Evo necheg shto ne znam kako sam propustio da napishem ovde, buduci da me je bash drmalo, kada se deshavalo.
Tamo negde, daleke 1990-91. godine, sa folklorom sam 7 dana proveo u Strugi, gradic pored Ohrida u Makedoniji.
Poslednje vecheri smo reshili da u internatu u kome smo odseli prizivamo duhove.
Kako je josh nekih 15-ak minuta ostalo do ponoci, lik koji je vodio seansu nas je pozurivao, govoreci nam da se nakon ponoci javljaju loshi duhovi, te mi brzinski posedasmo na pod u krug, uz svetlost punog meseca, koji je jedini obasjavao sobu.
U sobi nas je bilo shestoro. 5 momaka i jedna cura.
Buduci da mi je situacija ulivala napetost i nervozu, a kako sam sedeo direktno preko puta vrata terase koja smo na insistiranje medijuma otvorili kako bi navodno duh lakshe ushao u prostoriju, u ruci sam snazno stiskao krstic sa lanchica oko vrata, kuplen u jednom manastiru i vrteo ga oko svoje brade.
Pocheh da se mimo svoje kontrole ljuljam na podu napred-nazad i u tom trenutku se zachu glas medijuma:
-Duh je ushao u prostoriju, pipnite mi ruku.
I onako slabo govorljivi, tek onda smo zanemeli kada ugledasmo njegovu savrsheno stalozenu ruku i shaku koja se na njoj nenormalno trese, kao da nije deo iste. Tishina je neprijatno parala vazduh u prostoriji a bleda lica svih prisutnih su odavala da nikom vishe nije lagodno i sve jedno.
Buduci da je od tada proshlo dobrih 17-18 godina, samog toka seanse se bash i ne secam dobro, postavljali smo pitanja, dok je medijum neshto bajao sa kartama, ali ono shto se deshavalo nakon nje mi se bash urezalo u pamcenje.
Palimo svetlo u prostoriji, ustajemo sa poda, svi sem lika koji je sedeo direktno preko puta mene, prvi do vrata terase iza njegovih ledja. U pochetku ne obracamo paznju, a onda ga pogledamo i vidimo da se uopshte nije ni makao sa mesta na kome je sedeo, sav prebledeo kao krpa, sa ludachkim osmehom na licu i udaljenim pogledom u jednu tachku ispred sebe, dok mu se telo ne kontrolisano trese.
Dozivamo ga, ne reaguje.
Pokushavamo da ga pomerimo, samo se malo zaleluja, ali se ne miche iz polozaja u kome je. Hladan kao led.
- Ushao je duh u njega - kaze nam lik koji je predvodio seansu - Moramo da ga izbacimo.
Gasimo ponovo svetlo, posedamo na pod jer nikom ne dozvoljava da izadje iz prostorije i medijum ponovo neshto baje sa kartama.
Zavrshava, palimo svetlo i vidimo da se drug povratio. Ne seca se skoro ichega od trenutka kada je medijum rekao da je duh ushao u prostoriju, jedino kroz izmaglicu mog krstica oko vrata, buduci da sam sedeo nasuprot njemu, a da se krstic obasjavao zbog mesechine.
Pozivamo cure iz susedne prostorije da im isprichamo shta se desilo. Nastaje panika, neke od njih plachu, upada koreograf da vidi zbog chega je nastala buka i mi mu naivno kazemo da su se cure rastuzile za domom i da ih muchi nostalgija.
Rastura se drushtvo, nas petorica iz sobe, josh uvek pod utiskom zajedno odlazimo u kupatilo da obavimo sve shto treba pred spavanje, vracamo se nazad, legnemo ali zaboravimo da ugasimo svetlo.
Krece rasprava oko toga ko ce da ustane iz kreveta da pritisne prekidach. Niko ne sme.
U jeku rasprave, sijalica krece da treperi i gasi se sama.
U sobi opet tajac, pokrivam glavu cebetom i pokushavam da ne razmishljam o tome shto se upravo desilo, dok tripujem kako chujem neko lupkanje o zid, iza mojih ledja.
Ujutru proveravamo prekidach i sijalicu - rade normalno.
Pitamo ostale da li je nestajalo struje? - nije.
Krecemo na doruchak, proveravamo pre toga sve u prostoriji, izlazimo i za sobom zakljuchavamo vrata.
Vracamo se sa doruchka i zatichemo pikslu koju smo napravili od zadebljanog crnog dna plastichne flashe nekadashnje ambalaze Coca-Cole, skroz istopljenu, na presavijenom charshafu koji smo postavili preko stola rupu u prechniku od skoro pola metra i nagorelo drvo na povrshini stola.

Kada smo napushtali prostoriju, u piksli nije ostao ni jedan pikavac, o tome smo strashno vodili rachuna. Pokupili smo charshaf i krishom ga izneli napolju do kante za djubre.
Tog dana smo krenuli nazad kuci, i skoro da vishe nikada nismo pominjali deshavanja za koja ja ni dan danas nemam logichnog objashnjenja a setim ih se u ovakvim prilikama, ili kada se povede razgovor o paranormalnom.