pochetak, i svest, koja je za nauku neobjasnjiva
Korisnikov avatar
By Delete
Nisam vernik...ateista sam!
Korisnikov avatar
By SouthSide
Nisam vernik ovakvih crkava, dakle sve ono sto propagiraju hriscnastvo(sve varijacije i kombinacije njegove) i islam mi je totalno trulo.

Voleo bih da verujem u nesto, u neku silu, neki apsolut, ili nesto opipljivije,majku prirodu, zemlju, tako je divna u sustini. :andjelak:
I da se u svemu tome maximalno postuju slobode pojedinca,
da to bude jedna od osnovnih zapovesti, apsolutna sloboda, ako se pri tom ne ugrozavaju drugi. I uopste mislim da bi jedino ugrozavanje drugih ljudi trebao da bude greh.

A ova pravila sadasnja crkvena, mesanja u politiku, nauku, kulturu su mi bas bljak.

-
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 30
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!