Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Da, ljubim vrata hrama
2
14%
Ne, ne ljubim vrata hrama
7
50%
Ne koristim vrata hrama
5
36%
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Mahnitu
Dok sam isao u crkvu obavezno bi se prekrstio na kapiji i poljubio vrata. Pri ulasku i izlasku. Ako opet odem, uradicu isto. Tako je otkad znam za sebe, nista novo...
I ja sam to uvek radio. Tako sam naucen, od kad znam za sebe to radim. I uvek izlazim face to crkva/kapija, ledjima okrenut ulici ili vec cemu.

A zasto vrata? To ne znam. Negde je to valjda zapisano, ja postujem...
Korisnikov avatar
By Pipin
Originally posted by 2kune
U katoli?koj crkvi kipovi i slike nisu ikone po namjeni i svetosti ve? ukrasi i prikazi koji podsje?aju na neke ljude i dogaðaje iz povijesti krš?anstva, i kao takvi nisu predmet niti štovanja niti obožavanja te ne podpadaju pod pojam idonopoklonstva. Idonopoklonstvo se dogaða samo ako takvi kipovi prokrvare, propla?u ili na neki drugi na?in izlu?e kakovu teku?inu ili sluz. :D
Drugi vatikanski koncil preporu?io je moljenje samo Kristu i Bogu i štovanje istih a sveci, pa ?ak i Marija pali su u nemilost. Ikone su od samog po?etka bile sasvim druga pri?a. One su prave slike Hristosa i svetaca koje prikazuju i odrazi su pravog i nepatvorenog božanskog ili sveta?kog lika i smatra se da je svaku pravu ikonu nadahnuo duh sveti isto kao i bibliju. Otud takva rigidnost stila i nepromjenjivost kanona prikazivanja, jer se ?uva pravi lik jednom dat. U tom smislu ikona spada pod tu osudu idolopoklonstva ako želimo biti baš puristi?ki nastrojeni. Uostalom, ikonoklasti?ka kriza bizantske umjetnosti dovoljno zbori o tome problemu. Blijedi odsjaji takve krize na zapadu pojavili su se tek sa protestantizmom.
Ma ja sam kod ovdasnjih Katolika video da se klanjaju Isusovom kipu, cak da mu ljube nozni prst, sve uz prekrst i molitve pravo u njegove oci. Meni to lici na celivanje kao i kod ikona u Pravoslavnoj Crkvi. Mozda je i to samo lokalni obicaj, ne znam. Nisam bas upucen.
Korisnikov avatar
By 2kune
Dobro si reko da li?i na cjelivanje ikona. A što nebi bilo mješanja obi?aja? Pa kod ljudi koji žive skupa i blizu to je normalno. U krajevima gdje je bilo srba ostao je obi?aj slavljenja tkz. malog boži?a kod susjeda im katolika. Obi?no su se oba boži?a slavili sa susjedima.
A razlika izmeðu štovanja kipova i ikona više je teološke naravi nego vizualne. Pravoslavne ikone su više fotografije, pravi likovi svetaca i Hrista, i kao takvi nosioci su jednog djela njihove energije i svetosti, pa s štuju baš one - ikone. A katoli?ki kipovi su samo ilustracija, samo ljudsko viðenje biblijskih likova i dogaðaja ili svetaca, i njih se ne štuje, ve? se štuje ono što oni zna?e i na što upu?uju. Zato ikonoklasti govorahu o idolopoklonstvu a protestanti o šarenilu koje smeta štovanju boga.
Korisnikov avatar
By Glaistig
hm,Buvinina jesu za cijelivanje,ali nesto mi nije doslo...
Korisnikov avatar
By gari
Šta može da bude seksualno kod crkvenih vrata? Svašta!? Kao eto kipovi nisu idolopoklonstvo a ikone jesu. Po Novom zavetu i jedno i drugo jesu idolopoklonstvo jer je jasna zapovest-ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati. To što su kasnije to izmenili, kao i mnogo što-šta drugo ne zna?i da je tako. A što se ti?e stotine obi?aja /pa i klanjanje do poda, ljubljenje crkvenih dveri/ sve to nema veze sa verom ve? sa licemerjem, misle oni koji to rade što budu ponizniji pred Bogom to ?e im više biti oprošteno. Grdno se varaju, jer Bog ne traži poniznost ve? ljubaznost tj. ljubav. A sve nam je ve? oprostio, što ne zna?i da možemo neograni?eno i dalje grešiti /biti grešni/. Trudim se...
:cul:
Korisnikov avatar
By tramp
mene privlace vrata od moje spavace sobe, ne znam zasto ali kad god pored njih prodjem pozelim da ih dotaknem mada sam previse stidljiva da bi ih ljubila i inace mnogo volim da doticem vrata - joj jel ovo sad znaci da konacno mogu da udovoljim svojim fetisistickim fantazijama - kad dodjem na zimu odem u crkvu i krenem da ljubim vrata i niko nece misliti da je to cudno cak ce misliti da sam izrazito pobozna :)
Korisnikov avatar
By gari
Možeš Tramp slobodno, mada nisam još ?uo za tu vrstu fseksualnih fantazija u vezi vrata. Možeš da po?neš od vrata spava?e sobe, pa onda redom-od samousluge, garažna vrata, vrata toaleta, vrata haustora, vrata od lifta...Hmmmm, za vrata od lifta baš bi bilo ?udno da ljubiš. Kad bih video da neko ljubi vrata od lifta BASH bih se zaprepastio!!!
:vezan:
Korisnikov avatar
By tramp
:yay: hm, vis nisam nikad gledala na vrata od lifta na taj nacin ali sad si mi dao ideju pa cu da pogledam - mada gledala sam sebe u jednim vratima lifta i palo mi je napamet da ih izljubim ... steta bilo ipak previse ljudi tu ... nije lako sa nepriznatim fetisima :(
Korisnikov avatar
By EYA
:pucaodsmeha:
Originally posted by tramp
mene privlace vrata od moje spavace sobe, ne znam zasto ali kad god pored njih prodjem pozelim da ih dotaknem mada sam previse stidljiva da bi ih ljubila i inace mnogo volim da doticem vrata - joj jel ovo sad znaci da konacno mogu da udovoljim svojim fetisistickim fantazijama - kad dodjem na zimu odem u crkvu i krenem da ljubim vrata i niko nece misliti da je to cudno cak ce misliti da sam izrazito pobozna :)
:pms:

stavrno nisam obracala paznju... a bas, ko da cesto i idem u crkvu pa da primetim :lood:

ja se samo prekrstim, i to, kako su me jos ko malu naucili, katolicki, pa onda mahinalno tako uradim i u pravoslavnoj... ja nekad i pokusam da razmislim na koju stranu prvo ruka da krene, al tek se onda zbunim i... ko da je vazno sta uradim kad uvek osetim nesto prijatno, valjda me podseti na detinjstvo :beba:
Korisnikov avatar
By gari
I ta podela na katoli?ko i pravoslavno prekrštavanje je izmišljotina, samo da bi se istakla podela izmeðu istih crkvi. zar je bitno kako se ko krsti? Važno je šta misliš dok to radiš a ne kako to radiš. Što se ljubljenja vrata ti?e, stvarno mi je ?udno a prime?ujem da "novoverci" uvode sve više novih i ?udnih obi?aja koji ranije nisu ni postojali. I sami sveštenici se ?ude. Svako selo ima neke "svoje" obi?aje. Dokone babe sede, pletu džempere i smišljaju sve nove i nove "tako se valja" obi?aje.
:evilgrin:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Da, kad se ulazi u crkvu dosta njih kažu da treba celivati vrata, a neki ?ak dodaju i psalm?i? koji treba promrmljati u tu svrhu. Ja poštujem taj red kad ulazim (doduše baš ne o?itavam psalam), ali ne dodirujem usnama dovratak da ne zaka?im neku zarazu, play safe.

Naravno postoji složena procedura kako se ulazi i izlazi iz crkve i šta se obavezno radi unutra, pravoslavlje je prepuno tih ritualnih gestova. Pred glavnom ikonom pokloni se triput (krst, poklon, krst, poklon, ljubljenje, krst, poklon, darivanje). Ikona se celiva u ruku ako je svetac prikazan do pojasa, odn. noge ako je prikazana cela figura. Ima još gomila pravila, za ikone, za ikonostas, za paljenje sve?a, ali mrzi me sad da nabrajam, a i svuda se razlikuju. U svakom slu?aju vernik mora da bude u odli?noj fizi?koj formi ako planira da izvede sve te radnje. Impresioniralo me je kad sam video kako ?ovek od svojih 60 godina može da klekne na jedno koleno da celiva ikonu s ikonostasa, a onda se uspravi iz cuga.

BTW to klanjanje sa doticanjem zemlje šakom zove se mala metanija. Prvo se prekrstiš 2x, pa se pokloniš, pa još jednom prekrstiš. Ima i velika metanija, to je ono kad klekneš, pa se sagneš na sve ?etiri, pa onda kucneš ?elom o patos. Ako metanišeš, to zna?i da iskazuješ ve?e poštovanje nego npr. da se samo prekrstiš. Najve?i stupanj poštovanja je prostracija koja je ostala još sa persijskog dvora, preko helenisti?kih careva, npr. kad monah prima shimnu (postrig) leži na podu licem nadole, to valjda ima i kod katolika.
Korisnikov avatar
By gari
Zna?i li to, Angra Manija, da ?u što više lupam glavom o pod crkve i ljubim sva vrata redom biti bolji vernik???
:saint:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Možda ?eš se ipak ose?ati bolje ako budeš mahao repom.
Korisnikov avatar
By gari
Nemam rep, kupirali su mi ga, ostao mi samo neki "kusadak" što se teško može nazvati repom a malo mogu sa njim i da mašem, pa to otpada kao mogu?nost da postanem bolji vernik. Nego, nešto mi se sve ?ini kao da i JA po?injem da imam neki odnos prema vratima, ali ne od crkve, nego ovim obi?nim. ?ini mi se da sam po?eo da ih volim jet me štite od ulaska nepoželjnih osoba. Šteta što "Forum" nema neka vrata koja bi me spre?ila da odgovorim Anga Maniji...
:namig2:
Korisnikov avatar
By tramp
:closet: ima forum vrata ko kaz da nema?
Korisnikov avatar
By gari
Angro dušo, bolje za jezik nego za nešto drugo...Tramp, sestro, ovo nisu vrata nego ormar za odela. Doduše, kako nemam stan možda bi bilo pametno da se uselim u neki ormar i da po?em da ljubim vrata-svoja...
:dude:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!