Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Simor
Ja i dan-danas imam na umu jedan divan govor koji je rekao jedan psiholog, kome je dijagnostikovana manicno-depresivna psihoza, na skupu o antipsihijatriji u Beogradu. On kaze: "Bio sam, dakle, cesto veoma tuzan covek, a ponekad i pomalo nestvarno vedar i poletan. U tim fazama sam, ipak, razumeo da je moj osnovni problem, dok sam npr. u ovoj nerealnoj zivahnoj fazi, zapravo nestvarni pokusaj da pobegnem od tuge, ali da se u tome krije i moja istinska zivotnost, cinjenica da zaista imam zivot u sebi i da mi je potrebno mesto zivota u svetu, a ne jos dublja depersonalizacija pod hemijsko-elektricnim udarcima." Ne mogu za sebe da kazem da sam prihvatio antipsijiatrijski pokret (uostalom, on je svojevremeno igrao vaznu ulogu; danas je, mozda, prevazidjen), ali me je nagnao na razmisljanje da li psihijatrijsko-psiholoski aparat nudi mogucnost da se razume, npr., viseslojna patnja, i da li se covek posmatra kao subjekt ili objekt.
To me podse?a na teze po kojima ludaci treba da ispravljaju "pogrešne obrasce ponašanja" ili pak da se umrtve kako se "zapravo ne bi nikako ni ponašali" jer ih je navodno bolje hibernizovati nego pustiti da "luduju". Time je delimi?no zvani?na psihijatrija diskriminiše ludake. Naravno psihijatar ?e vam re?i da je takvo ponašanje loše pre svega za pacijente, odnosno da insistiranjem na pogrešnim obrascima ponašanja i mišljenja uve?avaju vlastitu patnju.

Meðutim istina je negde na sredini. Postoji jedan opseg ponašanja u ludilu koji se mora iživeti. Npr. kada sam depresivan imam potrebu za povla?enjem i tvrdim da je to nužno i ima izvesnu svrhu jer zadovoljava jednu potrebu koja u krajnjoj liniji ima za svrhu samozaštitu i revitalizaciju. Dobar psihijatar ?e to imati na umu s tim da pokuša otkloniti ekstreme.

Jer postavlja se pitanje zašto su izvesni elementi ludila nepoželjni osim što smetaju možda pojedincu? Pa zato što smetaju i njegovom tzv. društvenom funkcionisanju, a ludak ima neke društvene obaveze; dakle društvo ga ne ispušta iz šaka. I dolazimo na po?etni problem: ludaci moraju da budu "društveno podobni", a kada se po?ne sa kompromisima koje "mi ludaci" moramo praviti sa "normalcima" tome kraja nema te ja i dalje na izvesnem stepenu svog ludila insistiram.
Naravno mogu smetati i drugima koji se mogu ose?ati "ugroženim od ludaka" ali to je ve?im delom predrasuda jer ve?inski uzeno ludaci nisu opasni po druge.

Postoje stanja u depresiji i maniji i drugim oblicima za koja su medikamenti neophodni; izvesne vrlo neprijatne psihi?ke i organske manifestacije se otklanjaju lekovima i to je potrebno da bi se otklonila akutna bol, ali dobar psihijatar se ne zaustavlja na tome i on ?e vas dodatno pitati kako funkcionišete, u ?emu je problem i dati korisne savete.

Psihijatri nam pomažu da napravimo kompromis sa normalcima i zato ih cenim. Vrlo sam zadovoljan svojim psihijatrom.
Korisnikov avatar
By gari
Psihijatrija je oblast medicine koja je u savršenom skladu sa postoje?im civilizacijskim dostignu?em tj. 8+8+8=24 sata. Uproš?eno, savremenom društvu ne treba ?ovek koji ?e mnogo razmišljati, nego radnik /rob/ sistema koji ?e "savršeno funkcionisati po principu 8+8+8 tj. osam sati ?e raditi, 8 sati ?e spavati a 8 sati ?e odmarati i obavljati sve drugo. Tih 8 sati "drugog" su problem savrmenog društva jer tada poneki od robova po?ne i da razmišlja a potom i da "luduje". Zato su izmišljene nove igre /sport/ i pokriveno je i tih 8 sati odmora pa ve?ina ljudi kad ne radi i ne spava provodi vreme ispred TV-a ili na stadionima trse?i se oko svojih pulena u areni koji su pla?eni dobro za to da izigravaju savremene gladijatore. Dakle, još u Starom Rimu su se imperatori dobro setili da tih osam sati narodu daju "hleba, vina i igara". Od tada do danas se ništa nije promenilo. Tu sada psihijatrija dolazi do izražaja. Savremenom društvu nije potreban ni depresivan ni mani?an radnik, ve? poludebil kome ne?e smetati što osam sato ponavlja jednu te istu radnju. Tu svarstavam i operatere na kompjuterima. Nema velike razlike izmeðu montiranja levog to?ka na nekoj Toyoti i kreiranja novih operativnih sistema s tim što je za ovo drugo potrebno malo više znanja. Stvar je ista, potrebna je "rutina" i svako ko ispada iz ovog klišea je "ludak" koga treba prvo odstraniti iz društva /da ne bi svoja razmišljanja ili stanje preneo i na druge/ a zatim ga "le?iti" ne bi li se vratio na stanje koje odgovara društvu /8+8+8/ ako to ne uspe onda ga savremena psihijatrija odstrani iz društva na nekoliko lepih na?ina /fizi?ki, medikamentima, slanjem u ustanovu.../. Psihijatrija je u službi održavanja postoje?eg društvenog stanja bez obzira o kom se društvenom ureðenju radi /demokratskom, diktatorskom, komunisti?kom itd./. Svi imaju postavljene norme ponašanja i pojedinac tome mora da se podredi ina?e bude svrstavan u "ludake". Imali smo takvu situaciju ovde pre desetak godina gde su svi koji su se suprotstvljali bili svrstani u "ludake" /po?ev od Vuka Draškovi?a pa dalje/.
:boxer:
Korisnikov avatar
By jukie
Gari ti si stvarno ?udan lik... ?as smrtno ozbiljan ?as zafrkant... interessantno... :hmm: Forumski Džekil i Hajd...
Korisnikov avatar
By gari
Manijakalno-depresivni sindrom Jukie, to je to. Ili što bi 2 ribe rekao F 70 /neka psihijatrijska šifra/. Šalim se, naravno, ali možda i ne...
:roflmao:
By Simor
F70 mu dodje laka mentalna retardacija, ali sudeci prema zanimljivoj analizi psihijatrije, kao orudja kojim drustvo sklanja "razlicite", "mislece" iz okruzenja, ja se odlucno suprotstavljam takvoj stigmatizaciji. :) Bitno je da si ti kupio internet vreme!

Ali ne bih bas bio tako radikalan u kritici psihijatrije (da li ovo zvuci oportunisticki?), oblast psihickih poremecaja ne bih svodio samo na psihoticne poremecaje, ali da to jeste oblast u kome je manipulacija moguca to stoji.
Korisnikov avatar
By gari
Možeš da se suprotstavljaš koliko god ho?eš Simore-?injenica je da je u bivšem SSSR-u psihijatrija koriš?ena kao "oružje" kojim su sa scene sklanjani svi koji su i pomislili da kritikuju druga Staljina. I na drugoj strani tzv. demokratskoj SAD skoro na isti na?in su sa politi?ke scene sklanjani protivnici /ako ve? pre toga nisu fizi?ki likvidirani/. Dakle, psihijatrija je koriš?ena a sada se još više koristi kao oružje ili oruðe /kako ti se više sviða/ za zaštitu postoje?eg "status quo" stanja. Nek se ništa ne talasa, nek se ništa ne mi?e, tako je najbolje...
:zev:
By Simor
Originally posted by gari
Možeš da se suprotstavljaš koliko god ho?eš Simore-?injenica je da je u bivšem SSSR-u psihijatrija koriš?ena kao "oružje" kojim su sa scene sklanjani svi koji su i pomislili da kritikuju druga Staljina. I na drugoj strani tzv. demokratskoj SAD skoro na isti na?in su sa politi?ke scene sklanjani protivnici /ako ve? pre toga nisu fizi?ki likvidirani/. Dakle, psihijatrija je koriš?ena a sada se još više koristi kao oružje ili oruðe /kako ti se više sviða/ za zaštitu postoje?eg "status quo" stanja. Nek se ništa ne talasa, nek se ništa ne mi?e, tako je najbolje...
Ne sporim ja. Ali mi ne diraj Amere! :)
Korisnikov avatar
By gari
Eto netolerancije Simore...Kad Rusi nešto rade oni su "Imperija zla" a kada Ameri to isto rade onda je to odbrana demokratskih tekovina. Nije fer-Rusi su naša "bra?a", branili su nas od NATO-a kada su nas malo bombardovali ali samo deklarativno. Ludilo je definitivno ono što nas sve ugrožava ali na državnom nivou.
:cul:
By Ulix
Originally posted by gari
Eto netolerancije Simore...Kad Rusi nešto rade oni su "Imperija zla" a kada Ameri to isto rade onda je to odbrana demokratskih tekovina. Nije fer-Rusi su naša "bra?a", branili su nas od NATO-a kada su nas malo bombardovali ali samo deklarativno. Ludilo je definitivno ono što nas sve ugrožava ali na državnom nivou.
:cul:
Zar je odbrana demokratije i odbrana staljinizma isto?!

Sa poslednjom recenicom se slazem. A ko je izabrao ludake? - Ludaci!
Korisnikov avatar
By gari
Odbrana demokratije i odbrana staljinizma je isto ako se koriste iste metode eliminisanja protivnika. Ne vidim demokratiju u ubistvu Martina Lutera-Kinga, Kenedija itd. Oni brane demokratiju tako što na najmanji znak neslaganja sa državnom politikom mobilišu Nacionalnu gardu i gaze sve pred sobom /naro?ito crnce/. Nema razlike u odbrani bilo koje "vrednosti" ako se koriste istovetne metode i u demokratiji i u autokratiji /despotiji/. Imamo mi blizak primer /Miloševi?ev režim/ gde su se instrumenti države koji treba da štite graðane koristili protiv njih /policija, državna bezbednost itd./. Pa i psihijatrija...
:puzzle:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!