Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By DIONIS
Novosaðanka Marijana Tasi? prva je osoba iz Srbije koja je posetila "Kit Pik", najve?u opservatoriju na svetu smeštenu u Arizoni
Prepeša?ila Mesec sa Saturnom na dlanu
San svakog astronoma je da bar jednom u životu "na dlanu" vidi neku planetu Sun?evog ili nekog drugog sistema, a najve?u šansu da mu se ta želja ostvari ima?e ukoliko poseti "Kit Pik" - najve?u opservatoriju na svetu, koja se nalazi na istoimenoj planini u ameri?koj državi Arizona, u blizini grada Tuson.

Prva i jedina, za sada, osoba iz Srbije koja je kro?ila u ovaj "raj za ljubitelje nebeskog prostranstva" je Novosaðanka Marijana Tasi?. Zanimljivo je da se Marijana nikad nije bavila astronomijom ali, kako sama re?e, to što je videla i osetila na "Kit Piku" zauvek ?e joj ostati u se?anju.

- U opservatoriju sam otišla s prijateljem, Britancem Piterom Spouksom, koji je pasionirani fotograf, a predmet njegovog interesovanja u poslednje vreme upravo je astro-fotografija.

"Srbovanje" u knjizi utisaka

Moram priznati da sam se prili?no iznenadila kada sam tamo saznala da sam prva osoba iz Srbije koja je posetila ovaj prestižni centar za astro-istraživanja. Pretpostavljala sam da sam jedna od retkih, ali ne i jedina. Naravno, upisala sam se u knjigu utisaka i velikim slovima napisala da dolazim iz Srbije, ne zbog toga što volim da "srbujem" ve? iz želje da ostavim trag da je tu bio neko iz Srbije - po?inje Marijana svoju pri?u o opservatoriji "Kit Pik".

Imaju 21 teleskop

Najve?a opservatorija na svetu smeštena je na nadmorskoj visini od 7.725 stopa (2.354 metra), a osim 21 teleskopa, od kojih najduži ima devet metara, u ovom astronomskom kompleksu nalaze se ku?a i trpezarija za zaposlene, osmatra?ki centar, centar za posetoce i pansion sa desetak soba. Prema dogovoru sklopljenom s Tahono Indijancima u opservatoriji ne sme živeti niko osim jedne indijanske familije, tako da su svi zaposleni nastanjeni u 40-tak km udaljenom Tusonu, gradu poznatom po Vajatu Erpu, Doku Holideju, Kalamiti Džejn...

Sveta zemlja Tahono Indijanaca

Ideja o osnivanju megaopservatorijuma potekla je od udruženja ameri?kih astrofizi?ara. Posle dugih istraživanja, kao idealno mesto za izgradnju takvog jednog astronomskog centra izabrana je planina Kit Pik jer u Arizoni godišnje ima više od 320 sun?anih dana. Ta planina bila je u posedu indijanskog plemena Tahono i kada su vlasti došle da od njih zatraže dozvolu za izgradnju dobili su negativan odgovor od poglavice. Meðutim, jedan od nau?nika je došao na ideju da bi poglavicu trebalo odvesti u neke od postoje?ih opservatorija. Kad je poglavica pogledao kroz teleskop, uveren da je video samog manitua, odmah je dao dozvolu za izgradnju opservatorije. Astronome je nazvao "ljudima dugog pogleda", a odluku o davanju dozvole za izgradnju opservatorije svojim sunarodnicima je obrazložio re?ima: "Kit Pik je sveta indijanska zemlja i zato treba da bude blizu manituu".

Ovaj centar "za kontakt s drugim svetovima" izgraðen je 1958, raspolaže sa 19 opti?kih i dva radio-teleskopa, veli?ine od dva do devet metara. Centralni deo opservatorije ?ini devet teleskopa, od kojih su tri najmanja veli?ine od po ?etiri metra. Ta tri teleskopa su dostupna posetiocima, dok se ostali isklju?ivo koriste u istraživa?ke svrhe.

"Koliko interesovanje u svetu izaziva ova opservatorija, svedo?i i podatak da je Piter još za Boži? prošle godine tražio slobodan termin za iznajmljivanje teleskopa za no?no snimanje, a uspeo je da ga obezbedi tek 8. oktobra ove godine. Dakle, svi dostupni teleskopi su "rasprodati" godinu dana unapred...

Ono što na sve posetioce prvo ostavi utisak jeste potpuni mrak. Ljudi u opservatoriji su gotovo opsednuti mrakom, sva svetla se gase ve? u 16 ?asova, navla?e se roletne, na planini je zabranjeno pušenje, a ?ak i u Tusonu, koji je od opservatorije udaljen 58 milja, u nekim delovima grada nema uli?ne rasvete i zabranjena je upotreba velikih svetle?ih reklama.

Meðutim, ono pravo tek sledi. Prvo smo, u grupi od 14 ljudi, obišli osmatra?ki centar, koji po svemu podse?a na svemirske brodove koje smo gledali u filmovima, zatim nam je vodi?-astronom Adam Blok održao kratak kurs iz osmatranja. Kad sam prvi put pogledala kroz ?etvorometarski teleskop, ostala sam bez daha, zadivljena i op?injena onim što sam videla, suze su krenule same od sebe, a šta sam videla... Videla sam beskraj, nešto što nema granica, ve?nost...

Iz ove naše ljudske perspektive sve ima svoj kraj, sve je oivi?eno nekim granicama pa i sam život i upravo zbog toga "nebeska sloboda" pruža utisak ve?nosti, jer nigde nema kraja i nigde se ništa ne završava, uzbuðeno Marijana pokušava da nam prenese utiske s prvog krstarenja Mle?nim putem.

Šetnja pomo?u džojstika

Ina?e, cena šesto?asovnog zakupa teleskopa za no?no snimanje staje 450 dolara. Piter je, uz asistenciju nau?nika zaposlenog u opservatoriji Adama Bloka, te ve?eri snimio fotografiju ("Tr?e?i ?ovek"-nebula u sazvežðu Oriona) koja je na najprestižnijem svetskom sajtu posve?enom astronomiji (www. space. com) proglašena fotografijom dana.

Pomenuta fotografija predstavlja regiju preovlaðuju?e plave refleksije oblaka hidrogena u kompleksu Oriona, a ime "Tr?e?i ?ovek" je dobila po tome što obrisi refleksije ?ine siluetu koja neodoljivo podse?a na ?oveka koji tr?i. Fotografisanje se, ina?e, vrši specijalnim fotoaparatima kojima je opremljena ova opservatorija, a cena takvog aparata je 80.000 dolara.

- Negde pred jutro, Adam me je pozvao i, pružaju?i mi nešto poput vizira, upitao: "Koliko ljudi poznaješ, koji su iz neposredne blizine videli Saturn". Kad sam taj vizir stavila na glavu, pred o?ima mi se ukazala nestvarna slika - Saturn sa svojim prstenom i to tako blizu da sam imala ose?aj da ga rukom mogu dohvatiti.

Pošto sam dobro osmotrila "svaki pedalj" Saturna, pitali su me da li ho?u da šetam po Mesecu. Kad sam potvrdno odgovorila, dali su mi džojstik rekavši: "Izvoli, šetaj". E, to je bilo ono što me zaista oborilo s nogu. Svaki krater, svaka pa i najmanja neravnina na Mesecu bila mi je "pod nogama".

Pokretanjem džojstika stekla sam utisak da zaista šetam po Mesecu... Neverovatan ose?aj, nešto što se re?ima ne da opisati, nešto što treba doživeti", zagledana u vedro, zvezdama oki?eno, nebo iznad Novog Sada zaklju?uje svoju pri?u Marijana Tasi?, jedina osoba iz Srbije koja je "pomilovala" Saturn i "prepeša?ila" Mesec.
Korisnikov avatar
By gari
O ?emu se radi-šta je tema? Nešto ne razumem baš najbolje o ?emu treba ovde da se diskutuje? Ostadoh bez re?i...
:shake:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by gari
O ?emu se radi-šta je tema? Nešto ne razumem baš najbolje o ?emu treba ovde da se diskutuje? Ostadoh bez re?i...
:shake:
Pa ne moraš da odgovaraš na svaku poruku na forumu, samo na onu gde imaš šta da kažeš... Dionis je preneo pri?u iz medija da bismo mi koji ih ne pratimo videli šta se dešava u svetu
Korisnikov avatar
By gari
Eto šta biva kada je ?ovek neobavešten. Ja sam nov i bio sam ubeðen da moram da odgovorim baš na svaku temu koja je postavljena. Ja se stalno ?udim kako to da me ima toliko ovde, kad ono NE TREBA da se odgovara na svaku postavljenu temu? E baš ti hvala Jukie, treba dati uputstvo za novajlije, ja jadan propadoh ovde vratio sam neke teme od pre dve godine ubeðen da to tako treba...Baš mi žao...Ali, vidim ljudi se opet zainteresovali za te stare teme...
:pinknaocari:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!