Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Laerem
A što je svemir "sam po sebi"? To mi opasno smrdi na neku Kantijanštinu.
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2571650#p2571650]Laerem napisao:[/url]A što je svemir "sam po sebi"? To mi opasno smrdi na neku Kantijanštinu.
tvoje pitanje je lepo i vredno rasprave; ono što sam hteo reći je - kič je neuspela umetnost koja ima visoke ciljeve, ili teme, ali nema sredst(a)va da svoju nameru učini; on je dakle vezan za umetnost: životinja, čovek, priroda, ili svemir ne mogu biti kič, to produkt izvesnih ljudskih delatnosti; svemir nije produkt ljudskih delatnosti; svemir nije produkt delatnosti; možda bi imalo smisla reći da je svemir kičast, ako bi polazio od ideje da je on produkt delatnosti nekog višeg (platonizmu nalik) arhitektonskog oblika, ali to je, čini mi se u suprotnosti sa poentom tvog posta.

moj post nema smisla, dok mi možda ne obrazložiš koja je tvoja definicija kiča, tj. u osnovu kog referentnog sistema ga postavljaš.
Korisnikov avatar
By Laerem
Za početak, ja ne vjerujem u kategoriju "samo po sebi", bar ne u nekom jeftinom fenomenološkom smislu, kao čvrste, a opet nedohvatljive jezgre pojedinačnih elemenata ili objekata u prirodi. Frazu "samo po sebi" prevodim kao "imam osjećaj da agencija jezika ne reprezentira ciljani referent u njegovoj punini", što je na žalost osnovni uslov jezika - radikalna partikularnost, a "osjećaj" nedorečenosti je taj jaz između beskrajne neposrednosti prirode i posredstva jezika, koji beznačajan slijed boja, oblika i zvukova nasilno podvrgava određenoj konceptualnoj arhitekturi. Tako da stvari "same po sebi" nisu baš ništa, tj. ništa što možemo na bilo koji način simbolizirati - sve što postoji je na površini, pa čak i potreba za dubinom značenja. Također, taj "sam po sebi" instinkt je u osnovi instinkt za zatvaranjem kruga, za totalnom reprezentacijom, za zatvorenim sistemom, a takvo što ne postoji u prirodi, a ni u jeziku, koji je ništa do samoreproducirajuće mreže arbitrarnih označitelja čije "značenje" se može naslutiti samo u odnosu na druge označitelje, te zato nikada ne može biti fiksno i potpuno u odnosu na referent, uvijek klizi....

Itd, itd, itd, sad bi mogao u beskraj, ali poanta je da sam ja dogmatski antropocentričan i da je za mene ljudska stvarnost produkt, kako ti kažeš - ljudske djelatnosti, a za ljude ne postoji ni jedna druga stvarnost nego ljudska. Zato će neki uviđavan forumaš - pod uslovom da ima neku opću kulturu - kad ja kažem "Svemir je kič" odmah zamisliti one prostituirane fotografije plinovitih izmaglica koje je uslikao Hubble teleskop - i to baš zato što koncipiramo stvarnost isključivo referencijalno.

Ali motiv te izjave zaista nije dokučiti prirodu svemira, već obezvrijediti ljude kojima se sviđa kako on izgleda. Uostalom, što je nama laicima svemir, nego šaka znanstvenih činjenica i gomila vizualnih impresija - koje najčešće cijedimo za neki oblik spiritualne utjehe. Baš zbog podložnosti tih impresija jeftinom spiritualizmu tvrdim da su kič.

Kič je za mene bilo kakva estetika očišćena od ružnog, nedorečenog, koja ne sadržava nikakav unutarnji antagonizam, koja sakriva vlastiti produkcijski proces, koja laže, koja ti daje sve, a ne traži ništa, i na koju svatko može projicirati baš svašta. Nekakva dva vrhunska primjera kiča za mene su "Trijumf volje" Leni Riefenstahl i "The Artist is Present" Marine Abramović. Prvo je često naporan, ali i mjestimično efektivan pokušaj monumentalizacije političke ispraznosti, a drugo religijsko iskustvo za sekularne, pod krinkom suvremene umjetnosti. Dakle, kič može imati određenu i vrijednost, ali je uvijek u službi sila tame i mistifikacije. :D

Btw. Kant je rekao da ako bi nekim čudom ugledali što su stvari same po sebi, da bi se suočili s "užasnim veličanstvom". :duh:
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2571680#p2571680]Laerem napisao:[/url]
Dogmatski u čemu nije u ljudskoj prirodi, a još manje u prirodi Laerema ovog sveta, jer je dogmatski nerazumno. Ne mogu da zamislim da si dogmatski oko bilo čega, barem nisam stekao takav utisak iz tvojih pisanja; shodno tome ne možeš biti dogmatski ni oko antropocentričnosti (možda se varam).

Iako razumem značaj provokacije, meni lično asocijacija na svemir nisu one kičaste fotografije Habla, već neki prostor u mojoj glavi u kome postoji tačka, prava i ravan (to opet ima veze sa onim što si rekao o našem naučnom viđenju istoga.
Nisam siguran da je kič (neispunjen zadatak) moguće preneti iz domena umetničkog (bez zadatka) u domen estetskog (treba ispuniti zadatak) na taj način na koji si naveo, čak i ako se uzme u obzir da je sve, pa i naše poimanje svemira, konstrukt (i to u oba slučaja, ako posmatramo umetnost i kao artificijalnu i neartificijalnu), jer baš u takvom sistemu kič ima svoje vrlo jasno definisano mesto. Pomeranje kiča iz domena umetničkog poništava njegovu definiciju i nema smisla. Svemir prema tebi nema religijsku, utešiteljsku, umetničku ili bilo kakvu drugu simboliku; možda neutralnu, ili pre - nikakvu, no u tako nešto nisam siguran da je moguće ubaciti kič.
Mada, sa tvog aspekta, mogu da shvatim da je svemir kičast u smislu da ne može da ispuni mističnu funkciju kakvu neutešni ljudi, (ne)suočeni sa svojim mestom u njemu pokušavaju da mu nametnu.
Korisnikov avatar
By Laerem
Previše si doslovaaaaan. :D Da, naravno da nisam dogmatski oko ničega, koristio sam tu riječ kao stilsko pojačalo. I ne, ne mislim da je svemir ontološki kič, ali mislim da ga je naša kultura - inače jedini prozor u svemir - učinila kičastog, sa svojim odabirom vizualnih aproksimacija i sentimentima utkanih u njih. Ali opet, moram priznati da je meni sumnjiv bilo koji ganutljiv pogled u nebo, jer taj pogled najčešće potpuno propušta epsku dramu i beskrajne, realne misterije koji obilježavaju ljude i njihovo samo postojanje. Znaš na šta mislim...one teleće oči zagledane u zvijezde, s idejom da u tom prostranstvu mora biti nešto "što će me upotpuniti", mora biti neki "smisao". Na to sam ciljao, tako da dopuštam da svemir može nekom imati neko personalno značenje, a da nije kič. :)
Korisnikov avatar
By Zvonki
Ne znam sta se desava,ali verujem da se pridruzujemo velikoj energiji koja je uvek oko nas,ili mozda se ponovo rodimo u nekom paralelnom univerzumu,ili mozda se ponovo rodimao kao insekt,ili....ma bole me uvo sta ce biti,meni je bitno sta se desava sada
Korisnikov avatar
By Anhedonie
posle smrti se ne desava nista. samo prekines da funkcionises. i nema nicega za tebe jer si ti nebitan u celom univerzumu, samo jedan skup bioloskih i hemijskih procesa koji prestane da radi, kao kad lupis musicu muhotepacem, ona se koprca i ugasi se, tako isto i ljudi. i to je jako ruzno i to je jedan od najvecih razloga zasto su ljudi vernici - mnogo je lakse verovati u bajku kako se nesto desava nego da svaris surovu istinu da si nebitan proces u svemiru.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=1933391#p1933391]Anhedonie napisao:[/url]Nista.

Smrt dovizvljavamo previse subjektivno, univerzum nije subjektivan.

Mi smo samo organizmi koji rade dok se ne ugase, kad se ugase vise nema tog organizma. Nema niceg iznad toga. A mi kada umremo to je to, nema nas vise, zatvorio si oci, iskljucio mozak, gotovo. Ti vise ne postojis. Postajes hrana mikroorganizmima.

Univezrum nije subjektivan.
jao ja isto napisah i pre tri godine :sweet:
Korisnikov avatar
By Zvonki
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2571843#p2571843]Anhedonie napisao:[/url]posle smrti se ne desava nista. samo prekines da funkcionises. i nema nicega za tebe jer si ti nebitan u celom univerzumu, samo jedan skup bioloskih i hemijskih procesa koji prestane da radi, kao kad lupis musicu muhotepacem, ona se koprca i ugasi se, tako isto i ljudi. i to je jako ruzno i to je jedan od najvecih razloga zasto su ljudi vernici - mnogo je lakse verovati u bajku kako se nesto desava nego da svaris surovu istinu da si nebitan proces u svemiru.
Ja se sa ovim ne slazem,nikako mi se ne svidja taj nihilizam,ali nemam predstavu sta se desava i uvek se drzim da svaki kraj ima novi pocetak i obrunto,zato imam zelju da istetoviram Ouroborosa.
Korisnikov avatar
By Laerem
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2571843#p2571843]Anhedonie napisao:[/url]posle smrti se ne desava nista.
Pravo pitanje nije ima li života nakon smrti, nego zašto želimo da ima života nakon smrti. Pravi predmet istrage nije "ima li Boga", nego "što će nam Bog". Ta dva pitanja su u osnovi jedno pitanje, jer bog, besmrtnost i bilo koji oblik predestinacije su samo različiti oblici fundamentalne fantazije koja popunjava prazno mjesto smrti, tj. koja besmislici smrti daje smisao. A dobar odgovor na potrebu za takvim pitanjima je dao Brecht u svojim Pričama o g. Keuneru:

Someone asked Mr. Keuner if there is a God. Mr. Keuner said: I’d advise you to think about how your behavior would change with regard to the answer to this question. If it would not change, then we can drop the question. If it would change, then I can help you at least insofar as i can tell you: You have already decided: You need a God.
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2571858#p2571858]Laerem napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2571843#p2571843]Anhedonie napisao:[/url]posle smrti se ne desava nista.
Brecht

Someone asked Mr. Keuner if there is a God. Mr. Keuner said: I’d advise you to think about how your behavior would change with regard to the answer to this question. If it would not change, then we can drop the question. If it would change, then I can help you at least insofar as i can tell you: You have already decided: You need a God.
<3

+ meni se takođe jako sviđa koncept smrti kao Sokratovog odmora iz Fedona.

U prvom slučaju, ako nema nikakvih osećaja, nego je sve kao dubok san, kad se spava i ništa ne sanja, ako je dakle smrt takva, onda je ona čudo od blagodeti.
Jer celo vreme života i nije ništa drugo, nego jedna neprospavana noć.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
pa rekoh sta ce tu bog. istina je preteska za svariti i njeno poimanje moze stvoriti traume, strahove i fobije ukoliko osoba nije dovoljno "jaka" psihicki.
Korisnikov avatar
By sunasce
E, pa ovako...ja mislim da nasa energija koja pokrece ovo smrtno telo ode negde, na neki visi nivo
i ona ponovo ode u neko drugo telo ali sa novim iskustvom i tako stalno prelazi nivoe dok ne dodje do najvise i tu je kraaaaaajjjjjjj.....trt....kao u nekoj igrici...skakuce sa nivoa na nivo...skok-skok
Korisnikov avatar
By antibiotic
A sta pre rodjenja? Pa isto kao posle smrti, samo bez mehura naseg ega. Isto kao i sa svim zivim stvorenjima koja su ikada postojala.

Cak i kada bih shvatio da mi je bog "potreban", jer bi mi to zivot ucinilo podnosljivljijim, i dalje ne bih imao spokoja, jer bi me vise izjedalo to sta je zapravo istina, nego neprisutnost boga... a to bi me opet ucinilo ateistom.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
pa to, once you go black you never go back

ili what has been seen cant be unseen

ili KAD RIBA DROLJA POSTANE RIBA DROLJA OSTANE, UWEK, ZAUWEK!!!!!1
Korisnikov avatar
By Katengl
Ne moram nista da mislim, moram samo d'umrem.
Korisnikov avatar
By gossip
svest nam se gasi
a telesno prelazimo u drugi oblik
so we're never really gone...samo smo preuzeli drugi oblik

kao bebu su me krstili(drao sam se kao nenormalan...kao da sam znao sta mi rade :lol:)
ali ja licno nikada nisam osecao potrebu da verujem u boga...i moji to postuju..
mada budizam mi jeste zanimljiv
By Aven
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=1933376#p1933376]Mage napisao:[/url]Šta vi mislite da se dešava sa nama posle smrti?
Ne znam. *agnostik*
Niko to naravno ne zna, ali pitanje je šta vi MISLITE ;)
Zbilja ne znam. :D

Zbog toga se ni ne želim trošiti na promišljanje o onim idejama (niti ih projicirati u ulimativnu istinu) i (ne)mogućnostima za koje nikad neću moći pronaći (objektivne) dokaze tj. one koji bi me u potpunosti zadovoljili.
Korisnikov avatar
By Hitsugaya
Ljudska dusa je besmrtna, ne moze da umre/nestane. Da bi smo postojali u ovoj dimenziji treba nam fizicko telo, koje je samo meat suit za nasu dusu. Posle fizicke smrti dusa nastavlja da zivi, tada se setimo svih nasih proslih zivota, sve dok ne predje u novo telo i ponovo se rodi.

To je teorija zivota po knjizi The Ancient Secret of the Flower of Life, jednog coveka koji je posvetio zivot tom spiritualnom svetu, Drunvalo Melchizedek.
Izuzev par stvari koje su po meni totalna nebuloza, knjiga je dosta zanimljiva i preporucujem je, ako volis da citas takve stvari.
Korisnikov avatar
By Hitsugaya
Ma nema tu pravila nikakvih, ne namecem svoju teoriju kao istinu, a to ne bi ni ostali da rade. Svako veruje u ono sta hoce. Kao sto hriscani etc. veruju u raj i pakao posle smrti, tako ja verujem da ce nasa dusa preci u neki drugi oblik. ;)
Korisnikov avatar
By Tungi
... idemo tamo odakle smo i došli.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!