Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Khons
Originally posted by Sutekh
Originally posted by ns.happy
postoji li neki bog Keegeen? neko mi je svojevremeno pricao da je bio gay... ozbiljno... ne znam koliko je tacno?
Nije to taj. Postojao je neki nizhi bog zabave i veselja (bio je patuljastog oblika).. Stao mi je mozak, ali znam na koga mislish. Negde sam prochitao da je komentarisao Horusovo dupe, ali ne secam se, moracu da iskopam info a ne znam odakle da krenem :P
mozda Bes?

on je prikazan kao mali ruzni patuljak, prvenstveno zastitnik novorodjenchadi i radjanja dece, ali takodje i zabave, humora i veselja
By Sixto
Originally posted by Khons
pa to mi je bilo i najchudnije, jer da bi se nesto takvo napravilo (preokrenuti komplet religiju za 180 stepeni), ipak je potrebno neshto vishe od dechachkog sna.
imao je on svoje pristalice, ali u daleko manjem broju naspram ostalih, da mi nije jasno kako je to trajalo chak i toliko koliko je on bio na vlasti.
Kako ti je cudno?

Pazi, nemoj stavljati demokratiju kao moderu tekovinu u Amarna period!
Za potez protiv odluke faraona je letela glava! Ono sto je on rekao, odlucio ili uradio je bila svetinja koja se izvrsavala momentalno bez pogovora!
Bio je bog na zemlji, odabrani, jedan od bozanstava!
Zato imas iz tog razloga netaknutu vladavinu Hatsepsut za vreme njenog zivota, dok je po njenoj smrti od infekcije zuba sve kao slucaju Aknetona zatrto od strane Tutmozisa III kom je bila regent kao maceha!
Onaj obelisk koji sam slikao u Karnaku okacen gore je jedan od dva koje je postavila! Po smrti Tutmozis pocinje kampanju rusenja njenih spomenika, unistavanja kartusa na onome sto nije mogao srusiti! Drugi obelisk je srusio uspesno, dok ovaj je napravljen na takvom mestu da bi se njegovim rusenjem ostetio hram! Ostecivanje hrama se smatralo najozbiljnijim svetogrdjem i uvredom za bogove, a ujedno je i pri krunisanju svaki faraon davao zakletvu da ce donirati hramove, podizati nove, obnavljati stare! Kad je video da ne moze da ga srusi jednostavno ga je obzidao da ga ne gleda, zato je do danasnjih dana ostao jako dobro sacuvan!
Za vreme zivota faraona nije se smelo pisnuti, posle smrti ukoliko pobedi suprotna struja, mogli su da rade sta pozele!
Korisnikov avatar
By Khons
potpuno razumem taj njihov sistem vladanja, kao i moc faraona kao bozjeg predstavnika, sina, itd. jednostavno, ponekad me uhvati zdrav razum, pa mi je prosto fascinantna ta, u akhenatonovom sluchaju maltene "sam protiv svih" situacija.
on je nesto poput ekstremnog primera kolika je zapravo bila "teshka" faraonova rec.
hatshepsut mi je ipak nesto drugo, ona je takodje bila inovator svoje vrste ali ne mogu je porediti sa akhenatenom
By Sixto
Zasto ne!?

Holivudska produckija je najvece govno koje se moglo desiti umetnosti i istoriji! Elizabet Tejlor ljubicastim ocima je dala Kleopatri takvo ime i znacaj a da ga u stvari nikad nije imala! Pripadajuci Ptolomejskom egiptu koji je vec period posrtanja samog egipta kao kulture i period dominacije helenista, nije nesto preterano vazna licnost! Sa svoja dva politicka braka samo je pokusavala da se odrzi na tronu carstva koje je srljalo u zagrljaj vazalstva pod Grcima od kojih je i sama vukla poreklo!
Hatsepsut je odbila da preda pastorku Tutmozisu III tron poslavsi ga u rat iz kojeg se nadala da nece izaci ziv! Za to vreme se proglasila ponovo rodjenom iz braka Ozirsa i Svete krave tj Hator, pocela da brije glavu, stavlja ceremonijalnu bradu, oblaci kao muskarac i pre svega vlada kao muskarac!
Bila je zena izvanredne energije, darovita, inteligentna, pre svega obrazovana, a sto je najpotrebnije vicna vodjstvu i sposobna da se odupre poltickim strujama i spletkama koje su mnogima pre i posle nje dosle glave!
Unapredila je Egipat, razvila infrastrukturu i povela vise gradjevinskih poduhvata po kojima je i ostala upamcena!
Sve to ne bi mozda mogla da je morala voditi brigu o sigurnosti Egipta, a sto je na sebe preuzeo Tutmozis! Zbog toga ga je verovatno ne zeleci to, proizvela u najveceg voskovodju carstva pored Ramzesa Velikog! Danas je Tutmozis jos poznat kao Napoleon Egipta!

No da se vratim na pricu, cudis se kako sam protiv svih!
Pa postojao je kod spoljnog zida Karnaka Aknetonov hram! Po njegovoj smrti unisten je! Danas se ne zna ni tacna lokacija ni gabariti, al se samo moze naci u tragovima pisane reci!
By Sixto
KARNAK ili Vatikan Egipta!

Najveci hram antickog sveta!
Drugi pol velikog carstva pored faraona! Prestonica Gornjeg Egipta!
Za vreme najvece slave brojao je i za danasnje standarde veliki broj uposlenih, stoke i obradive zemlje!

Slika

Veliki karnaski svestenik je biran izmedju tri glavna svestenika i kad bi bio izabran na njegovo prethodno svestenicko mesto bi dolazio novi!
Pored tezine reci koju je imao faraon, karnaski svestenik je imao dosta uticaja i na faraona kao i na stanovnike zemlje!
Jedini ko je pored vladara smeo da udje u naos Karnaka i obavi redovan obred nad statuom boga! Takodje radio je i Obred Obnove koji se vrsio nad svim faraonima koji nadzive, da li 30tu godinu vladavine, nisam siguran bas!

Sam hram je kolosalnih razmera pocevsi od prvog pilona pa do posledneg! Sastojao se pored samog hrama i od ekonomskog dvorista, manjih kapela, jezera za ritualno pranje, kuca za boravak svestenika, riznica, biblioteka, radionica...
I dan danas cini se postoji neka energija koju zraci samo mesto!
Kada covek stane pred prvi pilon kod aleje sfingi dodje mu da klekne od utiska!

Istoricari koji su bili clanovi 167clane Naopleonove expedicije na Egipat su zapisali da su priblizivsi se zajedno sa generalom i odredom vojske stali pred prvi pilon na slici gore, a vojnici su zateceni, spontano stali, spustili muskete u pesak i aplaudirali!
Korisnikov avatar
By Sutekh
postoji li neki bog Keegeen? neko mi je svojevremeno pricao da je bio gay... ozbiljno... ne znam koliko je tacno?
Nije to taj. Postojao je neki nizhi bog zabave i veselja (bio je patuljastog oblika).. Stao mi je mozak, ali znam na koga mislish. Negde sam prochitao da je komentarisao Horusovo dupe, ali ne secam se, moracu da iskopam info a ne znam odakle da krenem :P
mozda Bes?

on je prikazan kao mali ruzni patuljak, prvenstveno zastitnik novorodjenchadi i radjanja dece, ali takodje i zabave, humora i veselja
Da, hvala. Prochitao sam toliko toga o Egiptu da sam krenuo da zaboravljam polako stvari :)

Sixto:

Period sa Amenhotep chetvrtim (valjda se tako zvao pre nego shto je promenio ime) je fascinantan u smislu revolucije koju je taj chovek postigao. Trebamo uvek imati u vidu, kada diskutujemo o nekim predjashnjim vremenima i dogadjajima, svest tamoshnjih ljudi. On je bio prvi revolucionar :che: Naziv grada Amarne je promenio u "horizon Atona"

Ljudi koji su tada ziveli su iskusili shok: Verovanja koja su sledili toliko dugo odjednom su bila promenjena, sveshtenici proterani, a sveta mesta zatvorena. Ovo se naravno ponovilo u vishe navrata tokom istorije.

Promenio je ime u Akhenaton, shto znachi Aton je zadovoljan.

Christian Jaque je napisao jednu uber knjigu (petologija), zove se Ramzes. Preporuchujem je svim ljubiteljimima starog Egipta :D
By Sixto
HEHEHEHE

Prozvakao sam Kristijana jos odavno!
Trilogija o sudiji Pazeru mu je takodje fantasticna!
Ramzes se bavi samim Ramzesom i otkriva Zakovu opcinjenost njime, dok Egipatski sudija pokazuje slozenost funkcionisanja drzave, ministarstava, policije, poljoprivrede, svakodnevni zivot!
Stvarno vredi ga imati jer nije krimi trash romancic smesten u egipatsko doba!
Korisnikov avatar
By Sutekh
Slazhem se.. Dobro si opisao tematiku knjiga. Daleko su od trasha.. Shta da ti kazhem kad sam tih 5 knjiga prochitao za dan-dan ipo. Da, nisam spavao.. Tochio sam kafu iz termosa ko lud. Najvishe mi se dopao onaj deo kada se Ramzes "suochava" sa Setom.. Ludilo.
By Sixto
Ramzes mi je super kod Bitke kod Kadesa i naravno birajuci karnaskog svestenika!
Mada mi je najromanticniji odnos s suprugom Nefertari! Tako je to dobro obradio, ma fantazija! Abu Simbel je poklon iz ljubavi kao i Tadz Mahal!
Korisnikov avatar
By Sutekh
E tachno!

Shto se opisa te bitke tiche, secam se da sam se najezhio od jasne slike koja mi se prikazala pred ochima kad sam chitao taj deo. Super knjiga..
Korisnikov avatar
By Khons
mozda Bes?

Da, hvala. Prochitao sam toliko toga o Egiptu da sam krenuo da zaboravljam polako stvari :)

Sixto:

Period sa Amenhotep chetvrtim (valjda se tako zvao pre nego shto je promenio ime) je fascinantan u smislu revolucije koju je taj chovek postigao. Trebamo uvek imati u vidu, kada diskutujemo o nekim predjashnjim vremenima i dogadjajima, svest tamoshnjih ljudi. On je bio prvi revolucionar :che: Naziv grada Amarne je promenio u "horizon Atona"

Ljudi koji su tada ziveli su iskusili shok: Verovanja koja su sledili toliko dugo odjednom su bila promenjena, sveshtenici proterani, a sveta mesta zatvorena. Ovo se naravno ponovilo u vishe navrata tokom istorije.

Christian Jaque je napisao jednu uber knjigu (petologija), zove se Ramzes. Preporuchujem je svim ljubiteljimima starog Egipta :D
Ramzes II, i Egipatski sudija (ramzes mi je drazi, ali egipatski sudija opisuje pravne odnose u drzavi.) jes' da je istorijski roman, ali christian je ipak bio egiptolog tako da neke stvari uzimam zdravo za gotovo
Korisnikov avatar
By Khons
Originally posted by Sixto
Abu Simbel
plus je prelep...
Korisnikov avatar
By Sutekh
mozda Bes?

Sixto:

Ramzes II, i Egipatski sudija (ramzes mi je drazi, ali egipatski sudija opisuje pravne odnose u drzavi.) jes' da je istorijski roman, ali christian je ipak bio egiptolog tako da neke stvari uzimam zdravo za gotovo
Pa da.. :)
By Sixto
Sad nadjoh, znao sam da imam bolji plan Karnaka, samo sam ga negde zaturio!

Slika
Korisnikov avatar
By Deity Marduk
HEHEHEHE

Prozvakao sam Kristijana jos odavno!
Trilogija o sudiji Pazeru mu je takodje fantasticna!
Ramzes se bavi samim Ramzesom i otkriva Zakovu opcinjenost njime, dok Egipatski sudija pokazuje slozenost funkcionisanja drzave, ministarstava, policije, poljoprivrede, svakodnevni zivot!
Stvarno vredi ga imati jer nije krimi trash romancic smesten u egipatsko doba!
Jel to pricas o Kristijanu Zak? I Vezirovoj Pravdi?...
Dobra je knjiga medjutim citao sam je pre par godina,tako da me secanje popusta....Nije losa ni Linda Robinson Ubica Bogova....

Sto se tice Eg. mitologije..uh!! mogao bih do sutra o tome buduci da sam jako dugo bio opsednut istom.Ali,posto vidim da su svi vec dosta prezvakali doticnu temu,bicu mirniji.
Sad sam poceo malo da istrazujem Sumersku i Mesopotamisku mitoligiju,kao posledicu knjige (vezanu za "alternativnu" arheologiju) koju citam.

:up:
Korisnikov avatar
By Sutekh
Da, odgovorio je na moj post gde preporuchujem Zhakovog "Ramzesa".

Sumerska i Mesopotamska mitologija su do jaja! Pronacji cjesh dosta paralela izmedju njihove mitologije i staroga zaveta (kao da je to neshto novo). Lepa je ona Ishtarina pesmica posvedjena Tummuzu (ili kako se vecj pishe). Joj davno sam to prouchavao.
Korisnikov avatar
By Dina
Posto je tema otisla u off to sam sve vezano za Egipat a nevezano za egipatske bogove izdvojila u posebnu temu koju mozete naci ovde

Jedan deo teme nije pripadao ni tamo pa taj deo mozete naci ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By unic0rn

No da se vratim na pricu, cudis se kako sam protiv svih!
Pa postojao je kod spoljnog zida Karnaka Aknetonov hram! Po njegovoj smrti unisten je! Danas se ne zna ni tacna lokacija ni gabariti, al se samo moze naci u tragovima pisane reci!
bilo pre neki dan na discoveryju ili na history, besh me, da su zapravo to srusili, i te cigle koristili za novi izgradjen..

i tak kad su krenuli da ispituju rusevine tog izgradjenog u sledecoj vladavini, skapirali da su duboko u njemu zazidani ostaci prethodnog, i krenuli su da ga rekonstruisu kolko mogu, tj da rekonstruisu zidove
By Sixto
Kakve veze ima? :lol:

Aj reci da se salis?
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Jok, objasni tupavom Morganu: Kakve veze ima Elizabet Tejlor sa Setom?
By Sixto
Ipak ne bi, dok tebi dokazem neke stvari prestace internet da se koristi!
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Pa eto imash dovoljno vremena... :plavuso:
Mada nesreca je shto nemash dovoljno znanja da dokazesh stvari iza kojih stojish.

Stultior stulto fuisti, qui tabellis crederes.
Korisnikov avatar
By Myself
Pade mi na pamet da pitam koje su rase bili stari Egipcani?
Caucasoid (bele) ili Negroid (crne)?

Ne videh da je neko spomenuo Shua, boga vazduha i nebesa(ovo da nisam u o'sla u off). :D
Korisnikov avatar
By Dirrty
Mislim da je bolje pitanje: Da li su egiptjani uopste bili ljudska bitja kakva danas poznajemo?

Nesto mi je sve to sumnjivo... da danas sa ovom tehnologijom i dalje ne znamo tacno kako su sagradjene Piramide...
Odnosno mi nagadjamo... ali nista do u praxi nije odradjeno do kraja...

I to je samo jedan od primera.
Korisnikov avatar
By Myself
Pa ako pogledas mumije, onda ti je jasno valjda?

Mada o njihovoj rasi se dosta spekulishe, ne verujem da je iko ishta "dokazao"?

iskopah ovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Race_of_An ... structions
Videla sam u kairskom muzeju mumije. Imaju smedju (braon) boju, ali mi mama rece da je i Vasilije Ostroski braon boje (mosti). Valjda koza potamni. Pojma nemam.

Negde sam procitala da su bili beli, mada niko ne moze da tvrdi sa sigurnoscu.
Korisnikov avatar
By Sutekh
kad sam spomenuo mumije, imao sam na umu oblik glave (a ne kozhu, jer postoji vishe faktora koji utichu na njeno potamljivanje; sunce, vishe stotina, tj hiljada godina starosti lesha, itd), koji je blizhi belim narodima, nego crnim.

npr, bash sam gledao sixtov avatar danas (ramzes drugi) i lepo se vidi ramzesov oblik glave..

ja verujem da su oni bili belci :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!