- 29 Jul 2006, 12:39
pa, mozemo jos dublje... npr. nasha, suvremena, sa zapada potekla, fizika, ukazuje kako je najveci dio atoma vakuum... cestice od kojih se atom sastoji, npr. elektroni i protoni, su isto tako 99, 99% vakuum... i sto se dalje ide, tj. sto kvantna fizika pronalazi jos manje i manje cestice koje cine "materiju" otkriva da su one vakuum - a da je ono sto ih cini materijom "suzbijeno" u neki ekstremno mali volumen, a opet nepoznat po svojim odlikama, tj. moze biti i da je taj, fizicarima jos nepoznati pojavni oblik, opet 99,99% vakuum, a materija se nadalje suzbija na jos manji dio volumena... a tu su naravno jos i koncepti valno-cesticne dualnosti (dakle, i ja sam sebe mogu shvatiti kao elektro-magnetski val... jedino sto je moj valni karakter tako slabo izrazen, da ga nikakav instrument ne moze detektirati)... a zatim i koncept prostorovremena, kojeg, priznajem, ogranicen svojim "osjecajem" za nekakvo kontinuirano promicanje realnog vremena, kao i osjecajem da je prostor oko mene ogranicen trima dimenzijama, jos nikako ne mogu prihvatiti... a vrijeme je, kao i prostor, relativno...
no, vratio bih se istocnjacima. ovo pitanje o tome je li sve jednako / isto, je jedan od problema kojima se bave / bavili su se filozofi / teolozi sirom istoka. ako se ne varam, ime mu je lao cu, u kini je "osnovao" daoizam (taoizam). izrazito tesko, za zapadnjaka, shvatiti da su kinezi prihvatili daoizam kao odredjenu religiju, jer daoizam tj. teorija (teologija?) daoizma nema nikakvih koncepta s bilo kakvom religijom, na nacin kako "mi" poimamo religiju. doduse, danas postoje daoisticki hramovi, bogova nema, postoje dva principa, ritualni i misticni nacin spoznavanja "daoa / taoa".
kakve veze ima dao (=put) s pitanjem kapi i mora... pa, dao je jedan, ali je kao sto i simbol pokazuje sacinjen od dvije suprotnosti, a svaka od njih sadrzi mali dio one druge... one se mogu shvacati kao dvije razlicite stvari, i ponekad nam takav nacin prihvacanja pojasnjava realnost (npr. ponekad nam je lakse objasniti ponasanje svjetlosti kao EM-vala, a drugi put kao "roja fotona"), ali te dvije suprotnosti se uvijek skrivaju jedna iza druge, zhele nas zavarati, da ponekad pomislimo kako je rijec o jednoj, a drugi put o drugoj stvari...
i sad, nazalost, nemam izvorni tekst, pa mogu samo pokusati prepricati dio iz jedne daoisticke "priche"... radi se o seljaku i njegovom susjedu. uglavnom, seljaku se stalno dogadjaju razl. stvari, a susjed mu onda dolazi i komentira...
jednog dana, seljakov sin slomi nogu. susjed dodje i izrazi sucut zbog nesrece koja je stigla seljaka, a seljak odgovori: "tko zna sto je sreca, a sto nesreca"...
naredni dan, dodju carski vojnici i pokupe sve mladice u vojsku, ali ostave seljakovog sina, jer mu je noga slomljena. susjed dodje i izrazi veselje zbog srece koja je stigla seljaka, a seljak odgovori: "tko zna sto je sreca, a sto je nesreca..."
... i tak ide dalje, ali se jedino ovog dijela sjecam.