- 26 Sep 2005, 07:21
Ipak mislim da nisu svi sveštenici tako isklju?ivi po pitanju LGBT populacije, ve? pre ne smeju da iskažu svoje mišljenje. Naro?ito od kada su po?eli da ,,pucaju,, iznutra i posle afera sa vranjanskim vladikom /beše Pahomije/, pa onda u Makedoniji sa vladikom Jovanom. Pokazalo se da ni sami crkveni ,,velikodostojnici,, nisu baš imuni na iskušenja ovozemaljska. Mislim da ih je to poprili?no uzdrmalo, te su se manuli LGBT populacije jer bi onda morali da objasne te slu?ajeve u svojim redovima /to je ono što se zna a tek šta se ne zna/. Pokazalo se da ta ,,krutost,, SPC u odnosu na sve promene koje se dešavaju oko njih urušava njihov sistem, te sada pokušavaju da se prestroje u hodu, ali slaba vajda jer još uvek koriste julijanski kalendar a to dovoljno govori o ,,savremenosti,, SPC. Osim njih, taj kalendar mislim da koristi samo još ruska pravoslavna crkva. Dakle, ne može se o?ekivati od nekoga ko ni kalendar ne može da prihvati, da prihvati razli?itost kakva je LGBT populacija. S obzirom da živimo u državi koja je samo u prošlom veku vodila jedno desetak ratova /a da se narod nije pitao ho?e li ili ne?e u te ratove-a ko narod i pita/ i da je nivo svesti postepeno spuštan na negde po?etak 19.veka, nije ?udo da se o LGBT populaciji ne samo od strane crkve nego i medju narodom ili neargumentovano napada / u smislu-nenormalno, nakaze/ ili se o tome govori šapatom /u mojoj porodici toga nema itd./. A šta tek re?i o stavu zvani?ne medicine koja LGBT osobe svrstava u patologiju i još uvek pokušava da ,,le?i,, takve osobe na psihijatriji kao duševne bolesnike. No, kako je ovde re? o stavu SPC, ne?u proširivati temu osvrstom na stav medicinskih ,,autoriteta,,. Mislim da nisu protestanti proglasili Hristovo stradanje na krstu ,,otkupom,, prošlih i budu?ih grehova ve? je to bilo i predvidjeno u Starom zavetu. Naravno, sve što je Hrist uradio bilo kao bogo-?ovek ili ?ovek-bog je kasnije izvrnuto i eksploatisano na na?in koji je odgovarao pojedincima. Kako on sam tj. Hrist nikada ništa nije napisao, apostoli su to bogato iskoristili sve okre?u?i vodu na svoj mlin, te su najzad osnovali i novu crkvu, mada je sam Hrist bio protiv institucionalizacije vere još kada je ,,rasturio,, jevrejski hram nazivaju?i ga razbojni?kom pe?inom a ne domo oca svoga...Još je dodao da svaki ?ovek treba da gradi hram božiji u svome srcu tj. da nisu potrebni hramovi od cigle i kamena da bi neko bio vernik. No, kako je crkva bogati izvor prihoda, nekome je odgovaralo da ponovo ,,ustroji,, crkvu onakvu kakva je i bila, sa hramovima, sveštenstvom, hijerarhijom, i naravno ,,pastvom,, koja ?e sve to pla?ati. Kakve veze ovo ima sa LGBT populacijom? Pa ima, jer crkvi nikako ne odgovara da neko izaðe iz njenih ,,skuta,, i da veruje onako kako je to Hrist tražio tj van institucije. Tako bi izgubila ekonomsku mo? a bez ekonomske mo?i gubi i društveni uticaj. Zato crkvi smeta sve što pokušava da poljulja njen vekovni uticaj kako na prost narod tako i na državnu politiku. U tom smislu teško da ?e se ikada SPC složiti sa uklju?ivanjem LGBT populacije u crkvu /a što i sumnjam da iko od LGBT želi/ osim ako država ne izvrši ozbiljan pritisak na crkvu a u skladu sa zahtevima EU u vezi prava diskriminisanih osoba.