Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Vladika Nikolaj se skolovao u Srbiji, Nemackoj, Svajcarskoj, Rusiji a doktorirao u Britaniji na Oksfordu.Pricao je Grcki i Francuski.Sam zakljuci da li je natucao sve te jezike.Obisao je kao misionar a skoro pola planete.
Pogledaj dokumentarac pa ces videti sta Britanci misle o njegovim besedama i izgovoru Engleskog.

Njegov uticaj u svetu za vreme I sv. rata je neoboriv.Bio je jeftin misionar Srbije, nije to radio ni za pare ni za titule.Moras da se informises sta je intelektualna elita tadasnje Amerike i Evrope pricala o tom coveku i koliko je njegov misionarski uticaj doprineo samom ishodu rata.
Neko ga je ovde na forumu nazvao fasistom.Evo u ovom postu cu da objasnim i tu komunisticku propagandu.
Dok je bio episkop na Ohridu, uredjivao je Srpsku grobnicu boraca I sv. rata.Tom prilikom je uredio i grobnicu Nemaca.On je dosta pricao o tome kako se postupa prema neprijatelju.Onda ga je Hitler 1934 odlikovao zbog tog cina.I tu se zavrsava sva prica o njegovom fasizmu.Ako je ovaj njegov cin fasisticki onda je fasista.Taj njegov cin kasnije ga je spasao sigurne smrti u logoru Dahau i njega i tadasnjeg Srpskog Patrijarha.
Drugo sto mu se zamera i zasto je bio opasan po komuniste.Imao je istu tu moc kao Sv. Sava da "organski" nacionalizam ispolji na nacin koji ni dan danas nije ispoljila ni jedna zapadna kultura.Njihov nacionalizam nije sadrzao ni trunke nasilja i mrznje.Za razliku od Hitlerovog recimo.Ili u novije vreme nacionalizma koji hara prostorima bivse SFRJ.
Srpski nacionalizam je najstariji u Evropi.Jedna od njegovih odlika je zaduzbinarstvo.Primere koje Srbi imaju nema ni jedna zemlja na svetu, mene te stvari zanimaju i amaterski izucavam to i dosta sam toga proputovao i video.To i najvise zameram vrhu SPC sto se udaljila od takvog nacionalizma.
Pretpostavljam da pola Srbije nema pojma da je Spasiceva zaduzbina vredela kao cela Nobelova fondacija.A on je samo jedan od stotine ljudi koji su napravili zaduzinu u Srbiji.Sve to pokradeno.
Meni je nepojmljivo da neko zivi u zemlji o kojoj jako malo zna.A onda ode u Pariz i trci da sazna ko su Francuzi.Nikada mi to nece biti jasno, ta odlika da ne postujemo svoje, pred tim vladikom su klecali Britanci na njegove besede se cekalo u redu u Londonu....al malo koga to ovde zanima, tudje uvek sladje.
Necu iz razloga sto ako bi se upecao na njegovu pricu to bi otislo u smeru u kome ja ne zelim.A imam osecaj da je to poenta posta
Evo citiracu samo deo njegovog posta, ovo najvise bode oci, i sad bi ja trebao da pocenm diskusiju kako je katolicka hriscanska crkva to radila a ne pravoslavna, Hitler je bio konzervativni katolik.I sada da krenemo o istoriji itd...ne pada mi napamet.
Nek je on meni ziv i zdrav pravoslavno hriscanstvo je nesto drugo.

A ja poznajem osnove kršćanstva, Bogu hvala pa me klerofašistička Hrvatska obrazovala u osnovnoj školi o toj materiji (iako je vjeronauk na papiru izborni predmet - ali eto u mojoj osnovnoj školi je bio obavezan ) A poslije sam se nakon tih temelja obrazovao još o kršćanskoj religiji, ipak je to stvar opće kulture (kao što su uostalom i osnovni podaci o fašizmu). Kad netko kroz povijest ubije nebrojene milijune ljudi, kao što je to učinilo kršćanstvo, onda se o tome treba nešto znati.
Korisnikov avatar
By Josh Alone
Butterscotch napisao:
Dakle, temeljne teze kršćanske religije niti su u smislenom odnosu sa stvarnim svijetom (potresi, vulkani, tumori, itd. itd.), niti su konzistentne u međusobnom odnosu (divan Bog pun ljubavi koji vrši genocid nad milijunima male djece, itd. itd. itd.). Isto tako, bolno je očito da univerzum ne funkcionira po ljudskoj logici već kao jedna bezdušna mašina prepuna radijacije i meteora koji lete posvuda bez ikakvog plana, i nijedna samosvjesna inteligencija ne bi konstruirala takav sustav. Dok je isto tako presmiješno očito kako je "Bog" jadna konstrukcija primitivnih praznovjernih ljudi otprije 5000 godina, jedna klišejizirana očinska figura koja savršeno odgovara pravim figurama patrijarha, poglavica i očeva kakvi su onda dominirali u tim zaostalim plemenima - strogi, grubi, glupi i vrlo, vrlo nadrkani.
Pravo u poentu. Ali ne bih se ogranicavao na odredjenu skupinu ljudi (praznoverne, primitivne, nesigurne) vec mislim da je Bog kao odgovor na sve neobjasnjivo duboko usadjen u ljudsko bice, a rekao bih i u svako bice na slicnom nivou svesti. Ljudima u tom primitivnom razdoblju je upravo bila potrebna 'ocinska figura', jer biti svestan da toliko stvari ne zavisi od tebe je zbilja zastrasujuce.
U tom strahu i nesigurnosti je nastao fiktivni oslonac, ocinska figura koja ce uvek biti tu kad ti je tesko - Bog. Iz toga proizilazi logican zakljucak da su ljudi koji veruju u Boga nesigurne i ne potpuno stabilne licnosti, ali cini mi se da je covek sam po sebi takav.

Bog kao pojam je opstao hiljadama godina i ljudi su za to vreme prilicno evoluirali, medjutim ono sto je meni totalno nejasno je - kako to da 'Bog' nije evoluriao paralelno sa ljudima, kada je taj pojam iz danasnje perspektive toliko smesan, primitivan, besmislen, pun nelogicnosti i rupa :nerd: ili mozda precenjujem ljudsku evoluciju.
Korisnikov avatar
By smaug
The Misfit napisao:Kao što bi Bukovski rekao: I am my own god. (We are here to unlearn the teachings of the church, state, and our educational system. We are here to drink beer. We are here to kill war. We are here to laugh at the odds and live our lives so well that Death will tremble to take us.)

And especially to drink beer.
Aferim.

A ovima sto veruju u Boga od srca preporucujem da se istog cvrsto drze i da sve rade kako On kaze. Jer kako se dotaknu nauke, kako pomenu nauku izblamiraju se, ali onako kompletno. Za sve pare.

Pa bolje da pricaju o onome u sta su sasvim sigurni nego o onome o cemu nemaju blage veze.
Smog stalno zamenjujes teze, vec sam ti rekao o stvarima o kojima nista ne znas nemoj da pises, jer iz neznanja pises neistinu.

Anstajn je verovao u Boga.
Tesla se nije izjasnjavao kao religiozan ali je govorio da je religija bitna i preporucivao je svakome i rekao da ce budizam i hriscanstvo biti 2 najzacajnije religije na svetu.
Mihajlo Pupin je bio religiozan, pisao o duhovnoj sili koja sve stvara, o njenom izvoru i Bogu.
Isak Njutn je izucavao Bibliju cak racunao datum kraja sveta i takodje bio religiozan.
Milutin Milankovic predstavljao SPC u Carigradu, bavio se gregorijanskim kalendarom i isti doveo do savrsenstva.Bio religiozan.
Ma skoro svi matematicari su bili religiozni npr Paskal i Mika Alas.

@Misfit
Ti si definicija Bukovskovog intelektualca, bar po onome kako sebe ovde predstavljas a on je takve prezirao :D
Doduse ti uglavnom citiras druge kad pises
Al ja te ne prezirem kao i jos par takvih, meni to smesno, neke i ne razumem sta pisu :)
barni011 napisao: @Misfit
Ti si definicija Bukovskovog intelektualca, bar po onome kako sebe ovde predstavljas a on je takve prezirao :D
Doduse ti uglavnom citiras druge kad pises
Al ja te ne prezirem kao i jos par takvih, meni to smesno, neke i ne razumem sta pisu :)
Barni, kada bih ja bio sve ono što su cenili i voleli ljudi kojima se divim, od moje duše ne bi ništa ostalo. Implodirala bi od potpuno oprečnih zahteva.

Korvine, kako te nije sramota da citiraš druge ljude! Grozan faux pas. Vidiš kako Barniju u diskusijama ličnost dolazi do punog izražaja, bez tamo nekih izvora.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Najviše me nervira što su jako nečitka ova pisma

Slika

ali evo izdvojen deo teksta na nemačkom (kada se pogleda transkripcija, možeš tek onda videti šta je napisao):

"Das Wort Gottes ist für mich nicht mehr, als der Ausdruck und das Produkt menschlicher Schwächen. Die Bibel ist eine Sammlung ehrbarer, aber dennoch primitiver Legenden, welche doch ganz schön kindisch sind. Keine Interpretation, wie feinsinnig sie auch sein mag, kann das (für mich) ändern."

ovo je deo ostatka pisma, čitav transkrip nisam uspeo naći. http://www.waegli.ch/index.php?option=c ... Itemid=168
barni011 napisao:Vladika Nikolaj se skolovao u Srbiji, Nemackoj, Svajcarskoj, Rusiji a doktorirao u Britaniji na Oksfordu.Pricao je Grcki i Francuski.Sam zakljuci da li je natucao sve te jezike.Obisao je kao misionar a skoro pola planete.
Pogledaj dokumentarac pa ces videti sta Britanci misle o njegovim besedama i izgovoru Engleskog.

Njegov uticaj u svetu za vreme I sv. rata je neoboriv.Bio je jeftin misionar Srbije, nije to radio ni za pare ni za titule.Moras da se informises sta je intelektualna elita tadasnje Amerike i Evrope pricala o tom coveku i koliko je njegov misionarski uticaj doprineo samom ishodu rata.
Neko ga je ovde na forumu nazvao fasistom.Evo u ovom postu cu da objasnim i tu komunisticku propagandu.
Dok je bio episkop na Ohridu, uredjivao je Srpsku grobnicu boraca I sv. rata.Tom prilikom je uredio i grobnicu Nemaca.On je dosta pricao o tome kako se postupa prema neprijatelju.Onda ga je Hitler 1934 odlikovao zbog tog cina.I tu se zavrsava sva prica o njegovom fasizmu.Ako je ovaj njegov cin fasisticki onda je fasista.Taj njegov cin kasnije ga je spasao sigurne smrti u logoru Dahau i njega i tadasnjeg Srpskog Patrijarha.
Drugo sto mu se zamera i zasto je bio opasan po komuniste.Imao je istu tu moc kao Sv. Sava da "organski" nacionalizam ispolji na nacin koji ni dan danas nije ispoljila ni jedna zapadna kultura.Njihov nacionalizam nije sadrzao ni trunke nasilja i mrznje.Za razliku od Hitlerovog recimo.Ili u novije vreme nacionalizma koji hara prostorima bivse SFRJ.
Srpski nacionalizam je najstariji u Evropi.Jedna od njegovih odlika je zaduzbinarstvo.Primere koje Srbi imaju nema ni jedna zemlja na svetu, mene te stvari zanimaju i amaterski izucavam to i dosta sam toga proputovao i video.To i najvise zameram vrhu SPC sto se udaljila od takvog nacionalizma.
Pretpostavljam da pola Srbije nema pojma da je Spasiceva zaduzbina vredela kao cela Nobelova fondacija.A on je samo jedan od stotine ljudi koji su napravili zaduzinu u Srbiji.Sve to pokradeno.
Meni je nepojmljivo da neko zivi u zemlji o kojoj jako malo zna.A onda ode u Pariz i trci da sazna ko su Francuzi.Nikada mi to nece biti jasno, ta odlika da ne postujemo svoje, pred tim vladikom su klecali Britanci na njegove besede se cekalo u redu u Londonu....al malo koga to ovde zanima, tudje uvek sladje.
ovo je kao the three stooges meets načertanije. :party:

tako je pisao vladika nikolaj :pop:

"U žalosnoj zabludi žive oni naši ljudi, koji misle da je odvajanje nacionalizma od vere, i države od crkve rezultat nekog "progresa"... Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. i evo u dvadesetom veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi medu svetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u našoj istoriji".

nije se bas volio prati :pop:

"Revnost za čistoćom postala je manijom za čistoćom. No nažalost, i ovde je Čivutin umešan... Vodovod, vodovod, vodovod. Kupatila, kupatila, kupatila! Čistoće, čistoće, čistoće! I svi klonuše od umora perući se i čisteći se spolja..."

židovi su krivi za sve :pop:

"Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista razapeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam i sveopštu revoluciju, i kapitalizam i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola. I to je sve u nameri da Hrista ponize, da Hrista ponište, i da na presto Hristov stave svog jevrejskog mesiju, ne znajući ni dan danas da je to sam Satana, koji je otac njihov i koji ih je zauzdao svojom uzdom i bičeva ih svojim bičem... Ali je za čuđenje, da su se Evropejci, kršteni i miropomazani, potpuno predali Židovima tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe... Ali najvažnije je kako je hrišćanska Evropa postala sluškinja Židova i kako je otpala od Oca svetlosti i priznala đavola za svoga Oca u svima mislima i delima svojim..."
Korisnikov avatar
By smaug
E Popeye, znas li da su iz najnovijih izdanja knjiga govora, propovedi, umnih doskocica, zivota doticnog.... ladno izbacili delove u kojima je 'svetac' fasista, antisemita...Ostalo je samo ono sto kazuje da je potpuni ludak. A ovo ostalo su malo touch up.

How charming.
Korisnikov avatar
By spliff
e tako je govorio taj vladika...
Korisnikov avatar
By gossip
hm...morao bi da se desi neki paranormal activity(ne kao u filmu) :lol: :D
Einstein nije vjerovao u Boga. Pobogu :lol:

On je koristio riječ "Bog" kao najjednostavniju metaforu za neku ultimativnu višu silu, za koju naravno da nije bio siguran jel postoji - ali je teoretizirao o njoj. Pa mu je dobrodošla riječ "Bog" kao metafora. I kasnije se actually kajao zbog toga, jer je time dao povod nekim ljudima da misle da je vjerovao u Boga. :radosnice:

Barni :mazi: Ne budi kao Jadranka Kosor, ovo je njezina linija argumentacije.
Procitao sam sta ste citirali, popaje iseckao si delove a ti to nisi ni razumeo, ni ovo za Jevreje... kad vec ne zelis da pogledas dokumentarac onda znaci da te ne interesuje tema i ne vidim potrebu da sad guglas i meni postavljas stvari koja ja sve znam.
Ovo za Anstajna, da bio je religiozan i verovao u Bogu.Al ocigledno ti znas bolje od njega sta je on hteo reci kad je govorio Bog.E svasta..
barni011 napisao: Ovo za Anstajna, da bio je religiozan i verovao u Bogu.Al ocigledno ti znas bolje od njega sta je on hteo reci kad je govorio Bog.E svasta..
KorvinOdAmbera napisao:Najviše me nervira što su jako nečitka ova pisma

Slika

ali evo izdvojen deo teksta na nemačkom (kada se pogleda transkripcija, možeš tek onda videti šta je napisao):

"Das Wort Gottes ist für mich nicht mehr, als der Ausdruck und das Produkt menschlicher Schwächen. Die Bibel ist eine Sammlung ehrbarer, aber dennoch primitiver Legenden, welche doch ganz schön kindisch sind. Keine Interpretation, wie feinsinnig sie auch sein mag, kann das (für mich) ändern."

"Ријеч божија је за мене ништа више од израза и производа људске слабости. Библија је збирка часних, али и даље примитивних легенди које су ипак прилично дјетињасте.. Ни једно тумачење о томе, колико год суптилно може да буде, не може то промјенити (за мене). "

ovo je deo ostatka pisma, čitav transkrip nisam uspeo naći. http://www.waegli.ch/index.php?option=c ... Itemid=168
Ti si to izvukao kao deo, a Ajnstajn je mnogo vise govorio o tome, o Spinozi, metafizici i religiji itd.Ako te zanima citaj to.I opet cu ti reci da je bio religiozan al ne na nacin kako ti to gledas na televizoru.Zato ti kazem citaj ako te to zanima.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Nisam ja to izvukao kao deo.
On je hteo naknadno da spreči tebe i tebi sličnim da ga koriste kao argumenti da govore da je religiozan, kada nije, što se vidi u daljem tekstu:
Ajnštajn napisao:Überhaupt empfinde ich es schmerzlich, dass Sie ((Gutkind)) eine privilegierte Stellung beanspruchen und sie durch zwei Mauern des Stolzes zu verteidigen suchen: eine äussere als Mensch und eine innere als Jude. Als Mensch beanspruchen Sie gewissermassen eine Dispens von der sonst gültigen Kausalität, als Jude ein Privileg für Monotheismus. Aber eine begrenzte Kausalität ist überhaupt keine Kausalität mehr, wie wohl zuerst unser wunderbarer Spinoza in aller Schärfe gesagt hat. Und die animistischen Deutungen der Naturreligionen werden auch durch Monopolisierung grundsätzlich nicht hinfällig. Mit solchen Mauern erliegen wir eigentlich nur einer Selbsttäuschung, doch sie helfen uns nicht bei unserem Streben nach einer höheren Moral. Im Gegenteil.

... Es war natürlich eine Lüge, was Sie über meine religiösen Überzeugungen gelesen haben, eine Lüge, die systematisch wiederholt wird. Ich glaube nicht an einen persönlichen Gott und ich habe dies niemals geleugnet, sondern habe es deutlich ausgesprochen. Falls es in mir etwas gibt, das man religiös nennen könnte, so ist es eine unbegrenzete Bewunderung der Struktur der Welt, so weit sie unsere Wissenschaft enthüllen kann ...
... to je naravno bila laž, što ste pročitali o mojim religijskim ubeđenjima, laž, koja se sistematski ponavlja. Ne verujem u ličnog boga, i ovo nisam nikada poricao, nego sam jasno to govorio. Ako u meni nešto postoji, što bi se moglo nazvati religioznim, onda je to beskonačno čuđenje prema strukturi sveta, koliko god naša nauka je može otkriti ...

A ti sada fino stavi prste u uši i kreni glasno: "LALALALALALALALALALALALALA".
Od kada Beogradskim ulicama idu spanski tramvaji desila su se dva zanimljiva sudara automobila i tramvaja.Prvi put sudar sa fiat puntom, drugi put opet sudar sa fiat puntom.Nista neobicno da se taj drugi put nije sudario vozac fiat punta, covek limar koji u svojoj radionici krpi ovaj prvi fiat punto.

Jel ovo dovoljno da poverujete? :lukavi:
Korisnikov avatar
By smaug
U sta? U statistiku?

Ili u nepropisno parkiranje?

Ili u nepazljivu voznju?

Ili u polupismene novinske izvestaje?

Ili u to da su nekim morbidnim likovima sudari automobila i tramvaja zanimljivi?

Ne znam zasto neko ne bi u to verovao? Sve ovo ljudi gledaju svaki dan...
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Wow, tramvaj udario jedan auto, pa autobus udario drugi auto koji je isti taj, ali ga vozi covek koji popravlja ovaj prvi.

Gotovo je, I'M A BELIEVER NOW, I'VE SEEN THE LOOOO'DS POWAAAHHH!!!!!!!!!

:nokti:
barni011 napisao:Od kada Beogradskim ulicama idu spanski tramvaji desila su se dva zanimljiva sudara automobila i tramvaja.Prvi put sudar sa fiat puntom, drugi put opet sudar sa fiat puntom.Nista neobicno da se taj drugi put nije sudario vozac fiat punta, covek limar koji u svojoj radionici krpi ovaj prvi fiat punto.

Jel ovo dovoljno da poverujete? :lukavi:

sto znaci da covek limar treba da promeni zanimanje.
Korisnikov avatar
By barni011
smaug napisao:U sta? U statistiku?

Ili u nepropisno parkiranje?

Ili u nepazljivu voznju?

Ili u polupismene novinske izvestaje?

Ili u to da su nekim morbidnim likovima sudari automobila i tramvaja zanimljivi?

Ne znam zasto neko ne bi u to verovao? Sve ovo ljudi gledaju svaki dan...
Slika
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!