Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Jonatan
Srbija jeste gradjanska drzava, a to sto lovu za Hram daju i pripadnici drugih vera i nacija je po meni lep primer dobrosusedskih odnosa. I Obrenovici su u BG izgradili protestantsku crkvu, a bili su pravoslavni. Ako se kaze da u Rusiji hramove grade RPC, donatori i drzava treba imati na umu da je Crkva bila ona pravoslavna ili katolicka pre svega narod. Kao sto bi i drava trebala da je narod. Ima li i drzave i Crkve bez naroda? Nema. Zato se moze reci da narod gradi svoje hramove. A i kroz te gradjevine se nasa vera pokazuje da je vera koja kroz ljubav dela. Ateisti koji svoj novac daju u takve svrhe verovatno imaju svoje razloge. Mislim da su najmanje verski. Ne mislim takodje da pokusavaju da tako eventualno otkupe neke svoje grehe. Ali kao sto rekoh-Hram na Vracaru gradi srpski narod, pa verovatno i ti ateisti, osecajuci se delom tog naroda, zele da daju svoj doprinos ne izjednacavajuci versko pripadnost sa nacionalnom. Najbolje bi bilo pitati njih.
:pokazuje: Poaaala lika! Iz koje si ti bajke strave i užasa ispao? Mora da si preve? gledio TV art... :doh:
Crkva su vjernici a ne narod, pro?itaj bibliju. Država su graðani a ne narod, pro?itaj ustav. Koji je narod sabran u katoli?koj crkvi koja je internacionalna? :lood: Suzo mamina, koja je to definicija naroda bez kojeg nema ni crkve ni države? I znaš li tko su i kako su završili tvorci te definicije, i gdje su oni sada, i zašto?
Isto tako, ako ima na ovom forumu takva osoba (poluodnaroðena?) koja za sebe može re?i da je ateista, molio bih je da iznese svoje razloge zašto gradi hram. :molise:
Da li ona to radi zato da nadoknadi svoju polovi?nu narodnu pripadnost kako sugerira Jonatan? I to slobodnom voljom i sretna te laka srca? Ja se zaista divim toj velikoj vjeri srpskoga naroda kojeg svaki ?lan daje svoj doprinos ne izjedna?avaju?i vjersku pripadnost sa nacionalnom. Velika je to vjera i u ateista, i nadasve bogougodna. :smeh:
Originally posted by BaBaLooNs
OK, pohapsite donore i srušite crkvu.

I ubudu?e kad god Vlada bude htela da nekom crkavicom potpomogne gradnju nekog objekta na svojoj teritoriji, da se organizuje referendum u narodu.
Zašto dušo? Dovoljno je samo re?i pravu istinu tko crkvu gradi. :neznam:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
aha jesam sada :cowboy:
svako ima pravo moralno u?i u crkvu i tražit para ako ne daju krast im :cowboy:
pa što smo nau?ili iz amer. filmova nego uzmi zakon u svoje ruke pogotovo porez natrag :cowboy:
Korisnikov avatar
By SouthSide
Ne drukajte vise bogougodni, nebeski srpski narod. :pop: :angel:

Sprzice vas munja, videcete vec bogohulnici!
:vatrica:

:smeh: :smeh: :smeh:
Korisnikov avatar
By Jonatan
Izvini a li zar vernici nisu narod? Da nisu mozda Marsovci? procitaj ti Bibliju. Gradjani ili narod-nije sija nego vrat. Ti ponesto znas o Crkvi ali ipak ne sve. Katolicka Crkva jeste internacionalna bas kao i Pravoslavna. I obe cini narod koji bi se mogao nazvati Boziji narod. Ili ako bas insistiras vernici. I navedi mi neku Crkvu ili drzavu koja postoji bez naroda posto pitas koja je to definicija naroda bez kojeg nema ni Crkve ni drzave. I posto se toliko trudis da prosvetlis mene i jos ponekog objasni mi ko su tvorci ranije navedenih definicija, kako su, dge i zasto zavrsili. Sto se tice osoba koje se smatraju ateistima, a grade hram, ne samo Vrcarski, nego i mnoge po Srbiji, imao sam priliku da ih sretnem. Mislim da neko ko ne zivi ovde i ne poznaje dovoljno mentalitet Srba to nikada nece moci da shvati. Koncepcije Hriscanstva na kojima su Srbi i Hrvati izgradili svoj narodni etos su veoma razlicite. Vremenom su nastala dva razlicita mentaliteta tako da mislim da o nekim temama ne vredi raspravljati. Mi se jednostavno ne razumemo.
Korisnikov avatar
By Pipin
Zašto dušo? Dovoljno je samo re?i pravu istinu tko crkvu gradi.
To je tvoja istina.

Dušo, možda ti tvoju nov?anicu pre rastanka ubodeš vudu-iglom, pa se tako tvoja nov?anica specijalno prepoznaje u državnoj blagajni Hrvatske. Ovde ne mislim da je to slu?aj, bar ne kad toliko vatreno tvrdiš da baš ateisti bivaju prisiljeni da daju svoje pare u gradnju crkve.

Koliko ?e ljudi u?i u taj hram? Koliko puta u godini i koliko godina ?e tako ti ljudi ulaziti u tu crkvu? - a svi su oni poreski obveznici koji ?e svakog meseca, svih tih godina pla?ati porez.

Pošto vidim da imaš precizne podatke ko je sve dao para za tu crkvu, ti sad lepo uzmi tefter, plajvaz, stavi prst na ?elo i izra?unaj lepo kolika je to masa ljudi koja ?e koristiti tu crkvu i koliko ?e para od poreza oni ostavljati u državnoj kasi sve to godine dok budu koristili crkvu za molitvu.
Korisnikov avatar
By Pipin
Ako ?eš svojom donacijom spasti dušu jer ?e ti ime biti napisano u nekoj od niša hrama (kako je planirano), ja se tvojoj vjeri divim. Ako je država Srbija potpuno dobrovoljno donirala toliko love u ovom jako nepovoljnom trenutku, i ako su se graðani sa time složili, i ako su o tome demokratski barem obavješteni, ja se takoðer tolikoj vjeri divim.
Ne, duša se ne spašava ispisivanjem imena ili davanjem novca, niti iko daje pare za to. Tu si nas ve? pobrkao/la sa svojom crkvom.

Jesu li graðani demokratski obavešteni o donaciji države? Ja sam za to upravo tako i saznao. Jesu li se složili s tim? Koliko znam jesu, jer nikakvih zvani?nih (niti kakvih drugih) negodovanja državi nije bilo. A ako i jeste, ja o tome nisam demokratski obavešten. Niti smatram nešto da bih i trebao biti. Zašto?

Pa vidiš, kad se, naprimer, neko seoce od deset ku?a na nekoj planinskoj ?uki bogu iza nogu negde na Sandžaku požali lokalnim vlastima da su zimi totalno odse?eni od civilizacije, jer nemaju asfaltiran put, da ostaju bez mogu?nosti snabdevanja hranom, vodom, lekovima itd, onda lepo ta siromašna lokalna vlast traži pomo? (donaciju, štagod...) od države da pripomogne da se ljudima izgradi neophodan put od jebenih pet-šest kilometara koji bi ih rešio svih tih briga. I država to uradi. Prakti?no ih spasi. I zamisli zlo?ina, mene ne obavesti o, za mene tako važnoj, gradnji.

Treba li ja da se bunim što su (možda) moje pare tamo utrošene? Ja nikad tamo ne?u pro?i, nikad taj put koristiti ne?u, niti mi je taj put i najmanje neophodan. Uopšte nemam potrebu za tim par?etom asfalta iako, možda, oni ne mogu da žive bez njega. Zašto bih ja dao pare za to? Kakvu ja (koji sam dao pare, a da me niko ništa nije pitao) korist imam od toga što ?e tih tridesetak babuskara mo?i iole pristojno da se kre?e, jede, nabavi lekove?

Ali to što meni taj put uopšte ne treba, ne zna?i da ga ne trebaju imati oni koji ose?aju potrebu za tim.

Ako ateisti ne ose?aju nikakvu potrebu da se ta crkva izgradi, ne zna?i da je ne trebaju imati vernici koji ipak ose?aju potrebu.

OK, ne mora biti primer puta. Nek bude ambulanta, škola, bilo šta. Nekima to jeste potreba, nekima nije. Baš kao i za crkvu. Uopšte je i glupo od ateista o?ekivati da razumeju ne?iju potrebu te vrste.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ne gubi mi se vrime na ono što u?itelji nisu uspili... Pogotovo ne u ovu uru... Ajde Jonatane, da mi to skratimo. Lipo ti napiši svoju definiciju naroda koju si u?io u školi ili vjeronauku i koja istozna?no povezuje etnos, krš?anske vjernike, graðane (kako u pravnom tako i u kulturnom smislu), pa ti napokon prosvjetli mene i milostivo me upoznaj sa svojim mentalitetom koji djeliš sa svojim narodom a koji je tako druga?iji od ostalog ?ovje?anstva.

BaBaLooNs, ma?ak, ne govorimo o tome, polupao si lon?i?e. Pro?itaj ponovo postove... A poglavito ovaj koji jako sažeto a to?no pogaða temu:
Originally posted by bojandjo
a beshe nekad 'mi gradimo prugu pruga gradi nas'....

no dobro, poshto je srpski narod sada na vrhuncu svoje moci neka gradi preko potrebne 'reprezentativne' gradjevine...
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Originally posted by BaBaLooNs
Zašto dušo? Dovoljno je samo re?i pravu istinu tko crkvu gradi.
To je tvoja istina.

Dušo, možda ti tvoju nov?anicu pre rastanka ubodeš vudu-iglom, pa se tako tvoja nov?anica specijalno prepoznaje u državnoj blagajni Hrvatske. Ovde ne mislim da je to slu?aj, bar ne kad toliko vatreno tvrdiš da baš ateisti bivaju prisiljeni da daju svoje pare u gradnju crkve.

Koliko ?e ljudi u?i u taj hram? Koliko puta u godini i koliko godina ?e tako ti ljudi ulaziti u tu crkvu? - a svi su oni poreski obveznici koji ?e svakog meseca, svih tih godina pla?ati porez.

Pošto vidim da imaš precizne podatke ko je sve dao para za tu crkvu, ti sad lepo uzmi tefter, plajvaz, stavi prst na ?elo i izra?unaj lepo kolika je to masa ljudi koja ?e koristiti tu crkvu i koliko ?e para od poreza oni ostavljati u državnoj kasi sve to godine dok budu koristili crkvu za molitvu.
:oklagija: Tebe povijest baš i ne zanima jel da? Pa šta misliš zašto ovi silni ratovi nego da se natjera naro natrag u ruke onih koji imaju mo? i koji ih stalno i podržavaju..
Lijepo je Voltaire davno rekao Uništite tu bestidnicu :giljotina: :oklagija: :vudu: :zastava: :happysmoke:
Korisnikov avatar
By Pipin
Pa sad što se ti?e religije i njene istorije na ovim podru?jima, nisu sve religije jednako prolazile. I ko zna šta bi na sve to rekao Volter da je bio Bosanac.
Korisnikov avatar
By селпередејз
Uskliknimo s ljubavlju
Svetitelju Savi
Srpske crkve i škole -
Svetiteljskoj glavi.
Tamo venci, tamo slava,
Gde naš srpski pastir Sava
Pojte mu Srbi,
Pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo,
Puna si ljubavi
Prema svome pastiru
Svetitelju Savi.
Celo srpstvo slavi slavu
Svoga oca svetog Savu.
Pojte mu Srbi,
Pesmu i utrojte!

S neba šalje blagoslov
Sveti otac Sava.
Sa svih strana svi Srbi,
S mora i Dunava,
K nebu glave podignite
Savu tamo ugledajte:
Savu srpsku slavu,

Pred prestolom
Tvorca!

Da se srpska sva srca
S tobom ujedine,
Sunce mira, ljubavi
Da nam svima sine;
Da živimo svi u slozi,
Sveti Savo, ti pomozi,
Po?uj glas svog roda
Srpskoga naroda!

Pet vekova Srbin je
U ropstvu ?amio,
Svetitelja Save
Ime je slavio.
Sveti Sava Srbe voli
I za njih se Bogu moli.
Pojte mu Srbi,
Pesmu i utrojte!

heh, uvek sam voleo ovu himnu...
Korisnikov avatar
By 2kune
Znam ja za još jednu verziju:

Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi
Srpske crkve i škole svetiteljskoj glavi.
Tamo venci, tamo slava,
Gde naš srpski pastir Sava
Pojte mu Srbi, pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo, puna si ljubavi
Prema svome pastiru Svetitelju Savi.
Bosna i Hercegovina,
Svetog Save dedovina,
S tobom slave slavu, Svetitelja Savu.

Oj Srbijo, roðena sestro svete Gore,
Baci pogled zahvalan na Savine dvore;
Tam' po?etak srpskoj slavi,
Srpske crkve mudroj glavi,
Savi Srbi pojte pesmu i utrojte.

Vojvodino pitoma: Srem, Banat i Ba?ka,
Slavonija, Banija, Lika i Krbava,
Crna Goro, sestro mila,
Zdravo i ti, s nama bila,
Da slavimo slavu, Svetitelja Savu.

Mileševo slavi se telom Svetog Save,
Koga slave svi Srbi s obe strane Save.
Sinan paša vatru pali,
Telo Svetog Save spali,
Al' ne spali slave niti pomen Save.

Pet vekova Srbin je u ropstvu ?amio,
Svetitelja Save ime je slavio.
Da živimo svi u slozi,
Sveti Savo Ti pomozi,
Po?uj glas svog roda, srpskoga naroda.

Mene bi zanimala povijest nastanka ove dvije verzije himni sv. Savi, i razloge ove razli?itosti. Mislim da je u ovoj verziji himne zaziv krš?anskog mira, sloge i prosperiteta pod zaštitom sv. Save mnogo konkretniji i ovozemaljskiji i uklju?uje ve?i broj duša za preporuku svetitelju nego u gornjoj verziji. Neke druge teološke ili eshatološke razlike nisam uspio razlu?iti...
:nerd:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Prochitah temu na 2 strane a nije se maklo od prvih par postova :)

Uzhasnut sam definicjama narod=vernici ... To je neshto shto i najoptimistichniji pop ne bi smeo da kaze.

Imamo gradjane, narod, vernike.

Gradjani su skup, narod podskup, vernici podskup i naroda i gradjana.

Gradjani: srbi + hrvati + crnogorci + boshnjaci + rusini + turci + pingvini (par njih se tako izjasnilo na popisu) + jugosloveni.... (takodje) [znachi svi, narodi]

Narod: srpski narod - veciniski za sada u drzavi Srbiji, hrvatski narod, bla bla

Vernici: pravoslavci, katolici, muslimani, dedamrazovci (verovatno pingvini u njega veruju..)

Ko uplacuje porezu?

- Gradjani.
Iz prethodnog smo videli da to nije nisu samo vernici, ni samo jedan narod.

Nisam znao da je drzava dala pare za hram.
Po meni je to josh jedno slasno uvlachenje crkvenim velikodostojnicima od strane tadashnje vlade. (ko i kada je sve davao pare?)

Da li se sve crkve finansiraju od strane drzave i donacija?

Po meni je to bezobrazno i slazem se s bojandjoom.
Ljudi gladuju, nemaju krova nad glavom a popovi sa po dva mobilna, besnim kolima, nekoliko stanova i kuca, koji uzimaju stotine evra po sahrani grade crkve ko pomahnitali.
I mi josh da im dajemo pare?

Evo, deo NBG gde ja zivim ovo nije normalno, nisu josh zavrsili crkvu kod merkatora, a vec su postavili krstachu na 2 km od te nezavrshene, za mozete misliti, MANASTIR sv. Simeuna, tachno prekoputa zgrade Saveznog Izvrsnog Veca.

Niti me je ko pitao da li hocu da dam/dajem pare za te gradjevine, niti opravdavam davanje para.

Jedno je sagraditi put ljudima na planini, PLATITI STRUJU LJUDIMA NA KOSOVU!!, obnoviti porodilista, sirotishta a sasvim drugo je pomagati zidanje crkava.

I kako niko nije shvatio 2kune?
Radi se o prostoj chinjenici da su ochigledno pare koje placaju GRADJANI davane za crkvu. Bole briga nekog ateistu, muslimana, katolika, i slichno za pravoslavne hramove i crkvice.
Jos cu da poverujem kako ateisti daju pare za crkve ... hahahahahahaha
Prevaziso si samog sebe.

A da ce Bog da je cuva videcemo. Kolko je sve nas chuvao tako ce i crkvu. Dajem joj 50 godina. Bili zivi pa videli.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Ova tema je vrhunski bezobrazluk. 2kune, jesi mnogo pametan, al smaras vise....

@MaliH - Vlada ima mandat da trosi pare kako hoce. Kome se ne svidja, moze da je menja (glasajuci na izborima, aktiviranjem u politickom zivotu, finansiranjem necije kampanje itd...). Neka svi atesisti, katolici, muslimani glasaju za stranku koja kaze u kampanji da ne da pare za Hram. :sesir:
Drzava trosi mnogo vise para na mnogo bezveznijim mestima...odstete Bulatovicu i Tijanicu npr.

Kad bi mogo da stavim na ignore sve ove gluposti, gubim zivce za dzabe.....................................................
Korisnikov avatar
By unic0rn
OndaK, imamo klasichno nametanje volje vecine.
No, ako vec dajemo pare na bezveznim mestima to nije opravdanje za josh vece raspitanje.

A ti izadji pred dete u sirotistu i pred patrijarha pa prvom kazi da ce i dalje spavati na podu a drugom kazi da ce zbog toga imati jos jednu crkvu.

Sta je lakse i humanije?
Pitanje je da li smo veci ljudi ili vernici.
U ovakvim vremenima moraju da se znaju prioriteti.
Sto se tiche odshteta ako je to odluchio sud to je tako i tu je potrebna veca diskusija.

I nemoj da se nervirash, diskutujemo ki ljudi :kupanje:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Mahnitu
Ova tema je vrhunski bezobrazluk. 2kune, jesi mnogo pametan, al smaras vise....
:blush: Hvala, hvala, trudim se. :zvezda:
@MaliH - Vlada ima mandat da trosi pare kako hoce. Kome se ne svidja, moze da je menja (glasajuci na izborima, aktiviranjem u politickom zivotu, finansiranjem necije kampanje itd...). Neka svi atesisti, katolici, muslimani glasaju za stranku koja kaze u kampanji da ne da pare za Hram. :sesir:
Drzava trosi mnogo vise para na mnogo bezveznijim mestima...odstete Bulatovicu i Tijanicu npr.
Nije istina! Vlada mora trošit pare po zakonima i propisima države bez obzira koja je stranka ili koalicija dobila mandat. Jeli Srbija teokracija ili svjetovna država? Jeli crkva odvojena od države?
Kad bi mogo da stavim na ignore sve ove gluposti, gubim zivce za dzabe.....................................................
?lovek ne jezi se. :mazi:
Korisnikov avatar
By Mahnitu
2kune
Nije istina! Vlada mora trošit pare po zakonima i propisima države bez obzira koja je stranka ili koalicija dobila mandat. Jeli Srbija teokracija ili svjetovna država? Jeli crkva odvojena od države?
Tacno. Po budzetu koji usvoji Skupstina. Budzet ima svoje rezerve, odakle su dali pare za Hilandar? Ili mozda ni to nije trebalo? Ako drzava da pare da se poprave vrata na Manasiji jel to znaci da je teokracija? Sto se mene tice, pitanje da li treba graditi Hram uopste ne postoji. Pitanje da li drzava treba da daje pare iz budzeta dok popovska hunta besni od bogatstva je drugacije i potpuno opravdano. Ali bas zato sto je drzava odvojena od crkve nema nacina da ateisti uticu na raspodelu novca unutar SPC (btw. ja bi im zaveo debeo porez). To je stvar vernika koji i cine Crkvu (a ne popovi kako svi po defaultu govore)
Ovome je mesto u 'Drustvu i politici'
unic0rn
A ti izadji pred dete u sirotistu i pred patrijarha pa prvom kazi da ce i dalje spavati na podu a drugom kazi da ce zbog toga imati jos jednu crkvu.
Ne mozes stvari da postavljas na ovakav nacin. I kad bi prodali sve crkve i drzava s tim parama zbrinula sve sirocice, problem ne bi bio resen. Jer bi se posle nekog vremena pojavili novi. Takav problem se resava na drugi nacin, prevencijom i sta-ti-znam-cime-jos i trazi mnogo vise para i RADA od napada altruizma 'ajde da zbrinemo sirocice'.
unic0rn
Pitanje je da li smo veci ljudi ili vernici.
Tacno tako. Ta dva pojma bi trebalo da su prirodni sinonimi. Ti si vec pisao o ovome u drugim temama i znas kakvo je moje misljenje :)
Meni je stvarno zao sto sam prasnuo na tvoj post (ostale sam samo preleteo), ne bi ni citao temu na nisam video da si pisao u njoj :komp:
Izvini
Korisnikov avatar
By 2kune
Tacno. Po budzetu koji usvoji Skupstina. Budzet ima svoje rezerve, odakle su dali pare za Hilandar? Ili mozda ni to nije trebalo? Ako drzava da pare da se poprave vrata na Manasiji jel to znaci da je teokracija?
Ali prora?un nije uop?e upitan niti je upitno da treba država dati lovu za obnovu crkava. Pitanje je samo zbog kojeg razloga.
Sto se mene tice, pitanje da li treba graditi Hram uopste ne postoji. Pitanje da li drzava treba da daje pare iz budzeta dok popovska hunta besni od bogatstva je drugacije i potpuno opravdano. Ali bas zato sto je drzava odvojena od crkve nema nacina da ateisti uticu na raspodelu novca unutar SPC (btw. ja bi im zaveo debeo porez). To je stvar vernika koji i cine Crkvu (a ne popovi kako svi po defaultu govore)
Ovome je mesto u 'Drustvu i politici'
Baš to i jest pitanje koje sam ja postavio ovom temom. Nisam ni ja protiv gradnje hrama, dapa?e...
Da, i ja se slažem da je to stvar vjernika, ne ateista, i ne popova. Zato sam tako i sastavio temu. Žišku?
I zato joj nije mjesto u DiP. A ovo pitanje države u svemu tome je offtopic nastao iz poistovje?ivanja naroda sa vjernicima i graðanima od strane nekih forumaša.
Meni je stvarno zao sto sam prasnuo na tvoj post (ostale sam samo preleteo), ne bi ni citao temu na nisam video da si pisao u njoj :komp:
Izvini
Ma tko ?e ti zamjerit... Ja ?inim sve samo da bih doživio da se ta prega?a jednom malo makne... :blush: I ondak ponekad pretjeram... :drkanje:
:kiss:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ma np jasno je meni :)

Ne mozes stvari da postavljas na ovakav nacin. I kad bi prodali sve crkve i drzava s tim parama zbrinula sve sirocice, problem ne bi bio resen. Jer bi se posle nekog vremena pojavili novi. Takav problem se resava na drugi nacin, prevencijom i sta-ti-znam-cime-jos i trazi mnogo vise para i RADA od napada altruizma 'ajde da zbrinemo sirocice'.
Pa ja tako postavljam sve sto smrdi u drzavi.
Recimo oko mene grade gomilu ultra fensi i besnih shto poslovnih zgrada shto luksuznih stanova. Izmedju mene i tih zgrada i stanova, nekima je bash i bliza je telefonska centrala. E sad, u mom bloku 60% su dvojnicki telefoni. Sve se pitam da li u tim novim zgrada narocito poslovnim ima dvojnika ili standardnih digitalnih linija.
Nije crkva jedino na sta ja ludim.
Ali suludo mi je da drzava gradi crkve a gomila nereshenih pitanja mnogo prioritetnijih od toga da li ce oko novog merkatora biti jedna ili dve crkve. Po meni je to bezobrazno i zamazuju se ochi jer kao, gradi se.
Ne kazem ja nishta protiv hrama kao hrama. srbi su vekovima pravoslavni i to stoji. ali imam protiv izdvajanja sredstava iz budzeta za crkvene potrebe. ma kakve one bile.
E i sad oni daju pare crkvi za nesto, ali na drugoj strani manje para za prosvetu. Ili neke jos preche stvari. Eto na taj nachin se to dovodi u vezu.
Shto se tiche budzeta, nash je stalno u deficitu (kako i ne bi bio) i takodje zbog toga su ovakve stvari nepotrebne.

Kako kazes, pojavili bi se novi problemi naravno, i opet bi se oni reshavali a crkva bi pare dobijala kroz donacije vernika, koje ce valjda sa standardom opet rasti. Ako ne rastu, jebi ga. Onda bi doshli do situacije da ogroman deo gradjana i ne podrzava crkvu. (Sto naravno nije sluchaj)

Da rezimiram - postoje prioritetnije stvari od pravljenja nove Metohije od Beograda. Nova crkva ili jedna narodna kuhinja - mislim da svako normalan zna shta je veci prioritet. Budzet - konstantni deficit - moraju se traziti prioriteti.

Kad dostignemo blagostanje, neka ih dignu 500 i necu im nista reci.
:)
:pop:
Korisnikov avatar
By mirth
E pa Uni hani, ne mozes tako da razmisljas. Podici crkvu znaci omoguciti narodu da ima gde da se jadan moli Bogu za tu narodnu kuhinju, jer tesko da ce istu iko ikada i podici sem ako se On licno ne smiluje... bez obzira na stanje u budzetu...

Normalno je da hram bude prioritet u ovakvoj situaciji. Hleba i igara. I svi srecni.

Skines se sa neta, i malo zagrebes po komsiluku, ili bilo kom drugom reprezentativnom uzorku birackog tela. I pitas. Svi ce pre odabrati crkvu nego kuhinju... :no:

A mi svi mozemo lepo da pokakimo nas zdrav razum, i povucemo vodu za sobom. Kazu da coveku bude lakse onda... :fist:
Oseca se lakse i cistije kad klekne da se pomoli...

Ne bi vera odjednom postala toliko moderna na ovim prostorima, da nije jedina stvar koja nam je preostala. Svaki proizvod ima svoju ciljnu grupu potrosaca, a jebiga, ciljna grupa za crkvu je eto dosta veca od one u koju ti spadas... slaba ti kupovna moc... :P
Korisnikov avatar
By unic0rn
Razumemo se skroz.
Bash me zanima ima li crkva svoje racunovodstvene knjige i ko tu ima uvid...
To bi bilo bash zanimljivo znati...
Korisnikov avatar
By 2kune
AAAAA!!!! Bižim! :shwušššššš: Mirthica ?e danas svakog presi? na pola... :smeh: :love:
Korisnikov avatar
By mirth
Poradja se zena, ultra tezak porodjaj, i jedva ona izbaci klinca na kraju. Uzima ga babica, i ceka da dete otvori oci i pocne da place.
Beba otvara oci, pogleda oko sebe i rece:
Sta je?! Sta me gledate?!! Dajte mi kompjuter, ja hocu da stvaram, necu da gubim vreme!!!
Okupi se ceo konzilijum lekara, zabrinuti maksimalno, kontaju ovaj klinac ce do trece vladati svetom, ko zna sta sve moze da uradi, i na kraju odluce da mu eliminisu pola mozga i naprave ga normalnim covekom.
Sprovede se cela procedura, i sad cekaju da se klinac probudi iz anestezije i pocne da kmeci.
Klinac otvara oci, odmeri ih sve, i kaze:
Sta je?! Sta me gledate?!! Dajte mi cetkice, platna, ja hocu da stvaram, necu da gubim vreme!!
Oni se opet zabrinu, kao klinac moze izazvati pravu revoluciju u umetnosti, umanjice znacaj svih ostalih, i na kraju se dogovorise da mu u potpunosti odstrane mozak, pa sta ispadne. Shvate da bi i najmanja preostala mrvica mogla predstavljati opasnost po covecanstvo. Izvrse oni operaciju, i cekaju da se klinac probudi i pocne da place.
Klinac se budi, odmeri ih dobro sve, i kaze:
Sta je?!?! Sta me gledate?!?!?!?! Vad' licne karte!!!
Korisnikov avatar
By 2kune
:odbij:
:drama: :placko: :rida: :gotika:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by unic0rn
:spank: :spank: :spank: :spank: :spank: :spank: :spank: :spank: :spank: :spank: :spank:

:kiss:
Ljubomoran? Slika
Korisnikov avatar
By unic0rn
dream on :P :P :P
to je zato sto offtopichkarite!
:teg: :fuck: :njami:
Korisnikov avatar
By mirth
Nemo' te ja izoffpichkam, znas! :die:

Gde je ovde offtopic?! Ha?!

Aj' bash da vidim sta nisi razumeo... :evilgrin:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!