Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
Shvatili smo svi, pa pise da je citat.

Sta si hteo, da ilustrujes drugaciji stav?

Sto bas ovim?

Ilustrovao si ga necim sto i sam, obzirom da si bi, potpuno shvatas da su gluposti i pre nego sto si ga postavio.

Te otuda i nerazumevanje onoga sto si zeleo da ilustrujes.
Korisnikov avatar
By svejedno
Stono kazu, drkanje je genocid.
By Çâðê_DUP
Originally posted by gari
Opet pitanje morala. Prvo što se mora utvrditi jeste da je to biće živo od trenutka začeća a ne /kako lekari to vole da kaću tek kad počne da se rita u stomaku/. Do tada je samo fetus, gomila mesa i krvi koja se može izvaditi onako kad je nekome na volju a onda /kog li nemorala/ ćelije tog istog fetusa mogu se slobodno koristiti za podmlađivanje bogatih staraca i starica, za razne eksperimente itd. Kada budemo utvrdili trenutak kada je život započeo, onda ćemo znati i da li ubijamo to biće ili ne. Mislim da je to pitanej slično onom o eutanaziji...Kada život prestaje? Kada prestane disanje, rad srca, rad mozga. No, sada imaju takve aparate za veštačko održavanje u životu da mogu tako mesecima i godinama da održavaju nekoga ko je u komi i da onda nekog trenutka NEKO odluči da mu podari smrt. Čije je pravo na život i smrt? Boga ili čoveka?

:eureka: :bisou: :indijanac:
kakva ludacka zamena teza, platon bi se od ove logike u grobu prevrtao ...

ok, nije mi argument da osporavam tvoje misljenje vredjajuci te, samo prosto ne znam odakle da pocnem. tebi je premisa pogresna u startu, ostalo ide onda kao "po loju".

Osnovna premisa od koje polazis je izvestan moral. Definishi moral. Sta je moralno? Sta je normalno? Sta je humano?
Da li je moralno da se rodi dete zaceto silovanjem ili incestom? Retardirano dete? (moze se utvrditi da li detetu nesto nedostaje ....)

Da li dete treba da se rodi u nemastini? Da li ces postedeti hiljadu pacova u svome podrumu jer volis zivotinje?
kad budes u prostati nosio bebu, mozda ces moci da razumes nuznost abortusa. nekako mislim da zene treba da odgovaraju na ovu temu kao one koje mogu o necemu da misle kad je ovo u pitanju, pardoniram. :teg2:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Sad, ima tu jos jedna stvar - ako je Bog hteo da ima ekskluzivno pravo na davanje/oduzimanje zivota, zasto je onda coveku dao razum i mogucnost da dodje do nacina za davanje/oduzimanje zivota?
Osim toga, ovde neki pominju da samo Bog ima pravo da daje ili oduzima zivot, i to se koristi u cilju osudjivanja abortusa. Zasto niko ne osudjuje u istom kontekstu operacije koje spasavaju zivote, CPR, potpomognutu oplodnju i druge stvari koje stvaraju/spasavaju zivot??? Dvostruki standardi ili sta?
Korisnikov avatar
By svejedno
Mali off

Sto se razuma tice, razumno je ne ubijati, zar ne?
By SUNNY B
Originally posted by gari
Kad su takve sa svojom krvlju i mesom, kakve li su tek sa tuđim.

pruzi im priliku pa ces da vidis...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by KissQueen
Sad, ima tu jos jedna stvar - ako je Bog hteo da ima ekskluzivno pravo na davanje/oduzimanje zivota, zasto je onda coveku dao razum i mogucnost da dodje do nacina za davanje/oduzimanje zivota?
Osim toga, ovde neki pominju da samo Bog ima pravo da daje ili oduzima zivot, i to se koristi u cilju osudjivanja abortusa. Zasto niko ne osudjuje u istom kontekstu operacije koje spasavaju zivote, CPR, potpomognutu oplodnju i druge stvari koje stvaraju/spasavaju zivot??? Dvostruki standardi ili sta?
Ne, samo jedno od licemerja 'hriscanske brace'.
Naravno da niko ne osudjuje operacije koje spasavaju zivote NJIH SAMIH i njihovih bliznjih. Potpomognuta oplodnja je samo produzena ruka (hm..) njihovog gospodina, tako se stvaraju deca, buduci vojnici za krv i otadzbinu.
Isto kao sto veliki protivnici testiranja med. preparata na zivotinjama u slucaju potrebe koriste insulin. Da, jeste insulin testiran na zivotinjama, ali je NJIMA potreban da sacuvaju SVOJ zivot.
By Çâðê_DUP
Originally posted by svejedno
Mali off

Sto se razuma tice, razumno je ne ubijati, zar ne?
vise nisam sigurna ni u to.
razumno je ne ubijati, ako ne zelis da odes na robiju u lancima na deset, dvadeset godina, mozda i duze. smrtna kazna je mnogo pravednija.
Korisnikov avatar
By svejedno
Ih, Angelina, smrtna kazna?

Ne slazem se, cak i ako zelis da budes surov prema osudjenom ubici, mislim da je nesto poput dozivotne kazne i mnogo surovije od smrtne i nesto sto bi trebalo da se uvede za odredjena, vrlo surova ili strasno hladnokrvna ubistva, ali nikako za npr, ubistvo iz nehata, ma koliko je to gnusno GLUP zlocin.
By Çâðê_DUP
Originally posted by svejedno
Ih, Angelina, smrtna kazna?

Ne slazem se, cak i ako zelis da budes surov prema osudjenom ubici, mislim da je nesto poput dozivotne kazne i mnogo surovije od smrtne i nesto sto bi trebalo da se uvede za odredjena, vrlo surova ili strasno hladnokrvna ubistva, ali nikako za npr, ubistvo iz nehata, ma koliko je to gnusno GLUP zlocin.
Ko ubije, treba da se odstrani iz drustva, ne dopustiti mu da se VISHE muchi. To je nesto poput eutanazije, jer njegov/njen greh ga je obelezio. zasto biti jos suroviji? postoji nesto sto se zove milosrdje, princip na kome bi drustvo trebalo da pociva. cim je ubio, on vise ne moze da zivi, niti treba da zivi. Smrtna kazna za ubicu je akt milosti drustva u kome on zivi.

:pop:

izuzimam ubistvo u samoodbrani, sto za mene nije ubistvo, vec prirodna ljudska reakcija.
Korisnikov avatar
By svejedno
Slazem se za samoodbranu, zato je nisam ni spominjao.

Slazem se i da UBICU, mislim da podrazumevamo isti tip coveka pod ovim, treba zauvek izopstiti iz drustva.

Znaci neko ko je ubio, jedno ili vise puta, svejedno, nicim izazvan, iz cistog besa ili koristi.

To je jedna od retkih stvari o kojima imam tako extremno misljenje.

Ali nisam za smrtnu kaznu, cak ni na najhumaniji nacin, ne iz nekog kao milosrdja, vec zato sto smatram da zivot nije nesto sto bilo ko, pa ni drzava, treba da unisti, cak ni ubici.

Dozivotna robija je oduzimanje zivota, ali nije unistavanje.

Isto tako bih dozivotnu uzeo u obzir i za silovatelje.

Na dozivotnoj robiji on moze bar da pravi tablice za automobile.

Ali ti ija imamo, svako svoje, misljenje, ali nismo mi ti koji odlucuju, te je ova rasprava i off ;) i uzaludna.

Ali u nekoj sushtini se slazemo, a to je da takvim ljudima ne treba dozvoliti povratak medju slobodne ljude.

A licno cak poznajem jednog coveka koji je ubio, zaslepljen besom, bio mi je prijatelj, sada je u zatvoru, i izaci ce, ali to ne menja moje misljenje.

Iako ga poznajem, i iako je prema prijateljima ok, poznajem ga dovoljno da znam da ce opusteno to ponoviti, ma koliko se smatra da zatvor rehabilituje, UBEDJEN sam da bi on to ponovio ako bi se, i kada izadje, dogodila slicna situacija onoj koja mu je pomutila razum kada je to uradio.

Znas kako kazu, americka krilatica: ''Guns don't kill people, people kill people''.

I to je, u ovom kontextu, (u slucaju tog mog prijatelja)apsolutno tacno. Takvog coveka, strasno strastvenog & ludog, ne treba pustati blizu oruzja.
On je pucao u slepom ludilu a iz sasvim banalnog razloga, necu da ulazim u detalje.

Na stranu sto, kada izuzmemo ovaj kontext, posto je to inace americka krilatica u korist prodaje oruzja, sto bih ja zabranio, na to pametni ljudi dodaju:

'BUT GUNS HELP!'
Korisnikov avatar
By gari
Opet smo došli do morala. Odakle društvu pravo da pojedincu oduzme život? Ako se Zakon oslanja na Bibliju tj "oko za oko, zub za zub" onda institucija rehabilitacije i resocijalizacije pada u vodu. Svako ubistvo je drugačije, nema istih. Kada povežem ubistvo fetusa /abortus/, ubistvo iz milosrđa ljudi koji teško pate /autanazija/ i ubistvo radi kazne i zaštite društva /smrtna kazna/-šta vidimo da povezuje sva ta ubistva? Povezuje ih BESPOMOĆNOST žrtve. U sva tri slučaja biće koje se ubija je bespomoćno, ono nema slobodnu volju odlučivanja, neko drugi odlučuje. Ja opet pitam-ko je taj čovek koji sebi uzima za pravo da odlučuje o onome što nije dao tj o životu? To je moralna dilema i ne razumem šta tu nije jasno.

:no: :misici: :evil:
Korisnikov avatar
By svejedno
Slazem se.

Ali kod teskih ubica, kod teskih ludaka, takoreci, nema rehabilitacije i resocijalizacije.

O tome sam ja gore pricao, o takvim ljudima.

I tu sam za dozivotnu kaznu, ali nikako za smrtnu.

Ima ludaka gari, a ubistvo je tezak greh, tezak zlocin i nesto neoprostivo.

Govorim o UBICAMA, kapiras.

Ne o tom mom prijatelju i njegovom slepom besu.
Njegova zrtva je imala nesrecu da ga je dovela do tog besa dok je ovaj imao pistolj, inace bi ga samo prebio.

Ali.

Oduzeti oruzje, NE PRODAVATI ORUZJE, je drugaciji predlog od NE RADITI ABORTUSE, slozices se.
Korisnikov avatar
By svejedno
A taj decko bi opet to uradio, ne moze da se kontrolise kada se razbesni, jednostavno.

I mozda njega grize savest, cak sigurno, ali ponovio bi to.

Ali ovo je vec debeli off.
Korisnikov avatar
By gari
Dakle, došli smo do jedne tačke u kojo se, nadam se, svi slažemo, da niko nema exluzivno pravo da oduzme život, jer je to najdragocenija stvar koju nema je Bog /priroda/ neka zove ko kako hoće tu silu. Da, znam da ima ljudi kojima je ubijanje usađeno i koji se ne mogu resocijalizovati /preobratiti/. Ja sam poznavao jednog takvog, koji je "greškom" pijan sasvim nepoznatom čoveku odsekao glavu i vratio se kući da mirno spava. Pitanje je-šta sa takvim ljudima? Da li je moralnije i humanije ubiti ih /a složili smo se da nema moralnog ubijanja/ ili ih do kraja života zatvoriti u neke ustanove za lečenje. Kako god da gledaš i iz bilo kog ugla nikako ne valja. Znam zašto nas je Bog vratio ponovo na Zemlju /da pokušamo da popravimo greške iz prethodnih života i duhovno se uzdignemo/. Neki od nas su možda predodređeni da nekoga ubiju i da tako "karmički padnu" u sledećem životu. Na jednom mestu u "Bhagavad Giti" se kaže da nema ni ubijenih ni ubica, jer samo telo nestaje a duh ne. Ne znam više šta da mislim.

:eureka: :egzorcist: :pionir:
Korisnikov avatar
By bakalar
Ja imam jedno pitanje, a nisam hteo da otvorim bla bla bla ...

Da li je moguce da jedna zena ima 14 abortusa u periodu od 7 godina ?
I da onda dete rodjeno posle svega toga kao posledicu ima problema sa nedovoljno razvijenom jetrom ?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by abcd

Da li je moguce da jedna zena ima 14 abortusa u periodu od 7 godina ?
Moguce je i vise, ali to je opet stvar nedovoljno razvijene svesti o sopstvenom zdravlju, koju nikako ne mogu da razumem i opravdam.
I da onda dete rodjeno posle svega toga kao posledicu ima problema sa nedovoljno razvijenom jetrom ?
Posle tolikog broja pobacaja bilo bi cudno da se dete uopste zacne, obzirom da je endometrijum prilicno ostecen (ostaju oziljci posle svake operacije) i da to otezava da se jajna celija uopste 'uhvati' za matericu. Ja nisam cula kakve konkretne posledice ostavljaju prethodni abortusi na kasniji plod, ali ipak mislim da je razvice jetre vise genetski regulisano.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
'Ajd' da i ja dignem jednu staru temu.

Zanimalo me je sta sam pisala u to vreme kad sam bila trudna.

Ambivalentna, kao i obicno.

(btw, testovi su pokazivali da sa detetom nesto nije u redu, sve je to dovelo do pobacaja u sestom mesecu trudnoce.)

Procedura za pobacaj u odmakloj trudnoci je prilicno traumaticna, i fizicki i psihicki. Neke slike me progone jos uvek, a neke slike progonim ja sama.

Ravnodusnost ginekologa koji rade abortus mi je bila zapanjujuca, neshvatljiva u potpunosti. One zene koje dolaze na abortus na sopstveni zahtev bile su mi kao iz drugog sveta.

Ipak, posle svih iskustava, nekako je prestala ta moja ambivalencija i definitivno sam za zakon koji dozvoljava zenama abortus na sopstveni zahtev do 10. nedelje trudnoce, a iz medicinskih indikacija i kasnije.

Pro choice. :iskusenje:
By XanaX
ja sam prolunjao po postovima i niš' mi nije jasno...

očigledno je da, valjda, trebaju pobačaji u slučaju npr. Madlenke Korbelove, jerbo da je nju mater abortirala, ne bi, majku joj (tu istu) išla bacat' bombe po Beogradu... također da je abortirana Helena Trojanska, Ahil bi se spasio... s time nemajju veze bogovi koji baciše jabuku razdora... oni ne postoje, postoji samo jedan, čija je riječ zapisana u Bibliji... ali Bibliju su, zapravo pisali impotentni Židovi, tj. kako će jedan od njih, kasnije, ustvrditi da nisu impotentni, već se "boje kastracije"... tako da je bolje da pređu na kršćanstvo, poput Josefa K., oca one Madlenke s početka priče, no, možda, da joj se otac nije preobratio, ne bi ni ona išla bacat' bombe...
Korisnikov avatar
By Glaistig

...Ravnodusnost ginekologa koji rade abortus mi je bila zapanjujuca, neshvatljiva u potpunosti. One zene koje dolaze na abortus na sopstveni zahtev bile su mi kao iz drugog sveta.

Ipak, posle svih iskustava, nekako je prestala ta moja ambivalencija i definitivno sam za zakon koji dozvoljava zenama abortus na sopstveni zahtev do 10. nedelje trudnoce, a iz medicinskih indikacija i kasnije.

Pro choice. :iskusenje:
traume...

imala sam i ja nedoumica dok se nisam nasla u situaciji da moram da odlucim i nije bila laka odluka...
No,obzirom da nije bio moj izbor da ostanem u drugom stanju-i nije mi bilo toliko tesko da izaberem da ne budem.Ipak je pre svega moj zivot u pitanju i kakav sam zelela da bude,a jos jedna dozivotna robija- :nono:

Pro choice :yes:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Ravnodusnost ginekologa koji rade abortus mi je bila zapanjujuca, neshvatljiva u potpunosti. One zene koje dolaze na abortus na sopstveni zahtev bile su mi kao iz drugog sveta.
I dalje pro-choice...
Negde sam procitala podatak da u Srbiji svake godine bude oko 200000 abortusa, sto mi se ucinilo kao novinarsko naduvavanje i preterivanje. Onda sam saznala da samo na novosadskoj poliklinici dnevno bude oko desetak abortusa... A da ne pominjem provatne klinike...
Ljudska glupost i neodgovornost prema sopstvenom bicu ne prestaje da me iznenadjuje (i porazava).
By vaga-strelac
potpuno opravdano...
majke nisu radjale njihovu decu da bi i oni imali decu...
svako za sebe...
Korisnikov avatar
By BornEnchanter
U neku ruku jeste ubistvo, ali smatram da zena roditelji (pogotovo majka) imaju pravo da odluce zele li to dete da donesu na svet ili ne. Bolje je ne roditi se, nego roditi se u uslovima u kojima ces provesti zivot u paklu ili roditi se sa nekom uzasnom anomalijom.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!