Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Jonatan
Znam molitvu Oce nas, kao i mnoge druge. U crkvu odlazim redovno, ali ne mogu reci da sam uvek raspolozen za molitvu. Nekada se, kada osetim potrebu, molim kod kuce. Imam Molitvenik i neke molitve koje su mi lepe citam iz njega, kao npr. Akatist Bogorodici, a nekada se molim onako kako mi dodje svojim recima. I uglavnom kada legnem dok ne zaspim citam Isusovu molitvu.
Baš mi je drago da sam pro?itao ovo jer dok se nisam našao na ovom forumu mislio sam da je u gay populaciji religioznost manje zastupljena da bih ?itanjem ovog i sli?nih postova znatno promenio svoje mišljenje.
Korisnikov avatar
By Kupper
Jonatan je faca Tot, samo nisi odmah primetio.
By Ахасвер
Originally posted by Tot

U mnogo situacija ose?am zahvalnost prema Božanskoj milosti i zato u se trudim da u mojoj molitvi taj element zahvalnosti bude pretežit. Dakle to je jedan bitan duševni stav, zatim poniznost, kajanje, vera u Njegovu dobrotu.

I molitvu O?e naš doživljavam kao molitvu zahvalnosti.
Veoma lepo re?eno.
Molitvom se svake ve?eri obra?am Gospodu.
Prvo "Bogorodice Devo" (na srpskom), zatim "O?enaš" na srpskom i na kraju, "O?enaš" na crkveno-slovenskom.
By fencysmurf
prvo, gox, avatar... navodi na greh ;)

drugo, meni je tesko da zamislim da neko svemocan, direktor kosmosa i svega zivog i nezivog, sedi gore i ponasa se kao organ opstinske uprave u Srbiji i trazi sve kafkijanski u 7 primeraka na tacnom obrascu SH-V 928/302-9a ...

... a ako li je istina da nas Bog zna bolje od nas samih (ko veruje u ovo veruje, ko ne nemora) onda ne verujem da mu uniformisana molitva bez pravog pokajanja ishta znachi...

ali kako je Ocenas jedina, zapravo, molitva koju je sam Isus preneo svojim uchenicima.... pa ima posebno mesto....

a i uvek te podseti da prastas da bi ti bilo oprosteno ;)

:uplasen:
Korisnikov avatar
By anche
pa znam - to je valjda opsta kultura, ne?
By XanaX
"Oce nas" naucio sam na hrvatskom i latinskom... bila je to neka faza... Sad sam otpisao religiju(-e), kao pravi antiteist, ali jos uvijek se sjecam...:hmm:
By XanaX
Originally posted by anche
pa znam - to je valjda opsta kultura, ne?
Opca kultura?! Explain, please...

(p.s. "Prvi i poslednji dan" :mazi: )
Korisnikov avatar
By tramp
eto ja sam naucila razne molitve u BiH 90tih za svaki slucaj ako neko ko nosi pusku krene da me preslisava treba biti spreman.... nikad ne znas sta ce ti u zivotu dobro doci i bismilahirahmanirahim ... (nisam bas ucila da pisem) i ocenaskojijesi... a onda dobijem ulogu u predstavi ovde pa sam ucila ocenas i na engleskom i na latinskom (ali sam latinski zaboravila, stas niko nije savrsen) a ceo sam zivot ateista , mada sam pocela da mislim da sam paganka u zadnje vreme ... pa ako iko zna nesto o staroslovenskoj religiji (ono vesna, morana, perun...) javi te mi se jer mi ovi monoteisticki bogovi bas ne leze
Korisnikov avatar
By El Greco
Originally posted by Jonatan
Znam molitvu Oce nas, kao i mnoge druge. U crkvu odlazim redovno, ali ne mogu reci da sam uvek raspolozen za molitvu. Nekada se, kada osetim potrebu, molim kod kuce. Imam Molitvenik i neke molitve koje su mi lepe citam iz njega, kao npr. Akatist Bogorodici, a nekada se molim onako kako mi dodje svojim recima. I uglavnom kada legnem dok ne zaspim citam Isusovu molitvu.
Taj Gopin akatist mi je prekrasan. Mi ga u Hrvatskoj imamo prevdenog s gr?kog jezika i jedna mi je od najljepsih krš?anskih molitva. Kad sam prosle godine bio u Carigradu otišao sam u drevno Gospino svetište Vlachernu gdje je u 6 stolje?u prvi put otpjevan Bogorodi?in akatist od sv. Romana Slatkopojca.
Straioslavenksi zaziv: Radujsja nevjesto nenevjestnaja, odnosno gr?ki Haire nymfe animfete ili latinske Ave sponsa ilibata, u našem hrvatskom jetziku je prevedeno: Raduj se zaru?nice djevi?anska.
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Znam. Mislite da je bitno na kom jeziku znate molitvu, i da je bogu bitno da znate molitvu u rech tachno inache nece da vas pogleda ?
Ochenash je "recept' za molitvu, sve shto treba da zamolite, sve shto je Isusu uchio je tu sadrzano.
1. Kome se molish (ne umrlim pametnim popivima sveti ovaj sveti onaj vec nemu)
2. Gde je on (nije na zemlji uklesan u ikonu, stavljen u kip ili gradjevinu)
3.Shta trazish...da on vlada i sve ce biti super, jer ochigledno da nije prisutan ( na zemlji) poshto mala deca ginu u ratovima. (da dodje carstvo tvoje).
4. Shta tebi treba....hleb=hrana(za dushu i telo)= odeca, knjige, dobri ljudi....
5. Oprost grehova...e kod tog dela treba da se siti isprichamo sa njim i da zazalimo zbog ruznih dela koje smo uchinili. (valjda mu je bitno da se kaze a ne da pogadja).
6. Iskushenje...opet pricha i molba za pomoc, da budemo jaki u veri i sledimo srce, koje nas vodi. to je ustvari deo gde se prisecamo shta je na ovom svetu bitno, a jdino vazno je dobrota u nama, ljubav koja se iz nje radja......a ljubav je bog.

I shta posle svega mi znache jedne te iste rechi svaki dan..ako se nas dvoje ne isprichamo lepo ?
Korisnikov avatar
By MARQUE
DA!!!

naravno da znam O?e naš (dvije rije?i!) ... iliti PATER NOSTER - THE LORD'S PRAYER ... osim na hrvatskom, latinskom i engleskom, znam i na poljskom na kojem ujedno znam i sve RKT molitve... ina?e, pomolim se pokoji put prije spavanja (ako ne zaspem prije :lol: )

O?E NAŠ na poljskom:

Ojcze Nasz
Ojcze nasz, któryœ jest w niebie
œwiê? siê imiê Twoje;
przyjdŸ królestwo Twoje;
bšdŸ wola Twoja jako w niebie tak i na ziemi;
chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj;
i odpuœ? nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom;
i nie wódŸ nas na pokuszenie;
ale nas zbaw od z³ego.
Amen.
By Gost
Znam, mada nemam pojma odakle, s obzirom da sam odrasla u skoro 100% ateisti?kom okruženju, sa izuzetkom pokojne bake koja je ustrajno ostala hriš?anka do kraja života i pored dede fanati?nog komuniste. Može biti da sam ga od nje ?ula, ali ne se?am se. Anywayz, nikada ga nisam "upotrebila" niti osetila potrebu za time.
Korisnikov avatar
By gari
Pretpostavka je da svi koji jesu hruš?ani znaju i molitvu. Meðutim, uverio sam se da 90% njih koji se smatraju hriš?anima ne znaju molitvu, osim po?etka. Osim toga, kada se nalaze u crkvi ili na nekom drugom mestu gde se obavlja služba Božja, ne znaju ni kada treba da se preksrste ve? pomno prate sveštenika koji se na svaki pomen Božjeg imena krsti, pa tako i narod, dok im ne dosadi pa po?nu da "preska?u". Mislim da osim verovanja koje ne traži ništa, pa ni znanje molitve /dovoljno je i svojim re?ima Bogu se moliti/ treba još dosta vremena da proðe da bi svi znali molitvu Gospodnju. Ja sam je nau?io ali ve? u "poznim" godinama. Nikad nije kasno...
:sunce:
Korisnikov avatar
By Dr. M
Originally posted by GOX
Znate li O?e naš i koliko ?esto se molite Bogu?

Koliko verujete u molitve i na koji na?in ih izvodite?
Ne znam...ne molim se nikome...ateista sam... :djavo: :djavo: :djavo:
By Ulix
Znam. Imao sam babu-teroristu koja me je naterala da je naucim.
:vezan:
Korisnikov avatar
By gari
Šta ?e ti kada si ti ateista? Ili možda nisi? Mrziš roðenu babu i nazivaš je teroristom? Kako ?eš sutra da le?iš tuðe babe? Da nemaš sindrom "Raskoljnikov" /nov pojam u psihijatriji/. Pitaj asistenta na faksu šta se desi onima koji za roðenu babu misle da je terorista. Ha, ha...
:pivce:
By Ulix
Originally posted by gari
Šta ?e ti kada si ti ateista?
Get to know your enemy. I ne samo da je znam na srpskom, vec i na crkvenoslovenskom, i uspeo bi nekako i na latinskom da je odrecitujem. :D
Ili možda nisi
Jesam.
Mrziš roðenu babu i nazivaš je teroristom?
Smisao za humor nam je, kao sto vidim, stran.
Korisnikov avatar
By spliff
naravno da znam

i na srpskom i na engleskom :hvala:
Korisnikov avatar
By gari
Ulixe, baš si mi simpati?an. Pa naravno da nisam mislio bukvalno da ti je baba terorista pripadnica Al Kaide...Nisam baš toliko glup kao što ti misliš. A za svaku pohvalu je da znaš Molitvu Gospodnju na tri jezika a nisi vernik. Mnogi vernici ne znaju ni na jednom jeziku, pa ni na svom. Jaki vernici...
:uljenavatru:
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja znam i naopako... :djavo:
Korisnikov avatar
By gari
Pa 2 kune, može se i naopako, i molitva. možeš da obu?eš i monaško odelo naopako i da ?itaš "katramuna?" /tako to nazivaju monasi kada na nekoga bacaju anatemu/, možeš i krst da postaviš naopako a možeš i sebe da postaviš naopako pa da budeš kao ta sli?ica koju si postavio. Svako ima svoj izbor. Ti si izabrao...?
:kuca:
Korisnikov avatar
By Seaman
Znam,
pomolim se svaku noc prije spavanja.
Korisnikov avatar
By gari
Pametno, jer Bog onima koji se mole ispunjava sve želje. Recimo, ja se pomolim da me 2 ribe više ne dave i sutradan mi žena spremi za ru?ak RIBU.
:budilnik:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by gari
Pa 2 kune, može se i naopako, i molitva. možeš da obu?eš i monaško odelo naopako i da ?itaš "katramuna?" /tako to nazivaju monasi kada na nekoga bacaju anatemu/, možeš i krst da postaviš naopako a možeš i sebe da postaviš naopako pa da budeš kao ta sli?ica koju si postavio. Svako ima svoj izbor. Ti si izabrao...?
:kuca:
Tako je, sve to fala bogu mogu. I to s nogu... :D
A ti me možeš samo sljediti kao što bi plemenita životinja sa tvog avatara sljedila svog gospodara... Bili tebe bilo da mene nema? :maji:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by 2kune
Tako je, sve to fala bogu mogu. I to s nogu... :D
A ti me možeš samo sljediti kao što bi plemenita životinja sa tvog avatara sljedila svog gospodara... Bili tebe bilo da mene nema? :maji:

Congratulations. You are a father...of a golden retriever???
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by kal zakath
Congratulations. You are a father...of a golden retriever???
Samo duhovni, samo duhovni... A ni to svojom voljom... Žu?o se jednostavno prika?io... :blush:
Korisnikov avatar
By waterlily
Znam na srpskom i crkvenoslovenskom, ali je nikada ne izgovaram ( sem na slavi, posto niko od kucana ne zna ). Mada mi je " Bogorodice djevo" neprevazidjena. Posebno verzija koju je komponovao Rahmanjinov. Bez jezenja ne moze da prodje.
Takodje smatram da je deo opste kuture znati Ocenas.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!